torstai 6. elokuuta 2015

Välipohja rakentuu


Vaikka olemme paikoin ahertaneet venevajan välipohjan parissa löysin rantein, on myös hikisiä aherruspäiviä mahtunut tähän kesään. Kesän työ alkaa vähitellen tuottaa tulosta. Vintille rakentuva huone, jota voi käyttää varastona tai väliaikaiseen majoittumiseen, alkaa hahmottua.

Yksi tärkeimmistä syistä, miksi rakennamme vajaan kunnollisen välipohjan, on runsas pääskyskanta, joka on tottunut tekemään kymmeniä pesiä joka vuosi kattorakenteisiin. Venevajassa on aina ollut välipohja, mutta nyt teemme yläkerrasta suljetun.


Aina kun olemme väsähtäneet, olemme perustelleet työnseisauksia sillä, että vajan nälkäiset asukkaat tarvitsevat myös rauhaa. Remontointi ei liene heitä kuitenkaan häirinneen, sillä pääskysvanhemmat päättivät ryhtyä jo toiselle poikuekierrokselle! Kuvassa on tämänhetkiset pienokaiset yhdestä pesästä. Emme missään nimessä halua häätää pääskysiä kokonaan, sillä ne luovat tunnelmaa ja pitävät tehokkaasti hyttyset poissa, mutta ensi vuonna toivomme alivuokralaisten tekevän pesänsä ulkoräystäiden puolelle, jotta tavarat ja veneet vajassa pysyvät siisteinä. Alakerrassa täytyy verkottaa kolot ja kulmat.

Työ alkoi rakennustelineiden rakentamisesta ja eteni välipohjan nakutteluun.
Nurkkaan jätettiin aukko ullakolle, eli jossain vaiheessa on edessä portaiden nikkarointi.Tässä katto viimeistä riviä vaille valmiina.


Nyt meneillään on ullakkohuoneen lankkulanttian teko. Huoneesta ei tule virallista asumiseen tarkoitettua huonetta, sillä se on melko matala eikä meillä ole muutoinkaan tarkoitus muuttaa rakennuksen standardia. Toki se tarjoaa mahdollisuuden oleiluun - sinne voi kivuta vaikka kahvikupposelle ihailemaan maisemia pariovien eteen. Vintit ovat tunnelmallisia paikkoja, joten pojat odottavat jo kovin sen valmistumista.Kuten ikkunasta näkyy, pääskysriesa on todellinen. Parissa kuukaudessa kertyy paljon roiskeita ja isoja jätösläjiä pesien alle. Pahimpia ei tehnyt mieli kuvata :)


 Emmeköhän pääse sopimukseen eri kesäasukkaiden kesken siitä, missä kukin pitää majaansa :).

Kaunista viikkoa kaikille!35 kommenttia:

 1. Voi kun kiva, että teette linnuille ihan oman kerroksen! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuule, olemme naureskelleet, että tuli tehtyä linnuille tuo koko venevajaremontti, koska ne ottivat rakennuksen niin tehokkaasti haltuunsa keväällä ennen kuin me "ehdimme" paikalle :D

   Poista
 2. Upea venevaja - ja tuolta vintiltä ette poikia pois saakaan; veikkaanpa, että alkavat pitää majaansa siellä;)
  Ja varmasti pääskyset pesäpaikkansa löytävät vajan ulkopuoleltakin - ja säästyvät sisätilat roiskeilta.
  Ihania elokuun päiviä ja iltoja, Pilvi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se voi olla ;). Laitureita olen vielä valmis siivoamaan sen vastapalveluksena, että pitävät hyttyskannan minimissään. Ajattelimme tehdä ulkoräystäiden alle tasoja, joihin pesät on helppo rakentaa. Ihanaa elokuuta myös sinne!

   Poista
 3. Ihastuttava paikka teille tulossa! Ja kyllä lintujen kelpaa tehdä pesä uloskin, nyt on vähän turhan fiinit oltavat ja sotkevat teidän uuden ikkunat. Ei kiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan nyt, miten sen käyttö muotoutuu, mutta toivottavasti siitä päättävät ihmiset, ei linnut ;). Ullakkotilaan ei tosiaan ole tulossa normaalia huonekorkeutta, koska alakertaan piti saada riittävä korkeus sen ollessa edelleen varsinaista käyttöaluetta.

