keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Ehostusta

Jännä, miten rantarakennusten ehostus on saanut pihapiirin keskellä olevan vanhan suloisen vajan poikkeamaan kokonaisuudesta. Kyseinen vaja toimii meillä ulkokeittiönä, ja se on ollut alusta asti rakennusrykelmämme helmi patinoituine pintoineen. Kauniin patinan takana on auringon kuluttama, maalausta huutava lautapinta, mutta emme vain ole ulkonäkösyistä raaskineet siihen kajota.  


Mutta, viime aikoina rutikuiva, kärsivä pinta on alkanut säälittää ryhdikkäiden rakennusten keskellä. 

Siispä päätimme viime viikolla sutia seinään purkinpohjallisen punamultaa, joka ei kuitenkaan säilyisi talven yli: parempi saada maalin loppu käytettyä. Pinta ihan imaisi maalin, joten pohjallinen ei riittänyt kuin puolikkaaseen seinään. 

Vajan maalaus jatkuu sitten keväällä, kun talvea vasten ei viitsi tuota punamultaa enää hankkia lisää. 

Mutta eipä yhtään harmita kauniin patinapinnan menetys, koska punamullattu pinta on toisella tavalla aina niin kaunis. Yleiskuvasta näkee jo nyt eron, miten maalattu vaja istuu paremmmin kokonaisuuteen. Ensi kertaa voikin puhua kokonaisuudesta! 

Yleiskuvia ottaessani aloin muistella sitä kaameaa tilannetta, kun koko lahden peitti järkyttävä kaisla. Kaivoin blogista jonkun vanhan päivityksenkin vuosien takaa, missä ryven kaisla-ahdistuksessa. Muistin virkistämiseksi esittelen arkistojen kätköistä löytyneitä kuvia kolmen vuoden takaa:Ei kiva näky, mutta eipä ole enää meidän riesana. Kiitos ahkeran kaislanleikkurin käytön ja nollatoleranssiasenteen ;). Kaksi kesää kaislaa leikattiin lähes kymmenen kertaa, tänä kesänä suoritettiin  enää pientä nyppimistä viikatteella.

Työ tekijäänsä kiittää!39 kommenttia:

 1. Ai että, miten nättejä pikkuisia punaisia mökkeröitä:- )..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti ja juu, yhdessä kiva kokonaisuus :)

   Poista
 2. Mereltä katsottuna paikkanne näyttää ihan pikkuiselta kylältä. Kaunista, ja hienoa että olette saaneet kaislat poistettua.

  VastaaPoista
 3. Kyllä maali tekee paljon. Hyvältä näyttää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Muisti onkin jo sen verran hämärtänyt lähtötilannetta, ettei meinaa muistaa kokonaisuuden kulahtanutta lähtöpistettä. Maalilla on kaikki rakennukset ehostettu perä jälkeen.

   Poista
 4. Ihailen teidän ahkeruutta, ihanaa että löytyy ihmisiä jotka haluavat säilyttää tällaiset rakennukset!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihana saada tällainen palaute, kun itse sitä useimmiten edelleenkin keskittyy vain tekemättömiin töihin. Taisin tehdä tämän postauksen vähän itseäni psyykatakseni, että huomaisin ennen kaikkea ITSE työn tuloksia ;)

   Poista
 5. Kyllä maalaaminen muutti tosiaan pihapiirin ehyemmän näköiseksi. Hurja muutos tuossa rannassa, kun se on siistitty. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niinpä. Onneksi on tullut otettua näitä "ennen"-kuvia, vaikka varsin vähänlaisesti niin olen tehnyt, huomaan. Selvästi ei taannoin tehnyt mieli kuvata kaislamuuria, mikä rannasta katsottuna tuntui alkuvuosina niin uuvuttavan tyrmäävältä ;).

