sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Kunnostajan oivalluksia

Muistanette, että uskaltauduin kirjoittamaan kunnostamisesta jutun lehteen. Kiitos kaikille, jotka kannustitte tarttumaan saamaani ehdotukseen! Nyt paljastan, että kyseessä on Antiikki&Design ja kyseinen numero 3/2019 on ilmestynyt. Jännittävää! Lehdessä on 3 x Kunnostus -teema ja minun juttuni on yksi näistä. Vaikka epäröin jutun kirjoittamista, se sujui lopulta mutkattomasti. Tyyli löytyi keskustelussa päätoimittajan kanssa ja kun kirjoitin vilpittömästi itselleni tärkeistä asioista omien kokemusteni kautta, selätin sillä sen tuskan, että neuvoisin liiaksi. Ja totta puhuen, blogia kirjoittaessakin tulee jaettua kokemuksiaan muille, joten ei lehtijuttu loppujen lopuksi hirmuisesti näistä rustauksistani poikkea :). En silti vielä ajatellut luopua varsinaisista päivätöistäni tai edes siirtyä sivutoimisesti toimittajaksi, mutta tämä oli oikein kiva kokemus. Kiitos Antiikki&Design -lehdelle!


Melko nopeasti löysin minulle tärkeät, seitsemän keskenään hyvin erilaista asiaa, joista halusin jutussa kertoa.

Jutussani Kunnostajan 7 oivallusta, kirjoitan:

1. rohkeudesta tarttua uusiin, itselle vieraisiin ja opeteltaviin asioihin
2. arvomaailmasta vanhan kunnostamiseen liittyen
3. tyylivalinnoista
4. vanhan vaalimisen edullisuudesta ja käytännöllisyydestä
5. rutiininomaisesta, sinnikkäästä työskentelystä
6. siitä, että jokainen on oman yksilöllisen kohteensa paras asiantuntija
7. työmaan siisteydestäKuvat jutussa ovat itse ottamiani ja blogissakin vuosien varrella nähty. Pilke silmäkulmassa annoin julkaista itsestäni kesäkukkakuvan (jonka itse asiassa on Mikko ottanut). Vaikka kuva on ihan hyvä, tällainen "herttainen tyylilaji" itsestäni lehdessä julkaistuna naurattaa minua tosi paljon. Mutta minkäs teet, ei ollut valinnanvaraa, kun on itse aina kameran takana. Tähän piti saada kuitenkin vähän edustavampi kuva kuin sellainen, missä olen sahanpurun, maalin tai hien peitossa. Niitä kyllä olisi ollut!


Jutun myötä huomasin, kuinka muutama näistä aiheista on oikeastaan jäänyt blogissa katveeseen. En ole juurikaan kirjoittanut esimerkiksi työnteon rutiineista ja pyrkimyksistämme tietynlaiseen  säännönmukaiseen päivärytmiin. Siitä voisi kirjoittaa joskus syvällisemmän päivityksen.

Toinen asia, jonka nostin listalleni, on työmaan säännöllinen siivous. Olipa nimittäin työn alla oleva projekti kuinka iso tai pieni tahansa, siivous on tosi tärkeä osa remontin etenemistä. Tämä on mielestäni täysin aliarvostettu asia! Periaate pätee pienempiinkin projekteihin, kuten noihin verhoilutöihin, joita teen. Kun en omaa erillistä työhuonetta, on mielestäni tosi tärkeää, että aina työrupeaman päätteeksi siivoan kaikki jäljet pois. Näin sekä eläminen keskeneräisen projektin kanssa että työn jatkaminen on miellyttävämpää.


No, nyt on heti tunnustettava, että kevään koittaessa joudumme paikkailemaan syksyn tekemättä jättämisiä ja aloittamaan tämän kauden työt saaressa juurikin edellisen vaiheen siivouksella! Kun päätalon ulkovuoraus viime syksynä valmistui, emme yksinkertaisesti enää jaksaneet sortteerata kaikkea purkujätettä ennen talven tuloa. Joskus käy näinkin, että voimat vain ehtyvät. En soimaa meitä, koska tänä talvena tuntui aika pitkään, että koko työmaa ottaa päähän. Viime kesä oli meille tosi raskas: ikävää purkutyötä superhelteessä ja päiväkausien siivoamista. Osan purkumateriaaleista saimme siivottua talkoiden avulla, mutta osa siis jäi vielä tälle vuodelle. Täytyy toivoa, että talven lepo on auttanut ja saamme asap siivottua talon vierustan kaikesta sinne kuulumattomasta.

