lauantai 4. helmikuuta 2017

Terveempi elämä syömällä

Noniin, viime postauksessa lupailin raportteja pohdinnoistani ja kokeiluistani hyvinvoinnin saralla. Käyn ensimmäiseksi käsiksi ruokavalioon, koska siinä olen tehnyt suurimpia muutoksia viimeisen 1,5 vuoden aikana.

Syy siihen, miksi haluan kertoa tästä, ovat konkreettiset muutokset terveydessäni, mikä on ollut aivan ällistyttävää. Olen ollut aina, lapsesta saakka, perusflunssia sairastelevaa tyyppiä ja sairastanut vuosittain noin 4-6 flunssaa - useimmat pitkittyneitä. Sen jälkeen, kun päätin alkaa hoitaa itseäni ruokavalion muutoksella ja aloin vihdoin toipua silloin kuukausia kestäneestä mykoplasmakierteestä, olen sairastanut vain 2 päivää. Kyllä, luit oikein: ainoastaan kaksi kokonaista päivää kuumeessa eräänä viikonloppuna viime syksynä. Nuhaa, yskää tai muuta ei kuitenkaan ollut, eli sairastaminenkin on ns. normaalia miellyttävämpää, jos näin voi sanoa. Flunssat eivät näköjään minuun enää tartu - kop kop - pysykööt poissa jatkossakin :).

Tämän lisäksi tapahtui vielä hienompi asia: minulla 1,5 vuotta sitten todettu kilpirauhasen vajaatoiminta palautui 3 kk ruokavalion muutoksen jälkeen normaaliksi ilman lääkitystä (tai eihän se lääkkeillä edes voi palautua; lääkityksen aloittaminen surkastuttaa kilpirauhasen oman toiminnan). Myöskin jatkuvat pienet vatsakivut ja turvottava olo ovat nyt tipotiessään. Elimistössäni oli jonkinlainen tulehdustila, jota lähdin hoitamaan ihan itse opiskelemalla ja kokeilemalla, mikä voisi vaivani aiheuttaa ja pitäisikö jostain luopua ja jotain lisätä. Motivaatio oli ja on edelleen kova taistelussa hyvän olon puolesta.

Kilpirauhassivustosta luin, että osalla vajaatoiminta, tai oikeammin terveellistenkin ruoka-aineiden ravintoarvojen imeytyminen voi estyä maidosta. Tämä oli käänteentekevä tieto. Uumoilin, että syy voisi olla siinä, koska maitotuotteita tuli käytettyä aika paljon, melkein joka aterialla. Päätin kokeilla maidotonta ruokavaliota. Lisäksi moni suomalainen, tuolloin minä muiden muassa, kärsii seleenin ja jodin puutoksesta. Jodi poistaa haitallisia vierasaineita elimistöstä, eli siten edesauttaa kilpirauhasen toimintaa, joka puolestaan pitää vastustuskykyä ja kaikkia elintoimintoja yllä. Nykyisin pidämme perheessä pari jodikuuria vuodessa ja huolehdimme pysyvästi seleenin, sinkin ja magnesiumin saannista. Opin, että tietyt ruoka-aineet aktivoivat luonnollista kilpirauhasen toimintaa: näitä ovat mm. chian siemenet, kookos ja mantelit ja pähkinät (lista on pidempi). Nämä kuuluvat nyt päivittäiseen ruokavalioon. Vaikkei kärsisi vajaatoiminnasta, alentunut imeytyvyys ja saanti heikentää normaalinkin ihmisen vastustuskykyä sekä solujen ja välittäjäaineiden normaalia toimintaa.

Suurin muutos on ollut se, että luovuin 90%:sti maitotuotteista ja siirryin käyttämään kasvipohjaisia "maito"tuotteita. Juustot ovat vähäisessä määrin edelleen mukana ruokavaliossani. Samalla siirryin syömään myös lounaaksi täysin vegaanista ruokaa. Syön edelleen noin kolme kertaa viikossa omaa karitsanlihaa sekä kalaa ja joskus luomumunia, mutta muutoin yhä enemmän vegaanispainotteisesti. Ruokavalioon jäädäkseen ovat tulleet mahdollisimman puhtaat raaka-aineet ja luonnollisestikin kasvisten määrä on lisääntynyt huomattavasti. Biohakkerin käsikirjasta luin hyvän vinkin: jos et vielä 100%:sti osta luomutuotteita, siirry kuitenkin luomuun niissä tuotteissa, joita syöt paljon, vierasaineiden saannin vähentämiseksi. Siinä on pointtinsa. Luomu on puhtaampaa ja esimerkiksi kun itse syön päivittäin banaania, olisi erittäin suositeltavaa minulle siirtyä syömään luomubanaaneita. Tätä en ole vielä tehnyt, mutta näitä seuraavia askelia siis riittää.

Tämän päivän aloitti alla oleva soygurt-annos, itse saaresta poimittujen mustikoiden kera :). Ne ovat riittäneet ilahduttavan pitkälle.









Tai vaihtoehtoisesti melkein joka päivä hörppäsemme smoothien, jossa on:

- siemeniä, pähkinöitä ja/manteleita
- omia ja ostettuja pakastemarjoja
- kookos-, kaura- tai mantelimaitoa
- chian siemeniä
- hunajaa
- banaania
- avocadoa
- omia kuivattuja yrttejä

Oman maan yrtit alkavat ikävä kyllä ehtyä… Tässä minttua. 




Yllä on yrttien säilytykseen käyttämiäni espressokahvipurnukoita, joita olen päällystänyt tapettimalleilla.

Kieltäymyksiäni noudatan vähentämisen periaatteella, eli en ole minkään asian totaalikieltäytyjä ja sallin itselleni vaikkapa joskus pienen siivun jäätelöä. Pieni herkuttelu joskus estää hallitsemattoman himon syntymisen :). Vähemmän kuitenkaan tekee enää mieli monia sellaisia juttuja, mitä ennen teki. Sokeria on myös jo vähennetty, mutta voisi varmasti vähentää edelleenkin. Olen lukenut, että myös sokeri aiheuttaa elimistössä tulehduksen kaltaista tilaa ja addiktoi voimakkaasti. Maitotuotteissa on muuten paljon piilosokeria, joten sokerin kulutus on siten jo huomattavasti näiden pois jättämisen myötä minulla vähentynyt.

Muu perhe on luonnollisesti saman ruuanlaiton piirissä (paitsi pojat syövät koulussa normaalia kouluruokaa), ja uskokaa tai älkää, sen seurauksena myös muu perhe on tervehtynyt. Kyse ei liene  sattumasta. Molemmat pojat ovat olleet ensimmäistä kertaa elämässään vain kerran vuoden aikana sairaana (kuumeessa) ja Mikko on pysynyt ensimmäistä kertaa yli vuoden kokonaan terveenä. Juttu on aivan ihmeellinen, koska yleensä samat taudit ovat kiertäneet meidät kaikki läpi, kun kouluissa tai työpaikalla virukset jylläävät. Ennen olemme sairastelleet monin verroin enemmän: aina on joku perheestä melkein ollut jossain flunssan vaiheessa. Oma vakaa uskoni on, että kyse on enimmäkseen aiemmin runsaasti käyttämiemme maitotuotteiden vähentämisestä. Pojat ja Mikko ovat syöneet lihaa hieman enemmän kuin minä, mutta vähentäneet ovat hekin. Pakko on tässä kohtaa myös mainita, että pakuritee on myös vakiolistallani nykyisin, jos meinaa flunssanpoikanen alkaa painaa, eli tämä antioksidanttipommi luultavasti tehoaa ainakin minuun, koska alkavat flunssan tunteet olen saanut taltutettua ennen kunnolla päälle lyömistään.



Itselleni tuntui aluksi vaikealta luopua lihan syönnistä työpaikkalounaalla ja etenkin ajatus toteuttaa kodin ulkopuolella maidotonta ruokavaliota. Kuukauden kokeilun jälkeen ei tehnyt enää mieli noita entisiä juttuja ja kotona laittamiemme ruokien maku parantui reseptejä vaihtamalla. Kermojen sijaan olemme maustaneet yrteillä ja ruuanlaittomme on monipuolistunut. Mutta jos siis mieleni tekisi syödä jotain "entistä", antaisin kyllä itselleni luvan siihen. En ole luopunut mistään väkipakolla tai pitkin hampain kärvistellen. Kermavaahdot on edelleen vatkattu synttärikakkuihin, eli tällaisia pieniä poikkeuksia tulee. Puritanismi ei ole tarkoituksena vaan harkittu käyttö. Nyt, kun on joka ikinen päivä niin paljon parempi olo, en halua kuormittaa kehoani jollain, mitä ilman vointi tuntuu paremmalta. Niin yksinkertaista se on. Samalla iloitsen muutoksesta eettisistä syistä.



