lauantai 10. tammikuuta 2015

Varmoilla vesilläVenevajassa työt etenevät. Kiitos säiden, meri on auki kulkemiselle. Ennen kuin ennätin raportoida viime viikonloppuna nähdystä, vastaanotimme viikon päätteeksi uusia kuvia. Ymmärtääkö kukaan, kuinka upealta tuntuu, kun työtaakka omilla harteilla on suuri, aika kortilla ja nyt saakin yhden osa-alueen näin helposti ja nopeasti edistymään? Tämähän on pian valmis, hyvänen aika!

Siinä se seisoo, neljän samankokoisen lautaverhoillun hirsiarkun päällä. Aiemmin arkkuja oli kaksi erikokoista, nyt symmetriset arkut kantavat rakennusta tasaisesti.


Arkut on täytetty kivillä ja vanhan savustuspönttömme purkutiilillä. Laiturikatteet vielä puuttuvat.


Sisäpuolella. Aiemmin toisella sivulla ollut veneen paikka siirrettiin symmetrisen kantavuuden vuoksi keskelle. 


Rannanpuoleista päätyseinää sisäpuolelta.


Nyt kaiken kunnian saa paikallinen yritys, Oy Bygg Ale Abtietotaidosta perinteisen saaristorakentamisen ja modernien ratkaisujen yhdistämisessä. Juuri sitä tässä kohtaa halusimme, kun kävi ilmi vajan alkuperäisten materiaalien todellinen kunto. Menetelmissä, materiaaleissa ja työn jäljessä, jota pääsimme viime viikonloppuna itsekin tarkastelmaan, ei ole tingitty. Materiaalivalintoihin  vaikutimme paljolti itse, mutta mihin ei vaikutettu, on käytetty jykevämpiä vaihtoehtoja kuin mitä odotimme.

Tässä tärkeimmät:

- perinteinen mustaksi maalattu saumapeltikatto
- punamultaus ja karmeissa pellavaöljymaalaus
- ikkuna-aukkojen koko sama kuin aiemmin, mutta karmit aavistuksen leveämmät


Kuvat yllä ja alla: Oy Bygg Ale Ab


Viimeistään tämän viikon työmaa- ja kuvaraporttien myötä lakkaan pidättämästä hengitystäni projektin kanssa. Odotin ja toivoin niin, että jonain päivänä oltaisiin tässä. Nyt ollaan täysin varmoilla vesillä - kuvainnollisesti ja kirjaimellisesti. Vaikka tehtävää ja viimeisteltävää toki vielä on, voi sanoa, että projektissa onnistuttiin. Aikamoista.

Kaikki, jotka ovat alihankintana rakentamista ostaneet, tietävät, että pelon siemen itää juuri siinä, onko toimeksisaaja viime kädessä luotettava ja onko jälki sittenkään laadukasta. Pidimme omia standardejamme tämän rakennuksen suhteen hyvin, hyvin korkealla, joten melko varmoja olimme molemmat siitä, että jotain voi jäädä hampaan koloon. Lähtien siitä, miten arkut oli toteutettu, tuntuu ihmeelliseltä, että tänä päivänä on mahdollisuus asiakkaana saada jopa vähän yli toivomansa. On niin ilo katsoa hyvää, perusteellista työn jälkeä.

On tunne siitä, että yksi iso välietappi on saavutettu, juuri nyt. 


56 kommenttia:

 1. Vau, upean näköinen venevaja! Ja mikä hienointa, että toteutus ylitti odotuksenne. Ymmärrän tosiaan tuntemuksenne kaiken rakentamisruljanssin keskellä! Vaja on kyllä jykevän näköinen. Meillä tuo kaikki on vielä jossakin vaiheessa edessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti Päivi kommentistasi! Jykevältä tosiaan näyttää, meidän silmissä ihan uskomattomalta, kun muistelee, mikä oli lähtötilanne. Teidän kannattaa sitten aikanaan aloittaa kunnostus ajoissa, ettei ehdi ihan lahoamaan käsiin ;)

   Poista
 2. Hitto kun näyttää hyvältä!! Ei voi muuta sanoa :)
  Ja varmasti on yhden kantavan palkin verran ainakin tippunut kuormaa omilta harteiltanne!
  Täytyy kunnioittaa noita ammattilaisia, joilla on taju siitä mitä tehdään ja miten tehdään se kunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vertauskuvasi osuu täysillä naulan kantaan! Kaikki, mikä tuolla nyt seisoo ryhdikkäänä on pois meidän harteiltamme :).

   Kyllä, tässä tarvitsimme paitsi heidät kertomaan, mitä pitää tehdä, myös toteuttamaan sen kunnolla. Suuri arvo on sekin, että pystyimme käyttämään paikallisia.

