lauantai 19. tammikuuta 2019

Jännittävä ehdotus
Sain joulun alla ehdotuksen eräästä aikakauslehdestä, jota itsekin luen: josko kirjoittaisin lehteen omakohtaisen jutun siitä, millaista on tehdä tällaista pitkällistä entisöintiprojektia ja mitä oivalluksia olen matkan varrella saanut, ja, mitä vinkkejä minulla olisi jakaa asiasta. Jutusta maksettaisiin palkkio.


Olen nyt kuukauden päivät miettinyt, tartunko tarjoukseen vai mitä pitäisi tehdä. Lupasin päättää asian ensi viikolla. Kirjoitan paljon ihan työksenikin, joten asia vähän houkuttelee, mutta nyt kyse olisi tästä työmaasta asiantuntevasti kirjoittaminen - ja tuntuu, että paha mennä neuvomaan ketään!!! Olen lähinnä yrittänyt miettiä tyylilajia, eli miten välttäisi neuvomisfiiliksen, vaikka niitä neuvoja pyydettiin. Syntyisikö seitsemän vuoden aikana tulleista omista oivalluksista mitään kiinnostavaa kokonaisuutta? Löytyisikö kenties jostain vanhasta blogipostauksesta ideoita? Vältänkö neuvovan sävyn, jos vain olen oma itseni ja kirjoitan siltä, miltä on tuntunut ja mitä olen kokenut? Paljonhan tässä on toki erilaisia asioita "oivallettu" matkan varrella, se on totta, mutta on kyllä todella vaikeaa arvioida omia kykyjä, kun ei ammatiltaan ole toimittaja.  


Olen kirjoittanut eilen ja tänään lyhyttä koeversiota ja ajattelin lähettää sen päätoimittajalle ensi viikolla. Jos se on ihan jotain muuta kuin mitä hänellä oli mielessään, tai vastaavasti jos tekstinpätkä vetoaa, voi reaktio helpottaa päätöstäni suuntaan tai toiseen. Rakastan kirjoittamista, mutta aikakauslehtijuttuja en ole tehnyt - vain kirjoittanut tätä blogia ja työssä roppakaupalla artikkeleita asiantuntijalehtiin tai -kirjoihin sekä tiedotteita ja tutkimusta. Yhtenä kriteerinä tässä ehdotuksessa pitäisin sitä, että jutun pitäisi syntyä aika kivuttomasti ja luonnollisesti. Pakottamalla siitä tulisi taatusti kaamea.

Joku on joskus täällä blogissa ehdottanut, että kirjoittaisin näistä asioista kirjan. Taitaa olla kirja aika kaukana toteutumistaan, kun yksi pieni artikkelikin pohdituttaa näin paljon! :)

P.S. Älä anna kuvien johdatella. Kuvat ovat random-lehdistä, joita luen joka kesä uudestaan ja uudestaan :). Paljastan lehden sitten, jos teen jutun.

Jaahas, joo-o, nooh, katsotaan...


32 kommenttia:

 1. Ilman muuta olet mukana tuossa jutussa. Kyllähän he varmaan blogiasi lukeneina tietävät osaamisestasi ja ovat sitä mieltä että olisit oikea henkilö tuosta monen vuoden projektistanne kirjoittamaan. Ja kun lähetät tuon tekstisuunnitelmasi heille, niin saat vielä varmistuksen siihen alatko vai etkö ala. Epäilen että jos et nyt ota tuota tarjousta vastaan, niin kadut sitä myöhemmin. Peukut pystyyn että teet oikean ratkaisun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta Kristiina! Olet varmasti oikeassa heidän arvioinnistaan ja vastuu on lehdellä, jos kerran ehdottavat ;). Houkuttelee kyllä kovasti. Kerron sitten, kuinka koetekstini otettiin vastaan :)

   Poista
 2. Kuulostaa todella kivalle ja jännittävälle ajatukselle - ja lehti on mahtava, jos se on juuri tuo kuvassa näkyvä! Epäilen, että tässä käy sulle juuri parhain päin ☺️👌

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei taida tämä lehti näkyä kuvissa - joissa siis useampia eri lehtiä. Mutta tämäkin on sellainen, mitä itse luen melko säännöllisesti, joten kuulun itse myös kohderyhmään :). Toivottavasti teen oikean valinnan ja kiitos hirmuisesti tsempistä!!