Arkiruuan laitan kasvipohjaisista tuotteista, eli esimerkiksi käytän laatikkoruokiin kaura- tai mantelimaitoa tai kaurakermaa. Olemme lisänneet proteiinipitoisten kasvisten määrää ruuanlaitossa ja  oman karitsan jauhelihan jatkeena käytämme enemmän kausivihanneksia. Esimerkiksi yllä olevassa tämänpäiväisessä lounasannoksessa on lihaa vain noin 1/3 ja italialaisittain pitkään haudutetussa kastikkeessa on paljon vihanneksia, mm. linssejä, joukossa. Omia sieniä on kuivattuna jäljellä vielä todella paljon; käytämme pienen määrän sieniä mausteen tavoin lähes joka ruuassa.



Nyhtökauraa saa edelleen etsiä kissojen ja koirien kanssa, joten odotan innolla sen yleistymistä. Kun kasvivaihtoehdot sisältävät proteiinia jopa enemmän kuin maitotuotteet tai liha, ja vielä maistuvatkin hyviltä, ei ole kahta kysymystäkään siitä, etteikö lihaa voisi ajoittain korvata kasvisperäisillä tuotteilla. Mutta totaalikieltäytymisen puolesta en silti agitoi, vaan itse pidän vähentämistä järkevänä, ainakin ensi alkuun. Jos kaikki vähentäisivät, miten paljon parempi paikka maailma olisikaan eikä tarvittaisi tehotuotantoa, joka ei ole hyvä eläimille eikä tue ihmisten terveyttä.

Tunnen elimistöni puhdistuneeksi ja uskon, että kaikki se terveellinen, mitä syön, ja olen ennen tätä muutostakin jo syönyt, kuten vitamiinit ja kasvikset, imeytyvät nyt paremmin. Luulen, että itselläni liika maitotuotteiden kulutus aiemmin aiheutti jotenkin limaisuutta elimistöön ja "tulehdustila" on estänyt ravintoarvojen imeytymisen ja täyden hyödyntämisen. Aina olen nimittäin syönyt pääsääntöisesti terveellisesti, mutta myös näköjään sellaista, mikä ei elimistölleni ole sopinut. Ihoni on muuttunut "nuoremmaksi" ja hyväkuntoiseksi ja koko elämäni ajan heikot kynnet ja hiukset ovat alkaneet kasvaa vahvempina - ne eivät enää lohkea ja katkea ja ihovoiteissa olen voinut luopua reseptivalmisteista, joita jouduin joskus stressireaktioiden vuoksi ajoittain käyttämään. En ole tarvinnut näitä nyt vuoteen. Arvaatkaa kaksi kertaa, onko tällä myös yhteys jaksamiseen, mielialoihin, syvempään uneen ja stressin sietoon? Allerginen nuha, josta olen myös kärsinyt koko ikäni, on taakse jäänyttä elämää. Ei enää pysyviä kortisonisuihkeita. Kortisoni ja kaikki epäpuhdas vierasaine kehossa heikentävät kilpirauhasen toimintaa. En meinaa uskoa edes itse kaikkea sitä todeksi, mitä muutos on tuonut tullessaan, vaikka jälkikäteen kaikki on loogista. Olo on kevyt ja energinen, kun ei ole noita entisiä - normaaleina pitämiäni - ongelmia.

Ja lopuksi vielä yksityiskohtaan, joka nostattaa minulla karvat pystyyn ja tiedän, että tämä jakaa mielipiteitä! Olen monta kertaa vuoden aikana pohtinut, miksi me suomalaiset juomme maitoa eniten maailmassa ja käytämme maitoa eri muodoissa (tehotuotettua sellaista) ja samaan aikaan kärsimme eniten erilaisista autoimmuunisairauksista: niin osteoporoosista, 1-tyypin diabeteksesta kuin alzheimerin taudista - ja tuosta kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Nämä ovat suomalaisia kansantauteja, mutta eivät geeniperimäisiä: myös maahanmuuttajat sairastuvat näihin Suomessa, eli kyse on kulttuurisesta tekijästä. Osteoporoosista jo tiedetään, että suurimpaan osaan tapauksia syynä on kalkin liikasaanti. 1-tyypin diabeteksen arvellaan kytkeytyvän maitoon. Mikään aines ei liikasaantina tee ihmiselle hyvää. Eikö tämä kansa jo voisi herätä…? Suomalaisen meijeriteollisuuden ja maitoa sisältävien terveyssuositusten kritisointi on kyllä sellainen kansantabu. No, korostan vain omia kokemuksiani. Olen kuitenkin myös lukenut maidon haitoista todella paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana, sen jälkeen kun perhettämme kohtasi jo aikaa sitten yksi autoimmuunisairaus tietämättäni tuolloin edes, että itsekin kärsin maidon aiheuttamista lievemmistä oireista. Soimaan itseäni, että meni näin kauan kaikesta lukemastani huolimatta uskoa tämä. Ja soimaan suomalaista järjestelmää, että maitopropaganda alkaa jo neuvoloissa äitien - minunkin - liiallisiksi käyneillä suosituksilla. Viimeisimmästä lukemastani opuksesta, Biohakkerin käsikirjasta, kaikki maitoon liittyvä argumentointi olikin minulle nyt vanhaa, tuttua, ikävää tarinaa.

Eniten surettaa se, että Suomessa ei ole enää yhtään perinnerotuja meijerituotannossa. Suomalaiset tehotuotantolehmät ikävä kyllä tuottavat ihmiselle haitallista maidon A1-proteiinin muotoa. Niinkuin minä ennen, aika moni, joka luulee itseään laktoosi-intolerantikoksi, on tosiasiassa tuolle proteiinille yliherkkä. Asiaan on herätty jo monissa muissa maissa, esimerkiksi Ranskassa on laki, joka määrää meijeriteollisuutta käyttämään perinnerotuja, jotka tuottavat ihmiselle paremmin soveltuvaa A2-proteiinin muotoa. Moni huomaa eron, etteivät ulkomailla maito-ongelmat haittaakkaan. Niinpä. Suomessa ei tällaista ihmiselle paremmin soveltuvaa maitoa saa mistään. Jos jotakuta kiinnostaa asia, löytyy netistä paljon tietoa. Ja jos joku pitää tätä huuhaana, se on minulle täysin ok. Tietämättömyys ja hyvä usko suosituksiin on kuitenkin yleistä. Onneksi yhä useampi on ilmeisesti herännyt tutkimaan asiaa ja ajattelemaan kriittisesti, mistä kertoo maidon laskussa oleva kulutus.

Yleisimmät myytävät proteiinilisät ovat maitoproteiinipitoisia. Tiesitkö, että kasviproteiinijauheet ovat monin verroin proteiinipitoisempia? Mm. riisiproteiini ja kurpitsansiemenproteiini sisältävät jopa yli 70-80% proteiinia. Näitä me käytämme silloin tällöin, yleensä smoothieissa urheilun jälkeen.



Koko perheen voinnin ja perusterveyden paraneminen on uskomaton juttu, mistä olen niin onnellinen. Ero on havaittu selvästi, kun muutos tehtiin kertaheitolla. Ja muutos on ollut helpompi kuin kuvittelin. Enää näitä ei edes ajattele, vaan arkisista valinnoista on tullut elämäntapa. Kyseessä ei ole siten mikään orjallisesti noudatettava dieetti! Uskon, että siinä missä ruoka voi sairastuttaa, se oikeanlaisena voi saada voimaan hyvin.

Kohtuus kaikessa - tämä tuttu sanonta vaan ON niin totta.

Mukavaa viikonloppua siis kaikille kohtuuden ystäville :)



62 kommenttia:

  1. Hienoa, että olet löytänyt itsellesi ja perheellesi sopivan terveellisen ruokavalion. Terveenä elämä maistuu makoisammalta!
    Usea ystäväni on käynyt tuon saman lävitse ja he ovat aika kriittisiä suomalaisia ruokasuosituksia kohtaan. Sinä et saarnaa vaan vetoat omaan kokemukseesi. Hyvä niin! Ihmiset suhtautuvat niin tunteellisia näihin ruokavalioasioihin. Monet pelkäävät, että heidän täytyy luopua rakkaasta lihasta. Siksi he usein hyökkäävät.
    Parasta olisi, kun kaikki ruoka olisi itsetuotettua. Mutta käytännössä se on tietysti mahdotonta. Olette omavaraisia monessa asiassa. Yrttejä voi kylvää taas lisää ensi kesänä.
    Itse olen ollut kasvissyöjä kolmekymmentä vuotta. Kalaa syön usein ja joskus kalkkunaa. Nyt pitäisi taas tehdä ruokaremonttia. Luulen, että vehnä ja ruis eivät sovi minulle.
    Itse kokeilemalla jokainen löytää itselleen ja perheelle sopivat ruoka-aineet. Asiantuntijoihin ei kannata luottaa liikaa. Asioista on varmasti tietoa saatavilla, kun on itse aktiivinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos kovasti vastauksestasi. Hyvä, jos sinusta en saarnaa, koska sitä haluankin ehdottomasti välttää. Ruokavalioasiat ovat kovin yksilöllisiä, ja juuri siksi onkin ongelma, että yleiset ruokasuositukset pistävät ihmiset yhteen muottiin. Sitä kritisoin. Remontti on hyvä tehdä aika ajoin ja kuulostella kehoaan. Toivottavasti sinäkin löydät karsittavat tai vähennettävät ainesosat, jotta olo paranee!

