sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Talvi tuli


Talvi pääsi yllättämään. Olimme ajatelleet jatkavamme saaressa käyntiä vielä vaikka kuinka pitkään, mutta nyt tuli kiire nostaa kaksi venettä rannalle ja varsinainen kulkuveneemme trailerille. Pakkanen on jatkunut joitakin päiviä ja ensi viikolle luvataan kiristyvää säätä. Onneksi veneranta oli vielä avoin jäästä, että pääsimme kulkemaan.


Mauro sekä liukasteli jäällä että yritti mennä uimaan. En tiedä, ehkä se olisi mennytkin, jos en olisi silmä kovana vahtinut ja kieltänyt kastelemasta takkia. 

 

Merimatkat olivat hyytävät. Niin kylmät, etten saanut kuin nopeasti napsaistua epätarkan kuvan. Ja arvatkaapa mitä, paluumatkan jouduimme tekemään kahteen kertaan! Olin nimittäin tyhjentänyt pakkasesta kaikki kesällä kerätyt mustikat mantereelle tuontia varten ja autorannassa huomasin, että mustikat jäivät venevajan laiturille! Kyllä ketutti lähteä takaisin niitä hakemaan, mutta onneksi huomasin erheen edes tässä kohtaa. Olisi varmaan jurppinut ihan toden teolla, jos vaikkapa vasta lossilla autossa oltaisiin muistettu mustikat - puhumattakaan, että vaivalla kerätty, ja tänä vuonna erityisen runsas, sato olisikin unohtunut sinne laiturille aurinkoa ottamaan. 

Mustikkaepisodin jälkeen veneen nostossa trailerille koettiin vielä pieni muutaman minuutin "Voi ei, apua!" -jännitysmomentti, kun auto jäi sutimaan rampille ja vain valui taakse päin mereen, kun Mikko yritti kaasuttaa ja vetää venetrailerin ylös.Hänellä kuitenki syttyi lamppu minua nopeammin, että mitä tässä tilanteessa voi yrittää, kun hän huomasi autopaikan ylämäessä laatikon. Emme ole koskaan aiemmin laatikkoa panneet merkille, mutta ta-daa, tässä pelastus:

Maksamme taas ilolla seuraavankin venepaikkamaksun :). Tällaisetkin tilanteet on joku kai kantapään kautta käynyt läpi ja siitä sitten on huolehdittu hiekat paikalle vastaavia tilanteita varten. "Iso kiitos, kelle se kuuluu", totesimme ja levittelimme renkaiden etu- ja takapuolille pari lapiollista hiekkaa. Vieläkin vähän suti tämän jälkeen, mutta onneksi on neliveto, joka nosti veneen ylös.

Jos säät vielä lauhtuvat, eikä paksua jäätä ehdi muodostua, vene on kätevä laskea taas veteen. Joten -  vielä ei jätetty talvihyvästejä tilalle :).

Kommelluksilta ei aina voi välttyä, mutta kaikki on nyt kunnossa talven varalle!
34 kommenttia:

 1. No kyl ai teillä on talvi jo pitkällä! Raumalla on pakkasta, mutta lumi puuttuu vielä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siltä tosiaan näyttää! En kyllä millään jaksa uskoa, että ensilumi pysyisi maassa.

   Poista
 2. Talvi pääsi hivenen yllättämään, tai ehkä lumi. Mutta ihan kiva näinkin jos pahat kurakelit jäivät väliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, lumi oli ehkä se yllättävä myös, mutta en muista ihan viime vuosilta näitä pakkasiakaan marraskuun alusta… Älä muuta sano, kurakelit voivat minunkin puolestani jäädä välistä!

   Poista
 3. Minä en todellakaan uskonut, että lumi ja pakkaset tulivat jäädäkseen! Niinpä tänään nostettiin pikku-katamaraani jäiden keskeltä ylös. Osa rannoista on jo jäässä. Ihan outoa, mutta ihanaa, jos skipataan kurakelit! �� Ja onneksi saitte c-vitamiinit talteen! ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo meinasi meilläkin käydä köpelösti, kun pelättiin, että veneranta olisi jo jäässä, mutta onneksi ehdittiin hoitaa hommat! Saari puolestaan on pitkään avoinna, kun on sen verran ulompana. Hyvä, että saitte katamaraanin vielä irti! :)

   Poista
 4. Kyllä tämä talvi nyt yllätti - tiesihän sen, että tulee väkisinkin, mutta niin ihanan syksyn jälkeen shokki oli melkoinen - ja talvitamineet ties missä. Ehkä ne ennen kevättä löytyvät;)
  Karun kauniita kuvia olet ottanut - upeita maisemia myös kaikessa harmaudessaankin.
  Hienoa saada katsella niitä lämpimästä käsin - kiitos!
  Aurinkoisia päiviä, sulia vesiä ja mustikanmakua kielelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama homma täällä: talvitamineita etsittiin kiivaasti. Mietinkin venematkalla, että kaksi fleeceä, villapaita ja untuvatakki ei ollut yhtään liikaa ;).

