sunnuntai 26. elokuuta 2018

Löytöjä ja pieni talopäivitys

Olemme tehneet vielä joitakin pieniä löytöjä talosta purkamisen ja siivouksen ohessa. Ehkä upein löytö on valurautapannu, jolla onkin jo ehditty paistaa lettuja muutaman kerran. Olen etsiskellyt kirppareilta valurautapannua, mutta hyväkuntoista / edullista ei ole tullut vastaan. Nyt se sitten tuli vastaan ihan omasta talosta! Uunin puuttuessa puhdistin pannun paistamalla siinä voita kuumalla kaasuliedellä muutamia kertoja ennen käyttöä.

Myös muita pikku viestejä menneestä on saatu:

Erittäin hyödyllinen löytö oli tämä kaunis listan pätkä. Aiomme ottaa tästä mallin, kun on aika teetättää jalkalistat talon huoneisiin. Mallipala pannaan nyt hyvään säilöön odottamaan.Talon kunnostustyöt ovat edistyneet vauhdilla meidän poissaollessamme. Suunnittelin oikeastaan tekeväni laajemman talopäivityksen, mutta itse ottamani kuvamateriaali on siltä osin puutteellinen. Yksi kuva tämän hetkisestä tilanteesta saa riittää tällä kertaa.


Lahot on poistettu, korjaukset alaosiin tehty ja alakerran tuulensuojalevytys sekä koolingit lautaverhoilua varten ovat lähes valmiit. Pieniä yllätyksiä on tullut matkalla vastaan kuistissa ja sisäseinien perustuksissa, mutta onneksi ei mitään suurempaa.

Ihan kummallista, kun työt etenevät niin rivakasti! Vauhtia osaa arvostaa, kun kaikki omat tekovaiheet aina kestävät niin kauan. Nyt sitä vastoin asioita vaan tapahtuu, vaikka itse emme ole edes paikalla, heh. En vaan millään meinaa uskoa, että talolla on vielä tänä syksynä uusi valmis lautaverhoilu päällään ja muka kaikki sen alta on korjattu, mutta kai se niin sitten menee!!

Erittäin tyytyväisenä,


28 kommenttia:

 1. Löydöt ”omasta takaa” tuntuu jotenkin paljon paremmille kuin kirpparilta tms :) Mäkin olin aivan haltioissani, kun löysin navetanvintiltä loistokuntoiset valurautapannun sekä (!) lettupannun. Ihan kuin suuriakin aarteita löytäisi, jos / kun sattuu eteen jokin mitä ihan oikeasti tarvitsee. Hih.

  Upeasti etenee teidän päätalo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just niin, kiteytit hyvin tunteen siitä, kun löytyy jotain ihan oikeasti hyödyllistä! Kiitti!

   Poista
 2. Anopin taloa tyhjennettäessä löysin myös pienen valurautapannun lettujen paistoon, olin niin onnellinen : ) Onpa jänskää nähdä miten komea ihanasta talostanne kehkeytyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunsin samaa onnea :). Löysin pannun, joka oli juuri oikean kokoinen.
   Kiitos, jännityksellä odotan minäkin!!

   Poista
 3. Onpa komeaa listaa. Mummo paistoi aikoinaan letut aina valurautapannulla ja voi että ne oli hyviä, mummon kuoleman jälkeen en ole saanut mistään niin hyviä lettuja. Pannu oli tosi hyvä löytö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on minunkin mielestä. Olipa tuollaista listaa ollut talossa ennen tai ei, se kelpaa meille hyvin ohjenuoraksi, kun on juuri sellaista, mitä olen mielikuvissani ajatellut. Arvaan, että mummosi letut olivat ihan parhaita! Meitäkin tämä pannu suorastaan on innoittanut paistelemaan lettuja enemmän kuin yleensä :)

