sunnuntai 16. joulukuuta 2018

Fiksumpaa ruokasuunnittelua

Nyt on juuri sopivasti aikaa Jouluaattoon tämän postauksen aiheelle: jääkaapin siivoamiselle sekä muistutukselle siitä, että voisi pyrkiä minimoimaan ruokahävikin juhlaruokia miettiessään. Jääkaapista löytyy aina siivotessa raaka-aineita, jotka ovat unohtuneet sinne. Nyt ne ehtii vielä hyödyntää alkavan viikon ruuanlaitossa.



Olen pyrkinyt systemaattisesti kasvattamaan kasvisten määrää perheen ruuissa ja omassa ruokavaliossani, mutta samalla huomaan, että tuoreet raaka-aineet ovat erityisen alttiita ruokahävikille. Tänään meillä lensi roskiin pilaantunut sitruuna ja pari punajuurta. Oletteko tulleet ajatelleeksi, että kasvikset, jotka muutoin ovat eettisempi valinta vaikkapa tuotannon hiilijalanjäljeltään kuin eläinperäiset raaka-aineet, muodostavat suurimman osan kotitalouksien ruokahävikistä? Jos pois heitettävät raaka-aineet on ostettu kaupasta eikä kasvatettu itse, on oikeasti syytä alkaa vähentää kasvisten ruokahävikkiä (toki myös eläinperäisten ruokien!).



Kirjoitan tätä postausta ennen kaikkea siksi, että muistutan taas itseäni niistä menetelmistä, jolla voisin pyrkiä fiksumpaan raaka-aineiden käyttöön:

1. Pura jääkaapin sisältö siivousta varten riittävin väliajoin ja tee sinne unohtuneista aineksista seuraavien päivien ruuat.

2. Jos leipää meinaa joutua roskikseen, voi tuoreesta leivästä laittaa osan pakastimeen heti tai ostaa irtomyynnistä puolikkaita leipiä. Tänään laitoin leivän lopun kuivumaan korppujauhojen tekoa varten.


3. Osta vähemmän ja tee ruokaa sopivia määriä - erityisen tärkeä seikka muistaa Jouluna! Ainakaan me emme jaksa syödä jouluruokaa kuin kaksi päivää, joten ei tarvitse ajatella ruokkivansa komppanjaa viikon.



4. Osta pääosin vain kausituotteita.

Heräsin tähän ajatukseen kuunneltuani eilen aiheesta mielenkiintoisen podcastin. En ole ehkä sittenkään onnistunut kausiruoka-ajattelussa vielä ihan niin hyvin kuin voisi. Aihe ansainnee oman postauksensa, joten lisää mietteitäni kausiruuasta myöhemmin.

Viisaita valintoja toivottelee,

  


30 kommenttia:

  1. Olipa hyvä postus! Itsekin kamppailen tuon ruokahävikin pienentämisen kanssa. Leivät meillä menee pääsääntöisesti pakastimeen ja sieltä sulatellaan sitten sopivia määriä. Nahistuneita vihanneksia löytyy meilläkin jääkaapista aina välillä. Onneksi smoothieen saa uppoamaan hedelmiä, joita ei välttämättä enää muuten tulisi syötyä. Taidankin huomenna siivota jääkaapin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Äh, en ymmärrä, miten en saa tuota leivän määrää optimoitua! Ruisleipä on helpompi tapaus, mutta silloin tällöin tekee mieli ostaa vaaleaa leipää ja melkein aina joku kannikka jää syömättä :(. Hyvä, jos innostuit jääkaapin siivoukseen :), tuntuu jouluna kivammalta!

      Poista
  2. Hyvä postaus, tästä on hyvä muistuttaa itseään etenkin ennen joulua. Ja muuten sama juttu jouluruokien kanssa, teen kaiken ajatuksella että kunhan riittää aatoksi, muut päivät voidaan syödä muuta. Ja viime vuonna jätimme porkkanalaatikon kokonaan pois koska sitä ei tahtonut kulua edes yhtä pientä vuokallista. Perinteiden vuoksi ei tarvitse tehdä sellaisia jouluruokia joita kukaan ei syö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Olet ihan oikeassa, jouluruokia ei kannata vain perinteen vuoksi tehdä. Minäkin olen yrittänyt useampana vuonna tarkoin miettiä, että kaikki olisi sellaista, mikä myös syödään loppuun. Joskus kun innostuu kokeilemaan jotain uutta, niin melkein se on ollut sitten sellaista, mitä on jäänyt. Pitäisi luottaa vaan aiempien vuosien kokemukseen!

