maanantai 26. elokuuta 2013

Tahtoo merinäköalan!

Asia, jonka suhteen olen todella joutunut hiomaan kärsivällisyyden taitoani on JÄRKYTTÄVÄ kaislikko. Se peittää näkymän merelle koko 150 metrin rantaviivan leveydeltä ja on syvyyssuunnassakin levittäytynyt ihan liian pitkälle. Kukaan ei voi arvatakaan, kuinka on rieponut niin monena iltana istua kesäillassa ja - sen sijaan, että olisi antanut silmän levätä merenlahdella - kohoaakin silmien edessä pahimmillaan 3-metrinen kaislikko umpinaisena muurina. Mikä ahdistus!! Toivottavasti kukaan ei kehtaa väittää, että tämä on kaunis näky!


Ainoa asia, jonka olemme ongelman ratkaisemiseksi ehtineet tehdä, on neuvottelu naapurin kanssa, joka omistaa pienen kaistaleen lahden reunasta. He ovat ONNEKSI suostuvaisia ruoppaukseen. No, onhan sekin jo jotain, että yhteisymmärrys asiassa on saavutettu. Ruoppaus on tässä tapauksessa ihan välttämätöntä maiseman entisöimiseksi ja veden virtauksen elvyttämiseksi. Merenpohja on ihan täynnä vuosikausien kaislajätettä.

En kyllä kestä enää seuraavaa kesää tätä menoa. Surkeuden huippu vain on, että nyt tuntuu olevan jotenkin puhti poissa enkä tiedä, ehdimmekö saada ruoppausasiaa hoidettua enää syksyn aikana. Päivätyöt vievät kaiken ajan ja jonkinlainen vastareaktio ajoittaisesta ahkeruudesta on päällä, kun ei jaksaisi yhtään selvitellä ja säätää asiaa eteenpäin...

Voivottelen, vaikka tiedän, että vain asiaan tarttuminen voi meitä auttaa,


17 kommenttia:

 1. No jos ei syksyllä, niin voisko sen tehdä heti jäiden lähdettyä... sit sais jo ens kesänä nauttia näköalasta :)

  VastaaPoista
 2. Ymmärrän tuskasi. Barösundissa olen nähnyt ruoppaajien mainoksia. Ts. apu on lähellä ja rahalla tuosta selviää. Kysymysmerkki varmaan on mihin se kaikki jätös laitetaan. Joskus selvittelin tuota joskus ja sen pitäisi olla ihan ravinteikasta. Voimia sinne!

  VastaaPoista
 3. Teillä on ollut niin työntäyteinen kesä, että ei ole ihme jos puhti uhkaa loppua syksyä kohden. Tsemppiä! Kyllä te aikanaan saatte maisema-asiankin kuntoon :)

  VastaaPoista
 4. Kaislikot ovat kyllä riesana monessa paikkaa ja ovathan ne pieninä annoksina kauniitakin, mutta liika on aina liikaa! Toivottavasti saatte asiaa korjattua.

  VastaaPoista
 5. Ajattele miten upealta tuo kohta näyttää sitten, kun se ruoppaus on tehty! Ikioma merimaisema, oih! <3 Kaikella on aikansa ja joskus se vie enemmän, mihin olisi valmiutta. Tuokin, aikanaan. Välillä täytyy uupua ja olla jaksamatta, jotta sitten taas jaksaa uudella innolla.

  Tuokin aikanaa ja siitä tulee upea!

