sunnuntai 21. helmikuuta 2021

Saunan pelastus

Viikonloppuna saaristossa oli trafiikkia. Osa oli ulkoilemassa, osalla oli töitä käynnissä. Jäiden aika on saaristossa aina hyvä käyttää hyödyksi, kuten vaikkapa rakennusmateriaalien kuljetukseen moottorikelkalla tai mönkijällä. Yksi naapuri olikin kuljetushommissa. 

Meilläkin on kunnostustöissä tapahtunut edistystä! Päätimme loppusyksystä, että ottaisimme saunan nostamiseen ja kunnostamiseen ulkopuolista apua. Kuvasta näkyy, että sauna on noussut ja se on nyt mökin kanssa samalla harjakorkeudella. Mökki on myös tarkoitus nostaa noin 0,5 m korkeammalle turvaan korkeimmilta vedennousuilta. 

Liian matalalla ollut saunamme on vettynyt joka syksy. Kiuaskin veteli viimeisiään ruostumisen takia. 9 vuotta me vain sissinä olemme saunoneet huonossa kunnossa olevassa saunassamme. Pidän sitä saavutuksena, koska sauna oli ollut käyttämättä jo ennen meitä toistakymmentä vuotta! 

Noston yhteydessä on uusittu jo karmeja ja laudoitus. Saamme myös uuden uimalaiturin. Uudet perinteiset ruutuikkunat vanhojen lahonneiden tilalle laitoin tilaukseen jo ennen joulua, eli odottelen niitä saapuvaksi. Vanhat ikkunat olivat ns. itsetehdyt, vääntyneet ja yksipuitteiset, joten sekä sauna että pukuhuone ovat olleet vetoisia. Jatkossa voimme saunoa myös talvisin - luksusta :). 


Tänä viikonloppuna oli aikamoista sumua! Saa nähdä, onko saaristossa nyt plussakelien myötä alkamassa kelirikko. Jos näin käy, siirtyvät loput työvaiheet saunalla kevääseen.   

Ihanaa, kun asiat etenevät, eikä itse tarvitse tehdä edes mitään, pohtii,21 kommenttia:

 1. Onpa hieno homma! Etenkin tuo on suorastaan älyttömän kadehdittavaa, ettei tarvitse tehdä itse mitään ;-D
  Olen sanunonut itsekin kesät talvet lahossa saunassa ja viimeisiään vetävällä kiukaalla kohta 15 vuotta, kummasti kaikkeen tottuu. Mutta uusi sauna olisi kyllä hieno juttu ja ihanaa, että teillä on nyt entistä ehompi!
  Itse en enää uskalla jäälle mennä, sen verran on vettä tullut jään päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hee, älä muuta sano :) nyt vain hämmästelemme ja taputamme käsiämme, kun asiat etenevät saunalla. Kaikkeen todellakin tottuu, en ole yhtään saunastamme näiden vuosien aikana valittanut, koska onhan se joka tapauksessa ollut söpö ja hyvä sauna huonokuntoisenakin. Mutta huoli sen kestävyydestä on vaivannut ja on mahtavaa, että se poistuu vedon kanssa samanaikaisesti ;).

   Voi olla, että nyt kulku katkesi meilläkin!

   Poista
 2. Mukavia saunahetkiä on tiedossa. Talvella pihasaunassa saunomisessa on oma viehätyksensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Talvisaunominen lumen keskellä tuleekin sitten joskus olemaan meille ihan uusi kokemus. Noin nollakelissä olemme aiemmin saunoneet, mutta vetoisaa ja kalseaa vähän oli!

   Poista
 3. Hyvä kun saitte saunan nostettua korkeammalle. Toivotaan että jää kantaa vielä jonkin aikaa niin pääsette saaressa käymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kivalta tuntuu, että sauna on nyt paremmin turvassa. Nyt näyttää kulku aika heikolta...

   Poista
 4. Keekis1.56

  Mökkinaapuri soitti perjantai-iltana tiedustelen, ollaanko hengissä. Kertoi, että satamamme edustalla (rauhallinen, matalahko sisälahti) oli joku lähtenyt traktorilla ylittämään jäätä ja melkein onnistui: kulkupeli oli nyt puoliksi uponneena vastarannalla! Epäili meidän innostuneen mökkipihan auraukseen. No ei ollut meidän, ei olla koko talvena vielä ehditty eikä oikein uskallettukaan jäälle.

  Nytpä se selvisi, että Merivartioston varoitukset on olleet aiheellisia: runsas lumi (täällä paikoin jopa 80 cm) on pitänyt jäät hauraina pakkasista huolimatta.
  Var försiktiga!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo vi är! Olemme aina supervarovaisia ja liikumme vain reitillä, missä ei ole virtauksia. Muutenkin aina menemme vasta pari viikkoa ensimmäisten jäällä kulkijoiden jälkeen ja lopetamme kulkemisen ajoissa :).

   Auts, aika ikävästi siis kävi siellä teillä päin. Ilmeisesti ei kuitenkaan ihmishenkiä uhrattu, mutta olisi kyllä aika ikävä tilanne ajaa mikä tahansa menopeli jäihin. Milläs sen edes sieltä saa ylös, ei kai millään...