Kuvissa purkujätteet ovat kivasti lumipeitteen alla. Alla olevan kuvan oikeassa alakulmassa näkyy talven myrskytuulessa kaatunut pihakeinu jalat taivasta kohden.


Siivottu ympäristö on minulle ihan a ja o - varsinkin tässä muuten kauniissa saarimiljöössä. Jokainen epäsiisti asia ärsyttää suunnattomasti. En ole mikään siisteysfriikki, mutta jotenkin tämä meidän tila alkaa näyttää heti niin kaoottiselta, kun jokin kohta on sekaisin. Ja ehkä epäsiisteyden huono sieto tulee myös siitä, että projektimme on niin pitkä. Voi olla, että alussa siedin röykkiöitä paremmin (oli pakko), mutta nyt huomaan häiriintyväni niistä koko ajan enemmän ja enemmän.

Kevään työt lähtevät siis liikkeelle vähän miinuksen puolelta, kun ensin vain siivotaan edellistä vaihetta. Mutta eiköhän sen jälkeen saada taas hyvä inspiraatio itse kunnostamiseen. Ensimmäisenä edessä on sisätilojen lattioiden rakentaminen.

Kevät on siivouksen aikaa, parempi suosiolla orientoitua siihen!

Suosittelee,


28 kommenttia:

 1. Onnittelut lehtijutusta! Pitääpä käydä lehtihyllyllä seuraavan kerran, kun pääsen kauppaan 😊 Ja tsemppiä siivoushommiin! Ymmärrän hyvin tuon logiikan ja sen mukaisesti mekin yritämme toimia - mutta eihän kaikki aina mene niin kuin tavoittelee 😉 Ja kiitos myös tässä kohtaa pellavaöljymaalivinkeistäsi; niitä on nyt sovellettu ja opettelu aloitettu! Yllättävän helppoa ja ihanan hajutonta ☺️👌

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Onpa hauskaa, jos olen voinut olla avuksi! Olenkin innokkaasti kannustanut vernissa-maalin tekoon, kun itselläni on ihan samat havainnot: niin raikas tuoksu ja ennen kaikkea helppo tehdä. Turhaan luullaan, että siinä olisi mistään ihmeellisestä prosessista kyse - pitää vain jaksaa sekoittaa kunnolla :).

   Poista
 2. Jess! Mun pitää jokatapauksessa mennä kirjastoon palauttamaan yksi kirja, joten nyt tiedän suunnata samalla lehtihyllylle lukemaan jutun :). Tämän lehden kun tiedän varmuudella sieltä löytyvän.

  Ja niin totta toi siivous. Meillä on luottotimpuri (tai siis oli), joka on tehnyt meillä käytännössä katsoen kaikki isot remontit, talon laajennuksen ja muut rakennustyöt. Ja hällä oli aina tapana siivota kaikki ihan viimeisen päälle hyvin työpäivän päätteeksi (välillä hävetti ja huvitti, kun muu talo oli paljon sekaisempi kuin työmaa :)), koska halusi aina aloittaa seuraavan päivän "puhtaalta lattialta". Ja kaiken siisteiksi pinoiksi syrjään siivotun remonttikaluston ja -materialiin päällimmäiseksi asetti aina työmaaradionsa, josta aamulla ensimmäiseksi päräytti Iskelmäradion soimaan tasan kello 7 :). Siitä ei pojat aina olleet niin riemuissaan, kun olisivat siihen aikaan kouluaamuina mieluiten nukkuneet.

  Teillä varmasti vielä korostuu tuo siivoamisen tärkeys, kun projekti tosiaan on niin mittava ja pitkäkestoinen. Jos joka vaiheessa jättäisi aina pienen kasan jälkeensä, niistä kertyisi loppupeleissä melkoinen määrä tavaraa luulen ma.

  Kivaa päästä lukemaan artikkeli, koska tiedän jo etukäteen, että on täyttä asiaa ja ihan sun näköinen. Niinkuin kuvakin, joskin tosiaan sun kädessä on totuttu täällä ehkä enemmän näkemään saha tai vasara kuin kukkakimppu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, nyt kyllä jännittää, kun kaikki lukevat jutun... iiks, enää ei voi peruuttaa :)

   Uskon, että ammattilaisille siivous on ihan itsestäänselvyys. Mutta meille maallikoille ja ainakin itsellemme olen kokenut hyväksi asiasta vähän välillä muistutella, niin kaikki sujuu helpommin ja miellyttävämmin. Siivoamisen kanssa on tosissaan vähän niin, että minkä taakseen jättää, sen kuitenkin edestään löytää. Parempi siis orientoitua alusta pitäen niin, että "se joku muu" ei asu meillä eikä kulje perässä putsaamassa, vaan itse on siisteydestä huolehdittava, heh.