  VastaaPoista
 6. Precis samma kaisla-problem här :/ Ja täysin sama unelma :) Välillä ottaa tosi paljon päähän, välillä taas jaksan uskoa että ruoppauksenkin aika tulee vielä joskus. Ja kyllä se vielä tuleekin, ihan varmasti sinne myös! :)

  VastaaPoista
 7. Samoja taisteluja käydään tälläkin, sillä erotuksella, että meillä on järvi.
  Ruopattu on moneen kertaan ja näin jälkiviisaana voin sanoa, että ei olisi kannattanut.. nyt kaikki kaislat jäävät sinne syvänteeseen mätänemään!!
  Olen nähnyt mainoksia sellaisesta koneesta, moottoroidusta, joka leikkaa kaislat veden alta. Suosittelen teidän miettivän vielä sitä ruoppausta.
  Merinäköalan kaipuun ymmärrän täysin :-D
  Niin tai näin, kerro mihin päädyitte, kiva kuulla lopputulos -ja tietty nähdä :-D

  VastaaPoista
 8. Kaikilla taitaa olla nyt vähän "taisteluväsymystä" kesän jäljiltä....mutta sun harmistus on kyllä ihan aiheelista!

  VastaaPoista
 9. Meillä huvilan rannassa viereinen naapuri leikkasi kaislat polttomoottorilla. Näyttää nyt aika hyvältä.

  VastaaPoista
 10. minulla on myös se käsitys, että leikkaaminen on ruoppausta parempi vaihtoehto. Tiedän joiden niittävän ihan käsipelillä (toki paljon pienempää rantaa) ja hyödyntävän ravinteikkaan kaislan viljelysten pohjana.

  VastaaPoista
 11. Meillä ongelma ei ole pelkästään kaisla sinänsä vaan myös pohjaan laonneet vanhat kaislat, jonka seurauksena lahti on rehevöitynyt. Näin ollen joudumme ruoppaamaan. Jos pelkkä ulkonäkösyistä leikkaaminen riittäisi, emme miettisi ruoppaamista.

  Kiitos tsemppauksesta ja totta tosiaan on, että emme ole yksin ongelmamme kanssa - yleisiä probleemeja monille.

  Ja vielä kun pääsisi tästä turnajaisväsymyksestä ja saisi kerättyä uutta puhtia! Onhan tässä vielä pitkä syksy edessä.

  VastaaPoista
 12. no huh on siinä kaislaa kerrakseen ! ei muuta ko tuumasta toimeen ! nyt kun tänä kesänä oon tutustunu merenrantoihin lähemmin ymmärrän sua täysin !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, niin se on, tuumasta toimeen vaan :)

   Poista
 13. Porukoiden mökillä, jossa tosin järvi, ruoppaus tehtiin talvella, jään päältä käsin... En tiedä miten merenrannan kanssa sujuu. Muistelisin myös, että jonkinnäköinen ilmoitus pitää tehdä ELY-keskukselle, ja naapureilta kysyä luonnollisesti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tämä on luvanvarainen asia. Itse toimenpide, jos sille on perustelut, ei varsinaisesti kiinnosta viranomaisia, mutta jätemaan osalta pitää laatia selvitys, että mitäs sille meinataan tehdä.

   Poista
 14. Nimetön19.54

  Heippa, meillä kaisloista päästiin aikoinaan eroon niittämällä parina kesänä veden alta poikki. Ennen juhannusta niitettiin ihan kahlaamalla rantavedestä. Kaislat "tukehtuivat" ja seuraava kesänä kasvusto oli jo paljon heiveröisempää ja harvempaa. Kuntoilusta kävi niitto ja kaislojen roudaus kompostoitavksi : )

  VastaaPoista
 15. Kerro ihmeessä lisää ruoppausurakastanne, meidän pitäisi tehdä sama homma mökillä. Kaislat ovat vallanneet alaa, ja se maatunut höttö on nostanut pohjaa niin paljon, että matalan veden aikaan joudutaan työntämään vene airojen kanssa laiturin viereen. Luin, että jotkut olivat ruoppauksen sijaan levittäneet vaan suodatinkankaan ja hiekkaa päälle, toimisiko se teillä? Jos niittäisi ensin? Jos meillä olisi syvempää rannassa, niin harkitsisin sitä ihan hinnankin takia, eikä tarvitsisi miettiä mihin sen jätteen lähittäisi.

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...