Lampaat


Pidämme tilalla joinain kesinä lampaita n. 5 kk vuodesta. Ympärivuotiseen kasvatukseen meillä ei ole mahdollisuutta, sillä kelirikon aikaan emme pystyisi vastaamaan lampaiden hoidosta saaressa. Haemme karitsat kasvattajalta keväällä. Kasvatamme tilalla vain pässikaritsoja, jotka on tarkoitettu teuraaksi, ei siitospässeiksi.

Ensimmäiset kolme karitsaa saapuivat saarelle vuonna 2013. Koska tila kantaa suuremmankin lauman ja ensimmäisen vuoden kokemus pienlauman hoidosta oli hyvä, päätimme seuraavina vuosina kasvattaa hieman lauman kokoa. Aluksi otimme keväällä syntyneitä juuri vieroitettuja karitsoja, mutta parina viimeisenä vuonna olemme ottaneet puolivuotiaita, jolloin niiden kasvu on jo lähtenyt hyvään vauhtiin. Kaikki laumamme ovat olleet rodultaan suomalaista perinnerotua, Kainuun harmasta, jonka väri vaihtelee nuorilla yksilöillä. Vanhemmiten ne kehittävät harmaata aluskarvaa, joka paljastuu useimmilla jo ensimmäisessä kerinnässä.Päädyimme lampaisiin monestakin eri syystä. Kasvukaudella ne hoitavat niitty- ja lehtoalueen maisemoinnin. Tässä suhteessa ne ovat todellisia hyötyeläimiä niitettävän alueen ollessa melko laaja.


Lampaat ovat luonnollinen ja perinteinen osa saaristolaismaisemaa. Pihapiirissä karitsojen puuhia on hauska seurata ja laumasta riippuen ne saattavat äityä seurallisiksikin. Ne saavat kulkea vapaasti niityllä, metsässä ja kallioilla, mistä erityisesti ketterien Kainuun harmas -lampaiden sanotaan pitävän. Kaikki eri maisematyypit on huomioitu aitauksessa.


Loppusyksystä teurastamme lampaat omatoimisesti ja eettisesti tilallamme. Se on enemmän haikea ja raskas kuin mukava toimitus, mutta näin ne eivät joudu kokemaan ylimääräisiä kuljetuksia ja teurastamo-olosuhteita. Samalla saamme varmistettua eläimille nopean ja stressittömän lopun. Lammasfarmauksen ansiosta olemme lihantuotannon suhteen lähes omavaraisia. Täydelliseen omavaraisuuteen pääsemme, jos myös riistavuosi on menestyksekäs.

Luonnonmukaisesti eläneen ja kasvaneen, tuoretta kasvustoa syöneen ja stressittömän karitsan liha on laadukasta. Kainuun harmas -rotuun päädyimme mm. keskimääräistä vähärasvaisemman rotutyypin vuoksi. Oman pienimuotoisen lihantuotannon ja kiertokulun konkretisoitumisen myötä olemme oppineet arvostamaan lihan eettistä alkuperää ja vähentämään ylipäänsä lihansyönnin määrää.

2 kommenttia:

  1. Hei, mistä hankitte lampaat? Meillä oli viime kesänä ensimmäistä kertaa kesälampaita joten aihe kiinnostaa =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, pahoittelut, että en heti huomannut kysymystäsi ja olet joutunut odottamaan vastausta. Hankimme karitsat Salon seudulta lammastilalta, jonka pitäisi löytyä ihan googlettamalla.

      Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...