   Poista
 6. Kyllä on hienoa, kun tulee tallennettua noita "ennen"-kuvia. Niistä näkee muutoksen niin selkeästi, ja kovin helposti itsekin unohtaa, millaista ennen kunnostusta olikaan. meillä on myös saatu kaislat poistettua ankaralla väännöllä: pienimmät juurineen isoimmat leikaten. Tosin alue ei ollut läheskään noin laaja.
  Niin osusvasti sanottu tuosta lautaseinästä - maalaamattomana ja punamaalattuna molemmat kauniita omalla tavallaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos SisustEllen, siispä tiedät mitä on taistelu kaislaa vastaan! Sitkeä kasvi on, mutta mehän ei lannistuta ;). Yritän nykyisin entistä paremmin muistaa, miten tärkeitä nuo Ennen-kuvat ovat itselle jälkikäteen!

   Poista
 7. Ai ku näyttääki kokonaisuus tooosi hienolta! :)

  VastaaPoista
 8. Oho, onpa muuttunut näkymä! Eipä teidän ihanaa pihapiiriä juurikaan näkynyt tuolta kaislojen takaa ennen. :)
  Vaikka auringon patinoima punamulta lauta on kaunis syineen, niin kyllä rakennukset nivoutuvat paremmin yhteen, kun olette vajankin freesanneet.Ja patinoituvathan sitten samassa sävyssä tulevaisuudessa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on ihan totta, että nyt näiden rakennusten patinointi kulkee samaa askeltahtia - tätä itsekin maalatessa ajattelin ja lohduttelin, että kyllä aurinko taas tehtävänsä tekee, jos vähän tulee surku tuota elävää pintaa. Maali myös suojaa lautoja, joten toivottavasti vajan maalauksella saadaan näiden vanhojen leveiden lankkujen ikää hieman myös pidennettyä. Kiitos Mirjam-Matilda!

   Poista
 9. Hyvältä näyttää ja on teillä ollut siinä hommaa :o Tunnen sen luuytimissäni, miten palkitsevaa on nähdä työnsä tulokset noin suuren ja pitkäjänteisen raivaamisen ja rakentamisen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niinpä, kyllä tuntuu hyvältä. Voi kun olisi joskus alussa nähnyt kristallipallosta tai joku oraakkeli olisi varmuudella osannut kertoa, että "hyvä siitä tulee", niin ei olisi tarvinnut niin paljon matkan varrella tuskailla työn hitautta ;).

   Poista
 10. Muistan, kun kerroit kaisla-ongelmasta. Tosi hyvältä näyttää nyt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelen, että taisit olla silloinkin tsemppaamassa! :)) Kiitos Sussi!

   Poista
 11. Mun tuli hyvä mieli noitten vajan seinälautojen puolesta, kun saivat vähän maalia (ja kosteutta pintaan). On vähän niinkuin meikäläisen polvet saunan jälkeen, kun ei kyykkyyn pääse, kun kiristää, mutta kun vähän sipasee kookosöljyä iholle, niin ei ahista yhtään niin paljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo just niin, sama juttu :D. Maltan tuskin odottaa, että ens keväänä jatketaan tästä.

   Poista
 12. Kaunista. Kyllä tuo punamulta on kauniin näköistä, huoliteltua mutta silti vanhan oloista. Minunkin täytyisi, mutta talon maalaus on ensin ja siihenkin menee aikaa useampi vuosi, kun mies on tyttären taloa laittamassa. Syksy se vaan tulee meillekin ja veneen nosto on edessä. Eilen haettiin patjat pois veneestä.
  Ihanaa syksyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, punamulta sopii tällaisiin rakennuksiin niin hyvin eikä sitä voita mikään. Syksyn puuhat ovat siis käynnissä sielläkin, samaa meillä täällä :)

   Poista
 13. Kyllä tuo punamulta värinä on niin kaunis ja heti vaja muutti ilmettään, kun sai maalipunaa kylkeen. Kauniilta näyttää ympäristö ja rakennukset siellä saaressa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos - kokonaiskuva alkaa ehostua, mutta lähitarkastelua ei ihan vielä joka paikka siedä ;). Hyvä kuitenkin näin!

