torstai 27. syyskuuta 2012

Saaritila hankittuEilen teimme kaupat saaritilasta Tammisaaren saaristossa. Jätimme jokin aika sitten tarjouksen, joka yllätykseksemme meni heti läpi ja nyt olemme yhtäkkiä tilallisia. Tai no, ei ihan yhtäkkiä. Olemme menneinä vuosina ihailleet kauniita saariston rantoja, mökkejä ja villoja mereltä käsin lukuisilla purjehdusreissuillamme. Usein olemme haaveilleet omasta purjehdustukikohdasta.

Emme ole aktiivisesti hakeneet mitään tällaista. Huomasimme tämän myynnissä olevan kohteen eräänä aurinkoisena sunnuntaipäivänä, ja lähdimme oitis omatoimisesti katsastamaan saarta ja sen alkuperäistä rakennuskantaa. Kipinä jäi heti kytemään - näin jo itseni vetämässä siimaleikkurilla pahasti vesannolla olevaa niittyä pohkeenkorkuiseksi. Tutkailimme yhtäkkiä asumattomaksi jääneen tilan kesken jääneitä askareita ja tavaroita, jotka kaikki olivat niillä sijoillaan. Arviomme mukaan kalastajatila on ollut asumattomana 5-7 vuotta ja kaupanteossa paljastuikin, että osuimme oikeaan. Nyt 90-vuotias kalastaja, Idurin ja Augustin poika, oli muuttanut pois seitsemän vuotta sitten. Tilan ylläpito oli käynyt mahdottomaksi.

Kaksi viikkoa käynnistämme myöhemmin jätimme tarjouksen koko tilasta kaikkine irtaimistoineen ja seitsemästä rakennuksesta, joista useat ovat huonokuntoisia. Itse asiassa emme laskeneet lainkaan arvoa oikeastaan itse rakennuksille. Niiden kunnon selvittäminen tulisi työn alle vasta sitten, jos pääsisimme tekemään kauppoja. Näin onnellisesti sitten kävi, että kirjoitimme nimet kauppakirjaan Tammisaaren Osuuspankissa syksyisenä keskiviikkoiltana.Päätalon ristitimme Villa Iduriksi edellisen emännän mukaan

Tilan rakennukset ovat päällisin puolin heikohkossa kunnossa, joten ne kaipaavat ainakin päälleen punamultamaalia. Lopullinen kunnostustarve selvinnee meille myöhemmin. Rakennuskannan tarkka ikä on tuntematon, mutta osa rakennuksista on 1900-alusta, päärakennus mukaan lukien. Pikkumökki ja venevaja saattavat olla vähän uudempia. Aitta, vaja ja liiteri ovat myös vanhempaa rakennuskantaa  viime vuosisadan alusta. Yhdessä ne muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden saaristolaismiljöössä. Työtä tämän parissa tulee riittämään, joten 'valmis kuva' on pidettävä kirkkaana mielessä epätoivoiseltakin tuntuvan savotan keskellä.

2 kommenttia:

  1. Siis aivan mieletön paikka teillä ! <3 Saaristotila olisikin aivan ihana, mutta meidän paikan hankintaa velvoittivat sukurasitteet. Jään mielenkiinnolla seuraamaan remonttianne !

    VastaaPoista
  2. Hei Petriina, huomasinkin viestisi vähän jälkijunassa. Kiitos kovasti! Paljon on hommaa ennen kuin tämä oikeasti on mieletön, mutta siihen asti se on sitä ainakin suunnitelmissa. Saariston rauha innoitti meitä tarttumaan tällaiseen projektiin. Meillä ei sukulinkkejä seudulle ole, mutta muuten olemme liikkuneet niin paljon saaristossa ja näilläkin vesillä, ettemme oikein osanneet katsella mistään muualtakaan...

    VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...