      Itse tuottaminen ja kerääminen on paitsi hauskaa, myös mitä terveellisintä. Nyt kun tällä palkitsevalla tiellä on, joka vuosi sitä keksii jotain, missä vielä voi lisätä omavaraisuutta. Aionkin ehdottomasti lisätä juuri noita yrttejä, kun niiden käyttö on meillä hurjasti lisääntynyt. Nokkosta olisi tarkoitus poimia vielä enemmän tulevana keväänä. Hankimme viime vuonna kuivurin ja se lisäsi huimasti intoa keräämiseen.

      Poista
  2. On muuten melkoisen ihmeen tuntu, kun ei enää olekaan flunssia eikä kuumeita. Mulla ei ole ollut yli viiteen vuoteen ainuttakaan, edes tuloillaan. Sitä ennen oli jatkuvalla syötöllä niin lentsua, poskiontelotulehdusta, keuhkoputken tulehdusta yms. Monta kertaa vuodessa, vuodesta toiseen.

    Joskus olen kummastellut, että miten ne voivat yhtäkkiä ja tosta vaan loppua. Mun kohdalla kyse ei voi olla ruokavaliosta, koska en noudata mitään. Muuta selitystä en ole keksinyt kuin sen, että olen siirtynyt tekemään töitä lähes sataprosenttisesti kotona. En ole enää juurikaan tekemisissä ihmisten kanssa, niin en saa enää tartuntoja? Toisaalta ollaan pian 5 vuotta rampattu sairaaloissa miehen sairauden vuoksi, merkillistä ettei sitäkään kautta ole virukset tarttuneet. Ja käyn toki kaupassa ja asioilla jne. En tiedä, mystistä on. Mutta hyvä näin, ei tosiaankaan ole ikävä niitä viikkotolkkujen niistämisiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että loppuivat! Joku muutos on tapahtunut ja ehkä se on juuri tuo mainitsemasi. Minulla on ollut juuri samanlainen kierre kuin mistä mainitsit. Mutta nyt on toisin ja ai että, kun tuntuu kivalta!

      Poista
  3. Olipa mielenkiintoista.Olen samaa mieltä Irenen kanssa, että kirjoituksesi on omaan kokemukseen nojaavaa, kannustavaa tiedon jakamista, ei tiukkapipoista paasaamista. :)
    Olen kanssasi samaa mieltä suomalaisesta "maitopoliitiikasta" tai voisi puhua jopa monopoliasemassa olevasta yhdestä suuresta meijeristä...
    -joka prosessoi maidon pilalle.
    Omana kokemuksena voin kertoa, että kasvatin lapseni Kreetalla, eikä lapsillani ole ollut ainuttakaan korvatulehdusta ikinä.Samaan aikaan usean ystävättäreni lapset kärsivät varsinaisista kierteistä ja korvia jouduttiin jopa putkittamaan täällä Suomessa monilla.
    Oma vatsani ei reagoinut Kreetan maitoon mitenkään, mutta kun muutimme Suomeen, alkoivat turvotukset ja huonot olot.Olenkin jättänyt maidon melkein kokonaan ruokavaliostani jo aikaa sitten.Isäni oli aikoinaan ylikiloinen.Hän myös jätti maidon kokonaan pois ja laihtui normaalipainoiseksi.
    Olen käsittänyt, että Suomessa maito homogenoidaan parikin kertaa ja rasvahiukkaset pilkotaan niin pieniksi, että ne imeytyvät suoliston läpi ja keräytyvät elimistöön ja aiheuttavat näitä ongelmia.
    Kyllä mielestäni kotimaista maito ja vilja-tuotantoa saa kyseenalaistaa.Ja "äänestää" ruokakaupoissa käsillään valinnoissaan.Onhan siinä nyt jotain mätää, että maidosta poistetaan ravintoaineita, ja ne lisätään siihen sitten takaisin prosessoimisen jälkeen keinotekoisesti.
    Hienoa kuulla, että perheenne voi noin paljon paremmin uudella ruokavaliollanne.
    Itse olen jostain syystä perinyt mahtavan vastustuskyvyn, ja voi mennä vuosia, etten sairastu flunssiin, vaikka liikun koko ajan muiden niiskuttajien lähellä.Geeneistä on apua, mutta kyllä ruokavalio ihan varmasti näyttelee suurta roolia hyvinvoinnin näytelmässä.
    Jään odottelemaan seuraavia postauksia. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mahtavia näkökulmia kommentissasi. Allekirjoitan täysin. En edes tiedä, moniako korvakierteitä ja putkituksia meidänkin perheessä on läpikäyty… Harmi, että pääsin tämän tiedon äärelle näin myöhään, vaikka parempi myöhään kuin ei milloinkaan! Säälittää katsoa nuorten lapsiperheiden tilannetta, jossa sama kuvio toistuu ikäryhmä ikäryhmältä tässä maassa.

      Pelkäsin kirjoittaessani, että lähden paasaamaan, kun välillä sorrun siihenkin tuttavapiirissä :). Mutta aina pilke silmäkulmassa, koska jokainen tekee viime kädessä juuri ne ratkaisut, joista saa itse parhaan hyödyn. En siis missään nimessä jaksa lähteä kiistelemään asiasta.

      Tuo maidon prosessointi pistää niin vihaksi. Ja prosessoinnin lisäksi tosiaan näiden Suomessa käytettyjen maitolehmien rotu on sellainen, että tuottavat tätä ihmiselle haitallisempaa proteiinia. Siinäpä vasta cocktail. Miksei joku maitotila tai meijeri jo keksi lähteä toiselle tielle Suomessakin ja tarjota perinnerotujen maitoa? Uskon, että markkinat olisivat suuret. Ensin vain pitäisi myöntää asian ydin.

      Poista
    2. Eikö sekin Pilvi ole outoa, että raakamaidosta suorastaan varoitetaan, että ihan omalla vastuulla...Kokonaiset sukupolvet ovat juoneet raakamaitoa ns.suoraan utareesta...
      Itsekin joka kesä maalla, ilman mitään ongelmia. No, silloinhan ne lehmätkin olivat kyllä niitä maatiaislehmiä, eivät näitä nykyisiä rotuja.
      Kyyttökin pärjäisi Suomen olosuhteissa kymmeniä kertoja paremmin, söisi ja sairastelisi vähemmän, mutta ei...
      Näissä markkinatalouden poliittisissa kuvioissa meitä kuluttajia viedään kuin pässiä narussa. :D
      Maalaisjärki ja valveilla olo kunniaan! :D
      -sori, olen tällainen innostuja ja "paasaajakin", kun osuu mielenkiintoinen aihe. <3

      Poista
    3. NIINPÄ! Suomalaisten sairaustilastot ovat kasvaneet samassa tahdissa, kun maitoteollisuudessa on luovuttu noista kyytöistä ja muista perinneroduista. Näköjään sinun kanssasi voin paasata rauhassa :)).

      Poista
  4. Tämä oli tosi mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä postaus. Itse jäin tosissaan miettimään tuota maitoa. Varmasti vinha perä... Voisinkin kokeilla maidon vähentämistä itsekin. Kaipaisin vain vinkkejä, mitä laittaa maitokahviin maidon tilalle. Kokeilin kauramaitoa, mutta se tökki. Onko muilla vinkkejä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nonna. Kannustan perehtymään asiaan. Jo vähentäminen voi poistaa kestolimaisuuden ja ns. laktoosi-intoleranssioireet niillä, jotka eivät ole herkimmästä päästä. Ja jos oireita ylipäänsä saa, kannattaa miettiä, mitä muuta vakavampaa maidon käyttö voi saada aikaan, koska yliherkkyys on silloin olemassa. Suolisto on arka paikka, joten sen kuormittamista kannattaa välttää. Jos suolisto ei voi hyvin, eivät ravintoaineet imeydy kunnolla.

