torstai 6. kesäkuuta 2013

Privat!

Halusimme piilopaikkamme nimenomaan saaresta, jotta voisimme olla varmoja siitä, ettei taajama-rakentaminen milloinkaan leviä sinne asti. Eli oma rauha kullan kallis.  

Aiemmin asentamamme riistakamera osoitti kuitenkin aivan hiljattain, ettei saaristossakaan ihan suojassa ja omassa rauhassa olla. Nimittäin riistakamera, joka nappaa liiketunnistimella kuvan ja lähettää sen sähköpostiin, lähetti meille poissaollessamme kuvan tontillamme utelias ilme kävelevästä miehestä! Tuli melko outo ja ikäväkin olo. Sen jälkeen saareen mentyämme kului jokunen tovi tutkaillessa, onko siellä ja tuolla käyty - saati onko johonkin koskettu. Ihan joka tavaran asentoa ei tietenkään voi muistaa, mutta liekö sitten epäluulo aiheuttanut tunteen, että joka vaja oli avattu ja jotkin tavarat siirtäneet paikkaa. Tiedä häntä, vainoharhaisuuttako vain...?

Jo talvella näkyi moottorikelkan jälkiä meidän rannassa, mutta riistakamerakuvia ei silloin tullut. Nyt joku uskaltautui siis peremmälle. 


Maalasin siltä seisomalta Privat-kyltin lankunpätkään ja laitoin sen venevajan seinään. Mieli olisi tehnyt maalata siihen huutomerkki, kaksikin, mutta ajattelin olla lempeämpi ja niinpä siihen tuli kaksi kalaa :) 

Nyt tulija kohtaa kylttini jo mahdollisesti vesiltä käsin ennen rantautumista. Kyltin laiton jälkeen ei ole saatu uusia kuvia. Toivottavasti se toimii, ettei tarvitse kuvien kera lähteä paikallisia kiertämään ja kyselemään, että 'olikos jotain tärkeääkin asiaa ja voidaanko kenties auttaa!?

No, ymmärtäähän sen, että tämän paikan kohtalo ja tekemisemme nyt saattavat kiinnostaa paikallisia, kun kaikki ovat entisen kalastajan tunteneet, tila on on ollut autiona ja sana meidän tulosta on levinnyt.

Hiukan harmistuneena,


34 kommenttia:

 1. Todennäköisesti sen on ollutkin vain silkkaa uteliaisuutta, joku on ollut kiinnostunut mitä autiolle talolle tapahtuu. Olis silti korrektia tulla silloin kun näkee isäntäväen olevan paikalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No totta! Tervetuloa vaan juttelemaan. Siksipä se ikävä olo tulikin, kun hiiviskellään salaa.

   Poista
 2. Yyh! Halju fiilis tulee tuollaisesta. Hyvä että tuo kiva kyltti on toiminut!

  Outoja hiippareita on muutaman kerran tavattu täälläkin. Vaan ei sen jälkeen kun mekin laitettiin riistakamerat ja kameravalvonta-tarrat ja kyltit. Yksi varoitus on talon kulmalla, yksi portilla postilaatikossa ja yksi mökissä. Varsinkin viimeksi mainittu rakennus tuntuu kiinnostavan kulkijoita, ihan on saanut mennä ajamaan pois. Parikin kertaa. Vaikkei kukaan mitään pahaa olekaan tehnyt (onneksi), niin minusta ainakin tuntuu tosi ikävältä kun joku tulee kutsumatta omalle reviirille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se kyllä ihme. Jokamiehen oikeus on tulkittu melko laveasti, jos noin tunkeillaan.

   En millään haluaisi, että pitää joka paikkaa kyltittää. Toivon, että tämä yksi riittää, mutta hyvä kuulla, että teillä on pienistä varoituksista ollut apua. Asettelin parit aurinkotuolitkin rantaan ihan sillä silmällä, että näyttäisi että ollaan paikalla, vaikkei oltaisikaan...

   Poista
 3. Hui! Olen yksin mökillä. Toivottavasti ei tänne tule vierasta väkeä, ainakaan hämärän aikaan. Mitä noilla riistakameroilla tehdään? En ole kuullut moisista aikaisemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieheni halusi ihan tiedonsaannin vuoksi asentaa sellaisen viime syksynä tontille, jotta näkisi, liikkuuko tontilla riistaa, koska on kiinnostunut metsästämisestä ja eläinkannasta saaressamme. Ja kamera on lähettänyt lukemattomia kuvia kauriista, peuroista ja muistakin metsän eläimistä. Eli niitä tosiaan on. (Metsästäähän mitä tahansa ei tietenkään saa edes omalta tontinta.)

