torstai 13. huhtikuuta 2017

Uusi istutuslaatikko


Kasvihuonehaaveilun lomassa on syytä muistaa, että pääasiahan on itse hyötykasvien kasvatus. Niinpä päätimme rakentaa uuden istutuslaatikon vanhan viereen. Meillä laatikkoviljely onkin kannatettavaa, koska rinne on tuulelta suojaisa, superaurinkoinen paikka. Yllä olevassa kuvassa näkyy neljä vuotta sitten tehty Strömsölåda, joksi sitä kutsumme. Se on kyllä antanut mainiosti satoa kaikki nänä vuodet.

Uusi laatikko rakentuu. Ylempänä reessä aloin viime kesänä kasvattaa raparperia. 

Hyvän sadon salaisuutena on ollut Mikon idea vuorata laatikko savella. Paahteisinakin kesinä multa, jota on n. 1/3 tilavuudesta, pysyy kosteana ja kasvit elinvoimaisina jopa ilman kastelujaksoja. Savi nousee niityllä olevasta sadevesiojasta, jota muutenkin pitää entisöidä aika ajoin auki kaivamalla.

Saven kanto on oma urakkansa, mutta toki helpompaa kuin rahdata sama määrä multaa jostain kaukaisesta puutarhaliikkeestä.

Hyvä, rivissä ovat. Rakennusmateriaalina on jo toistamiseen venevajan purkulauta.

Pintaan tulee punamultaa, kuten ensimmäisessäkin ja kulmiin valkoiset karmit. Uusi laatikko tehtiin tarkoituksella vähän kapeammaksi (= helppokäyttöisemmäksi) vanhaan verrattuna.

Mökki on nyt laitettu käyttökuntoon ja siellä tuli itse huhkittua lähinnä koiraperspektiivissä. 


Mauron petialustana on vanha patja ja räsymatto. En ymmärrä, kummasta näistä se ei tykkää, mutta viime vuonna se yhtäkkiä aloitti jokaöisen kuopimisen pedissä. Viime viikonloppuna sama meno jatkui. Aamuisin on aina matto mytätty ja siirretty pois ja muutama sisustupsu nyhdetty vanhasta patjasta ulos. Mikä juttu tämä on??


Lattioita pestessäni oivalsin, että jossain vaiheessa alkaa ehostusurakka alusta; aikoinaan vaaleansiniseksi maalaamani kamiinan suoja-alusta näyttää aika kolhiintuneelta jo eikä enää kaunistu pelkästä pesusta.  

 Vaikka kyllähän ne käytön jäljet tänne oikeastaan kuuluvat!

Aloitin kevyesti myös päätalon tavaroiden perkausta ja miten osuvan löydön teinkään: perheen tyttärelle tulleen vanhan kortin vuodelta 1947. Kortin kera toivotan nyt minä - tasan 70 vuotta myöhemmin - kaikille teille oikein hyvää Pääsiäistä!


34 kommenttia:

 1. Ihastuttavaa, että me nykyihmiset saamme noin nostalgisen Pääsiäis-toivotuksen Villa Idurista.<3 Onkohan hän vielä keskuudessamme.
  Luulen, että Mauro vain haluaa tehdä omanlaistansa pesää itselleen? Koska kaikki petivaatteet ovat kahtena kappaleena, pakko hieman "möyhiä", että saa mieleistänsä makuualustan.Oma Santtuni pisti ostamani koiran sohvan ihan pieniksi palasiksi ja siten sai mieleisensä fyllikasan aikaiseksi. :)
  Koska myös aion perustaa lähinnä laatikkopuutarhan, kertoisitko lähemmin tuon savella vuoraamisen?
  Tuleeko se vain laatikon pohjalle, vai myös laatikon sisäreunoile? Mummulassamme on myös lähinnä savista maata, joten siitä ei tule olemaan puutetta. :)
  Kiitos ja ihanaa Pääsiäistä teille Pilvi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kivasta kommentista! Tiedä häntä, Mauron aivoituksista :). Aika äänettömästi se kuitenkin touhuilee, koska en siihen herää, aamuisin vain ihmettelen, kun on patjan täytteitä ympärillä.