      Maidon korvaaminen ruuanlaitossa on helppoa, kun nykyisin on niin paljon erilaisia korvaavia kasvituotteita. Jos mietit vähentämistä, vähennä maitotuotteita ensin sellaisissa kohdissa, missä se ei niin vaikuta makuun. Itse totutin perheen makumuutoksiin niin, että ruokaan saatoin laittaa puolet lehmänmaitotuotetta ja puolet muuta. Ja vähitellen vähensin lehmänmaidon määrää.

      Kahvin olin myös tottunut juomaan lattena. Tein siinä saman: laitoin ensin vähän korvikemaitoja tavallisen maidon joukkoon ja vähitellen muutin näiden suhdetta. Kun sitten kerran meillä oli korvikkeet loppu ja laitoin kahviini pelkkää lehmänmaitoa, se maistui ihan nahalle! Makuaistini oli muuttunut ja siitä tiesin, että nyt on maidon aika jäädä kokonaan pois :). Itse käytän kahvin joukossa mieluiten makeuttamatonta mantelimaidon ja kauramaidon sekoitusta. Mantelimaito ei juuri maistu miltään, mutta kauramaidossa tykkään sen pehmeydestä, joten siksi lorautan sitä tilkkasen joukkoon.

      Poista
    2. Kiitos vinkeistä! Taidankin lähteä kokeilemaan pikkuhiljaa "korvikemaitoja" kahvin kera. Ruuanlaitossa maito ei ole niin kriittinen, kun ei sitä nytkään päivittäin käytetä.

      Poista
  5. Mun tekis niin mieli lähteä tältä istumalta tuulettamaan sun kanssa tätä! On niin täsmälleen samanlaisia kokemuksia kuin omani ja tuntuu niin hyvältä, että joku muu kirjoittaa aiheesta niin paljon paremmin kuin olisin ikinä itse osannut. Jess!!

    Lupaan, etten kirjoita tähän mun koko elämäntarinaa, mutta sen verran kerron, että 27 vuotta sitten mulla oli kovia ja jatkuvia vatsakipuja, joille ei löytynyt mitään normaalia selitystä. Kaikki mahdolliset rasituskokeet tehtiin, samoin kuin ultraäänitutkimukset ja lopulta tähystys, jossa nähtiin alkava vatsahaava. (En ollut vielä 25 täyttänyt...). Mutta en ehtinyt jäädä sitä mahdollista mahahaavaa murehtimaan, kun tuli lähtö matkaoppaaksi maailmalle ja ruokavalio vaihtui kertalaakista ja olosuhteiden "pakosta" (eli ansiosta) kasvispainoitteiseen, tuoreista raaka-aineista itsetehtyyn ruokaan, margariinit oliiviöljyyn ja maito veteen. Eikä tullut leipääkään enää syötyä. Eikä mennyt kauaakaan, kun vatsakivut oli pelkkä muisto. Ilman mitään hoitoja tai lääkkeitä. Ja sen koommin en ole maitotuotteisiin kajonnut kreikkalaista/turkkilaista jugurttia ja satunnaisia pehmeitä juustoja lukuunottamatta. Loput tiedätkin. Eli se mun reilun parin vuoden takainen kuukauden kokeilujaksosta alkanut PH-ruokavalio on tullut jäädäkseen, enkä enää vaihda! Ja ihan rehellisesti voin sanoa, että syön ihan mitä mua huvittaa, koska se mitä mua nykyään huvittaa syödä, on sitä, mistä tulee hyvä olo, eikä sitä, mistä tulee paha olo.

    Ja se mikä mun mieltä lämmittää erityisesti niin että ihan sydämestä ottaa, on se, että meidän vanhempi poika, joka muutti kesällä jääkiekkoilemaan pohjoiseen, on oma-alotteisesti siirtynyt samanlaiseen ruokavalioon. Ei tosin äidin, vaan Tomi Kokon (jonka "30 päivän ihmiskoe" on mun mielestä ihan huippu dokumentti) ansiosta. Ja vaikka oli ennenkin hyvässä kuosissa, on nyt ihan täyttä terästä. Ja sanoi, että jälkeen maidon poisjättämisen, hyvin rasvojen lisäyksen ja kaiken sen, mitä en nyt edes luettele, virtaa riittää enemmän kuin ikinä, eikä haukotuta päivällä, vaan yöllä. Ja jouluna kun kävi kotona, niin ennen vähän epätasainen nuoren miehen iho suorastaan säteili. Oli niin sisäisesti kuin ulkoisesti kävelevä terveyden perikuva. Niin huippua! Pari muuta miestä täällä olis vielä "kesytettävänä", mutta pikkuhiljaa ;)

    Mun tuli tästä sun teksistä oikeesti ihan hirmu hyvä mieli. Pitkäksi aikaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos NIIN paljon tästä kommentista!! On ihan mieletöntä saada kuulla, että olet havainnut saman, vaikken hetkeäkään epäile omia havaintojani ja kokemuksiani, mutta silti. Uskomaton tuo sinun tarinasi, ties kuinka kauan olisit kärsinyt, jos et olisi päässyt eri kulttuuriin luontaisesti turvaan. Ihan mahtavaa. Kyllä nyt tekis mieli mennä kanssasi jonnekin vihersmoothie-baariin ottamaan drinkit! ;))

      Mulle tuo Kokon dokumentti oli uusi tuttavuus. Yritin heti löytää sen, että mistä kyse, mutta löysin enää vain trailerin. Ehkä syvällisemmällä kaivamisella se löytyy jostain. Onpa ollut kiinnostava koe. Viranomaiset saisivat heittää noi ruokasuosituksensa totaalisesti romukoppaan, mur!

      Mahtavaa, että poikasikin on nyt käännytetty :). Meillä pojat alkuun kritisoivat, mutta enimmäkseen ovat halunneet tietää ja olleet uteliaan kiinnostuneita. Pikku hiljaa he ovat näitä uusia oppeja itsekin omaksuneet. Kavereiden perheissä puhutaan samoista asioista ja osa ikätovereista myös syö "uudella tavalla". Uudet sukupolvet osaavat valita puhtaammin. Tsemppiä sinne kesytykseen. Mulla on yks täyskääntynyt täällä jo onneksi itseni lisäksi ;).

      Poista
  6. Ravinnolla on iso merkitys, kaikin puolin. Kroppa kyllä tietää, jos sinne jotain sopimatonta laittaa. Meillä on pikkuhiljaa siirrytty kasvispainotteiseen ruokavalioon. Punaista lihaa ei juurikaan enää syödä pl riista silloin tällöin. Totta se vaan on, että tietyt ruoka-aineet aktivoivat elimistön tulehdustilaa. Jos suolisto ei voi hyvin, niin koko kroppa voi huonosti. Kiitos hyvästä ja valaisevasta postauksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan niin, sitä kyllä tuntee itse, mutta monesti vanhat, faktoina pidetyt ohjeet estävät uskomasta tai ajattelemasta, että jokin aines voisikin terveelliseksi väitetyn sijaan olla epäterveellinen. Siksi kaikenlaiset yleissuositukset pitäisikin poistaa ja arvioida aina tapauskohtaisesti, mikä on hyvästä itse kullekin. Kiitos Anu sinulle kommentista!

      Poista
  7. Onpa kiva kuulla perheenne hyvinvoinnista. Juuri noin minusta pitää lähteä muutokseen; ottamalla ravintoasioista perusteellisesti selvää. Olen ollut kasvissyöjä noin 40 vuotta ja iloitsen kovasti, siitä, että uusia proteiinivalmisteita ja muita hyviä ravintoaineita on tullut marketteihin. Oikein hieraisin silmiäni kun eilen näin kaupan hyllyssä neljä nyhtökaurarasiaa, ehkä sen saatavuus on jo paranemassa. Kirjoituksesi on erittäin mielenkiintoinen ja siinä on minulle paljon uutta asiaa esimerkiksi maidosta. Maitotuotteet kuuluvat jossain määrin ruokavaliooni. Myyräkuumeen sairastettuani sain vaikeita suolisto-ongelmia. Salainen aseeni moneen vaivaan on luomuomenasiiderietikka, se on auttanut myös suolistovaivoihin. Ravinnolla on suuri merkitys mielen ja kehon hyvinvointiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, olisiko nyhtökauraa tosiaankin kohta saatavilla!? Työpaikan lounasravintolassa sitä joskus tilaan, mutta itse en ole kertaakaan onnistunut vielä ostamaan :(. Uskon, että siitä tulee meille vielä viikoittainen arkiruoka-aines.