   Poista
 4. On ihanaa kun voi tehdä tuollaisia löytöjä omasta ympäristöstä. Vanhojen rakenuksien kunnostamisessa on paljon työtä, mutta oma viehätyksensä, eikä vähäisintä ole tällaiset löydöt. Ajatella mitä kaikkea tuollaisessakin vanhassa talossa on tehty ja tapahtunut!
  Mukavaa syksyn odotusta Iduriin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, olet ihan oikeassa siinä, että kaiken työn lomassa on ollut kiva pysähtyä katselemaan ja ihmettelemään vanhoja esinelöytöjä. Pistävät mielikuvituksen takavuosien elämästä talossa liikkeelle :)

   Poista
 5. Hienoja löytöjä!! Oman mammani valurautapannulla voissa paistamiensa lettujen veroisia en ole hänen poismenonsa jälkeen syönyt. Tiedän, että aika kultaa muistot, mutta melkeinpä voisin väittää ettei ole valurautapannun voittanutta ;)

  Vanhojen talojen menneisyys kiehtoo, varmasti kiva saada "viestejä" vuosikymmenten takaa...
  Ja vau, miten vauhdilla päätalon urakka eteneekin! Jännää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monilla tosiaan on näitä mummon valurautapannukokemuksia, hauska kuulla, että sinullakin! Ihan turhaan tässä välissä on kehitetty teflonit ja keraamiset pannut - ei niillä tule ainakaan yhtä hyviä lettuja :).

   Kyllä, vauhdilla etenee ja kivalta tuntuu!

   Poista
 6. Vanha talonnehan on varsinainen aarreaitta! Upeita löytöjä! Valurautapannu on paistohommissa paras ja vanhat lasipullot jo sellaisenaan kauniita katseenvangitsijoita. Mukavaa viikonalkua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ollut todellinen löytöjen laari, sillä kaikenlaista sieltä on kaivettu esiin jo aiemminkin. Vanhat lasipullot päätyvät puhdistuksen jälkeen kokoelman jatkeeksi. Kiitos kivasta kommentista Anni!

   Poista
 7. On varmasti mukavaa että noinkin tärkeä ja iso asia kuin ulkovuori etenee rivakasti ja tulee nopeasti valmista. Nopeaa valmistumista osaa arvostaa:) Jännityksellä minäkin odotan kuinka upea talostanne tuleekaan. On teillä hieno idylli siellä vaikkakin töitä olette kovasti sen eteen saanut tehdä. Hienoa että osaatte kuitenkin myös nauttia siitä kaiken sen tiimellyksen keskellä. Ja mitä aarteita sieltä on löytynyt, valurautapannu on kyllä paras. Mukavaa syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, nyt on iso urakka työn alla ja ihanaa, ettei tarvitse itse tehdä sitä. Voidaan siis nauttia vaan olostamme :). On hyvä ulkoistaa näitä kaikkein kriittisimpiä osia ammattilaisille - noista perustusten korjauksista nyt puhumattakaan! Kiitos samoin, kivaa syksyä sinulle Jaana!

   Poista
 8. Herkulliset letut ja hienot löydöt! Mahtavaa, että työt etenevät vauhdilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marru ja juu, nyt tuntuu hyvältä, että etenee välillä vähän rivakammin!

   Poista
 9. Upeita löytöjä olet tehnyt... vanhat tavarat ovat niin kiehtovia.
  Leppoisaa alkavaa viikkoa sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, pienet ja mitättömätkin löydöt ovat hauskoja yllätyksiä ja vanhoista käyttöesineistä sitä varsinkin innostuu ihan toden teolla :)

   Poista
 10. Kivoja löytöjä - valurautapannunne pääsi jo heti käyttöönkin, lasipulloja ei voi koskaan olla liikaa ja on kyllä hyödyllistä omistaa kasvinsuojeluopas:)
  Onpa taloprojektinne tosiaan edistynyt huimaa vauhtia! Innolla odotellaan lisää kuvia<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kasvinsuojeluoppeja en ole vielä omaksunut, mutta jotenkin on tunne, että tässä kohtaa nykypäivän tieto on parempaa kuin vanha, sillä tuntuivat suosittelevan kaikenlaisia kemikaaleja vihkosessa - ei siis ollut mikään luomuopas :)).