      Poista
  3. Mahtava postaus erittäin tärkeästä asiasta ja hyvä ajoitus! Ruokahävikkiä täälläkin syntyy yhä edelleen turhan paljon. Petrattavaa riittää ja tämä oli tosi hyvä muistutus itse kullekin, siitä kiitos sinulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt ruokahävikki kuriin, eikö vaan! Tai ainakin pienemmäksi, sillä sekin on jo jotain. Olen mielestäni onnistunut vähentämään hävikkiä, mutta ärsyttää, kun jotain yhtä ja samaa - meillä leipää - jää melko usein yli. Pakko keksiä keinot vaikka väkisin :)

      Poista
  4. Jees, hyviä pointteja! Leivän pakastaminen on niin älyttömän helppoa ja takuuvarma konsti välttää leipähävikki kokonaan. En ymmärrä miksi kaikki eivät sitä harrasta - ja ilmeisesti eivät harrasta, koska jonkun lehtijutun mukaan leipää heitetään pois varsin paljon. Ei tajuu. Jokunen juures saattaa meilläkin joskus hapantua vihanneslokeron pohjalle, mutta kahden aikuisen taloudessa muu ruokahävikki on kyllä aika lähellä nollaa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, jos olette päässeet lähelle nollaa, vau! Meillä jää eniten juuri tuota leipää, kääk! En kyllä itsekään ymmärrä, miten se voi olla niin vaikeaa. Ja olen muuten jo petrannut siinä, koska nykyisin ruisleipää ei enää jää - sitä tulee laitettua pakkaseen ja sitä myös syömme ahkerasti. Ongelma on vaalea leipä. Ainoa tapa, mikä tepsii on se, etten osta sitä ;). No, yritän kehittää tähän jonkun kikan!

      Poista
    2. Hih, meillä on vaalean leivän ostaminenkin aika lailla nollassa. Se tosiaan tepsii. Vaaleaa leipää me ostetaan lähinnä sämpylä kerrallaan ja syödään heti.

      Poista
    3. Se on juuri noin: joko sitä ei pidä ostaa ollenkaan tai sitten ostaa tosi vähän. Onneksi osa leipäpisteitä myy puolikkaita!

      Poista
  5. Se on niin totta, että justiin ne kaikkein parhaat (ja hinnaltaankin arvokkaimmat) eli kasvisparat joutuu meilläkin useimmiten hävikin kohteeksi. Osin sen takia, että on jäänyt ajoissa käyttämättä (tästä mun tapauksessa yleisimpänä esimerkkinä kellastunut lehtikaali), mutta osin myös siksi, että joskus ovat jo alunperin vissiin varsin pilaantuvaa sorttia. Mm. luomusitruunat on aika toivottomia tapauksia, jotka homehtuu tosi nopeasti. Ja avokadot on toinen ryhmä, jonka sisältöä ei valitettavasti voi täysin arvata, vaikka kuinka huolellisesti valikoi. Ja ovat pahukset sen verran kalliitakin, että jokainen roskiin päätynyt yksilö kyllä sapettaa ihan huolella.

    En tiedä, olisko ylimääräisen vapaan vai toisaalla mainitsemani tulossa olevan miniäkokelaan ensivisiitin ansiota, mutta olen viime päivät marttaillut ihan huolella ja käynyt läpi jokaikisen keittiön kaapin ja laatikon, pessyt ne, heittänyt pois turhat (ja vanhentuneet) ja järjestänyt jäljellejääneet niin, että yksikään paketti tai purnukka ei ole toisensa päällä tai edessä, vaan kaikki järkevästi käden ulottuvilla. Pakko pitää nytkin kaappeja ja laatikoita auki, että voi ihailla kättensä jälkiä :D . (Sen verran edistystä oli tapahtunut, että vanhimmatkin jauhot oli vuodelta 2015, eikä 1995 niinkuin edelliskerralla... Voisin pistää alkuun sellasen kansalaisaloitteen, että jauhoja sun muita kerran vuodessa käyettäviä alettaisiin myydä parinsadan gramman pusseissa..)

    Tää oli kiva järkipostaus. Jälleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa - siellä on jo vähän enemmänkin järjestyksessä kuin pelkkä jääkaappi, niinkuin minulla! Hehee, onko ollut kenties jokin sijaistoiminto käynnissä, kun olet hermostuksissasi odottanut joulun uutta vierasta ;). Hyvä, jos on ollut, kun noin on purkautunut hyödyllisellä tavalla!