   Saven määrä riippuu ihan laatikon syvyydestä. Kunnon multaa täytyy tietysti olla riittävästi. Jos katsot noita kuvia, niin laatikossa on nyt aika paljon savea, joten itse mietiskelin, että ehkä hitusen täytyy ottaa keskeltä sitä pois, jotta kasveille on riittävästi multaakin. Ehdottomasti kannattaa laittaa savea myös laatikon sisäreunoille!

   Poista
 2. Jopa on suloinen pääsiäistervehdys 🐥🐣

  VastaaPoista
 3. Tuo savihomma kuulostaa kiinnostavalta. Luin juuri eräästä puutarhakirjasta, että kasvulavassa pitäisikin olla mulla lisäksi pieni ripaus savea, kuulemma kasvit tykkäävät siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan siinä on jotain tarvittavia ravinteitakin kosteuden pitävyyden lisäksi!

   Poista
 4. Savea aina mollataan mutta on siitä hyötyäkin, pidättää kosteutta ja ravinteita ja monet kasvit jopa viihtyvät paremmin jos kasvualustassa on myös savea juuri noiden ominaisuuksien takia.

  VastaaPoista
 5. Saven laittaminen on varmaan paras mahdollinen keksintö, jos kesät alkavat olla yhtä kuivia kuin viime kesä. Koiraperspektiivi oli oikein kaunis katseltava kaikkine sinisine sävyineen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Meilläkin tuo makea vesi on tosi vähissä aina keskikesällä.
   Kaunis kiitos :)

   Poista
 6. Tuon saven käyttäminen oli ihan uusi idea minulle. Mutta savea meidän tontilta ei löydy, kiviä kyllä liiankin kanssa. Meillä on myös laatikot paikoillaan ja mullalla täytettyinä. Odotan vaan hiukan lämpimämpiä ilmoja että päästään kylvöpuuhiin.
  Miten pärjää raparperi laatikossa? Olen ajatellut että voisi sitä kokeilla.
  Ihanaa pääsiäistä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti menee ilman saveakin, mutta toisaalta jos vesi on vähissä, kuten meillä, se on hyvä apu!
   Raparperit voivat yllättävän hyvin laatikossa, ovat jopa versonneet uusia alkuja loppusyksystä. Laatikko helpottaa mielestäni minkä tahansa kasvatusta, kun siten saa helpommin pidettyä rikkakasvit kurissa.

   Poista
 7. Mullekin tuo savi-idea oli ihan uusi! Täytyypä pistää testiin, kun saveakin löytyy omasta takaa pihan täydeltä :)

  Ihanaa pääsiäistä myös sinne teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Savi sitten vaan hyötykäyttöön - suosittelen :)

   Poista
 8. Nerokas savivuoraus ja ihana pääsiäiskortti! Oikein hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
 9. Oikein ihanaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
 10. Hienot laatikot. Meillä aikoinaan rotikat mylläsivät aina pedin ennen kuin kävivät siihen nukkumaan. Kai sillä mylläyksellä jokin funktio on..? Mukavaa Pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä se mylläys tapahtuu jossain vaiheessa yöllä, ei illalla. Hassu juttu :)

   Poista
 11. Täällä ilmoittautuu kaksi Mauron sielunystävää, ainakin mitä tulee petien petaamiseen =D
  Varsinkin tuo pappakoiruus myllää ja kuopsuttaa, asettelee hampaillaan peitteitä oman mielensä mukaisiksi mytyiksi ennen kuin heittäytyy syvään huokaisten pitkäkseen ;)
  Loistava idea tuo savivuoraus!! Nyt vaan meikäläisen on keksittävä mistä sitä savea noihin omiin laatikoihin löytäisi :)
  Aivan ihastuttava pääsiäistervehdys aikojen takaa...
  Ihanaa pääsiäisen aikaa teille sinne Iduriin ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, sama meno siis siellä. Minua hauskuuttaa se, että pikkuisen mylläys ilmeisesti Mauroa myös kismittää, kun se vetää pari täytetupsua myös samalla ulos patjasta, mutta ei sillä tavalla kunnolla tuhoa patjaa :). Ota noista selvää! Kivaa pääsiäisen jatkoa!

