sunnuntai 3. tammikuuta 2021

Venetelakointi ja pieniä näkemyseroja

Tutkin hetki sitten blogistani, milloin olemme minäkin vuonna viimeisen tai ensimmäisen kerran päässeet kulkemaan saareen, ja ihan dokumentointisyistä on traditiota jatkettava, eli päivitettävä tämän talven päivämäärät. Vuodesta 2012 lähtien ylöskirjatut raportit vuoden vaihteluista alkavatkin olla jo kullanarvoinen päiväkirja, koska näitä asioita ei millään voi muistaa oikein jälkikäteen. Saariston sääolosuhteiden ja touhuilun kannalta on kuitenkin äärimmäisen tärkeää voida tarkistaa näitä faktoja. Nytkin uskalsimme pitää venettä vesillä viimeiseen asti entisten vuosien malliin. 

Kuluneen viikonlopun sääennustukset pitivät täysin paikkaansa näin jälkikäteen todettuna. Lauantaina suoritimme veneen noston ja telakoinnin. Veneranta mantereen puolella menee todella nopeasti jäähän, joten oikean ajoituksen kanssa on hyvä olla tarkkana etenkin nyt, kun meillä on tämä uusi vene, joka on painava, ja jota ei enää nostella ja lasketa huvikseen. 

Uutena asiana vene nostettiin maihin saaressa. Siinä pikkutraktori oli välttämätön apuri. Näin ensimmäisellä kerralla veneen telakointi on vähän hakemista. Pitää ekstravarmistaa, että vene ei kaadu (!), tellingit kestävät ja niin edelleen. Lopuksi Mikko rakensi veneen päälle tuet pressutusta varten ja köytti pressut kiinni. 

Veikkaan kylläkin, että huolellisesta työstä huolimatta, kevään koittaessa pressut tulevat olemaan riekaleina, jos sattuu joku vähänkään kovempi myräkkä osumaan tänne (ja taatusti tulee osumaan). Olen sitä mieltä, että hommaan oli varauduttu liian ohuin pressuin näissä olosuhteissa. Palataan tähän päivitykseen sitten keväällä, jotta voin todeta: "Mitä minä sanoin!"


Millä sitten pääsimme pois vai jäimmekö saareen? Emme jääneet, vaan palasimme mantereelle tuolla pikkuveneellä (yllä), jonka perämoottorin käynnistykseen meni toista tuntia (huokaus). Mikon säätäessä moottorin kanssa, hain laiturille airot, koska olin varma, että vaikka tuo peräprutku lähtisikin käyntiin, se ei taatusti veisi meitä perille asti. 

No, Mikko säästyi soutamiselta, koska perämoottori toimi toivotun ajan :). Hän varmaan mielessään sanoi: "mitä minä sanoin!", jouduttuaan päivän mittaan kuuntelemaan moottorimanailuani ja tuoreeltaan keksimääni viisastelua siitä, kuinka iso vene olisikin pitänyt viedä jonnekin maksulliselle telakalle. Mitä tulee telakointitapaan tai pressutukseen, totean hyvillä mielin, ettei valtani ehkä ulotu niihin, mutta näkemyksistäni en toistaiseksi luovu ;). No, toivottavasti kaikki menee talvisäilön osalta hyvin ja Mikon todetaan olleen kaikessa oikeassa. 

Bye bye! Vielä ei tiedetä, koska palataan!

Kera näiden kuvien ja tunnelmien lähdimme saaresta. Sen jälkeen alkoikin heti lumisade ja jäätyminen.

Pikaisiin näkemisiin!


 

18 kommenttia:

 1. Hyvä kun saitte veneen turvallisesti nostettua maihin. Mulla on aina kanssa huoli meidän veneen nostosta, vaikka sitä ei tarvitse mihinkään myöskään ajella kun mökkinaapurilla on nelivetoinen auto ja hän vetää veneemme maihin syksyisin.
  Varmaan haikealta tuntuu lähteä nyt saaresta kun ei tosiaankaan tiedä koska pääsee taas sinne menemään. Toivotaan ettei ihan kauheita myrskyjä tälle talvelle osuisi.
  Mukavaa alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Juu, ja loistavaa, ettei tullut uuden veneen kanssa nyt mitään yllätyksiä, koska aikaa ei ollut myöskään enää yhtään päivää hukattavaksi.

   Nelivetoa näihin tosiaan tarvitaan - teillä on hyvä diili naapurin kanssa!

   Kausi oli onneksi pitkä, joten onneksi ei tunnu niin haikealta :).

   Poista
 2. Mäkin pahoin pelkään että pressut on vähän siellä sun täällä muttei veneen päällä ensimmäisen kunnon tuulen jälkeen. Teidän täytyy rakentaa venevajan sisälle jonkinlainen kuivatelakka - siinäpä sitä ois taas pientä projektia, jos elämä käy tylsäksi :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, se jää nyt nähtäväksi! Periaatteessa veneen voisi nostaa vinsseillä venevajassa ilmaan vedestä ja näin se olisi suojassa. Emme ole vakavissaan tätä koskaan miettineet, vene painaa aikalailla...