      Luulen, että hävikin vähentämiseen auttaa vaan se, että kävisi juuri noita kaappeja yhä useammin läpi. Itse teen sen pari kertaa vuodessa, mutta jos kävisi vaikka kerran parissa kuukaudessa jääkaapin läpi ja kuivakaapit kvartaaleittain. Veikkaan, ettei tulisi enää hävikkiä, koska kyllä mä silloin keksisin ruuille käyttöä, jos oikein siivotessani päätän, ettei mitään saa heittää pois.

      Avokadojen ostoa olen muuten juuri tuosta mainitsemastasi syystä todella paljon vähentänyt ja se on auttanut ongelmaan: silloin harvoin, kun avokadoa sitten on, ne tulee käytettyä kiivaammin loppuun.

      Meillä kuluu jauhot kyllä luonnollisesti. Hassua, miten sitä onkin niin erilaisia tapoja!

      Poista
  6. Hyvä ja ajankohtainen aihe!
    Meilläkin on tässä nyt päätetty syödä kaikki mahdollinen pakkasesta ja kaapeista, ennen kuin ostetaan uutta ruokamateriaalia ennen joulua.Pakkaseen jää kohta pelkät marjat. :)
    Noiden vihanneksien kanssa saa olla tosi tarkkana.Niin helposti jää nahistumaan se tarjouksesta ostettu herkullinen keräkaali, josta ei sitten laitettukaan heti kaalisoppaa tms...
    Kun vain oppisi tekemään sen viikon ruokalistan ja ostaisi vain niihin tarpeet.
    Joulun olen onneksi oppinut ottamaan iisisti ruokien kanssa.Kun ennen piti olla joka sorttia, (ihan älytöntä) nyt mennään vain niillä raaka-aineilla, josta kaikki tykkäävät ja mistä ei synny hävikkiä.
    Perinteeksi on jo muotoutunut välipäivien lohikeitto loppugraaveista ja savukalasta,tillistä ja perunoista,joita jouluksi tulee hankittua.
    Se on muuten kumma, kun herkuista vähemmin jää hävikkiä joulun jälkeen koskaan.;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Minulla on ihan sama tilanne: melkeinpä joulun kanssa on opittu jo säätelemään, mutta arjessa aina joku vihannes meinaa aika ajoin unohtua - ja unohtuukin - jääkaapin lokeroon. Eli arkiostoissa ei pitäisi tehdä mitään heräteostoja, vaan ostaa vain niihin ruokiin raaka-aineet, mitä ihan oikeasti sitten valmistaakin.

      Heh, ihan sama hävikkivinkki joulussasi kuin minulla! Minä teen myös aina kalakeiton jäljelle jääneistä kaloista. Mietin juuri tänään, että pitää varata keittojuurekset tätä varten jääkaappiin jo joulun alla. Nyt on kiva suunnitella, kun tänään jääkaapin juureslaatikko tyhjennettiin ihan kokonaan: muutama juttu meni biojätteeseen ja uunissa muhii nyt hirmuinen laari punajuuri-peruna-naurispataa :).

      Poista
  7. Hirnakka21.14

    Kiitos hyvästä postauksesta, tärkeä aihe. Ratkaisu hävikin torjuntaan on KANA!

    Minullakin on joulukuussa sekä jääkaapin, että kuiva-ainekaappien tullaus ja siivous. Hävikkiä ei tosin synny juuri yhtään, hevoset ja kanat ovat äärimmäisen tehokkaita hävikkileivän ja ruokatarpeiden tuhoajia. Leivät kuivatan aina uunin päällä hepoille, kanoille menee lähes kaikki keittiön ylijäämä ja jäte. Kanojen myötä kompostori kumisee tyhjyyttään, turha sinne on muutamaa suodatinpussia viedä. Suosittelen lämpimästi kotikanalan perustamista jos se on mahdollista.

    Meidän joulupöytä on todellinen täsmäpöytä. Tarjolla on vain sitä, mille on kysyntää ja menekkiä. Ja jos jotain jää, kanaset kyllä huolehtivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että kanat pitävät huolen ylijäämäruuasta! :). Meilläkin on monena vuonna kuivattu kesälampaita varten koko vuoden yli jäävät leivät, mutta kun ei viime kesänä ollutkaan lampaita, huomasin, että ostan säännöllisesti leipää yli tarpeiden. Niinpä on syytä muuttaa omia ostotottumuksia! Hienoa, että joulupöydän suhteen siellä osataan olla maltillisia! Siinä myös itse huomaan kehittyneeni vuosi vuodelta.

