maanantai 24. elokuuta 2015

Karkuteillä


Ruoho on aina vihreämpää aidan toisella puolella, sanoo vanha sananlasku ja lampaistakin tuntui siltä viime viikolla. Saimme naapurilta kaksi kertaa tiedon, että ne ovat karanneet aitauksesta. Arvasin heti syyn, miten näin oli päässyt käymään. Vesi on laskenut kuivan, kuuman sään seurauksena ja mereen rajautuvat lammasaitauksen päät ovat jääneet kuivalle maalle. Ystävällisesti naapuri kuitenkin sai pidennettyä aidan toiselta puolelta ja houkuteltua lampaat molemmilla kerroilla takaisin.

Itse pääsimme saareen vasta sunnuntaina johtuen juniorin purjehduskilpailuista. Tuntui vähän turhauttavalta, kun Airistolla odottelimme pääasiassa tuulta ja samaan aikaan olimme huolissamme lampaista tai lähinnä siitä, että ne ovat muiden kontolla. Eihän lampailla tietenkään mitään hätää ole käppäillä pitkin saarta.

Airiston regatassa otettiin tänä vuonna aika paljon vain aurinkoa ja katseltiin maisemia :) 
Purjehtijat pääsivät onneksi myös tositoimiin ja meidän juniorimme teki oman huippusuorituksensa hätyyttelemällä yhdessä startissa ranking-ykköstä ja PM-kultamitalistia. Siinä lähdössä tuli kakkossija ja kokonaissijoituskin asettui fleetin puoliväliin. Siitä se lähtee!


Samaan aikaan toisaalla oli lampailla varmastikin mukavaa. Kuten sanottu, ne pääsivät uusille apajille, kuten yrttipenkkiini. Lampaiden suihin olivat päätyneet artisokat (tämän kesän kokeilu), minttu, oregano ja lipstikka. Sen sijaan basilika ja salvia olivat saaneet jäädä… mielenkiintoista. Sunnuntai-illalla palatessamme olivat anarkistimme turvallisesti ja tyytyväisenä omalla, ihan riittävän vihreällä, niityllä, kiitos neuvokkaiden naapureiden.


Mikko pidensi heti aitausta myös toisesta reunasta aina laskeneeseen vesirajaan saakka. Merenpohja, joka on nyt tullut näkyviin, näyttää ihan karsealta. Koko ranta on pelkkää kaislankortteen ja mudan peittämää jättömaata, josta vesi on vetäytynyt :(.

Tällaista emme ole nähneet täällä vielä tähän asti. Saisi jo vesi palata ja vähän sadettakin tulla! Lähtevätköhän syödyt yrtit muuten enää uuteen kasvuun…?

Himputti!35 kommenttia:

 1. Yrtit on sitkeitä, lipstikka ainakin. ihmettelen että lampaille kelpasi, on melkoisen voimakas jo tuoksultaan. Mutta ehkä se oli hyvä mauste normaalin appeen päälle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa mietin minäkin - enkä itse kyllä olisi ensimmäisenä kääntynyt lipstikan puoleen ;). Toivotaan, että yrtit vielä virkoavat ja kasvavat ennen kylmän tuloa!

   Poista
 2. Täällä on vesi myös tosi alhaalla eikä ranta tosiaankaan kauniilta näytä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieltä lämmittää, jos on kohtalotovereita ;).

   Poista
 3. Valmiiksi maustettua lammasta...?

  Onpas vesi laskenut! Vaan eipä taida täällä kuivalla maallakaan pohjavesi kovin korkealla olla. Ainakin maa pölisi kunnolla tosi syvälle kun kaivelin piiskuja pois. No, keskiviikkona sitten sataakin kunnolla.
  Sais nyt vielä pari viikkoa mennä näin, en yhtään tykkäis huonoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä muista, koska olisin viimeksi itse sadetta toivonut - sorry! Juu, keksimme saman, valmiiksi sisältä käsin itsemarinoituvaa lihaa ;).

   Poista
 4. Ensinnäkin onnea juniorille hienosta kilpailusta!
  Erikoinen juttu, että juuri basilika ja salvia ovat saaneet jäädä rauhaan. Taitavat olla liian yrttisiä :) Lipstikasta kyllä pitäisi kasvaa nopeastikin uusia piipsuja. Omani leikkasin rankalla kädellä ja uusia versoja rupesi heti työntymään. Maa-artisokka on niin sitkeä kasvi, että pienikin pala kun sitä maahan jää, niin keväällä kasvaa jo uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti käy juuri näin; ehkä lampaat tiesivät, että verottavat vain sitkeäkasvuisimpia kasvejani ;) Kiitos kannustuksesta!