   Totta, ei ole montaa kuvaa minusta kukkakimpun kanssa eikä muutenkaan hiukset laitettuna tai jotenkin tavalliset vaatteet päällä. Huh, onneksi löytyi edes tämä yksi!

   Poista
 3. Onnitteluni julkaistusta lehtijutustasi!Hienoa!Harmi, että kerkesin jo käydä ruokakaupan ennen postaustasi. :)
  Odotan innolla, että pääsen lukemaan!Kuva sinusta ei ole mielestäni ollenkaan "liian herttainen",jos niin itse ajattelet, oikein on merellisen raikas ja ihanan kesäinen.Muissa kuvissa tilanne oikein kylpee kevätauringossa.
  Minä niin jaan tuon siivoilun tarpeen kanssasi!Teemme/teen sitten mitä tahansa maalla,kotona tai töissä,minun on hetimmiten korjattava kaikki hommista aiheutuneet ylimääräiset roskat pois.Olen hionut tätä tarvetta varten melkein täydellisyyksiä hipovan ennakoinninkin.:D Minulla on aina varattuna pusseja, pahvilaatikoita jne. työkohteessa.Asettelen jätesäkit suurisuisiksi, että kanssatekijänkin on helpompi niihin osua.;)Jalostan jätettä jo työskentelyvaiheessa pienemmäksi ja helpommaksi eliminoida jälkeenpäin.
  Jokaisella omat pinttymänsä, minulta ei kuitenkaan ikinä jää roskaa työkohteen ympäristöön. ;)Tykkään kovasti organisoida asioita muutenkin.Joku esim.pihan kevätsiivouksessa kasaisi risut,oksat ja muut samaan läjään.Minulla on vanhan saunan eteisessä isoja pärevasuja, joissa pikkuhiljaa kuivuvia,vääntämiäni risuvyyhtejä,vieressä pikkuoksia, siitä seuraavana tuohet ja sitten suuremmat sytykeoksat.Joku pyörittelisi päätään,mutta minä saan tulen syttymään siististi minuutissa pihagrilliimme.Isäntä hoitaa halot aittasta alkutulen jälkeen.
  Kaikenlainen ennakointi on yksi vahvimmista luonteenpiirteistäni enkä kärsi tästä lainkaan.Nautin kun kaikki sujuu kuin rasvattu.:)
  Aurinkoista sunnuntaita sinne sinulle!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ehdit sitten seuraavalla kauppakerralla, kun lehti ilmestyi juuri :) Ja kiva kuulla, ettei kuva ole sinusta yhtä humoristinen kuin itsestäni. No, en anna sen haitata: ehkä kukkakuva sopii jutun kylkeen.

   Voi, en ole lähelläkään sinun täydellistä siivousmalliasi ja -asennettasi! Mistä saisin moisen motivaation itsekin? Minulla kun joskus siivoaminen töksähtää juuri tuohon ennakkosuunnittelun puutteeseen, mutta kiitos, kun kerroit tyylistäsi, koska täytyykin panostaa juuri ennakoimiseen aiempaa paremmin, esim. siten, että keväällä jo koko kauden jätesäkit ja muut pönikät valmiiksi saareen. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin se, että päättää innolla alkaa siistiä jotain paikkaa ja sitten huomaa, että on vain yksi jätesäkki jäljellä. Ah, näin on muutaman kerran käynyt ja se vasta ärsyttää, että jokin tällainen seikka on silloin esteenä, kun muutenkin siivoamiseen joutuu aina vähän pakottamaan itsensä. Nyt kyllä alan toteuttaa sinun malliasi heti! Järjestelmällisyytesi kuulostaa muutenkin ihan sairaan ihailtavalta, en siis yhtään pyörittele päätäni vaan arvaan, että sinulla syttyisi saunanpesä tai mikä vaan yhdellä yrittämällä tuolla systeemillä siinä missä muut raapivat tikkuja märkiin puihin :). Olipa ihana kuulla tästä piirteestäsi!