      Poista
  8. Voi parasta, löysin juuri tämän blogin! Pitääpä ensi viikolla tutustua ajan kanssa kaikkii kirjoituksiin.
    Ihanaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiva saada uusia tuttavuuksia!! Kivaa, jos blogini kiinnostaa :). Jos käyt läpi takavuosia, huomaat, että monta rakennusta on jo kunnostettu ja nyt ollaan päätalon kimpussa :). Kuulumisiin!

      Poista
  9. Viisaita muistutuksia meille kaikille. Meillä ei kovin paljoa ruokahävikkiä tule ja se tuntuu tosi hyvältä. No, yhden luomusitruuna heitin homeisena paripäivää sitten pois :)
    Siivosin vaatekaappeja eilen ja tänään vein kassillisen käyttökelpoisia vaatteita Emmaukseen kun olivat sellaisia etten niitä käyttänyt. Ja aika paljon oli sellaisia jotka olivat niin loppuun käytettyjä ettei voinut muuta kuin heittää roskiin.
    Ostan todella harvoin vaatteita, mutta niin vaan minullekin oli kertynyt muutamia sellaisia vaatteita joita en sitten syystä tai toisesta kuitenkaan käyttänyt vaikka kaupassa tuntuivat ihan hyviltä. Harmittaa!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se kyllä niin, että mitä tahansa sitä joutuukaan heittämään pois tai kierrättämään, olisi syytä siinä kohtaa pysähtyä hetkeksi miettimään, miten voisi seuraavalla ostoskerralla muistaa harkita vielä tarkemmin. Sama koskee niin ruokaa kuin tavaroita/vaatteita! Hyvä, että olette tarkkoja ruuan suhteen, ettei tule hävikkiä! Me myös olemme huomattavasti
      petranneet ruoka-asioissa sen jälkeen, kun aloimme hävikkiasiaa ekaa kertaa miettiä tuossa jokunen vuosi sitten. Täydellistä kohti siis! :)

      Poista
  10. Hyvä postaus ja muistutus juurikin joulun alla. Ihmiset ostavat hirmuisesti jouluksi ruokaa vain siksi että "aina on näitä jouluna ollut". Meillä pikkuhiljaa on tästä pyristelty irti, ennen joulua listailaan toiveet ruuista ja niitä vain tehdään. Ei tule jouluruokaähkyä eikä sitä hävikkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan sama täällä: pikku hiljaa vuosi vuodelta järkevämmin ja järkevämmin. Hyvä, että niin moni herää tähän. Yksi keino selättää yli jääneitä ruokia on myös niiden jatkojalostus. Minä teen yleensä keittoja jäljelle jääneistä kaloista ja jos on jäänyt lihaa yli, itse tehdystä pitkään haudutetusta hernekeitosta tulee tosi hyvää.

      Poista
  11. erinomainen postaus!

    VastaaPoista
  12. Tarkasti minäkin katson, mitä pöytään laitan ja ostan. Meillä harvoin laitetaan ruokaa roskiin. Oikein ihanaa joulunaikaa sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, tuoho pitää kaikkien pyrkiä. Mekin olemme jo aika hyviä tai ainakin koko ajan parempaan päin! :)

      Poista
  13. Jääkaapin siivous on sarjassamme ankeita kotitöitä, mikä vaikuttaa ainakin meillä suoraan ruokahävikkiin. Kaapin uumeniin unohtuneet vihannekset ja avatut purnukat harmittavat kovasti. Ryhtiliikettä pitää tehdä täälläkin.
    Konvehtirasioissa on muuten se hyvä puoli, etteivät ole herkkiä pilaantumaan ja etteivät ole koskaan päässeet meillä vanhentumaan:D :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehh, on tiettyjä jouluruokia, mitkä eivät ehdi vanhentua! :D Nyt minusta kyllä tuntuu vakaasti siltä, että olemme tänä jouluna ostaneet todella pieniä määriä raaka-aineita ja ruokia, joten mielenkiinnolla odotan, josko onnistuimme jouluruuissa niin, että kaikki loppuu luonnollisesti syömällä!

      Poista
  14. Tää on niin tärkeä juttu! Olen tarkkaillut joulujääkaappiamme silmä tarkkana. Nyt näyttää vielä hyvältä, eikä pitäisi jäädä paljoakaan ylimääräistä. Sienisalaatista teen huomenna munakkaan. Mukavia joulun välipäiviä! ����

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, sama täällä :) Hyvä idea tehdä sienisalaatista munakas!! Miksen keksinyt heti tuota itsekin??

      Poista
  15. En saanut täysin vastausta pilaantuuko lehtikaali, kun se kellastuu? Kiitos muuten hyvästä postauksesta PILVI!!

    VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...