sunnuntai 20. syyskuuta 2020

Tuvan seinät


Kävimme perjantaina sahalla hakemassa paneelit ja samalla otimme tupaa varten kaikki muutkin tarvittavat koristelistat: kattolistat, jalkalistat, ovilistat, puolipaneelin päälle tulevat L-koristelistat sekä ikkunoiden ympärille tulevat listat. Sahalla, josta kerroin viime postauksessa, jouduimmekin itse hommiin!! 


Olin tilannut puolipaneelit määrämittaan sahattuna, mutta kun ilmaannuimme niitä hakemaan, sanoi sahan työmies, että "minäpä lähden tästä lounaalle, tuossa on sirkkeli, että hommiin vaan. Tästä vihkosta näen, että mitta pitäisi olla 125 cm". No, kyllähän se Mikolta onnistui, mutta mielessäni kävi, että ei ihan joka paikassa turvallisuussyistä päästetä amatöörejä sahan laitteisiin käsiksi! Sahaus määrämittaan sujui nopeasti ja saimme jonkin aikaa odotella lounastauon loppumista, että pääsimme maksamaan :). Olisivat kuulemma sahanneet meidän puolesta, mutta sitten isoherra olisi vaatinut ottamaan korkeamman hinnan. Hieman meitä hymyilytti tämä käynti, niinkuin viime kerrallakin.  

Tässä paneelit kuljetettuna ja kannettuna saareen - ja aina tupaan asti.

Aloitin tapetoinnin huokolevyjen liisteröinnillä, minkä huokolevy ohjeiden mukaan vaatii. Esiliisteröinti oli yllätyksekseni aikaa vievää, koska levyt imivät paljon liisteriä. Onneksi puolipaneelin ansiosta tarvitsi liisteröidä vain seinien yläosat. 

Olin tilannut huokolevyn päälle laitettavan alustapetin, eli makulatuurin, Kymin Palokärjen nettimyynnistä, josta myöskin tilasin luonnonmukaisen tärkkelysliisterin. Liisterin voisi tehdä itsekin, mutta tämä tavara ei ostettunakaan juuri paria euroa enempää / ämpärillinen maksanut, joten ajattelin, että tällä tavalla saan ainakin tasalaatuisen liisterin joka huoneeseen. Liisterijauheeseen lisättiin vain vesi ja sekoituksen jälkeen se oli käyttövalmista. 


Makulatuuritapetin laittaminen sujui puolestaan nopeasti, kun oli kaksi tekemässä. Leikkelimme vuodasta oikean mittaisia paloja, liisteröimme ja otimme kellosta aikaa niiden vettymiselle. Sitten vain vuodat seiniin. Tupa tuli esitapetoitua reilussa tunnissa. Tämä oli hyvää harjoittelua varsinaista tapettia varten. Se tulee olemaan vähän vaativampaa, koska kuviot pitää kohdistaa, mutta veikkaan, että sekin sujuu kaksistaan nopeasti. Nyt peukut pystyyn, että makulatuurit pysyvät seinissä!  Alla olevassa kuvassa näkyy muutama helmiponttipaneeli nojaamassa seinää vasten. Yläosaan tuleva tapetti onkin jo valmiina odottamassa. Paneelimaalikaupoilla on käytävä seuraavaksi.  


Olen tosi tyytyväinen, että tajusimme satsata näihin listoihin. Valitsimme järeimmät mahdolliset, että varmasti tulee hieno! :). 

Kyllä on palkitsevaa, kun hetkessä saa aikaan tulosta :) 

Myhäilee,

10 kommenttia:

 1. Varmasti tulee hyvä kun te sen teette. Tuo tapetin kohdistaminen on joskus vähän hankalaa, varsinkin jos on hiukankin vinot seinät, niin tahtoo mennä vinoon kun pitää seurata kuvioita. Minä ja tyttäremme tapetoitiin hänen torppansa makuuhuone ja seinän ja katon rajaan tahtoi väkisin tulla yhä suureneva rako. Sitä sitten irtopaloilla jouduttiin paikkaamaan. No, mehän ei olla tyttären kanssa juurikaan tapetoitu, paitsi minä aputyttönä, joten ei ihme jos ei ihan onnistunut. Mutta lopputuloksesta ei onneksi huomaa mitään erityistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä, vaikka viestistäsi tajusin, että ehkäpä meillä sittenkin on vähän pähkäiltävää tiedossa: seinät ovat kaikkea muuta kuin suorat! Mutta hyvä kun sanoit, niin osataan ehkä jotenkin ottaa tätä alusta pitäen huomioon - kiitos!

   Poista
  2. Jos on vino laipio, ei kannata leikata vuotia etukäteen, silloin ei tule tuota Kristiinan kuvailemaa ongelmaa. Muutaman vinon talon tapetoineena en ole kohdannut mitään ongelmia paperitapetin kanssa, sitä saa aina vähän muotoiltua :)

   Poista
  3. Kiitos Ankkurinappis!! Neuvosi tulee tarpeeseen - meillä kun vasta ensimmäinen vino talo tässä nyt tapetoitavana, heh.

   Poista
 2. Taisi varsinainen sahuri ennestään tuntea teidän taidot, kun ajoitti lounaansa just sopivasti ;).

  Aika homma, mutta hieno tulee, se on varma. Toivottavasti nähdään kuvia valmiista.

  Semppiä ja kivaa syksyä!

  VastaaPoista
 3. Hehee, mietinkin, että mites sitä mummoa, joka saa harmaita hiuksia jo Ikean kaappien kasaamisesta olisi tässä kohtaa palveltu kyseisellä sahalla :D Olisiko hänelle annettu nopea sirkkelin käyttökoulutus??

  Sanoisin, että aika homma on ollut tähän asti - nyt kaikki on muuttunut varsin kivaksi ja siistiksi sisätyöksi edellisiin vaiheisiin verrattuna ;). Vaikka paljonhan tässä vielä vaiheita tietysti on ennen kuin on valmista, se on selvä. Kiva kuulla sinusta!!

  VastaaPoista
 4. Ohhoijaa, mun mielestä nykyaikaisen kuitutapetinkin asentaminen oli ihan riittävän työlästä. Tuollainen perinnemenetelmä ei ois mua varten! No, mä pysyn erossa vanhoista taloista :-D Ja itsepalvelusahoista :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kyllähän tässä aika "syvälle saveen" joutuu näköjään kätensä työntämään ;). Talo vain oli jo kerran pahasti homehtumassa, joten priorisoimme kaikesta vaivasta huolimatta hengittäviä pintoja. Ei tarvitse sitten pelätä, jos huoneet ovat tulevaisuudessa talvella kylmillään. Modernissa talotekniikassa on tietty toisin!

   Poista
  2. Olet oikeassa! Meidän kesämökin vierasmökki on malliesimerkki siitä kuinka ei pidä tehdä. Siellä on muovimatot lattiassa ja muoviselta vaikuttavat tapetit seinissä. Ja hevosmuurahaisten pesä niiden alla :-( Talvella tullaan repimään kaikki auki...

   Poista
  3. :( höh. Meillä oli myös muovimattoa ja muovitapetit joka puolella, niin päätalossa kuin pikkumökissä. Olemme ottaneet kaikki pois ja mikä ihana raikas tuoksu on tullut sen myötä rakennuksiin. Kova homma, mutta kannattaa tehdä!

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...