lauantai 14. helmikuuta 2015

Ikkunat ja ovi


Laitoimme juuri venevajaan tulevat uudet ikkunat tilaukseen - jee. Ne tehdään Sydäpuu-nimisessä puuseppäfirmassa. Tilasimme vanhojen kanssa identtiset ikkunat 6-ruutuisella jaottelulla. Tämä tuikitavallinen uusklassinen malli on ollut maaseudulla 1900-luvun taitteesta lähtien yleisin ikkunatyyppi (Suomalainen ikkuna, 2011), joten siinä pitäytyköön edelleen venevajammekin :).

Uusi voi joskus olla parempi vaihtoehto kuin vanha - niin on tässä tapauksessa. Vajan vanhat ikkunanpokat oli koottu aikakautensa teollisista valmisrimoista ja listoista - varmaankin tilalla itsetehdyt. Tulevat ikkunat valmistetaan Sydänpuussa perinteisin heloituksin ja menetelmin, käsityönä ja hyvin tiheästä männyn sydänpuusta. Saamme ne valmiiksi pellavaöljymaalilla maalattuina. Kunnon materiaalit ovat enemmän kuin välttämättömiä, sillä ikkunoiden pitää kestää kovat olosuhteet ja toisaalta olla helposti kunnostettavat jatkossa.


Kuva: Oy Bygg Ale Ab

Merenpuoleiseen päätykolmioon päätimme laittaa ikkunan sijaan kapean parioven. Ulospäin avautuvat ovet mahdollistavat sisäpuolelle ranskalaisen parvekkeen. Ovien edessä on varmasti kiva istuskella! Isoa, ulkopuolella olevaa parveketta emme halua, sillä tuntuu tärkeältä säilyttää vajan alkuperäinen ulkomuoto eikä lisäillä siihen mitään ulokkeita.


Vielä pari sanaa lasivalinnasta. Tässäkin kohtaa pääsemme tekemään paluun perinteisempään materiaaliin. Vajan edelliset ikkunalasit olivat nimittäin tehdasvalettua lasia, kun taas kaikissa muissa tilan rakennuksissa on aaltoilevaa vanhaa lasia (ei kuitenkaan suupuhallettua). Pidän tärkeänä, että saamme sitä samaa nyt myös venevajaan. Kyseessä on ns. konevedetty lasi, jota on alettu vamistaa Suomessa 1920-luvulla. Se on vähän tehdasvalettua hintavampaa, mutta siis sellaista aaltoilevaa luonteeltaan. Halusin, että satsaamme tähän, koska kokonaisuus rakentuu juuri tämänkaltaisista yksityiskohdista.

Olen tuhat kertaa tarkistanut, että olen ilmoittanut ikkunoiden ja oven karmikoon oikein niin ikkunavalmistajalle kuin rakentajille! Muistan joskus lukeneeni Pömpeli-blogista, että siellä "stressattiin" samaa; että mahtuvatko tilatut ikkunat niille varattuihin aukkoihin. Taidan hengähtää vasta keväällä, kun ikkunat on asennettu onnellisesti paikoilleen, vaikka järki sanookin, että nuku yösi rauhassa.

Siispä, hyvää yötä tältä erää!


29 kommenttia:

 1. Oi, tulee varmasti ihanat ikkunat ja ovet. Meillähän on myös tuota konevedettyä lasia ja tykkään siitä kovasti. ¨Lasit näyttää ulkoapäinkin yllättävän vanhoilta. Esim. pimeällä, kun ajaa talon pihaan, valo hyppelehtii kivasti ikkunalaseissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun kiva kuulla, että teilläkin on kokemusta tästä. Toivon juuri että näin uudistuotantonakin toteutettuna kyseinen lasi antaa tuollaisen vaikutelman!

   Poista
 2. Toivottavasti mahtuvat - ja kauniit ne joka tapauksessa ovat, kun malli on vanha!
  Oikein hyvää ystävänpäivän iltaa, Pilvi ja kiitos blogiystävyydestä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos sanoistasi - oikein hyvää ystävänpäivää SINULLE, jos vielä olet näin myöhään kuulolla ja jos et, niin kaikille muillekin päiville sitä samaa toivotan kummiskin!

   Heh, toivotaan, että mahtuvat. En halua, että joudutte sankoin joukoin lohduttamaan minua täällä keväällä ;)

   Poista
 3. Voi kun kauniit, ikkunat ja ovi! tuo konevedytty lasi kuulostaa mielenkiintoiselle, en ole ennen kuullutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin termi oli uusi. Päädyimme siihen, kun kyselin ensin puhalletun lasin perään. Luulin, että on vain puhallettua ja tehdaslasia, mutta usein aaltoileva, vanha lasi on konevedettyä, ei välttämättä puhallettua. Kun tutkailin muita ikkkunalaseja tilallamme, totesin, että ne ovat juuri tätä.

   Poista
 4. Nyt vaan lepo asian kanssa. Ihan varmasti mahtuvat paikoilleen ja sitä paitsi niistä tulee ihan älyttömän kauniit ja hyvät! Täällä isäntää kiinnosti venevaja ja sen jäykistykset. Ihan piti käydä kurkkaamassa hänen kanssaan aiempi blogi aiheesta.
  Kevättä ja ikkunoita odotellessa. Ihanaa laskiaissunnuntaita sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän, yritän luottaa, että mitat menevät oikein!! :))

   Juu, aihe saattaa kiinnostaa miespuolisia lukijoita paljonkin, projektina tämä on aika originelli. Olen saanut aika ajoin mieslukijoilta sähköpostikommentteja, mikä on tosi kivaa! Hauskaa laskiaissunnuntaita myös sinulle Anu!