   Poista
 5. Onnittelut juniorille hienosta kisamenestyksestä :)

  Voi teidän willejä lambeja :D Onneksi eivät pääse sen kauemmas haahuilemaan. Täällä meidänkin kotivesillä oli vesi 20-32 cm miinuksella viime viikonloppuna. Meidän piti siis leikkiä 2,6 m syväyden venettä.

  Voi että tässä postauksessa oli taas ihanat kuvat! Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Purjehdus madaltuvissa vesissä ei kyllä tunnu kivalta!

   Poista
 6. Himputin yrttirosvot! Onneksi saatiin kiinni ja säilöön! :)

  Njoo... Pohjamudat on kauniisti esillä. Minua ei kiinnosta, mutta paikasta kiinnostuneita kyllä. Ei voi luonnolle mittään, se järjestää mitä järjestää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, onneksi kävelivät ihan vapaaehtoisesti takaisin :)). Yllättävän suuret on noi vedenkorkeuden vaihtelut, kun todennäköisesti sitten taas syksyllä itketään sitä, että on sauna vedessä :(

   Poista
 7. Onnittelut juniorille kisamenestyksestä!

  LIpstikka lähtee varmasti vielä kasvuun, se on sitkeä kasvi.

  VastaaPoista
 8. Kauniita merellisiä kuvia!

  VastaaPoista
 9. Mitä parodiaa, ronttirohmut! Salviahan on nimenomaan lammaspaistin ykkösyrtti valkosipulin kanssa, mutta ilmeisesti se ei lampaalle itselleen maistu ;D

  Hurjalta näyttää teidän rannassa! Ajatella, että juuri tänä vuonna, kun vettä on piisannut ja piisannut, ranta vetäytyy heti kun pari viikkoa saadaan aurinkoa. Voisi olla hieman tasaisempaa sääailahtelut. Ettei ensin sada 2 kuukautta päivä toissensa jälkeen (tai ainakin tunnu siltä), jonka jälkeen porottaa 3 viikkoa ilman tippaakaan.

  Vaan niinhän se on, että luonto tekee kuten lystää ja me sitten kuvataan ne lopputulokset ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No just niin - ääripään säävaihteluita tosiaan, vaikka vähempikin riittäisi. Luonto yllättää aina uudestaan ja uudestaan! Kohta varmaan taas tulvii. Ja sitten kuvataan kauhistuneina;)

   Poista
 10. Tehän olette sitten olleet vesillä ihan nurkan takana. :) Mukava, että juniori sai hyvän kisakokemuksen Airistolla.

  Vesi on ollut jonkin aikaa todella alhaalla ja johtuu nähtävästi vahvasta korkeapaineesta, joka on nyt vallitseva. Vesi on paennut myös meidän rannasta samoin kuin täältä Ohtakarin mökkimaisemista, jossa olen (ihme kyllä) jälleen juuri käymässä. Harvoin kaikki kivikot ja karikot ovat paljaana.

  Toivotaan, että yrtit saavat vielä kasvusta kiinni. Lampaat ainakin saivat gourmetia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kiva kuulla missä päin te olette! Niin kaunista seutua, ettei muualla taida ollakaan!!

   Poista
 11. Oi, onnea juniorille hienosta kisamenestyksestä! :)
  Merivesi on todellakin ennätyksellisen alhaalla, vaan minkäs teet luontoäidin oikutteluille.... ja lampaat mokomat käyttivät tietenkin tilaisuutta heti hyväkseen. Hih, anteeksi, mutta minua hieman hymyilyttää kun kuvittelen miten ne ovat oivaltaneet tilaisuutensa tulleen ja rientäneet rouskuttamaan yrttejäsi posket pullollaan ;)
  Toivottavasti kaikki yrtit vielä lähtevät uuteen kasvuun ja kukoistukseen ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hymyilepä siellä vaan ;). Minä en oikein lämpene niiden ahneudelle, kun vieressä kasvaa kuitenkin niille niin terveellistä apilaa sun muuta! No, menetys ei ollut onneksi järin suuri, että toivun kyllä :))

   Poista
 12. Kauniita kuvia, taas jälleen kerran! Kyllä on lampailla ollut juhlaa kun pääsivät yrttimaalle aterioimaan - toivottavasti lähtevät uudelleen kasvamaan! Onnea juniorin menestykselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa niillä oli hauskaa tepastella uusilla reiteillä :))

   Poista
 13. Hyvä teidän seilori-juniori! Ja bäää teidän lampaat! Kyllähän oregano ainakin monivuotisena puskee jälleen ensi vuonna esiin, meillä siitä on tullut suorastaan maanvaiva, se pyrkii leviämään vähän joka paikkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Oreganon menetys harmittaa artisokan lisäksi eniten :(. Se on kuivattuna niin hyvää talvisin pizzan päällä! Mutta kasvaahan se taas viimeistään ensi vuonna!