      Kannattaa vähän lueskella lisää tuosta maidosta, jos kiinnostuit. Kaikki siihen liittyvä on ollut minulle erittäin valaisevaa luettavaa. Olen myös kuullut/lukenut, että hyvälaatuiset etikat ovat hyväksi pitämään elimistön PH-arvoja tasapainossa, joten silloin tällöin naukkailen niitä minäkin :). Aika moni asia muuten välimerellisessä ruokavaliossa on luontaisesti terveellinen, myös viinietikan käyttö on aika runsasta.

      Poista
  8. Aivan samoja kokemuksia minulla! Se on vaikea uskoa miten paljon hyvinvointia saa pelkällä ruokavaliolla. Hyvä olo tulee sisältäpäin ja se on niin totta! Minulla on sairastelut vähentynyt huomattavasti. Ja aivan sama kuin sinulla, ei nuhaa tai yskää, vain kuumetta pari päivää. Olen vähentänyt maitotuotteita paljon, mutta en kokonaan jättänyt pois. Kalaa syön vähintään kolme kertaa viikossa. Juuri pari päivää sitten ostin hamppurouhetta mikä on pakko testata. Pieni vinkki sinulle: kuulin jostakin että chian siemenet kannattaa liottaa hetken vedessä. Ne turpoavat aika lailla ja olisivat parempi käyttää jos ne liottaa. Olen melkein aina kärsinyt mahakivuista ja sekin on hävinnyt kokonaan.
    Täytyy sanoa, rakastan puhdasta ruokaa! Kiva kuulla teidän perheen upeista muutoksista parempaan hyvinvointiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa. Meillä siis ihan samansuuntaiset teot ja havainnot. Täytyypä myös selvittää, mitä hamppurouhe sisältää! Joo, liotan useimmiten chian siemenet. Laitan ne usein jo edellisenä iltana jääkaappiin liotukseen, jos aamulla syön, mutta joskus unohtuu - kuten eilen illalla. Tuossa kuvassa oleva annos on kuvattu ennen sekoittamista ja pientä seisottamista ja itse asiassa siinä taisi olla psylliumakin… jos siis sitä katsoit :).

      Kalaa mekin syömme viikoittain. Enemmän voisi vielä syödä kalaa, koska se jos mikä on terveellistä. Kolme kertaa viikossa on jo hyvin!

      Poista
  9. Tosi mahtava kuulla ja lukea kokemastasi muutoksesta! Itse en ole kyllä vuosiin juonut maitoa. Lapsena sitä tuli juotua aina lasillinen tai pari ruoan kanssa, mutta ei tulisi enää mieleenkään. Itselläni on astma ja huomaan heti jos maitoa juon, että jonkun ajan alkaa henkeä ahdistaa ja tulee limaista yskää. Aitoa kuohukermaa tulee kyllä pieni loraus joskus ruokaan laitettua.

    Vehnää minun pitäisi kyllä myös välttää. Kaupan vaaleaa leipää ei pysty ollenkaan syömään kun heti menee hengitys tukkoon, mutta omaa kotitekoista kauraleipää tulee joskus syötyä, enimmäkseen kuitenkin ruisleipää. Kaupan makaroni pistää myös hengityksen aika tehokkaasti tukkoon.

    Suomalaisiin ravintosuosituksiin ei kyllä kannata ihan sokeasti luottaa, eikä myöskään ravintoterapeutteihin. Lapsena kerran jouduin ravintoterapeutille ja hänen järkevä ja terveellinen neuvo minulle hieman pyylevälle, mutta kasvuikäiselle 7-vuotiaalle oli "juo keinomakeutettuja Fun Light- mehuja ja muitakin keinomakeutettuja juttuja". Tosi terveellistä, aspartaamilla se lapsen hyvä elämä lähteekin käyntiin. :-P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Linda mielenkiintoisesta kommentistasi! Minulla on vähän samanlaisia kokemuksia eräästä ravintoterapeutista :( jonka luona kävin oman lapseni kanssa. Terapeutin oli näköjään mahdoton uskoa, vaikka sanoimme toistuvasti, ettei poika juo limuja. Silti nuo aspartaamilitkut olivat hänen suosituslistallaan. Miksi näitä suositellaan vettä, ja joskus tuoremehua, juovalle lapselle??! Ja tämä on siis tapahtunut 2000-luvulla…

      Oman kehon kuuntelu on suosituksia tärkeämpää, asia pitää vain ottaa "omiin käsiin" :). Hyvä, että olet huomannut eri ruoka-aineiden vaikutukset itse ja halutessasi voit niitä silloin välttää. Maito on ilmeisen haitallinen juuri astmaatikoille, näin minäkin olen lukenut. Maidon aiheuttama allerginen nuha minulla kuuluu samaan kategoriaan.

      Poista
  10. Nytpä tulikin tietopaketti - ja tarpeeseen! Itse olen vähentänyt punaisen lihan syöntiä - samoin vehnän ja sokerin - aika ajoin ja etenkin ekopaastojeni aikaan ja sama on tarkoitus tänäkin vuonna tehdä. Niillä vain ei ole ollut sellaisia toivottuja terveysvaikutuksia kuin luulin.
    Maitotuotteita en ole jättänyt pois kun olen ajatellut, että "enhän minä nyt niitä niin paljon käytäkään". Juu - en. Jugurtit, jäätelöt, juusto, kahvimaito. Ja sitten tuo piilomaito, jota tuntuu olevan piilotettu vähän kaikkeen.
    Tämä sinun postauksesi tuli kyllä nyt sellaiseen aikaan, että ihan pakko on kokeilla maidottomuutta. Sen kun sanotaan auttavan myös fibromyalgiasärkyihin.
    Onneksi on kaurajogutteja - ja kauramaitoa kahviin;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä! Piilomaitoa on yllättävän monissa paikoissa, sen minäkin olen huomannut! Suomalainen ruuanlaitto perustuu maitotuotteiden käyttöön: ruokakermat, kerma, munamaidot yms yms. Jos kirjaa ylös kaiken käyttämänsä maitotuotteen, voi lopputuloksena olla melkoinen määrä. Jopa leivissä on maitoa ja maitojauheita, mutta veteen tehdyt ovat aivan yhtä hyviä. Tuoteselosteita kannatta ruokaostoksilla hieman käydä läpi. Ja omassa ruuanlaitossa maidon korvaaminen kasvimaidolla ei edes vaikuta makuun.

      Kannattaa ehdottomasti edes hiukan vähentää. Kokeile esimeriksi ensin vähentää kulutus puoleen, jos jonkin asian luopuminen tuntuu tuskalliselta. Sen jälkeen vähentäminen tai luopuminen voi tapahtua luontaisesti. Itse käytän kahvissa kasvimaitojen sekoitusta. Näin ei minkään kasvituotteen oma erikoinen maku pääse korostumaan. Ja aluksi aloitin makutotuttelun niin, että käytin vielä puolet lehmänmaitoa ja puolet esim. kauramaitoa.

      Poista
  11. Todella kiintoisaa! En itse juuri käytä maitotuotteita, mutta totta, että Suomessa niitä käytetään todella paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla. Niin käytetään ja kun esimeriksi tuoteselosteita lukee, on melkein kaikissa kaupan valmisteissa maitojauhetta mukana. Eineksiä en itse käytä, mutta keksit, proteiinipatukat ja monet sellaisetkin elintarvikkeet, mitä pitäisi normaalisti terveellisinä, sisältävät kaikki maitojauhetta. Maitojauhe on sama meidän ruokateollisuutemme perusaine ja energiantäyttäjä kuin maissi Yhdysvalloissa.

      Poista
  12. Tosi hienoa että oot saanut säädettyä kohdilleen noin tervehdyttävän ruokavalion. Ja oon tasan samaa mieltä maidosta maitona! Kyllä mä juustoa ym käytän jossai määrin, mutta miksi ihmeessä juoda maitoa?? Nyhtökaura on mun mielestä aika mytologisoitua. Kerran oon kokeillu ja ei ollut kovin ihmeellistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! En kyllä itsekään kirjaimellisesti juonut maitoa ennen, mutta aika paljon tuli käytettyä maitotuotteita muuten. Ja maitoa käytin kahvissa, puuron kanssa jne. No, nyt olen ilokseni vapautunut ja hyvältä tuntuu!

      Olet oikeassa, ettei nyhtökaura ole ihmeellistä, mutta siksi uskonkin, että se tulee vielä yleistymään. Ruuanlaitossa se on neutraali perusaine, joka antaa tilaa erityyppisille maustamisille, eli sovellettavuus on sama kuin broilerpaloissa. Taipuu kotimaisiin ruokiin siinä missä aasialaisiin esimerkiksi. Olen saanyt tosi hyvin maustettua nyhtökauraa lounasravintolassa, joten uskon tähän tuotteeseen itse. Se on varmasti valmistuksesta kiinni, itsessään se ei juuri maistu kummoiselta. Odotan sen saatavuutta kovasti, kun olemme luopuneet tehobroilerin käyttämisestä kokonaan. Nyhtökaurassa on lihaan verrattunakin proteiiniarvot kohdallaan, joten anna sille vielä mahdollisuus :).