   Poista
 5. Kun meillä tilattiin ikkunoita, ammattimies tuli onneksi paikalle hoitamaan mittaukset. Muuten olisin varmaan ollut hulluna huolesta itsekin, olen nimittäin surkea mittaamaan mitään ja aina tuntuu heittävän vähintään sentin tai pari :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iiks, nyt iski vieläkin suurempi epäluulo Jaana!! Mittaukset ovat meidän vastuulla ja tilaukset minun. No, toivotaan parasta ;)

   Poista
 6. Upeeta. Niin sekä viimeisen päälle suunniteltua että idyllistä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taru, tämä kommentti lämmittää! Nimittäin aikaa ja suunnitteluvaivaa on tähän laitettukin aikalailla. Nyt on peukut pystyssä, että lopputulos on juurikin idyllinen.

   Poista
 7. Venevajasta tulee kerrassaan upea! Ovet päätykolmioon on hieno oivallus, ja olen samaa mieltä, että parveke muuttaisi liikaa vajan ulkomuotoa alkuperäistä käyttötarkoitusta ajatellen. Mutta hieno siitä kyllä tulee!

  Meillä oli samat tuntemukset ikkunatilauksen kanssa. Ikkunatoimittaja sanoikin, ettei hän ole aikaisemmin toimittanut kenellekään sellaisella saksalaisella tarkkuudella vanhojen mukaan mitattuja ikkunoita kuin meille! :) Meille oli tärkeää saada juuri tietyn kapoiset karmit ja jakokarmit, jotta talo näyttäisi alkuperäiseltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiitos Päivi tsemppauksesta! Tiedät siis tunteen ;)

   Poista
 8. Waude, hienolta näyttää! Sä tulet hikoilemaan siellä ranskis-parvekkeella tulevina kesinä... Niitä odotellessa mukavaa hiihtolomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh heh, toivottavasti olet oikeassa! :)) Samoin sinne, Nonna!

   Poista
 9. Hienolta kuulostaa!

  Kyllä ne varmasti mahtuvat paikalleen juuri niin kuin pitää.

  VastaaPoista
 10. Voi, tunsin piston sydämessäni. Minä kun aina kiroilen noiden vanhojen aaltoilevien lasien kanssa, kun olen liian laiska menemään ulkopuolelle harrastamaan luontokuvausta. Ja luontokappaleetkin karkaavat, kun siirryn pihalle. Valokuvata niiden klasien läpi ei paljon kannata, mutta muutenhan ne ovat ihanat kyllä. Ja teidän ovat tietysti vielä kahta ihanammat, ja kestävät isältä pojalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletkin ollut mielessäni näitä tilaillessa, kun olen huomannut angstisi aaltoilevia laseja kohtaan ;). Mutta minäpä en aio kuvailla lasien takaa - selvittelen siellä ehkä verkkoja tai pitelen muuten vain sadetta.

   Poista
 11. Meidän saaristossa olevan vanhan torpan pihapiirin uusiin rakennuksiin tilattiin muutama vuosi sitten ikkunat juuri Sydänpuulta ja täytyy sanoa että olen ollut todella tyytyväinen. Meidän ikkunat on hieman leveämmät (1140) ja niissä on myös yksi pystypuu (mikä sen nimi nyt olikaan) eli 6 ruutua / ikkuna. Minulle oli tärkeää että niissä on todella ne ruudut, eikä vain lasin päälle laitettuja listoja - sellaiset ikkunat on torpassakin.
  Kiva blogi sinulla, luen säännöllisesti mutta en ole tainnut ennen kommentoidakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihanaa, kiitos, kun kerroit, että teillä on hyviä kokemuksia Sydänpuusta!! Me kun vasta odotellaan… Ja hauskaa tietysti kuulla, että olet olet vieraillut blogissa ja kiva, kun jätit kommentin tällä kertaa :))

   Poista
 12. Tuo rakennus on nyt niin hieno! Viimeistelyn kanssa kannattaa nähdä vaivaa. Koskakohan me saadaan kuistin ikkunat takaisin, tuli mieleen. Tovin ovat nekin olleet entisöitävinä..

  VastaaPoista
 13. Voi kiitos!! Viimeistely on kyllä kaiken a ja o, joten toivotaan, että teidän ikkunat odotuttavat vain hyvää jälkeä luvaten!

  VastaaPoista
 14. Siitä tulee niin hieno!!! Ja viisasta satsata hyvin tehtyihin ikkunoihin! Tulette varmasti olemaan onnellisia siitä aina, että toimitte venevajan kanssa näin;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin itsekin ajattelen; pitkällä tähtämisellä on viisaampaa, ettei tingi laadusta!

   Poista
 15. Hienot suunnitelmat ikkunoiden suhteen! Vaikka meillä on nykyäänkin vanha talo, on tässä uudet ikkunat, ja vähän välillä ikävöin entisen talon hienosti aaltoilevaa ikkunalasia, miten ihanasti se pehmentikään maiseman..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Merja, aaltoilevassa lasissa on kyllä tunnelmansa!

   Poista
 16. Hienonnäköiset ovi- ja ikkunamallit. Muistuikin heti mieleen oma panikointi noiden mittojen kanssa, mutta meillähän kaikki sujui sitten ikkunoisen ja ovien kanssa tosi hyvin :)

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...