   Poista
 3. Ihania uutisia ja hyvältä näyttää! :)

  VastaaPoista
 4. Wau, wau ja vielä kerran wau!
  Näyttääpä täydelliseltä, jo tässä vaiheessa! Huippua, että ammattilaiset hoitivat homman. Ihanaa, kun pääset(te) heti keväällä valmiiseen venevajaan ja kesäjuhliin ja rapujuhliin ja ja ja.... :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et uskokaan kuinka tämän päälle oli kiva saada tällainen kommentti :)

   Meillä riittää vajassa vielä sisähommia itsellemmekin, mutta niitä teemme ilolla - ja välillä vietämme kesäjuhlia totta kai! :D

   Poista
 5. Upea! Onnittelut - tuntuu varmasti ihanalle tällainen edistyminen. Ja se, että tekijään voi hyvillä mielin luottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäpä sen sanoit. Ja kiitos kovasti Laura - jotenkin nyt on ihan voittajaolo, ja onnittelut täydentävät sitä :).

   Poista
 6. Vähäkö näyttää hyvältä!!! Mä varmaan voisin asustaa kesät tommosessa venevajassa. Hihih. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jestas, kun kiva kommentti. Kuule, niin minäkin - ja ehkä aionkin, kun huone yläkertaan valmistuu, jihaa :)

   Poista
 7. Mahtavaa! Komea venevaja tulikin. Eka kuva on aivan kuin postikortti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, komea on meistäkin. Yksinkertainen, mutta juuri sellainen kuin pitää.

   Poista
 8. Jestas!! Kyllä on hieno ja jykevä! Onnea ihan tuhannen paljon <3 <3

  (myös erityisen paljon siitä, että löytyi noin täydelliset tekijät. he ovat taatusti ns. kiven alla!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voijee, kiitos Taru, uskon, että tiedät fiilikseni :)

   Monia vaihtoehtoja ja tekijöitä käytiin läpi, mutta näiden ammattilaisten kanssa löytyivät sekä luottamus että ratkaisut. Hienoa, että vaikutelma piti!

   Poista
 9. Anonyymi21.13

  Onpa hienoa, että homma onnistui noin hyvin! :)

  VastaaPoista
 10. Hieno juttu, että vajan rakentaminen on onnistunut noin hyvin. Voin vain kuvitella, että saaristorakentaminen on hankalaa ja vanhan korjaaminen on vaikeaa ja hankalaa.
  Kun rakennutimme talon, niin siinä oli myös sydän monta kertaa sykkyrällä, mitä tulemaan piti. Jokunen asia jouduttiin uudesti tekemäänkin.
  Onnittelut teille ja kevät koittaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan näin. Tyylillisesti rakennus on yksinkertainen ja perinteinen, mutta perustukset tietenkin tällaisessa ovat omaa luokkaansa verrattuna tavalliseen vajarakentamiseen. Tätä emme olisi missään nimessä itse pystyneet tekemään, mutta onneksi on ammattilaisia!

   Kiitos sinulle Tuulia ja kevättä odotellessa!

   Poista
 11. Lämpimät onnittelut! On se hieno! Todella vakaan ja tasapainoisen näköinen.
  Oikean yrityksen valinta on tärkeää. Nykyisin niitä kyllä löytää. Kaikkiin ei voi kuitenkaan luottaa. Luulen, että tällaisena aikana surkeimmat kuolevat pois. Menestyvän yrityksen on oltava osaava, luotettava ja kuunneltava asiakkaan rakentamis- kuljetus- ja huoltotoiveet huolellisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asia on varmasti juuri näin. Tällaisina aikoina pärjäävät vain elinkelpoiset yritykset. Ja elinkelpoisuuteen sekä menestykseen tarvitaan juuri noita elementtejä! Mielestäni on hienoa, että tällä reseptillä myös pienyritykset voivat pärjätä.

   Poista
 12. Wau... Istumme täällä Mystiquen rantaravintolassa aaltojen lyödessä maihin, kun päätin tsekata blogisi. Näytin Jaakolle kuvat teidän venevajasta ja en meinannut saada enää puhelinta takaisin. Hän vain huokaili ja ihaili vajaa. "Haluuuuuun meillekiiin!"

  Onnittelut ihanasta vajasta ja työn edistymisestä!! Ja upeista talvikuvista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, miten mahtava saada tällainen kommentti! Kiitos!! Luin muuten teidän seikkailusta kerran kaikki jutut juurta jaksain läpi. Nostan hattua teille, uskallukselle ja antautumukselle. Elämässä pitää tehdä juuri tuollaisia, isoja kokemuksellisia asioita!!

   Poista
 13. Aivan mahtavaa! Kyllä näyttää hyvälle, onneksi löytyi tuollaiset ammattilaiset. Onnittelut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos onnitteluista, hyvältä tosiaan tuntuu!

   Poista
 14. Hienoa työtä. Kerrassaan upeeta!

  VastaaPoista
 15. Voi onneksi olkoon. Kyllä todentotta tiedämme tunteen, kun jokin etappi on vihdoin saavutettu. Good for you! Komea ja mahtava että olette käyttäneet noita luonnollisia maaleja.
  -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hirmuisesti kommentistasi! Luonnonmukaiset materiaalit ovat olennainen juttu paitsi kestävyyden vuoksi, myös siksi, että ne vanhenevat kauniilla, paikkaan sopivalla tavalla.