      Poista
  13. Postauksesi on niin mielenkiintoinen ja monitahoinen, etten oikein tiedä mistä aloittaisin kommentoinnin, olisi niin paljon sanottavaa. Minäkin olen havainnut maidon sopimattomaksi itselleni, ja mielenkiintoista kyllä, myöskään lapseni eivät ole koskaan tottuneet juomaan lehmänmaitoa, ihan makusyistä. Olen ollut siitä salaa iloinen, vaikka virallinen "propaganda" maitoa suositteleekin. Toisaalta olen viimeisen vuoden aikana pikkuhiljaa ottanut taas juustoja ruokavaliooni, koska olen huomannut, ainakaan lampaan- ja vuohenmaito varsinkaan kypsytetyssä juustossa eivät aiheuta oireita. Ihan eri maitoja ne toki ovatkin. Serkkuni, joka pitää maatilaa, suunnittelee kyytön hankkimista, joten ehkä päästään pian senkin maitoa maistamaan. Oikeastaan en kyllä kaipaa maitotuotteita juustoja lukuunottamatta, varsinkin nyt pidemmän ajan jälkeen kun maku on muuttunut. Nyt kun vatsa on paremmin tasapainossa olen kuitenkin löysentänyt linjaani sen verran, etten aina viitsi esim. sosiaalisissa tilanteissa vetää huomiota itseeni vaatimalla erikoisruokaa, varsinkin kun ruokavalioni on myös gluteeniton, lihaton ja soijaton :) Olen huomannut, että esim. pieni annos maitoa ei enää aiheuta oireita samalla tavalla kuin ennen, kunhan se on satunnaista. Musta terveelliseen ruokailuun kuuluu myös tietty rentous, ainakin silloin jos on varaa joustaa. Kalaa meidän perheen lautasille on tullut pitkän kasvissyöjäkauden jälkeen taas uudestaan, mutta täytyy sanoa etten hirveästi pidä kalasta enkä ajatuksesta kalan syömisestä. Ensinnäkin kasvatettu kala on epäekologista, ja toiseksi ajatus siitä että sekin on eläin ajaa mua entistä vahvemmin kasvisruoan pariin. Lapsiperheen pääkokkina koitan kuitenkin pitää ruokalautasen hiukan monipuolisempana, ja olen myös huomannut, että ilman kala-optiota monet sukulaiset eivät keksi meille kertakaikkiaan mitään tarjottavaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tosi paljon kommentistasi! Tämä on kyllä niin mielenkiintoinen aihe, minullakin postausta kirjoittaessa tuntui, että niin moni asia jäi yhä sanomatta, vaikka siitä tuli muutenkin jo ylipitkä :).

      Hyvä, että lapsesi ovat käyttäneet maitoa vähemmän. Suomalaislapset kun ovat tuossa 1-tyypin diabetesriskiryhmässä… Minäkin käytän useimmiten muita kuin lehmän maidosta tehtyjä juustoja ja kun tiedän tuon ranskalaisen maidon tulevan perinnekarjasta, suosimme myös ranskalaisia juustoja paljon. Kivahan olisi ostaa kotimaista, mutta tässä kohtaa se ei tule kyseeseen niin kauan, kun suomalaismeijerit tuottavat vain A1-tehomaitoa. Voi että, nyt kannusta serkkuasi!! Kuulin vastikään mielenkiintoisen kommentin eräältä maitotilalliselta: kuulemma tuottajan kannaltakin olisi hyvä asia, jos kulutus ja tehotuotanto laskisivat. Nykyiset tehot ovat siis pitkälti juuri meijeriteollisuuden aiheuttamia, eivät tuottajien, jotka muutenkin jo saavat niin vähän tuota tuottajakorvausta. Tilanne on siis epäreilu niin tuottajien kuin kuluttajien kannalta. HIeman pienempi tuotanto olisi palvelus eläimillekin.

      Nuo sosiaaliset tilanteet ovat haastavia. En myöskään tee mitään numeroa maidottomuudestani. Kärvistelenkin siksi välillä ilman tarjoiluja… Pidän silti itseni takia kuitenkin aika tiukkaa linjaa nyt, kun minulla tilanne on vielä akuutimpi. Tavallaan maidon välttäminen on minulla myös periaatteellinen kysymys; yritän omalta osaltani äänestää vastaan olemalla käyttämättä sitä. Etiikka ja hyvinvointi siis kietoutuvat yhteen. Mutta muuten olen samaa mieltä siinä, että kaikenlainen fundamentaalisuus on ikävää. Yritän myös tehdä valintojani joustavasti ja tilannetaju pitää aina olla. Rennompi ote on parempi!

      Minä kyllä syön kalaa viikoittain ja mielelläni söisin enemmänkin - terveyssyistä. Kasvatettu on tosiaan epäekologista, joten monia asioita joutuu miettimään ruokansa eteen, että mitä valitsee!

      Poista
  14. Meillä on mies jättänyt porsaan ja naudan lihan pois ruokavaliosta sekä kaikki muut viljatuotteet paitsi kauran. Lihan reuman takia ja viljatuotteet mahaongelmien takia. Maito meillä haetaan suoraan tilalta. Sokerin vähentäminen on meillä seuraavana listalla ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikamoinen polku teilläkin! Sokerin suhteen meillä on sama juttu. Nyt kun sitä on jo pikkuisen vähentänyt ja alkuun päässyt, niin ehkäpä sitä vielä pääsee addiktioistaan eroon ;)? No, kohtuus tietysti tässäkin asiassa on varmaan se paras valinta!

      Poista
  15. Suomessa ollaan aivan ulalla ruokavalioasioissa. Sain itsekin yli kymmenen vuotta kestäneen helvetin loppumaan luopumalla viljoista ja tavallisesta maidosta. Olen kuin eri ihminen, melkein normaali. Ruoka imeytyy, pysyn hereillä, kilppariarvot ookoo, hiukset ja kynnet kasvavat, mieliala on parempi, lista on loputon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, ikävä kyllä tämä taitaa olla totuus. Ihan samat kokemukset minulla! Ikävä, että niin moni ei vain tiedä ja ymmärrä kyseenalaistaa noita ylimitoitettua suosituksia.

      Poista
  16. Anonyymi21.38

    Todella mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä teksti. Aion kyllä heti vähentää tuota maidon juontia ja kokeilla kauramaitoa. Toki tällä hetkellä, kun olen raskaana, ja olo on muutenkin kuin vieraan ihmisen kropassa, voi muutosten huomaaminen olla erilaista. Itse olen kans tuota todella herkästi flunssaan sairastuvaa tyyppiä, joten olisi mukava jos tästä löytyisi apu. Eniten pohdintaa tässä aiheuttaa kyllä se, että millä korvaan maustamattoman jogurtin, jota syön iltapalaksi marjojen ja hedelmien kera?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anonyymi, kiva kun jätit kommentin. Kannattaa ehdottomasti kokeilla ainakin maidon vähentämistä. Kalkki, magnesium ja d-vitamiini imeytyvät paremmin! Ja jos tuleva pienokaisesi on ensimmäinen, älä usko ihan joka puolelta tuputettavaa ohjeistusta, vaan selvitä maitoasiaa itse. Terveyshenkilökunnalla ei suinkaan ole asiasta viimeisintä tietoa, mutta maitoteollisuuden ympärillä korttitalo horjuu jo…

      Poista
  17. Täällä myös yksi joka allekirjoittaa. Sillä mitä suuhun laittaa, sillä on hirvittävä vaikutus! Olen omalla kohdalla todennut myös hyväksi, ettei totaalisesti kieltäydy, mutta arkisyömiset pysyy "hanskassa".
    Ja nämä "kansan uskomukset", huoh. Kyllä kaikkeen pitää itse perehtyä jos tietoa kaipaa.;)
    PS. Kirja kolahti postilaatikkoon pari päivää sitten, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta, perehtyminen ja omat havainnot ovat se perusta, minkä varaan kannattaa arkiruokailunsa rakentaa! Toivottavasti et tuskastu kirjan biokemiallisista listauksista :). Itse välillä vähän meinasin kyllästyä niihin, mutta harpoin välillä niiden yli ja voihan noihin lääketieteellisiin ja fysiologisiin faktoihin aina palata, jos on erityiskiinnostus. Erityisesti tykkäsin kirjan ravinto-osiosta ja ruoka-ainevinkeistä.

      Poista
  18. Kiitos loistavasta kirjoituksesta!