   Totta, vanhoja pulloja ei ole liikaa, joten edellisten jatkeeksi nämä innolla pistänkin :).

   Poista
 11. Varsinainen aarreaitta teidän tilanne! Ikinä ei tiedä mitä kaikkea hauskaa ja hyödyllistä sieltä löytyy :-) Toisaalta on mukavaa kun remppa edistyy vauhdikkaasti ilman että itse on edes paikalla, mutta toisaalta ois ehkä mukava olla itse osallistumassa tapahtumiin...Mutta kyllä teillä tuota menoa varmasti on lautaverhoiltu talo vielä tämän syksyn aikana, jippii! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osuit kyllä niin suoraan ajatuksissasi tuntoihin, joita käy itse läpi! :). Molempi parempi, nyt en kuitenkaan valita, kun joku asiaa edistyy poissaollessa. Onneksi saamme kuvalähetyksiä työmaalta! Ja p.s. pahoittelut vastaukseni viipymisestä!

   Poista
 12. Siellähän remppa on edennyt huimasti! Miten ihmeessä olette jaksaneet, kun on ollut niin kuuma kesä?

  Tuo Sloanin linimentti on tainnut olla oman aikakautensa suosikkituote, myös täällä, sillä meiltäkin on löytynyt varmaan ainakin tusina noita pulloja ties mistä. Kerran sitten tutkailin mitä se on, kun niin on uskottu yhden ja saman pullon voimaan. Kävi ilmi, että linimentin kehitti nuori amerikkalainen lääkäri (mr. mursuviiksi pullon etiketissä) yhdessä eläinlääkärinä toimineen isänsä kanssa 1800-luvun loppupuolella. Linimentti suunniteltiin helpottamaan ontuvien hevosten vaivoja. Sitten huomattiin, että linimentti helpottaa kipuja ja kolotusta myös ihmisillä ja sitä alettiin käyttää kaikkeen mahdolliseen nyrjähtäneistä nilkoista reumaan. Liuosta pidettiin varsin tehokkaana, ja siinä on mm. polttavaa tunnetta aiheuttavaa kapsaisiinia, siis samaa, jota on chilissä. Tuotetta markkinointiin mm. iskulauseella "Good for Man and Beast" :D Tuota Sloan's Linimenttiä valmistetaan muuten edelleenkin, mutta en ainakaan itse ole nähnyt sitä kotimaisilla markkinoilla.

  Pannu on upea! Valurautapannu on niin loistava kokkausväline kun ottaa sen haltuunsa. Nykyään tykkään kokkailla eniten valurautapannuilla. Niissä pysyy ruokakin niin pitkään lämpimänä verrattuna muihin pannuihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä meillä olikin kovin hikinen kesä, vielä pikkuisen hikisempi kuin monilla muilla :). Rakennusfirmalla onneksi on vähän viileämmät kelit nyt, niin pysyvät aikataulussa.
   Olipa mielenkiintoista tietoa tuosta linimentistä, Johanna! Enpä ole koskaan kuullutkaan moisesta aineesta.
   Pahoittelut, että vastasin vasta viiveellä kivaan viestiisi!

   Poista
 13. Onnea on vanha valurautapannu... ne ovat ikuisia <3 Valurautapannun elinkaari kun on aika pitkä verrattuna tefloneihin ja kun ympäristöä säästetään niin mikäs sen onnellisempaa kuin tehdä hieno löytö :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, valurautapannu on ikuinen, jos siitä huolehtii asianmukaisella tavalla ja näinhän tietysti aion tehdä!

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...