   Toivotaan, ettei sinulle tule tunkeilijoita, mutta ehkä sellaiset eivät haluakaan tulla silloin, kun joku on kotona :)

   Poista
 4. Isännänviiri salkoon vaan. Mä sain kerran uteliaat saaren mummot verekseltään kiinni "vakoilureissulta". Nappasin kädestä kiinni, tervehdin ja sanoin että nyt mennään meille katsomaan mitä ollaan saatu aikaiseksi. Mummot oli vähän hämillään.

  Toisaalta tiedätkö, jos kävijät on paikallisia on toisaalta hyvä että käyvät, pitävät varsinaiset tunkeilijat poissa ja katsovat ,että paikat on kunnossa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, elämisen merkkejä pitää jättää vaan lisää, mutta totta, että viiri olis kaikkein paras.

   Ukko joutui kyllä nyt tässä tapauksessa toteamaan, että pahus, eivät ole paikat 'kunnossa' ;))))

   Poista
 5. Toivottavasti oli vaan "harmiton" ja utelias pakallinen asukas, mutta varmasti tuli ikävä tunne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vähän pelkkä uteliaisuuskin jurppii...

   Poista
 6. Saariston tapa käydä vakoilemassa. Tuskin sen kummempaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin toivon. Ei siltikään kyllä itselle tulisi mieleen ihan kuistille asti mennä kurkkimaan.

   Nyt on varmaan kyläläisillä ollut kivaa puheenaihetta ja joku on saanut esiintyä vähän viisaampana kuin muut!

   Poista
  2. Anonyymi8.21

   "Kyläläisillä" - onko siellä saaressanne oikein kylä vai kuuluuko saarenne läheisesti johonkin kylään? Meidän saari on kyllä täynnä mökkejä vieri vieressä, mutta kylää ei ole koskaan ollut, vaan tämä on alkuaan ollut mantereella sijaitsevan talon saari, joka sitten on pilkottu kesämökkipalstoiksi (emme siis ole missään ulkosaaristossa- vaan itse asiassa saaressamme kaupunkilaisia :-)

   Poista
  3. Ei varsinaisesti tosiaan kylää, mutta kuntalaisuus se vasta onkin ehkä tänä päivänä kuntayhdistymisten jälkeen vielä vähemmän osuva sana. Paikallisyhteisöä tarkoitin, johon kuuluu entisen pienen kunnan osa. Tämä taas muodostuu useammasta saaresta ja kohtaamispaikkana on yhteinen kyläosuuskunnan venesatama, saaressa sekin - ei tosin siinä meidän saaressa. Osa asukkaista on ympärivuotisia, suuri osa mökkiläisiä.

   Poista
 7. Inhottava tunne. Me taisteltiin pari vuotta sitten, siitä, tuleeko meidän tontin läpi tie uudelle omakotitalolle. Tosi ärsyttävä tunne kun autot huristeli meidän nurtsin läpi tontille. Kyllä meinas ärräpäät lennellä ja vahtikoirafiilis heräsi tässä emännässä. No, tiekokoukset käytiin ja ei tullut tietä meidän tontin läpi ei! Mutta kyllä sitä omaansa haluaa suojella ja yksityisyydestä pitää kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, tuollaiset rasitteet ovat aika hurjia ja jos vielä tulevat jälkikäteen, niin ei kyllä naurata. Onneksenne kävi noin!!

   Poista
 8. suurin osa on tietty vaan uteliaita, mutta ite oon sen verran arkajalka tai vainoharhainen etten yksin uskaltas olla siellä...
  mutta hyvä se kamerajuttu !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uteliaisuus nostaa päätään, näin uskon. Mutta kyllähän sitä kaikenlaista lähtee miettimään, kun ei vielä juurikaan tunne naapureitaan. Sitten kun tunnemme, loppuvat varmaan uteliaiden käynnitkin ja voidaan ihan suoraan jutella ja kysellä asioista puolin ja toisin.

   Poista
 9. Ohhoh. Tuo riistakamera on kyllä hyvä mutta ikävä tuollaiset kutsumattomat vieraat. Tulee kyllä sellainen olo kuin joku olisi tunkeutunut henkilökohtaiselle alueelle vaikka ehkä hän oli vain käymässä uteliaisuuttaan ilman pahantahtoisia ajatuksia. Privat-merkki on erittäin hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että itseäni tämä tunkeilu harmitti eniten juuri siksi, että niin olen nauttinut tästä oman rauhan ajatuksesta. Se sai nyt pienen kolauksen, mutta eiköhän tämä tästä!