   Poista
 4. Pääskysten touhuja on kiva seurata, mutta tuo likaaminen ei kyllä ole mukavaa. Meillä teki pääskyspari useana vuonna terassin kattoparrujen nurkkaukseen ja voi sitä lentoa ja sirkutusta! Näky ei sitten muuten ollutkaan kaunis ja päädyimme koteloimaan tuon paikan johon pesä aina ilmestyi. Mieheni laittoi ylemmäksi rakennuksen räystään alle mielestämme tosi hyvän paikan, jonne pesän voisi rakentaa ja me saisimme pitää ruokailupaikkamme terassilla puhtaana, mutta tuo uusi paikka ei linnuille kelvannut koskaan. Useana vuonna ovat käyneet katsastamassa josko vanhaan paikkaan pääsisi, mutta ovat sitten tehneet pesänsä jonnekin muualle kun ei vanhaan ole paluuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi pahus, toivottavasti nämä meidän linnut tyytyvät "ulkorakennuksiinsa" eivätkä tarvitsisi jatkossa näitä sisäpaikkoja. Tässä määrin kjn on pesiä sisällä, ne todellakin likaavat urakalla - edes päivittäinen pesu ei riitä. Osa pesistä kuitenkin on jo ulkoräystäiden alla. Toivon kovasti että pääskysiä on meillä jatkossakin!

   Poista
 5. Toden totta pääskyset ovat löytäneet nyt niin hienon rakennuksen pesimäpaikakseen, että tohtivatko sieltä pois muuttaa :) Hyvällä yhteiselolla varmaan selviätte tuosta. Muuten nuo linnut ovat mukavia, mutta samaa mieltä olen tuosta sottaamisesta, vähän voisivat katsella, missä asioivat :D
  Kiva piilopaikka tuosta tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat tosin olleet täällä jo ennen meitä ;))

   Poista
 6. Kyllä vuokralaisten kanssa yleensä jonkinlaiseen konsensukseen pääsee. Ainakin jos on linnuista kyse :) Niin hyvältä näyttää tuo venevaja! Ja miten kauniin värinen vesikin siellä! Kai te pidätte siellä sitten ihanat syystupaantuliaiset, tunnelmia odotellen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesi vaihtaa hauskasti väriä auringon mukaan - välillä on ihan välimerellinen tunnelma :). Eiköhän tässä johonkin kompromissiin päästä! "Tupareita" on kovin suunniteltu, mutta katsotaan, mikä on jaksamistilanne. Vieraita kävi alkukesästä niin paljon, että nyt tekee mieli hengähtää. Ehkä keväällä sitten!

   Poista
 7. Voi miten sielä on taas tehty hienoa jälkeä! Ihanaa kun ajattelette pääskysiä. Täälä meillä ne pesii joka vuosi hallissa. Kyllähän ne sotkee..mutta on niitä kiva seurata ja ne ainakin kuuluvat meidän kesään :) toivottavasti ne löytävät sielä teillä uuden pesäpaikan! Hienon kuvan olet saanut poikasista, yritin kans, mutta ei onnistunut, sen verran pimeä paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Kun menin kuvaamaan poikasia, aukesivat suut ammolleen ja hirmuinen tsäkätys alkoi - valitettavasti ei ollut minulla tarjolla mitään :). Lentelevien pääskysten leikin seuraaminen on meidän joka aamun ilo - toivottavasti tulevinakin vuosina!

   Poista
 8. Pääskyt kuuluu kesään ja pihapiiriin, eiköhän sopu pesäpaikoista löydy :) Ymmärrän että pojat odottavat valmista vintin lattiaa, unelmapaikka heille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän! Niinpä, teinipoikien vuorokaudesta kuluu uskomattoman suuri osuus pelkkään oleiluun, joten paikalla on merkitystä ;)).

   Poista
 9. Meilläkin venevaja on pääskysten lempiasumuspaikka. Siitä ne oviaukosta suhahtavat sutjakkaasti sisään. Täällä ne ovat tehneet pesänsä kuitenkin vajan ja laituri alle. Ja eihän tuo venevaja meillä sellaisessa käytössä olekaan kuin teidän tulee olemaan.

