Meillä on ollut yhden lampaan kanssa vähän murhetta - ensin pientä huolta - sitten isompaa, kun huomasimme sen tilan dramaattisesti heikkenevän. Nimittäin toiseksi pienin karitsamme yski harvakseltaan jo alusta asti, mutta jossain vaiheessa huomasimme yskimisen lisääntyneen. Soitimme kasvattajalle kysyäksemme hänen kokemuksiaan, ja hän totesi, että harvoin karitsayskä paranee itsestään, eli kannattaa hakeutua sen kanssa lääkäriin.
Mielestämme lääkäriin lähtö veneellä ja autolla mantereelle tuntui heikon, pelokkaan laumaeläimen kannalta aikamoiselta stressinaiheelta. Mikko soitti kunnan eläinlääkärille, jolle annamme täydet pisteet. Hän ymmärsi, että karitsan kannalta on paras, jos yritämme lääkitä sen tilalla itse. Tarpeeksi ikävää pistoksina annettava lääkintä tulisi jo muutenkin olemaan.
Lääkäri soitti reseptin apteekkiin, jonka kävimme hakemassa mantereelta. Onneksi sen verran on kokemusta pistoksista, vaikkakin ihan maallikkona, että osasimme apteekissa myös katsoa mukaamme oikeanlaiset ruiskut ja neulat noin 8-kiloiselle karitsalle. Farmaseutti ei ollut niin sanotusti vahvuusalueellaan! Uskoimme selviävämme lihakseen annettavasta viiden päivän penicillin-kuurista, kunhan vain saisimme säikyn eläimen kiinni. Lääkäri ohjeisti, että pistos annetaan pakaraan. Päätimme antaa kumpaankin pakaraan vuoropäivin, ettei pistoskohta kipeydy. Eläin oli niin laiha, ettei sillä ole juuri mitään luiden ympärillä. Se lisäsi hieman haastetta.






Tämä oli meillekin ihan uusi tilanne, missä kykymme joutuivat jo vähän koetukselle. Taisimme olla aivan viime tipassa asialla. Karitsa oli ensimmäisenä lääkintäpäivänä niin voipunut, ettei se jaksanut edes juosta pakoon vaan jalat pettivät alta. Sitä ennen se oli jo erkaantunut laumastakin, kun ei jaksanut kulkea sen mukana. Sydän oli kyllä ihan syrjällään meillä kaikilla sen puolesta!!
Karitsa oli Mikolla tai pojilla sylissä ja minä annoin pistoksen. Karitsa otti sen hyvin. Syötimme sille joka kerta pistoksen jälkeen vedessä pehmennyttä leipää, ja sillä oli ilmeisesti aikamoinen ravinnontarve ja nestehukka elimistössä. Jo ensimmäisestä ruokinnasta lähtien se alkoi vaikuttaa virkeämmältä. Viimeisenä lääkintäpäivänä se edelleen yski, mutta kuurin loputtua yskä talttui, huh. Se pysyi taas lauman mukana.
Arvatkaapa, mitä tästä seurasi? Pikku karitsa on päättänyt pyytää leipää jatkossakin ja olemme katsoneet järkeväksi antaa sille hieman lisäravintoa, koska se on ihan älyttömän pieni edelleen. Nyt sen todellisen koon vasta huomaakin, kun keritsimme sen ja muut muutama päivä sitten.
Sairaana olleesta pikkuruisesta on tullut lauman rohkein. Yksi toinen karitsoista on uteliaana seurannut sen esimerkkiä. Muut tulevat myös aavistuksen lähemmäs, mutta eivät vielä kaipaile rapsutuksia kuten nämä kaksi.
Nämä kuvat otin tänään, kun pieni rääpäleeni - tosin jo terhakka sellainen - tuli taas juoksuaskelin leivänhakuun:
Suojeluvaistot kyllä heräsivät. Ihan sama, vaikkei ole enää luomulihaa, mistä teinari sarkastisesti pääsi huomauttamaan. Pääasia, että tämä maailman söpöin pelastui! ♥