   Poista
 10. Ikävä juttu, en pitäisi minäkään tuosta yhtään. Meidän torppa on onneksi tien vieressä ja pihaan näkee ihan suoraan, ei tarvitse siis tulla ihan perille asti tutkimaan tilannetta. Välillä kyllä kieltämättä pelkään, että ohiajavien niskat kääntyvät nurin ;) Taidamme olla remontteinemme paikallinen puheenaihe !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se ihan selviö, että paikallisia kiinnostaa paikan asiat, eli on ymmärrettävä myös se, että ihan kaikki tieto ei ole omaa vaan kollektiivista omaisuutta :) Puheenaiheena olemme ihan mielellämme, toivottavasti positiivisessa mielessä kuitenkin!

   Poista
 11. Toivon mukaan vain joku paikallinen uteliaana. Ikävää se silti on.

  Meillä kävi hiippareita muutama vuosi sitten puutarhassa asti. Rivitaloyhtiö, asumme keskellä ja suojatulle pihalle on todella vaikea päästä. Sen jälkeen hankin turvafirman hälytyslaitteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti aika monella on näitä kokemuksia. Aika outoa sekin, mutta toivottavasti harmittomia pääasiassa!! Kyllähän tunkeilu vaikeakulkuiseen paikkaan pistää tietenkin miettimään...

   Poista
 12. Ymmärrän hyvin tunnelmaasi. Se on vähän sellainen riisuttu olo, kun joku käy poissaollessa. Minäkin ehdotin ensimmäisenä vuonna valvontakameroiden laittoa. Mieheni sanoi, ettei meille kukaan pääse naapurien silmien ohitse.

  Tiedän, että kyläläiset ovat uteliaita. Talo on heille rakas. He haluavat tietää, mitä täällä on tapahtunut muuttomme jälkeen. Monet ovat suoraan kysyneet, saako teille tulla käymään. Pitäisi pitää avoimet ovet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivoisin itsekin, että kohdattaisiin nämä paikalliset ihan silleen reilusti, että voitaisiin tutustua, jutella ja kertoilla suunnitelmistamme. Se varmasti myös rauhoittaisi niitä, joilla ehkä on huoli paikan muuttumisesta johonkin 'väärään' suuntaan tai 'alkuperäisyyden' katoamisesta. Olisi suorastaan ihana kuulla, että joku kysyisi, saako tulla käymään! Totta kai, vastaisin siihen heti.

   Poista
 13. Toivottavasti saatte säilyttää oman rauhan ja turvallisuuden tunteen siitä, että paikkoja ei pengota poissa ollessanne. Ja toivottavasti kesän mittaan tulee paljon luonnollisia kohtaamisia ihmisten kanssa, niin saatte kertoiltua projektistanne heille :)!

  VastaaPoista
 14. Meillä taas ollut ongelmana talvi. Silloin usein murtauduttu mökin sisäänkin. Ihan tyhmää, kun ei voitu enää jättää oikein mitään tavaroita mökkiin. Saisi tietty vakuutuksesta jotain, mutta harvoin ne tunnearvoiset Arabian kannut tai vanha puukko ovat minkään korvausomavastuun ulkopuolella. Kesällä ei käy kuin naapuri, kun ei olla paikalla. Jäljistä näkee välillä, että on käytt grillaamassa tms:-/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. O-ou, näistä on luettu lehdistäkin. Tosi harmi!!

   Poista
 15. No voi että, onpa kurjaa! Minulla on tuo sama tunne, kun joku vieras ajaa koivukujaamme pitkin pihallemme. Tie päättyy siis pihaan ja jo kaukaa näkee, ettei sitä kautta pääse pidemmälle, silti joku aina ajelee pihalle. Tulee pelko, että henkilö ei ole rehellisillä aikeilla liikkeellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika yleisiä taitavat olla nämä kokemukset ja tuntemus harmittomastakin tunkeilusta on kyllä ikävä!

   Poista
 16. Tuli ihan kylmät väreet... Osa ihmisistä on kurjalla tavalla uteliaita :/ Olisit laittanut Privat-kyltin alle blogisi www-osoitteen. Kaikkihan me olemme uteliaita projektinne suhteen, mutta ei tarvitse hiippailla, kun on tämä intterneetti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja pitäis laittaa ukon kuva tänne blogiin mustalle listalle! :)))

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...