   Poista
 5. Onpa ihanaa, että on kunnon talvi ja näitä asioita on mahdollista edistää tähänkin aikaan vuodesta <3 Meillä remontit ei ole kiinni jään kannosta, mutta olen kyllä nauttinut näistä kauniista pakkaspäivistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Mielestäni Etelä-Suomen talvi jäi vähän liian lyhyeksi, jos se tähän loppui, mutta katsotaan vielä :)

   Poista
 6. Hyvä vähän nostaa saunaa ettei se muutu tahattomasti saunalautaksi :-D Meidän mökillä tarttis kans yhdelle ulkovarastolle tehdä jonkin nosto-operaatio. En tiedä miksi se on niin maanmyötäisesti rakennettukin, oveakaan ei meinaa saada auki. Ihan hyvä ja tarpeellinen varasto ois kuitenkin kun vaan sais sen pois vajoamasta maan sisään. Sitä varten ei kyllä hankita ammattimiehiä kun koko pömpeli on ihan arvoton. Jos se menee vinksin vonksin amatöörien tunkkausoperaatiosta, niin sitten menköön ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän sauna ei ole vielä muuttunut sellaiseksi, mutta on nimenomaan
   näyttänyt korkean veden aikaan ihan saunalautalta, kun sen joka puolella on ollut vettä, jopa rannan puolella. Valokuvilla on voitu hämätä tuttavia, että sauna olis lähtenyt liikeelle :). Hassu näky se on ollut, mutta meille myös äärimmäisen huolestuttava ja raskas joka kerta katsoa, kuinka korkealle vesi tällä kertaa nouseekaan.

   Minulle on selvinnyt näiden vanhojen töllien kanssa, että rakennukset painuvat vuosikymmenien aikana ilmeisesti aika paljonkin (mainitsetkin vajoamisen) ja toiseksi kasvit ja irtolehdet vaan maatuvat talojen ympärille ja alle aika nopeaa tahtia. Oven avautumattomuudesta päätellen näin on siis käynyt teillekin? Ehkä varastonne pystyy hyvinkin tunkkaamaan itse, jos ei ole kovin iso (eikä tosiaan liian arvokas). Tsemppiä operaatioon, onhan se vähän jännä lähteä kokeilemaan nitisevää tölliä tunkkaamaan, vaikkei olisi isokaan!

   Poista
 7. Ihan mahtavia uutisia, voin kuvitella kuinka innoissasi olet! Kyllä sauna on monelle niin tärkeä rentoutumispaikka. :)

  VastaaPoista
 8. Niin ryhdikkäästi näyttää kumpikin rakennus seisovan kuvassa.
  Tunsin sympatiaa tuota teidän saunasisseyttä kohtaan!
  Mekin olemme jo vuosia käyneet vain pesulla kesäisin vanhassa saunassa...
  Meillä hiukan vielä huonommin asiat siellä.Upea vanha suuri koko nurkan peittävä kiuas,josta heitettiin makeankosteat löylyt lapsuudessani,on jo haperoitunut ja reikäinen,katto vuotaa ja sementtilattia halkeillen noussut sieltä täältä.Saunamökin annetaan arvokkaasti romahtaa joku kaunis päivä talvella kasaan ihan omasta tahdostaan ja lumen painosta.Siitä ei enää ole korjattavaksi,onpahan kuitenkin suloinen näkymä pellon laidassa.😊
  Kohta teilläkin taas siellä touhun tohinat päällä,ajatella maanantaina jo maaliskuu!😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Joo, kuulostaa tuo teidän saunan tilanne kieltämättä aika loppuunajetulta. Meillä sementtiilattian kanssa myös ihan sama tilanne, eli erittäin huonossa kunnossa on ollut. Huh, hyvä saada se kuntoon. Meidän saunan paikka kun on niin ainutlaatuinen, että emme voi missään nimessä päästää sitä tuhoutumaan.

   Ihan uskomaton kevätsää tosiaan yhtäkkiä! Nyt nautitaan valosta ja kevätsuunnitelmista :)

   Poista
 9. Hauska jäädä seuraamaan projektinne edistymistä. Meillä on edessä meinaan saunan uudistustyö x 2. Maatilalla, jonka ostimme hiljattain on kaksi saunaa, jotka pitäisi kunnostaa: erittäin huonokuntoinen pihasauna ja tyydyttävässä kunnossa oleva rantasauna. Ensin saneerataan torppa asuttavaan kuntoon, sitten on saunojen vuoro. Ihanaa, aurinkoista kevättä Villa Iduriin❤️

  VastaaPoista
 10. Punainen rantasauna, idylliä kauneimmillaan. Kuinkas paljon saunalla on ikää? Meilläkin on ehkä tulossa saunaremppa, vaan saas nähdä, siirtyykö vuodella. On kesälle niin paljon "projekteja" 😀

  VastaaPoista
 11. Miten mahtava uutinen!
  Tuo teidän rantasaunanne on mielestäni niin ainutlaatuinen, myös muilta osin, kuin vain sijaintinsa puolesta, että iloitsen puolestanne, kun saatte sen pelastettua. Teille onkin tiedossa lukuisia hienoja saunomishetkiä, ja mikä parasta, ihan jokaisena vuodenaikana ❤
  Ihanaa, inspiroivaa kevättä teille sinne idylliseen Iduriin!

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...