   Poista
 16. Onnittelut, mahtavaa! Voin vain kuvitella miten hienolta nyt tuntuu :)

  VastaaPoista
 17. Venevajat on ihania, tykkään niiden tunnelmasta. Mahtavaa että löysitte luotettavat ja pätevät tekijät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin, venevaja kruunaa saaristolaistilan, joten rakennus oli meille vähän "kunniakysymys" saada tehtyä kunnolla :)

   Poista
 18. Onnea - kerrassaan upea vaja! Tämä investointi kannatti ehdottomasti :)
  Nyt vain kevättä kohti ja suunnittelemaan vinttihuonetta ja muuta mukavaa venevajaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu, tosi kiva kuulla. Kyllä olen samaa, mieltä että kannatti ja eihän itse oltaisi pystytty mitenkään toteuttamaankaan koko juttua. Juuri näin, nyt on kiva odotella kevättä!

   Poista
 19. Voi onpa ihana kuulla tuollaisesta tyytyväisyydestä. Ihana siksikin, että sellaista voi ylipäänsä olla liittyen rakentamiseen ja rakennuspalvelun ostamiseen. Niin usein kuulee jotain aivan muuta... ;) Onnea!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, aika harvoin saa varmaan tällaisen tilaisuuden, että omat odotukset ylittyvät. Vilpittömästi näin kävi. Kiitos sinulle!

   Poista
 20. Kylläpä näyttää hienolta! Onnea kovasti!! :)

  VastaaPoista
 21. Näyttää todella hyvältä!

  VastaaPoista
 22. Upealta näyttää. Miten tuossa yhdistyy uusi ja vanha teknologia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marko! En ehkä kykene ihan perusteellista vastausta antamaan, mutta esim. perustusten osalta mietinnässä oli hyvinkin moderni, kelluva betoniratkaisu versus alkuperäisen kanssa täysin identtinen, perinteinen hirsiarkkuratkaisu. Toteutus on lähellä perinteistä, mutta arkut nyt sellaisia, että toimivat paremmin meidän savipohjassa. (Vanhan kaltaisella arkkutoteutuksella oltaisiin ehkä joskus samassa tilanteessa, että vaja vajoaa, koska arkut lepäsivät saven päällä.) Arkut tehtiin korkeammiksi kuin edelliset, joten ne ovat tosi syvällä. Ne eivät kuitenkaan ole alhaalta ylös asti hirttä, vaan matkaa on korvattu muulla puutavaralla. Toivoimme lisäksi reunoille lautaverhoilua. Viistetyt lautareunat tosin ovat ns. perinteinen tapa estää jäiden aiheuttama paine. Tässä ei kuitenkaan pelkästään mietitty perinteen noudattamista vaan järkevää ja kestävää ratkaisua pohja huomioiden. Soveltamisesta on pitkälti kyse. Meille on silti tärkeää, että materiaalit ovat "luomua", puuta; arkkutoteutus on jo sinällään perinteinen valinta. Emme loppupeleissä halunneet betonia vajaan, ja porapaalutkin hylkäsimme jossain vaiheessa, vaikka merenalaisesta, ulkonäöllisesti näkymättömästä, rakennuksen osasta onkin kyse. Huh, toivottavasti vastaus tyydyttää, olen hieman sellaisella alueella, mikä ei kuulu välittömiin vahvuuksiini.. ;)

   Poista
 23. On ihanaa, kun löytää todelliset ammattilaiset jotain työtä tekemään! Tuo venevaja näyttää aivan täydelliseltä. Olen tosi onnellinen puolestanne.

  Venevajassa on ihan oma taianomainen tunnelmansa aina, mutta tuskin osaan edes kuvitella kuinka paljon mukavampi on purkaa veneen lastia sisällä vajassa kuin ulkona räntämyrskyssä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niin kiva kommentti! Tämä on meille iso satsaus, joten on helpottavaa voida todeta, että nappiin menee. Ja että saamme tästä iloa ja kätevyyttä vuosiksi eteenpäin.

   Poista
 24. Olenpa tosi iloinen, että tämä meni juuri niin kuin toivoitte:) Onni on, kun löytää hyvät tekijät!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiitos kivasta kommentista, Hyvä Mieli!

   Poista
 25. Olipa upea juttu, että meni jopa yli toivomusten ja aivan upeahan siitä tuli. Kaunis värikin. Tästä tulee hyvin paljon mieleen venevaja mummin ja vaarin mökillä Sipoossa josta vaarini isä lähti aina vanhalla puisella moottoriveneellä pörräilemään. Venevajassa oli ihania pyöreitä ikkunoita. <3 Lopulta lahosi, kun siitä ei kukaan jaksanut pitää riittävästi huolta, surullista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun sääli loppu tuolla sukusi vajalla :( Eiväthän ne ikuisesti pystyssä pysy hoitamattomina. Hienot muistot sinulle kuitenkin jäivät :)

   Olen miettinyt myös, josko laittaisimme pyöreät ikkunat esim. oviin, mutta saas nähdä!

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...