    VastaaPoista
  19. Hyvä Pilvi! Tuntuu, että meillä on ruokapuoli mennyt vain huonompaan suuntaa rakentamisen aikana (esim. marjat jääneet poimimatta jne) ja olisi kyllä korkea aika tehdä korjausliike parempaan suuntaa. Ehkäpä tässä piankin voisi alkaa vapautua enemmän energiaa oman hyvinvoinnin tarkkailuun. Tämä kirjoituksesi oli kyllä kannustava ja ajatuksia herättävä. Kiitos siitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ihana kuulla. Mutta hei, teillä on remppa, on pienet lapset jne jne. Kaikkeen ei pysty samanaikaisesti. Tietysti pieniä askelia kannattaa miettiä, jos jotain pientä parannusta pystyy toteuttamaan... sillä tavalla itselle luontevasti!

      Poista
  20. Kiitos; oli erittäin mielenkiintoista ja hyvää tekstiä! Itse olen jättänyt laktoosin, mutta tämä kirjoitus pisti miettimään, pitäisikö kokeilla maidon jättämistä kokonaan ruokavaliosta. Olen itse kärsinyt kovin heikosta vastustuskyvystä; laktoosin, vehnän ja soijan - sekä oikeastaan kaikkien lounasravintoloiden ruuan poisjättäminen on auttanut, mutta sairastelusta voi päätellä, että jokin voi olla vielä pilalla. Unen puute toki myös - ja stressi laskeneet vastustuskykyä. Hassua, kirjoittelin juuri blogijuttua aiheesta, mutta en ehtinyt julkaista. Katsotaan julkaisenko sellaisenaan, vai mietinkö vielä asiaa pidemmälle sinun ajatusten pohjalta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa hienoa kuulla, jos tästä on sinulle jotain apua pohdintaan. On tämä sellaista itsensä kuulostelua… Maitoproteiiniallergia saa suoliston voimaan huonosti, joten kannattaa ehdottomasti kokeilla maidotonta jaksoa. Sittenpähän tiedät, voisiko siinä olla syy vai onko sittenkin jossain muualla. Muutaman viikon kokeilu on varmasti kokeilemisen arvoinen, ja pieni hinta jatkuvaan kärvistelyyn verrattuna. Tsemppiä syy/seuraus -etsintään, toivottavasti syy sairasteluun löytyy!

      Poista
  21. Pilvi <3 Tää oli erittäin hyvä teksti. Lisäksi mä oon positiivisesti yllättynyt miten hyvää keskustelua täällä kommenttikentässäkin on. Kukaan ei lähtenyt kärkkäästi puolustamaan sitä kantaa mitä meille on pienestä saakka tuputettu. Mahtavaa, että ihmiset on avoimia ja uteliaita uusille jutuille.

    Mä oon tehnyt sun kanssa aivan samanlaisia havaintoja ruokavaliosta. Moni uskoo ruuan suhteen vielä siihen mitä on kasarilla opetettu, vaikka ympärillä kaikki muu onkin kehittynyt, muuttunut ja tieto on lisääntynyt. Harva edelleenkään tietää, että esim. lehtikaalissa on korkea kalsium pitoisuus ja sekä maidon, että lihan todellakin voi korvata, kunhan syö monipuolisesti.

    Mä voisin melkein allekirjoittaa tän sun kirjoittaman tekstin itsekin. Olen myös itse todistanut ruokavalion vaikutuksia terveyteen. Perusflunssat harvoin enää tarttuu muhun ja muutenkin olo on hyvä jos syö hyvin. Olen vähentänyt lihaa ja lisännyt kasviksia, Nyhtistä, papuja, Härkistä jne. Olen vähentänyt myös maitotuotteita, vaikken maitoa ole kymmeniin vuosiin juonutkaan. Esim. aamujogurtin vaihdoin Oatlyn havregurttiin. Eilen söin poikkeuksellisesti maitotuotteita - olo oli heti aivan nuupahtanut ja turvonnut. Olen todennut myös maitotuotteiden määrän vähentämisen vaikuttavan positiivisesti ihon kuntoon.

    Sun tekstissä oli ainoastaan pari kohtaa, jotka on mun elämässä eritavalla. Soijatuotteita mä välttelen niiden sisältämän estrogeenin kaltaisen hormoonihäiritsijän vuoksi (tässäkään en ole ehdoton, mut valitsen kaurajogurtin mieluummin). Ja pakuria en uskalla käyttää, kun mulla on toi vertaohentava lääkitys. Niin ja kilpirauhaslääkitys - sen mä jouduin ottamaan vuosi sitten, vaikka kaiken muun olin jo muuttanut / ottanut huomioon aiemmin.

    Kiitos vielä tästä supermielenkiintoisesta jutusta <3

    ps. Biohakkerin käsikirjasta oon kuullut niin paljon hyvää. Meille tulikin yksi kpl töiden kautta arvoteltavaksi. Täytyy tarttua siihen, kun vapautuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, ihan kun olisin itse kirjoittanut tuosta suurimman osan! :). Kuule, soijatuotteita en itsekään syö kovin paljoa. Pari kertaa viikossa syön soygurtia, mutta melkeinpä siinä se. Soijakaan ei ole hyvä liikaa saatuna juuri tuosta syystä, minkä mainitset. Ja pakurin suhteen on tosiaan hyvä tietää itse, voiko sitä nauttia. Kiitos ihanasta kommentista, Laura, ja hyvää vointia :)

      Poista
  22. Hyvä Pilvi! Ja kiitos tästä erittäin mielenkiintoisesta kirjoituksesta!
    Minulla on fibromyalgia ja laktoosi-intoleranssi, joten en ole käyttänyt maitotuotteita kohta 30 vuoteen, paitsi juustoja sekä joskus harvoin piimää.
    Yritän tästedes välttää vielä enemmän myös tuota piilomaitoa. Olen ollut laiska lukemaan pakkausten tuoteselosteita, mutta nyt lupaan ryhdistäytyä :)
    Sokeria tulee syötyä ihan liikaa, joten sen suhteenkin melkoisen teräväkin ryhtiliike olisi enemmän kuin paikallaan =D
    Kiitos vielä Pilvi tästä kirjoituksestasi. Aihe on äärimmäisen tärkeä, joten on hyvä että keskustelua syntyy ja samalla tietoisuus lisääntyy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On aivan mahtava saada tällainen kommentti, kiitos Ansku. Kumma kyllä piilomaitoa löytyy välillä ihan ihmeellisistä tuotteista, kun lueskelee noita pakkausselosteita. Itsekin toivon, että sokerin käyttö vielä vähenee, vaikka toisaalta, jos nykyisin on olo erittäin hyvä, niin ei sitä sokeria kai silloin ihan hirveän paljon liikaa voi tulla. Eihän…? ;).

      Poista
  23. Vuohenmaidossa (mitä maailmanlaajuisesti juodaan enemmän kuin lehmänmaitoa) on ihka aitoa A-vitamiinia. Lisäksi sisältää vähemmän laktoosia kuin lehmänmaito, mutta paljon mineraaleja. (Vuohihan tykkää eri kasveista kuin lehmä eli sellaisista, joissa juuret on syvällä maassa ja sitä myöten maitoon tulee paljon mineraaleja (esim. magnesiumia ja sinkkiä) ja A-vitamiinin lisäksi se sisältää esim. C, D ja B2 vitamiiniä. Niin ja vuohenmaito sisältää lehmänmaitoon verrattuna enemmän heraproteiinia ja vähemmän kaseiinia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli ihan uutta tietoa minulle. Kiitos Harmaan torpan emäntä! En ole vuohenmaitoa käyttänyt, mutta juustoista suosin juuri vuohenjuustoa. Oletan, että vuohenmaito myös on paljon vähemmän prosessoitua!?

      Poista
  24. Tosi kiva oli lukea tätä koko projektiasi! Terveyttä edistävää ruokavaliota itsekin tässä taas etsimässä, tai lähinnä sitä motivaatiota, että saisin taas ryhdistäydyttyä ja otettua kokonaisuuden hallintaan. Kiireessä arjessa on nimittäin tosi helppo vain painua vanhoihin tapoihin, vaikka uusia olisi kokeillut ja tietäisi, että ne ovat hyväksi. Mulle maito on hankala, koska olen sellainen rahka- ja jugurttisyöppö. En pidä lainkaan soijan mausta ja se tekee asiasta hankalaa. Jotenkin pitäis osata korvata noi mun maitoa sisältävät ruokavalion osat, sillä olen ihan varma, että siellä on osasyy munkin vähän haastavaan perussairauteen. Vehnä on toinen. Mantelimaito menee loistavasti jo kahvin kanssa, eli yksi rasti siihen :-D Mulla muuten blogissa juuri vegeaiheinen postaus, kun pääsin Apetit-vegeruokahaasteessa finaaliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa kiva kommentti, kiitos. Pienikin vähentäminen voi kannattaa, joten yritä vaan. Maitoa korvaavat tuotteetkin kehittyvät juuri nyt hurjaa vauhtia ja monessa tuotteessa maku paranee. Mutta hyvä, kun on jo yksi rasti! :). Ei minullakaan ihan kaikki rastit ole vielä listassa, mutta voinnin mukaan kehitytään. Silloin jos on jotain ongelmia terveyden kanssa, niin kummasti se ainakin motivoi.