   Poista
 3. Hyvä siitä tulee! Sinulla on taito kirjoittaa ja kuvata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos AnniK! Uskallan kyllä myöntää, että osaan kirjoittaa, mutta nyt pitäisi osata valita oikea tapa ja se tietysti arveluttaa, että osuuko hutiin vai mihin. Itseensä pitää tietysti uskoa ja haasteita ottaa vastaan. Enää muutama päivä aikaa pohtia... iiks :).

   Poista
 4. Kyllä tuo sulta varmasti irtoaa! Varsinkin kun sulla on noin paljon "oikeaa" kokemustakin eli muutakin kuin blogin kirjoittamista. Jännää!! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinaatko?? Sitä on kuitenkin niin kangistunut omiin kaavoihinsa. Työjuttuja kirjoittaessa ei tarvitse yhtään miettiä, onko tyyli aiheeseen sopiva, kun se tulee selkäytimestä. Kiitos uskon valamisesta!

   Poista
 5. Anonyymi20.54

  Go for it! Sinulla on hyvä tyyli kirjoittaa ja älä turhaan ala välttää neuvovaa tyyliä. Ihmiset haluavat neuvoja! Vanhan talon remontoijia on Suomenmaa pullollaan ja toivottavasti tulevaisuudessa vielä lisää!
  Terkuin Nonna apinalandiasta
  ps. minulla on vaikeuksia kirjautua tililleni, joten anonyyminä mennään ja kommentointikin jää nykyisin vähiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äh, bloggerin kirjautumisongelmat ovat ärsyttäviä - samoja kokemuksia :(.

   Voi kiitos tästä ihanasta kannustuksesta ja se voi hyvinkin olla juuri noin kuin sanot: neuvot eivät ole pahasta tai ärsytä. Ehkä juuri siksi niitä minulta pyydettiinkin!

   Poista
 6. Kannattaa tarttua haasteeseen! Kirjoitat vain samalla tavalla, kuin näitä blogi-tekstejäkin. Neuvomaanhan ei tarvitse ruveta, kerrot vain miten itse olette tehneet. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä neuvo :). Sitä varmasti päätoimittajakin toivoo: omaa tyyliäni ja samalla tavalla kirjoittamista.
   Enköhän siihen pysty!

   Poista
 7. Ilman muuta kannattaa kirjoittaa ja blogissasi käyttämä tyyli on mielestäni hyvä. Minä ainakin tykkään lukea <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Onneli Winter - on tosi kiva kuulla tämä!

   Poista
 8. Olet hyvä kirjoittaja, anna mennä vaan! Ymmärrän kyllä tuon pohdintasi, ettet halua neuvoa ketään. Itse en ole sen takia yhtään remonttipostausta tehnyt, kun ajattelen varmaankin juuri samalla tavalla;) Mutta sinä olet ilman paasausta osannut oman Idurin tarinanne kertoa, joten turhaan pelkäät paasaajalta kuulostavasi;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, ihana kuulla. Välillä luulen kyllä paasaavani jostain, vaikka teen sen mieluiten vähän pilke silmässä. Blogin osalta ei kuitenkaan ole niin väliä, jos joku ei ymmärrä tai lue sitä ns. tarkoittamallani tavalla, koska "saan" kirjoittaa omassa blogissani mitä lystää :). Mutta lehden osalta on eri juttu. Nämä aiheet nostattavat niin intohimoja, joten siksi on ihan syytä miettiä asia kunnolla, jos hommaan päätän tarttua. Arvostan kannustustasi ja kehujasi :)

   Poista
 9. Ihan jokajantterille ei tuollaista tarjousta tule, joten kyllähän sun kyvyt on jo lehdellä tiedossa ja luottoa löytyy.