   Kiitos! Sää tosiaan oli aika harmaa ja itse harmittelin kuvia, mutta totta, ehkä tässä sumpussakin on oma kauneutensa :)

   Poista
 5. Hrrrr... kylmältä näyttää ja voin uskoa, miten merellä pienikin tuuli tähän aikaa porautuu luihin ja ytimiin. Onneksi saitte mustikat matkaan, vaikkakin mutkan kautta.
  Toivotaan, että meri pysyy vielä avoimena, jotta pääsette saareen tarpeen niin vaatiessa!
  Iloa viikkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, asioilla on tapana järjestyä, vaikka sitten vähän vaivan kautta. Ylimääräisellä reissulla jätimme kuitenkin Mauron autoon odottamaan, kun tosiaan venematka tuulen vuoksi on varmaan jossain -20 asteessa tuntumaltaan. Tänä aamuna oli mukava hörppiä mustikkasmoothieta :)

   Poista
 6. Onpas siellä jo ihan oikeasti lunta! Mulle kyllä passais tämmönen järjestely, että ensin kuiva ja kaunis syksy, josta alkaa pakkaset suoraa. Kurashow jää kokonaan välistä - cool!
  Toi kuva mereltä saa omatkin hampaat kalisemaan, hyrrrr.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin se sopisi minulle mainiosti! Nyt vaan kunnon jäät kehiin ei sellaista edes takaisin menevää lauhaa ollenkaan väliin. Tai sitten ihan kunnolla lämmintä (ja kuivaa). Meilläkin kulku saareen jalan jäitä pitkin olisi monin verroin miellyttävämpää, kun mennä hyytävässä avovedessä pärskeissä. Merimatka oli kyllä melkoisen vilpoinen :)

   Poista
 7. Hrr! Kauniita kuvia, mutta tuo venematka, kauhistus maakravulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no joo, olí se aika kylmä, myönnän :)

   Poista
 8. Juu, kauheaa, talvi tuli jo nyt! Mä kyllä elän toivossa, että ennen joulua vielä palataan takaisin syksyyn. Saa nähdä! Onneksi muistit mustikat vaikkakin hieman myöhään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama, elän toivossa, että vielä lauhtuu. Eihän se talvi ainakaan etelässä koskaan suoralta kädeltä ala. Auta armias, jos olisin unohtanut mustikat ja ne olisivat pilaantuneet jossain nollakelissä - vieläkin on pakarat kipeänä kesän kyykkimisistä!

   Poista
 9. Huh, kylmäsi niin mustikoiden puolesta kuin hyisiä kuvia katsellessakin, onneksi saitte marjat talteen! Meillä on (edelleen!) laituri lammessa, iiks ja jaiks. 10 päivän sääennuste ei lupaa kovin hyvää sen kannalta... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustikoiden pelastus tuntui lähes hengen pelastukselta - niin jäi karmiva olo siitä pelkästä ajatuksesta, jos ei olisi huomattu ja onnistuttu pelastuksessa ;).

   Auts, toivottavasti laituri vielä nousee talteen tai jos jää jäihin, toivon, ettei se kovin vahingoitu tai ainakaan irtoa jäiden lähtiessä!

   Poista
 10. Ihan mielettömän hienoja kuvia nuo, joissa Mauron oranssista takista tulee tollanen kirkas väriläiskä kaiken talvisen keskelle! Erityinen suosikki on se, missä Mauro seisoo ja katselee merelle.

  Mutta voihan mustikat sentään :). Hyvä, että huomasit(te) puutteen. Mua ainakin olis ketuttanut unohdus niin paljon, että seuraavana vuonna en olis varmaan poiminut mustikan mustikkaa.

  Mulle on jäänyt lapsuudesta mieleen sellanen, että usein oli yleisten teiden varsilla ylämäissä tollasia hiekkalaatikoita. Olisko olleet autojen renkaat siihen maailman aikaan sen verran kehnoja, ettei ollut asiaa päästä edes perusmäkiä ylös ilman apuja. Nyt en aikoihin muista vastaavia nähneeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hee, luulen, että olisin kans tehnyt totaalisen mustikkalakon ensi kesänä, jos nyt olisin menettänyt kaikki vielä Idurin pakkasessa olleet 15 litraa. Puolen litran purnukoissa se oli aika iso säkki! Huh sentään, että sain ne talteen.

   Sää oli kyllä tosi harmaa ja Mauron neon-takki loistaa tässä säässä tosin hyvin. Olen aina ajatellut, että hänestä tulee näin varusteltuna erityisen kuvauksellinen - varsinkin kun ei ota kuvaa etupäästä, jossa näkyisi mutaroiskeet, jotka syntyvät ihanasta puolijäisen rannan kuopimisesta ;)

   Onneksi vielä on vanhan kansan viisaita hiekkasäilöjä olemassa!