   Poista
 3. Sinulla venyi onneksi kuitenkin nuo haikeat hyvästit suht pitkälle talveen,itse olen jo reilut kaksi kuukautta ikävöinyt rakkaaseen paikkaan.
  Toiset mokomat,niin saa alkaa odotella paluuta taas.😊
  Tuulella on mahti voima,jos saa otteen suuremmasta pinnasta "purjetyyliin".
  Monet omat viritykset ovat lentäneet taivaan tuuliin.Aika hyvältä tuo kiinnitys kuitenkin näyttää,hauska kuulla sitten,pääsetkö keväällä sanomaan nuo kuuluisat sanat!😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, kausi oli meillä nyt todella pitkä. Mutta koska nyt tuli heti niin kylmä, niin oikeastaan lähtö ei ollut haikea. Jos talo olisi valmis ja käytössä, haikeus iskisi taatusti, mutta alan olla vähän väsynyt kylmän sään leirielämään. Lämpimällä säällä saaressaolo ei tunnu leirielämältä. Mutta kärsimättömyyttä kevään odottelussa on aivan varmasti tiedossa!

   Puolet minusta odottaa, että pääsen lausumaan ne sanat, mutta toinen puoli toivoo, että olen väärässä ;).

   Poista
 4. Hehee, meillä oli ensimmäisenä vuonna pressun kanssa vastaava tilanne. Kipparini pihisteli (tapansa mukaan) pressua ostaessaan, ja pääsin sanomaan muistaakseni jo ennen vuodenvaihdetta nuo kuuluisat sanat :D
  Tosi tukevalta "paketilta" tuo kyllä näyttää, joten nähtäväksi jää, kumpi teillä saa kunnian tänä keväänä ;)
  Huikean pitkä kausi teillä takana! Täällä jo kolme kuukautta oltu maakrapuina, koska meidän "kausi" jäi tosi lyhyeksi ja mitättömäksi muutenkin, kun minulla ei ollut päivääkään lomaa (kiitos koronan ja valmiuslain). Tänä vuonna kaikki on toisin, tuskin maltan odottaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, noiden miestenkin pitää oppia kantapään kautta :)).

   Nyt sinulla on varmasti kovaa kärsimättömyyttä kevättä odotellessa, mutta toivottavasti sellaista positiivista kuumotusta! Ihan kiva kuitenkin, että tuli kunnon talvi. Ei se varmasti pitkäksi muodostu!

   Poista
 5. Nyt onkin erityisen hauska lukea näitä sun juttuja, kun meilläkin on saariston mökkielämää luvassa syksyllä ostetun mökin myötä 😊 Venekin täytyy ostaa, meillä on venematka 4km, mutta koska ollaan avomeren äärellä, haluamme jonkun kunnollisen, Busterin tai vastaavan. Mökkiä ei ole eristetty, joten ainakin yöpyminen loppuu aika ajoissa syksyllä. Voih, tästä kevään odottelusta tulee erityisen pitkä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, onnea!! Jos matka on avonainen, kannattaa tosiaan miettiä vene tarkkaan. Tiettyyn merkkiin ei kuitenkaan kannata jäädä kiinni - mekin etsimme vankkaa venettä ja nopeasti kävi selville, että samalla rahalla kuin Busterin, saa muita yhtä hyviä tai jopa parempia merkkejä halvemmalla, jolloin voi laittaa säästyvän rahan suurempaan malliin. Siten päädyimme tähän Faster 545:een (suomalainen) ja olemme olleet todella tyytyväisiä! Koppivene voisi toimia teillä hyvin, jos merimatka on haastava. Meillä se on koko matkalta suojaisa, joten päädyimme avomalliin.

   Poista
 6. Kiitos ja kiitos venevinkistä! Mies on kuulemma noita Fastereita katsellutkin. Kaikki vinkit ovat kullanarvoisia, kun ei ymmärretä veneiden päälle mitään... koppiveneeseen ei ole varmaankaan varaa, mutta ei tuo matka niin pitkä ole, etteikö kunnon vaatteilla pärjää. Ihan loppupätkä on avon äärellä, muuten pujotellaan saarien välistä ja eipä me noviisit lapsen kanssa kovalla kelillä uskalleta vesille edes lähteä 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Juu, pilkkihaalarit tulevat myös aika paljon halvemmaksi kuin veneen koppi :)).

   Poista
 7. Meillä on vastaavanlainen pressutilanne kasvihuoneen kanssa. Kevät näyttää kuka pääsee sanomaan mitä minä sanoin.

  VastaaPoista
 8. Kätevä apuri tuo pikkutraktori tuohon veneen nostoon. Meidän New Holland traktrori oli huollossa juuri silloin kun oli veneen noston aika, joten piti soittaa naapuri apuun, että saatiin homma hoidettua. Osuuko teillä saarelle usein kova myräkkä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei osu usein, mutta yksi kunnon myräkkä riittää repimään pressut. Eli harvoin myräkkä osuu... ehkä muutaman kerran vuodessa.

   Poista
 9. Tuo on aina kyllä arvoitus kun veneen jättää pressun alle. Meillä pressu usein osoittanut mieltä ja ainakin puoliksi on vene ollut paljaana palatessa katsomaan veneen tilannetta. Onko tuo venetelakka teidän oma viritys? Näyttää mielenkiintoiselta. Meillä rantalaiturin vieressä tilaa olisi mihin vetää venettä kohti rantaa. Rantatelakka voisi olla hyvä ratkaisu?

  VastaaPoista
 10. Olen aina miettinytkin, kuinka veneen nosto onnistuu. Meidän naapurilta löytyy vene. Ensi kesänä mekin kuulemma pääsemme heidän mukaan reissuun yhdeksi päiväksi. Mukava kokemus varmasti.

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...