  Ja mun mielestä just jonkun omakohtaiset kokemukset ja onnistumiset ja "mitä tekisin ehkä toisin"-jutut on ihan parhaita silloin, kun itse haen jostain jotain tietoa. Siinä jää vielä varaa omalle harkinnalle, kun tekstiä ei ole puettu yksoikoisiksi neuvoiksi, koska eihän sellaisia oikein voi edes antaa.

  Ja lukijat on kuitenkin ihan samanlaisia kuin me täällä, eikä mitään kriitikkoja tai tarkastajia, joten kannustan kyllä ilmanmuuta sua tarttumaan tilaisuuteen, vaikka ymmärrän oikein hyvin kaiken mietinnän ja harkinnan. Itse olisin taatusti vastaavassa tilanteessa menettänyt yöunet jo moneen kertaan.

  Kun olet oma itsesi sellaisena kuin olet ja kirjoitat niinkuin muutenkin kirjoitat, niin onnistuminen on taattu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppukaneetti on niin vakuuttavan oloinen, että vakavaksi pistää - kiitos! Toi oli erittäin hyvä neuvo, että "mitä tekisin toisin". Juuri siitä puolesta olisi itsekin kiinnostavaa lukea, koska kukaanhan ei ole kaikkitietävä. Ehdottoman hyvä, kun sanoit tuon!! Yöunia en ole sentään vielä menettänyt :). Tällaisista vapaaehtoisista asioista en vaan suostu ottamaan stressiä. Olen jo roikottanut vastausta ylipitkän ajan, mutta ajattelin, että se on minun oikeuteni, jos en kerran osaa vastata. (Työasioissa on tietty eri ääni kellossa :). )

   Poista
 10. Vaikea neuvoa tässä asiassa, mutta mietin, jos et tartu tilaisuuteen, tämä voi olla sellainen asia, joka voi joskus kaduttaa. Sillä mielestäni tuo tarjous on kyllä mieletön ja kerran täällä eletään. Ylpeydellä vaan menemään, jos siltä tuntuu, mutta jos on epämukavuusaluetta ja jokin sotii vastaan, niin sitten kannattaa kuunnella itseään.

  Hieno juttu kirjoitat jutun tai et. Minua ainakin kiinnostaisi, sillä teidän rempat, kesäpaikka ja ihanin venevaja olisi kyllä mielenkiintoista luettavaa lehdessäkin ja välittyisi ehkä uusille ihmisille vielä.

  Kivaa tammikuun jatkoa Pilvi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on juuri noin, Tiia: jos sisimmässään tuntee, että asia tökkii jotenkin, niin sitten sen kyllä tietää, ettei kannata väkisin ryhtyä. Ja päinvastoin. Tämä oli hyvä näkökulma. Ehkä vielä nukun parin yön yli ja kuulostelen juuri tältä kantilta, että miltä itsestäni IHAN OIKEASTI tuntuu. Ja teenpä sitten minkä päätöksen tahansa, päätän siinä tapauksessa, etten jää katumaan - aika perusteellinen mietintä on kuitenkin takana. Jos tartun juttuun, muistan laittaa venevajan siihen jotenkin ja silloin ajattelen sinua :)). Kiitos superpaljon kommentistasi!

   Poista
 11. Hieno tilaisuus,joka varmasti on syystä ohjautunut oikeaan osoitteeseen.
  Ehkä meistä jokainen luonnostaan hiukan karsastaa neuvoja,joita tulee pyytämättä,ymmärrän pointtisi.
  Mutta,vanhojen rakennusten saneerauksessa,vanhan alkuperäisen tyylin arvostamisessa ja luonnollisten rakennusmateriaalien suosimisessa luulen,että ihminen joka niistä tietoa omassa rupeamassaan tarvitsee,hakemalla hakee ja osaa arvostaa juuri niitä neuvoja?Lukemalla ahmii toisen kokemia vastoinkäymisiä ja oivalluksia,välttääkseen itse samat virheet.
  Luulen etten ole ainut,joka täällä arvostaa tekemiseen paneutumistanne.Teistä välittyy "kerralla hyvää ja mutkia suoristamatta"-meininki.
  Uskon,että saisit kokoon upean paketin tietotaidoistanne viimesteltyinä tyylikkäillä kuvillasi.♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet ihan oikeassa. Itsekin olen etsimällä etsinyt neuvoja, joten varmasti ihan turha kainostella. Puhut niin kannustavasti ja mairittelevasti, että melkein käännyn katsomaan, että onko tuolla selän takana joku, jota kenties tarkoitat ;). Ei vaiskaan, otan ilolla nämä kehut vastaan, ihanahan tällaista palautetta on saada!!