   Poista
 4. Onnittelut lehtijutusta! Täytyykin hakea tuo lehti luettavaksi. Varmasti odotat malttamattomasti pääsyä saareen samoin kuin minä kesäkodille menoa. Meillä tulevan kesän projekti ykkönen on viemärijärjestelmän uusiminen uusien lakien mukaisiksi. Saa nähdä, riittääkö sitten rahkeita enää muuhun. Ihanaa kun kevät etenee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Juu, nyt alan jo odottaa saareen pääsyä. Talven tauko on itse asiassa tehnyt ihan hyvää - pikku hiljaa voimat ovat palautuneet ja tekemisen into puskee taas päälle :). Teilläkin on iso remppa kesällä sitten tulossa. Toivottavasti kaikki menee hyvin siinä. Kevättä odotellessa!

   Poista
 5. Onnittelut <3 Saat olla ylpeä itsestäsi ja heittäytymisestä. Ihanaa että kuvatkin sai olla ihan niitä omia. Kuva sinusta on kuin etukäteisonnittelu, kera kukkien julkaisusta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Joo, oli ehdottoman hyvä, että kuvani kelpasivat ja onhan niitä otettu niin paljon, että onneksi löytyi hyvät kuvatoimituksenkin mielestä. Jos juttu olisi kirjoitettu kesällä, ei varmasti kukaan uskoisi, ettei kuvaa ole otettu juttua varten, hahhah. No, se on toissakesänä otettu ja ehkä vähän vieroksun sitä itse senkin takia, kun näytän siinä nuoremmalta kuin nykyisin, vaikkei se nyt niin vanha kuva olekaan. Näköjään jokainen lisävuosi alkaa näkyä kasvoilla ;).

   Poista
 6. Vau, pitääkin lukea lehti kun käyn kirjastossa. Siisteydestä olen samaa mieltä, kammoksun vanhoja pihapiirejä missä on koneita ja romua ruostumassa eri vuosikymmeniltä ajatuksella "jos niitä vielä tarvitsee". Ei tarvitse. Siisti työmaa on sellainen jossa on ilo työskennellä ja se on myös osa työturvallisuutta, sitäkin pitää ajatella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, olet niin oikeassa. Jos joku juttu on ollut paikoillaan useamman vuoden, se joutaa kokonaan pois. No, meilläkin olisi yksi veneenraato... Mutta ihan totta tuo, mitä kirjoitat työturvallisuudesta. Juuri sen vuoksi pitää siivota romut pois. Rakennustyömaalla on aina naulaisia lankkuja yms. joten on parempi, ettei tule turhia havereita.

   Poista
 7. Hienoa, täytyypä käydä ostamassa lehti! 😀

  VastaaPoista
 8. Oi, ihanaa että uskaltauduit mukaan juttuun! Tiesin että sinulta se onnistuu. Tuon lehden ostaisin heti, mutta enpä ole taas sitäkään täällä meidän kaupoissa nähnyt. Täällä on suomenkielisten lehtien valikoima hiukan suppea. Aion kuitenkin käydä katsomassa jos jossain sattuisi olemaan.

  Nyt uusin voimin ja innostuneesti tulevan kesän projektien kimppuun, tai sitten otetaan ihan vaan hiukan rauhallisemmin, jos pystytään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, ihanasti kannustat!! Totta, nyt on uudet voimat, mutta kuten sanottu, ehkei aina tarvitse tehdä hiki päässä. Jossain vaiheessa olisi varmasti hyvä ottaa ihan kunnolla lomaakin tällä pitkällä taipaleella :)

   Poista
 9. Tässä se nyt on se lehtijuttu, ihan mahtavaa. Näytät muuten mielettömän kauniilta. <3 Niin harvoin näen sinusta kuvia, olet todella kaunis. <3

  Vastasin sinulle pitkästi kommenttiisi blogiini, joka oli aivan ihana. <3 Sydämessä oikein notkahti iloisesti. <3

  Tuo teidän venevaja, rakastan sitä, kuten koko teidän kesäpaikkaa, teillä vaan on niin kaunista ja juurikin sellaista, kuin ne omatkin lapsuuden kesät Sipoossa. Venevaja on muuten hyvin samanlainen, teillä ehkä vähän isompi, saman värinen ja siinä meidän edesmenneessä venevajassa oli pyöreitä ikkunoita päädyissä. Ne säästettiin.