  Kauniit nuo vintin parvekkeen pariovet, siitä kelpaa maisemia katsella ja haaveilla kahvikupposen siivittämänä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, teilläpä on käynyt tuuri - meillä on täydellinen invaasio käynnissä lintujen vanhasta tottumuksesta :). Oven malli juontaa vuodesta 1915, minustakin se on ihana.

   Poista
 10. Oi, niin hienolta näyttää jo nyt!
  Kyllä poikien kelpaa tuolla vintillä oleilla ja toivotaan että pääskysillekin kelpaavat uudet pesäpaikat :)

  VastaaPoista
 11. Meilläkin on samansukuisia vuokralaisia piharakennuksessa. :) Vintti on mukava piilo pojille sitten aikaan. Ja ovathan nuo vintit vähän romanttisiakin paikkoja!
  Hieno ylin kuva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Miksiköhän meillä ne ovat pesiytyneet kaikkein tärkeimpään rakennukseen?? Muitakin piharakennuksia olisi riittämiin, mutta täällä venevajassa on meidänkin tarkoitus paljon oleilla, tehdä hommia ja säilyttää käyttötavaroita.

   Poista
 12. Upea venevaja kerrassaan! Vanha sanaontahan on, että pääskyt tekevät pesän vain onnellisen katon alle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sanonta olikin minulta unohtunut, mutta toivottavasti se on juuri näin :)

   Poista
 13. Näyttää tosi hyvälle!

  VastaaPoista
 14. Siellä remontit edistyvät hyvää vauhtia ja edellisessä postauksessa näkyy olevan paljon ihania herkkuja :)
  - Mukavaa elokuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuhiljaa etenee, ihan riittävää vauhtia ainakin ;). Kiitos samoin Marru!

   Poista
 15. Superreippaat troopperit hohoi! Kylläpä taas on laadukasta tekemistä siellä! Niin hauskat kuvatkin alivuokralaisista ;D Oikeat tötterökurkut orrella!

  Tuo eka kuva on taas niin hieno. Jotenkin lumova näkymä heijastumasta.

  Oikein hyviä kesäpäiviä sinne. Toivottavasti lämpöä piisaa sen verran, ettei tule ihan liian hiki puuhaillessa. On se hassua miten nämä säät tänä kesänä ovat niin ääripäissä skaalaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt alkoi yhtäkkiä lämpöä piisaamaan ja mukavasti vielä musta peltikatto lämmittää vinttiä, missä nyt puuhataan, heh :)).

   Miten ihmeessä pääskyspoikasella voi olla koko pään kokoinen kita? No hyvähän se on, koska emon tipauttaessa hyönteiset pesään, ruoka suurimmalla mahdollisella todennäköisyydellä osuu aina jonkun kitaan.

   Ihanaa kesän jatkoa Jovelaan!

   Poista
 16. Vauhdikkaasti näyttää edistyvän teidän projekti, hienoja kuvia! Voin vain kuvitella, miten tunnelmallista etenkin vintillä tulee olemaan... Tsemppiä kovin ja mukavaa elokuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooh, kun harvoin raportoi, niin ehkä näyttää tehokkaalta :)). Kiitos ja sitä samaa Vasikkasaareen!

   Poista
 17. Kuinkahan nuo tsirput osaakin kakkia aina sinne minne ei olis väliksi. Ikkunoihin. Kenkään. Kahvikuppiin. Jälkimmäiset tänään, molemmat. Ja voin sanoa, etten ilahtunut kummastakaan.
  Mutta näistä kuvista ilahduin, tekemisen meininki :)

  Ja ps. oikein kiva lehtijuttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi oi, kenkään ja ikkunoihin kakkimisesta on kokemusta, mutta ei sentään kahvikuppiin!! Pesty on myös pelastusliivejä, veneitä, ruokakasseja, takkeja...

   Kiitos Pepi :))

   Poista
 18. Voi noita pääskysiä, miten suloinen kuva niistä nokat ammollaan. Meidänkin venevajassa asustaa pääskysiä, ja se kakkelin määrä on aika uskomaton... Mies aina kiroilee ja pyyhkii veneen kattoa. Yksi soutuvene on varmaan puolillaan sitä ihteään, kun sattuu olemaan pesä suoraan päällä.

  Mutta ihania otuksia noin muuten!

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...