   Poista
 11. Täälä ei ole tullut lunta vielä, mutta kylmä on. Kuvasi ovat todella kauniita, mutta aistin hyvin niistä kylmyyden! Voin vain kuvitella, kuinka kylmä venematka on ollut. Tällaiselle vilukissalle, kuin minä, ei varmasti mitkään vaatteet riittäisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, ihmeellistä, että siellä ylempänä ei olekaan tullut vielä lunta! Täällä vaan sataa lisää. Kerrankin onnistuin pukemaan itseni riittäviin vaatteisiin. Se tapahtuu niin, että pukee sen verran kuin kuvittelee tarvitsevansa ja sitten vielä saman verran lisää ;)

   Poista
 12. Tykkään tuosta kakkoskuvasta, jossa punaiset mökkinne talvimaisemassa ja Cousteusi
  nykii venettä.
  Hyytävä kylmä kyllä välittyy tänne lukijalle kuvistasi todella hyvin.
  Maurosta hienot kuvat tuossa oranssissa liivissään harmauden keskellä.
  Mustikatkin saattavat maistua vieläkin maukkaimmilta kun yleensä, kun muistelet
  tuota hakureissua? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punainen pipo on vakiovaruste ;))
   Olet ihan oikeassa, mustikat ovat nyt kyllä superhyviä. Jokaisesta marjasta iloitaan erityisesti :)
   Kiitos, kiva saada tämä kommentti, Mirjam-Matilda.

   Poista
 13. Mä jäin odottamaan, että pakkanen lauhtuisi, jotta loput pihatyöt saisi tehtyä, mutta eihän se lauhtunutkaan. Lunta meillä ei vielä ole, mutta maa on jo jäässä. Todella kauniita nuo talviset kuvat! Onneksi saitte auton ja veneen ylös. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanos muuta, muutaman sekunnin ehdin miettiä, meneekö nyt autokin veteen ja mitä ongelma tästä vielä tuleekaan. Haasteena tietysti se, että auttajia ei enää tähän vuoden aikaan liiemmin rannassa liikuskele :). Onneksi selvittiin omin voimin.

   Juu ei näytä nyt lauhtuvankaan, joskin aika varhaista talveahan me vielä eletään. Olen siinä toivossa, että vielä päästään nauttimaan saariston alkutalvesta. Toivottavasti tekin pääsette toteuttamaan vielä omat pihatyönne!

   Poista
 14. Ohhoh, sielläpä todellakin talviselta. Pakkasta on nyt täällä päin, mutta lunta vain ihan ohut puuterikerros. On se vaan niin jännää miten talvi aina jaksaa yllättää tulollaan, minullakin vielä suurinosa talvivaatteista pakattuna piiloon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, hassua kyllä, mutta niin on minullakin ;). Täytyy kaivaa pikimmiten esiin loputkin!

   Poista
 15. Meillä ei ole lunta ollenkaan, mutta pakkasta on ja kova tuuli. Yksi myöhäinen oli rannassa rikkomassa jäätä veneensä ympäriltä. Yritti saada sisämoottorilla varustetun veneen rapille ja ylös. Toivottavasti onnistui. Muuten on kovin talvista -10 astetta ja 15ms tuulta. Koiralenkki oli kärsimystä sekä minulle, että koirille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, tuuli on kyllä viheliäinen. Meillä lunta tulee vaan koko ajan lisää. Mikko lähti taas saareen ja vielä pääsi kulkemaankin - venerannassa on kai sen verran vielä trafiikkia :). Toivotaan lunta teillekin ja leppoisampia ilmavirtauksia :)

   Poista
 16. Talvi tuli tänä vuonna äkkiä. Inkoossa näkyi vielä eilen moni vene olevan nostamatta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Joo, mekin vielä kuljetaan - viikonlopun nostoista ja kertyneistä kinoksista huolimatta ;)

   Poista
 17. Talvi yllätti myös meidät, ensimmäistä kertaa =D Vene sentään nostettuna, mutta edelleen vailla peitettä. Ei onnistu telineiden rakennus hetkessä ja minulla kun alkoivat taas viikonlopputyöt, niin yhteinen aika kipparin kanssa on kortilla. Noh, juuri äsken käytiin ensin kolaamassa kotipihaa ja parkkipaikkaa ja sitten ajettiin rantaan lapioimaan ja harjaamaan lumet veneen päältä pois. Oppia ikä kaikki ;)

  Oi että, miten ihania kuvia olet taas ottanut! Kuvissa 6 ja 10 on minusta aivan erityisen hieno tunnelma. Mauron kanssa voisin tuijotella merelle vaikka kuinka kauan ja tuosta toisesta kuvasta kylmyys ja vauhti välittyy ihan tänne meille saakka, heh, taidankin lämmittää itselleni lasillisen glögiä ;)


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No toivottavasti tulee hetki saada pressukin päälle!
   Hehee oli kyllä kiva tuijotella utuiselle merelle Mauron kanssa. Talvinen ja pyryttävä sää maalasi maiseman taas ihan uudenlaiseksi. Kyllä se talvi tais ihan oikeasti nyt alkaa - glögiä siis kuluu! :)

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...