  Onnea niin paljon tästä lehtijutusta ja se kertoo juuri sitä, että muutkin eli lehdet ja kaikki ovat bonganneet teidän täydellisen ihanan keitaan. <3

  Ihanaa viikkoa Pilvi halausten kera. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Tiia, aivan ihana kommentti, jonka luin monta kertaa. Palaan tähän, kun on huono päivä :). Taisin mennä ihan sanattomaksi, kun en tiedä, mitä vastata, heh. Jätän siis mieluummin tämän vastauksen lyhyeksi ja vain kiitän, kumarran ja niiaan kauniisti kauniista sanoistasi. Ihanaa viikkoa ja rutistus sinulle sinne!

   Poista
 10. Noniin! Täytyypä koittaa saada tuo lehti luettua. Onpa tosi herttainen kuva susta tosiaan, eikös sellainen sahanpuru/maali -käsittely olisi ollut realistisempi? :-D

  Oot kyllä oikeassa tuosta siivoamisen tärkeydestä. Ja se vie yllättävän paljon aikaa ja on sikäli ärsyttävää, ettei tunnu siltä, että tekis mitään oikeaa työtä. Esim seinän maalaamisessa kaikki oheistyövaiheet vie paljon enemmän aikaa kuin itse maalaaminen. Ensin pitää siirtää huonekalut pois, sitten suojata ja teipata. Itse maalaus on hetkessä ohi ja sitten puretaan teipit ja suojaus ja siirrellään huonekaluja. Puh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi varmasti ollut se sahanpurukuva realistisempi, mutta taisin olla viime kesän kuvissa uikkareissa, niin ei sentään Antiikki & Designiin! Ymmärrät varmaan ;).

   Ihan totta, sekä etukäteisvalmistelut että jälkihoito ovat paljon enemmän aikaa vieviä vaiheita kaikessa remontoimisessa kuin itse päätyö. Samoin, tuntuu niin turhauttavalta, kun mitään edistystä ei näy, vaikka työtunteja kuluu... Meillä on homma on mennyt alusta pitäen niin, että itse olen ollut taipuvaisempi tuskailemaan siivouksen kanssa, mutta Mikko on ottanut enemmänkin tsemppaajaan roolin ja korostanut, että se osaltaan edistää asioita. Olen kiitollinen, että hän on saanut iskostettua tätä asennetta nyt meikäläiseenkin :) , koska kyllähän siivous oikeasti saa kaiken näyttämään paljon edistyneemmältä.

   Poista
 11. Anonyymi10.35

  Mahtavaa, malttamattomana odotan että saan jutun käsiini! Kuvat (sekä sinusta että tilalta) näyttävät upeilta! Ihanaa kevättä! t. Tanja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiva :). Voi kiitos ja samoin sinulle, Tanja!

   Poista
  2. Anonyymi8.45

   Kirkkonummen kirjastosta löytyikin lehti ja juttusi, valoi uskoa omaankin mökkiremppaan, asia kerrallaan, kiitos! Samalla tarttui Veitola-kirja mukaan, eli ei ollut turha reissu kirjastoon! :) t. Tanja

   Poista
  3. Ai kun ihana kuulla. Onpa hauska, että on blogi, johon voi saada suoraa lukijapalautetta :D. Jos vain olisi toimittaja, ei ehkä suoraa palautetta niin tulisi :). Mukavia lukuhetkiä kirjan parissa!

   Poista
 12. Vau! Lämpimät onnittelut sinulle Pilvi ❤
  Nytpä poikkeuksellisesti ihan odotan seuraavaa kauppareissua. Saattaa mies ihmetellä, kunnes huomaa miten porhallan suoraa päätä lehtihyllyille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, oli tosiaan tosi kiva kirjoitusprosessi, kun se sujuikin ihan luontevasti. Hee, hassua :).

   Poista
 13. Täytyy etsiä tuo lehti käsiini.

  Etenkin tuo rutiini ja siisteys kohdat pomppasivat listauksesta silmääni ja oli kiva, kun avasit niitä lisää. Niistä lukisin kuitenkin mielelläni enemmänkin. Itse olemme havainneet nuo myös todella tärkeiksi ja elämää helpottaviksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, satu! Ajattelinkin, että on kiva nostaa vähän epätyypillisempiä aiheita esiin, jotka ovat oikeasti aika iso osa remontoijan arkea, mutta ovat vähän jossain sellaisella harmaalla alueella, ettei niistä niin "viitsitä" tai vaan muisteta puhua. Kiva, kun kerroit, että juuri nuo kohdat kiinnostivat, kun vähän niitä tykönäni aluksi epäröin :).

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...