   Poista
 12. Lämpimässä paikassa ja kasvatuslaatikoissa kasvit viihtyvät varmaan hyvin. Hieno looda syntyi!
  Ei mene enää pitkään, kun luonto heräilee kunnolla ja alkaa vihertää. Ihania saaripäiviä ja pääsiäistä sinne teille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Anu, nyt odotetaankin kärsimättömänä, että saa aloittaa kasvatuksen ulkona!

   Poista
 13. Meilläkin turvaudutaan istutuslaatikoihin ja onhan ne mainioita. Savi on ihan uus juttu ja nyt alkasin miettimään mistä saan savea :)no en tietenkään mistään!
  Niin kauniit nuo sinun sinisävyiset räsymatot! Uskon että tuo Mauron pemottaminen pedissä on vain petaamista, meilläkin tapahtuu sitä :)
  Miten ihana nostalginen löytö ja juuri sopivaan aikaan! Mukavaa pääsiäisen jatkoa Pilvi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös teilläkin ole siellä pellonpiennarta... No, jos on vettä millä kastella, niin savi ei ole niin elinehto.

   Juu, petaamista se vaan on ;)

   Korttipino osui silmään ja toivoin heti löytäväni pääsiäiskortin joulukorttien seasta - yksi sopivasti löytyi!

   Poista
 14. Meillä Riku tekee samoin, joskus se kasaa mattojakin mieluisaksi koirapesäksi.

  Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaisia ne koirapetaajat on, ihmisillä on ilmeisesti ihan väärä tyyli :)

   Poista
 15. Jos teille ui rakkolevää, niin se on katteena todella hyvää! Oman kokemukseni mukaan pidättää kosteutta tosi hyvin ja on ravinteikastakin. Mä oon laittanut myös suoraan merenpohjasta savea, tai oikeastaan se on kyllä ihan mutaa... Hyvin ovat kasvit pärjänneet! :)

  Ps. Laatikko näyttää ihanalta vinolautoineen!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo on sitäkin, mutta en oo raaskinut ottaa merestä hyötykäyttöön :).

   Poista
 16. Kyllä tekisi minullekin hyvää hankkia joku istutushomma tähän kaiken vastapainoksi. Josko kaivaisin oman laatikkoni esille. Tai ehkä vanhempani tekevät sen jonkun pitkän työpäiväni aikana, sellaistakin tapahtuu :). Voisin sitten myöhemmin itse hoitaa kastelun...
  Teidän rinteessä laatikot ovat paikallaan. Raparperi reessä kuulostaa hienolta ratkaisulta. Meiltäkin löytyisi yksi joutilas puupalju. Siihenhän voisi laittaa vaikka porkkanoita.
  Kauniita sinisävyisiä tekstiilejä. Maurolla ei ehkä ole silmää niille :D
  Rentoja kevättöitä Iduriin ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Raparperi on mun mielestä aivan ehdoton hyötykasvi - superhelposti kasvaa ja niin monikäyttöinen. Siitä loihtii tosi helposti kaikenlaisia herkkuja.

   Se voi olla, että Maurolla onkin vaan erilainen sisustusmaku ;)

   Poista
 17. Mulla on jokakeväisen istutusvimma myös päässä ja tekisi mieli rakentaa muutama istutuslaatikko. Mutta kun en ole täällä kesällä kolmeen kuukauteen, ei homma oikein kannata. Tai tietty jos perunoita laittaisi. Onneks toisaalta Suomessa ehdin aina jotain laittaa :) Maurolla joku haju nyt siellä. Olisko joku hiiri tehnyt pisut ja haistaa sen niin hyvin..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesälläkin ehtii vielä istuttaa taimia. Ihan ekana kesänä laitoimme taimia multaan vasta heinäkuun alkupuolella ja voi että sitä satoa riitti pitkälle syksyyn. Kasvukausi on onneksi yllättävän pitkä.

   Totta, jotkut hajut siellä patjassa on. Vaikka onneksi ei kai hiiren jättämiä! Meillä mökissä ei ole ollut jälkeäkään hiiristä, huh. Muissa vajoissa sitten sitäkin enemmän :)

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...