   Poista
 14. Onnea juniorille! Tiedä, vaikka vielä olympiamitallin toisi joskus kotiin.
  Onneksi lampaat söivät pääosin monivuotisia. Tuo artisokka taisi nyt mennä, mutta mintut, oreganot ja lipstikat ovat monivuotisia ja varmaankin ensi vuonna saat kyllä satoa. Kiva, että jättvät basilikan rauhaan, koska se pitää kylvää vuosittain.
  Luonto ei useinkaan ole siisti. Vesi on ollut nyt poikkeuksellisen matalalla. Eräs purjehtija kertoi minulle viikonloppuna, että korkeapaine laskee aina meren pintaa. Nyt sekin hellitti, joten vedenpinta taitaa vuorostaan nousta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, tiedä häntä ;).

   Harmittelen edelleen juuri artisokan perään, sitä olisi ollut niin hauska kokeilla ruuanlaitossa syksyllä, mutta uudemman kerran sitten ensi vuonna tähän yritykseen!

   Joo, minäkin kuulin ihan hiljattain jostain, että korkeapaine aiheuttaa veden laskua. Viikonloppuna taas sitten nähdään, onko korkeus yhtään normalisoitunut.

   Poista
 15. Ihana tuo pieni luoto mökkeineen! Saisikohan tänä päivänä enää rakennuslupaa? Onneksi tällaisia ihanuuksia on rakennettu silloin, kun ei vielä ollut niin tarkkaa. :)

  Meillä on kanssa vesi alhaalla ja alta paljastanut todella samannäköistä merenpohjaa. Ei se kyllä kaunista ole. Siihen päälle vielä sinilevää, jota kellui eilen rannassa. Mutta toisaalta, jos olisi tarvinnut jonnekin vähän maan täytettä, niin olisi ollut helppo hakea lapiolla merenpohjaa! Laitoin sitä viime vuonna viljelylaatikoiden pohjalle (multaa sitten päälle). Hyvin toimi!

  Teidän lampaat on kyllä niin symppistapauksia! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä toden totta enää taida olla mahdollista rakentaa noin pienille luodoille, mikä on kyllä tavallaan ikävää. Ainakin minusta tällaiset hyvin perinteiset rakennukset sopivat rantoihin ja luodoille niin hyvin.

   Nyt alkaa vähitellen vesi nousta :). En ole kuullutkaan, että tuo pohjamuta olisi hyvä viljelyksille, mutta tarkemmin ajateltuna se ainakin sitoo vettä, mikä taas auttaa kuivina aikoina.

   Poista
 16. Luin koko blogin läpi, ihana, niiiin ihana, ei voi paljon muuta sanoa, kiitos!
  Liityn vakkari lukijaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että - mahtava kuulla, kiitos. Ja kiva, kun jäät seurailemaan, mitä Idurissa tapahtuu :))

   Poista
 17. Anonyymi9.26

  Ymmärrän harmisi - meidän naapurin lampaat karkasivat yhtenä vuotena toistuvasti meidän puolelle ja joka kerta kasvimaalle... Otti aivoon aivan toivottomasti. Ja aivoon otti sekin, että naapuri kysyi kilohintaa lampaitten syömille kasveille. Hah, kesällä saa alle euron kilohintaan kaupasta suurinta osaa vihanneksista, mutta kun itse on keväällä muokannut ja lannoittanut kasvimaansa, kylvänyt ja kitkenyt, niin tarjotut eurot eivät kyllä lohduttaneet yhtään. No, lakkasivat sitten tuomasta lampaita meidän rajalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No minäkin ymmärrän harmisi ja hyvä, että osasivat lopulta eliminoida karkailun syyn! Jos meidän lampaat tekevät tai tekivät tuhoja muille, toivon voivani korvata ne kunnolla. Tarkoitus ei ole eläimiä pitämällä aiheuttaa muille harmia. Vahinkoja elävien eläimien kanssa voi kuitenkin aina sattua, se on nytkin nähty…

   Poista
 18. Voi seikkailijalampaat. Mä olisin kyllä halunnut nähdä niiden ilmeet, kun kasvimaalle pääsivät :D

  Lipstikan valintaa kyllä hiukan ihmettelen. Se on kuitenkin hyvin vahva myös tuoksultaan. Mä tykkään siitä kovasti tomaatin kanssa ruisleivän päällä, mutta näemmä passaa artisokankin kanssa;)

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...