   Poista
 14. Kyllä näyttää hyvälle, punamulta näyttää kauniille, se on oikea vanhan ajan väri ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Ja se ryhdistää kivasti rakennuksia - muttei liikaa ;)

   Poista
 15. On mahtavan näköinen tuo teidän "ranch" :-) Aina tarttis muistaa ottaa ennen-kuvia. Multa ne tuppaa kans usein unohtumaan. Mä kamppailen omalla pihalla heinää vastaan...heinä taitaa olla kyllä aina vaan voitolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä pyörimme puuhissamme melko pienellä piha-alueella, mutta sitten kun nappaa kokonaiskuvan, ihmettelee itsekin, että on vähän niinkuin "ranch" :)). Voi ei, heinä se onkin vasta viheliästä. Monissa paikoissa, missä meillä ei ole lampaille pääsyä, on myös aikamoinen heinikko. En ole saanut itsestäni lainkaan irti lähteä sitä kitkemään ja jos se tosiaan on noin, että heinä kaikista ponnisteluistasi huolimatta on edelleen voitolla, enpä taida jaksaa yrittääkään!

   Poista
 16. Kaisla-ahdistus on taaksejäänyttä elämää ja nyt siellä siintää kaunis kalastajatila! Näyttää kyllä todella hyvälle ♥
  Aurinko ja merivesi ovat armottomia ja patinoivat kyllä kaiken, ainakin lähes kaiken, joten kyllä tuo suojaava ja kaunis punamultamaali tuli tarpeeseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kauniista kiteytyksestäsi Ansku!

   Armoton sää tosiaan kuluttaa puurakennuksia todella kovaa vauhtia. Onneksi tykkäämme maalaamisesta ja punamullalla se sujuu kuin itsestään kauniina, aurinkoisina päivinä ja on vielä edullistakin :)

   Poista
 17. Näistä kuvista tuli mieleen Pentalan saaristolaismuseo, joka kans kalastajatila, jota Espoon kaupunki laittaa kuntoon. Se olis ollut auki taas Pentala-päivillä elokuussa, mutta harmikseni ei oltu Suomessa silloin. Kyllä teillä upea aarre käsissä!

  VastaaPoista
 18. PS. Muistatko purjevenekuumeeni? Edistysaskelia sen suhteen otettu! Huomasin vaan, että sulla oli se purjevene tullut mukaan liplattamaan esittelytekstiin :) Kyllä se voisi tulla teillekin jo ennen kaiken valmistumista ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo Pentalassa olen käynyt ja miettinyt, että meillä ihan samanlainen tila pienemmässä koossa. Ne eivät vaan ole vielä saaneet sinne lampaita, kuten meillä, vaikka kuulemma suunnittelevat niiden hankkimista ;).

   Ihan mahtavaa, jos näin on, että edistytte purjeveneasiassa jee!! Itse asiassa purjevene on ollut mun esittelytekstissä ihan alusta asti! :)). Kyllä se meille vielä joskus tulee. No, finansseistahan se vaan on kiinni…

   Poista
 19. Niin kaunis kokonaisuus ja ihana idylli. Tiedän että idyllit eivät synny tai tipahda syliin itsestään, olette tehneet valtavan työn hyvällä maulla ja silmällä. Onnittelut tämän välietapin saavuttamisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, olipa kauniisti sanottu!!

   Poista
 20. Kaislojen kanssa tilanne teille 6-0, upeaa!
  Kiva kun kerroit tilaneesta, mielenkiintoista oli nähdä noita ennen-kuvia. Aika palkitsevia, niistä näkee kättensä työn jäljen.
  Olemme mökillämme luovuttaneet kaislojen kanssa, nyt sain uutta puhtia....., jos kerran tekin onnistuitte ;-)

  VastaaPoista
 21. No huh, miten oottekin saaneet kaislan pysymään noin hyvin poissa! Ja on teillä kyllä upea pihapiiri.. 😍

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...