   Poista
 12. Anna mennä vaan!

  VastaaPoista
 13. Anonyymi10.06

  Jos lehti on oikeasti laadukas, niin sitten vaan, mutta ei mihinkään Mökki tai Omakoti lehteen. Jos se ei ole kerran Gård & Torp, niin pitäisikö kirjoittaa ja tarjota sitä heille? Siinä olisi jutun arvoinen lehti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita mainitsemiasi lehtiä (Mökki/Omakoti) en tunne (voivat olla ihan ok lehtiä, mutta ei minua varten), joten kun kynnykseni on muutenkin korkealla, pidän tärkeänä lehden laatua ja siinä omaa mieltymystäni kriteerinä. Katotaan nyt tämä ens alkuun ennen kuin rupean oikein oma-aloitteisesti tarjoamaan juttuja! :) Ymmärrän kyllä pointtisi, mutta "kun mä en alunperinkään ajatellut, että voisin tällaisia lehtijuttuja kirjoitella!" -fiilis estää ajattelemasta toistaiseksi pidemmälle :). Kiitos kommentistasi - luen sen niin, että arvelet minusta olevan tähän!

   Poista
 14. Go for it, jos se nostaa kivan ja innostuneen tunteen:) Taitoa ja tietoa sinulla on eli tämä on enemmänkin fiiliskysymys ja sen pohtimista, mitä polkuja milloinkin innostuu kulkemaan. Ihan mahtavaa, että ehdotuksen tekijällä on arvostava suhtautuminen ja tarjoaa korvauksen työstä.
  Mitä tahansa päätätkin, tämä on mahtavaa positiivista palautetta sinulle ja blogillesi - onniteluhalit sinne<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, olen otettu. Tuo viimeinen lause on musiikkia korvilleni ja tuntuu niin hyvältä, kun sanot noin!!

   Poista
 15. Tottakai kirjoitat (jos siltä tuntuu) ja jutusta tulee hyvä. Siitä en huolehtisi lainkaan. Idurista ja teidän matkasta saa mielenkiintoisen ja inspiroivan kirjoituksen, ja sitähän täällä blogissakin on tarjoiltu laadukkaasti kaikkina näinä vuosina. Pois turha kainous ja epäilyt. Ei kun sanailemaan!

  Lehtijuttua odotellen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehhee, "pois turha kainous". Se on hyvin sanottu. Miksi sitä pitääkin pitää niin korkaa rimaa kaikessa??! Luulen, että ihmiset tykkäävät enemmän ihan tästä blogistakin, jos vaan pidän riman riittävän matalalla! Kiitos Johanna, viisaita sanoja sinulta!

   Poista
 16. Vähän myöhään liikkeellä, mutta kannustan kirjoittamaan. Kerro projektistanne, siinä on niin paljon mielenkiintoisia tapahtumia, esinelöytöineen. Toimitus kyllä editoi juttua, jos on tarpeen ja hienoja kuviahan sinulla on runsaasti. Olen itse nikkaroinut juttuja ja tiedän, että se ensimmäinen on aina vaikein :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta Cheri! Varmasti juuri näin, että eka juttu on se vaikein. Ja olen vakuuttunut, että apua on aina tarjolla, jos omat rahkeet ei riitä! Kiva kuulla esimerkistäsi.

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...