tiistai 17. heinäkuuta 2018

Lite bättre

Olemme elämässämme usein turhan kärsimättömiä ja odotamme asioiden etenevät suurissa, selkeissä harppauksissa. Tunnustan! Tämän postauksen otsikko tulee Esa Saarisen Aalto-yliopistossa pitämästä systeemiteorian luennosta ja liittyy em. aiheeseen. (Katselen ja kuuntelen aina välillä Saarisen luentoja Youtubesta iltojeni iloksi. Ne sisältävät hyvin käytännönläheisiä elämänviisauksia ja ovat jopa huumoripitoisia - äärimmäisen suosittuja opiskelijoiden keskuudessa.)

Saarinen luennoi viimeksi kuuntelemassani jaksossa lite bättre -filosofiasta: kun jokin asia kaipaa parannusta, sitä pitää lähteä tekemään tai kehittämään minimaalisen pienissä askelissa, ei kerralla rykäisten, sillä se on suurimmassa osassa asioita mahdotonta tai ajatuksena liian musertava.

Joskus puolestaan pienen asian loppuun saattaminen tuntuu ylitsepääsemättömältä, koska ajattelee, että sen vaikutus on kuitenkin niin pieni. Eritoten tähän syyllistyy helposti. Mutta kun tekee vähän kerrallaan, se ei oikeasti ole iso vaiva!



Otin opikseni ja tartuin roikkuneeseen hommaan: Rantarakennukset on kunnostettu ja maalattu edellisinä vuosina, mutta valkoiset kulmakarmit ovat jääneet laittamatta. Niinpä hain päätalosta purettuja karmilautoja, tein pellavaöljymaalin ja hioin sekä maalasin laudat kahteen kertaan. Sahasin ne mittaan ja tein lovetuksia kulmakivien muotojen mukaan.


Parin päivän osa-aikatyöllä tönöt saivat kummasti ryhtiä. Melkein ei uskoisi niiden olevan yli sata vuotta vanhoja!


Rimoitus osin vielä puuttuu, joten se olkoon seuraava lite bättre -työni :).



Jag försökte göra det lite bättre, men tycker att nu ser det ut mycket bättre. Eller hur? Tässä filosofian viisaus!

P.S. Lite bättre -filosofia on kuulemma vuoden 1995 MM-kultaa voittaneen jääkiekkojoukkueen valmentajalta, Curt Curre Lindströmiltä, lainattu periaate :). 

Kesäterveisin,


17 kommenttia:

  1. Ja, ser mycket bättre ut nu :). Hyvin tehty! Ja hyvä viisaus, joka todistettavasti toimii. Sen verran iso juttu se vuoden -95 MM-kulta oli ja on edelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tack tack! :). Juu, mikä tahansa filosofia tuolloin olikaan käytössä, varsin ainutlaatuinen lienee :)

      Poista
  2. Yhdyn täysin tämän filosofian sanomaan. Näyttää hienolta! Puutarhahommissa tämä filosofia on erityisen tärkeä, puutarhan luominen ja hoito tuntuu joskus kohtuuttomalta työltä, mutta pieni asia kerrallaan edeten se on lite bättre :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Cheri! Totta, puutarhaan juuri tämä filosofia istuu mitä parhaiten. Kasvien kanssa ei aina ihan heti saa isoa palkintoa, mutta pienet asiat vievät kokonaisuutta eteenpäin ja työ palkitaan myöhemmin isosti!

      Poista
  3. Tuolla filosofialla mekin kunnostamme kesäkotia, sillä tekemistähän täällä riittää :) Loman alkua menee yleensä remppahommissa, mutta onneksi neljään viikkoon täällä mahtuu myös lepoa ja joutenoloa. Hieno lopputulos tuli siellä. Kyllä sillä viimeistelyllä vain on suuri merkitys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että filosofia on sielläkin sisäistetty :). Kantapään kautta mekin sen alunperin opimme, kun oli ihan turha haikailla kaiken valmistumista heti ja nyt. Juuri niin, työrumban keskellä on syytä myös nauttia ja siksi lite bättre -filosofia onkin armollisuudessaan niin hyvä :).

      Poista
  4. Mycket bättre blev det faktiskt, sitä mieltä minä olen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mycket trevligt att höra, tack Kristiina :)

      Poista
  5. Täysin samaa mieltä, kun pilkkoo tekemiset osiin niin ei ole ylivoimaista. Ja tekee mielelle hyvää kun voi nopeammin katsoa valmista tulosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin, nopeammin tulee valmista, kun tämän periaatteen sisäistää!

      Poista
  6. Minäkin kovasti, kovasti yritän opetella kärsivällisyyttä.
    Kun olen tällainen nopeasti ja heti nyt -tyyppi. :)
    Mainittua filosofiaa noudatan kyllä siivouksissa.Siinä kun päivittäin tekee yhden osan, urakka ei olekaan enää niin raskas.
    Ajattelemisen aiheita kirjoitit ja ehkä tähän voisi lisätä, että hiljaa hyvä tulee.
    Sait kaunista aikaiseksi tarttumalla roikkuvaan hommaan!Kyllä tuo puhdas valkoinen ryhdittää punamultaa aina upeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin. Samaa periaatetta voi arjessa soveltaa ihan joka asiaan niin töissä kuin kotona. Pitäisi nyt vaan muistaa tämä periaate aina, kun meinaa sortua ajattelemaan jotain muuta. Pienikin askel on eteenpäin ja suunta oikea!

      Kiitos, tykkään itse kovin valkoisista karmeista punamultatönöissä ja se kun samalla yhtenäistää niin kivasti ilmettä!

      Poista
  7. Näyttää olleen valtavan hyvä metodi, jos noin valmista sillä tuli. :D

    VastaaPoista
  8. Näyttää hyvältä!

    VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...