      Poista
  25. Kiitokset hyvästä ja aiheellisesta kirjoituksestasi! Muistelen kommentoineeni jotain maitoon? liittyvää kirjoitustasi jo viime kesänä.

    Minun kilpparin vajaatoimintani diagnosoitiin seitsemän vuotta sitten - tsh yms ihan normilukemissa, mutta hurjat lukemat vasta-ainearvo TpoAbssa vahvisti oireilun. Selvisin alkuvuodet pelkällä tyroksiinilla, mutta myöhemmin lääkärini määräsi rinnalle liothyroninin sekä ohjeen vaihtaa ruokavalio gluteenittomaksi, se kun tiputtaisi hänen mukaansa niin paljon tuota vasta-ainearvoa. Vuosi sitten kilpirauhaslääkärini vaihtui. Kertomukseni kuunneltuaan lääkäri sanoa paukautti, että epäilee minulla maitoproteiiniallergiaa. Hän kertoi sen olevan syypää autoimmuunisairauksiimme ( kilppari, diabetes yms, jopa keuhkoveritulppa. Hän myös kertoi toiselta puolelta maapalloa tulleiden sairastuvan näihin meidän autoimmuunisairauksiimme jo parin vuoden maidonjuonnin jälkeen). Ja maitoproteiiniallergia minulta sitten löytyikin. Itse en olisi sitä koskaan osannut epäillä, kuvittelin olevani vain laktoosi-intolerantikko, eihän minulla ei ollut mitään mahaoireita laktoositonta ruokavaliota noudattaessani. Koe paljasti, että allergiaoireeni olivatkin tuo kilppari ja useiden vitamiinien ja hivenaineiden (mm. d-vit, sinkki, b12) imeytymättömyys ja em. syistä johtuen mm. jatkuva väsymys, muistiongelmat ekä nivel-ja lihaskivut.

    Lääkäri otatti samalla muutamia muitakin verikokeita, mm.5ht- nimisen kokeen, jota kutsutaan myös serotoniinikokeeksi. Ihmettelin tuota testausta, koska tunsin olevani vain väsynyt, mutten masentunut. Tässäkin arvoni olivat ihan pohjalukemissa maitoproteiiniallergian vuoksi. Lääkäri selitti, että alin mitattava arvo tässä testissä tarkoittaa, että koko kropan energia-aineenvaihduntani on nollissa, koska minulta puuttuu karnitiini-nimistä aminohappoa. Lääkkeeksi en suinkaan saanut masennuslääkkeitä, vaan kyseistä karnitiinia (asetyyli-karnitiinia) tabletteina. Ensimmäiset vaikutukset huomasin jo parin viikon päästä, kun kärsimäni aamuyön unettomuus loppui ja tarvitsin kesälomallakin herätyskellon.

    Nyt maitoproteiinin ja kilpparin vasta-aineet ovat tippuneet niin paljon, että lääkärini on väläytellyt mahdollisuutta päästä kilpirauhaslääkityksestä kokonaan eroon. Tämä aikuisiän mprot.allergia vaatii loppuelämäksi täydellisen maidottomuuden, onnekseni itse olen voinut syödä vuohen- ja lampaanmaitotuotteita. Ruoanlaitossa käytän sekaisin kaura-, kookos-, manteli- ja soijatuotteita, kahvissa olen monen muun tavoin tykännyt Oatlyn ikaffesta. Soijaa pyrin kotioloissa välttämään, koska useimmat kahviloista saatavat tuotteet (glut±maidoton) sisältävät soijaa ja ymmärtääkseni myös soijalle allergisoidutaan suht helposti (se ei ilmeisesti ole hyväksi myöskään kilpparille).

    Kysyin lääkäriltäni lisäkalkin ottamisesta, kun en syö nyt mitään maitotuotteita. Hän vastasi, ettei sille ole tarvetta, saan kuulemma tarvitsemani vihreistä kasviksista. Läkärini kertoi, että mprot.allergia on hyvin perinnöllinen, meillä se löytyi myös sisareltani. Poikaani lääkäri kehoitti testaamaan muutaman vuoden välein. Mprot.allergia todetaan verikokeella (sairaalan labrakoe maksaa alle 30e), eikä se näy normiallergiatesteissä.

    Aurinkoisia kevätpäiviä, toivottaen Kirsi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että mikä tarina!! Aivan uskomatonta, että sait asiantuntevan lääkärin sinua hoitamaan, joka osasi epäillä oikeaa asiaa. Samanlaisia oireita oli minullakin, mutta vasta enemmän alkutekijöissä toisin kuin sinulla. Olen niin iloinen puolestasi, että syy löytyi!! Moni kilpirauhaspotilas syö masennuslääkkeitä turhaan ja kärsii kaikenlaisista imeytymishäiriöistä - ilmeisesti juuri maidon takia. Tästä pitäisi kyllä enemmän olla julkista puhetta. Niin moni jakaa tämän saman kokemuksen. Oikein hyvää vointia sinulla.

      Poista
  26. Anonyymi18.10

    Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Katsoin juuri tuttavan suosittelemana Food Choises -ohjelman ja se, jos mikä, oli silmiä ja ajatuksia avaava. Pisti kyllä miettimään tarkemmin, mitä me suustamme alas laitamme ja miksi. Suosittelen... Ohessa linkki: https://www.youtube.com/watch?v=6hJNayG6dxk

    Hyvää ja vielä entistäkin parempaa vointia sinulle ja perheellesi!

    -Nina-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nina vinkistä. Aion ehdottomasti katsoa tuon! Kuulostaa mielenkiintoiselta. Hyvää vointia myös sinulle :)

      Poista
  27. Jenni19.12

    Kiitos mielenkiintoisesta tekstistä! :) Olen jo vähän aikaan lisännyt kasvisten määrää lihaa rakastavan miehen ruuassa, eikä toistaiseksi ole tullut mitään valituksia. Viime viikonloppuna jopa kehui kasvispihvejä! :D Porsasta ei meillä enää syödä kun satunnaisesti sika-nautajauhelihassa. Muutama viikko sitten mies halusi porsaan ribsejä ja sitä nivelkivun määrää! Ei meinannut kädessä pysyä esineet. :)

    Seuraavaksi täytyisi sitten vähentää maitoa ruuassa. Tosin käytämme suhteellisen vähän maitoa, lähinnä aamupuurossa (osa vettä ja osa maitoa), kahvista sekä satunnaisesti kermaa vähän. Mutta niissä eineksissä ja pikaruuassa maitoa (ja paljon kaikkea muuta!) on kyllä enemmän kuin olettaisi.

    Se on ihmeellistä miksi maitoa tai maitojauhetta lisätään moneen. Äidilläni on laktoosi-intoleranssi ja jo pienenä opin ostettavat leivät/pullat käymään läpi. Moni on tehty veteen, mutta sitten on lisätty maitojauhetta. :D

    Äitini onkin leiponut pullat jo pitkän aikaa suoraan veteen, eikä maussa ole mitään eroa. Peruskoulussa kinasin kotitalousopettajan kanssa, kun hänen mukaansa pullat eivät voi onnistua jos sen veteen tekee. :D Taisin hieman nenäkkäästi vastata, opettaja oli isälleni jotain asiasta maininnut. :D Mutta miksi se ei onnistuisi veteen? :D

    Kommenttiosiossa on ollut myös paljon mielenkiintoista luettavaa. Täytyy pistää ruokavaliota vielä parempaan suuntaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mielenkiintoisesta kommentistasi. Tottumukset ovat ihmeellinen asia - etenkin kun puhutaan kansakunnan tottumuksista :). Monessa kohtaa ruuanlaitossa juuri voi käyttää noita kasvipohjaisia "maitoja". Ruuanlaitossa makueroa ei huomaa lainkaan, joten kokeile esim. kauramaitoa aamupuuron laitossa maidon sijaan. Paljon pehmeämmän makuinen lopputulos!

      Poista
  28. Tässä oli nyt niin paljon hyvää ja järkevää, mukavalla tavalla avattua asiaa, että lotkautin korvaani. Olen maailman huonoin ja laiskin vaihtamaan ruokavaliota, vaikka halua ja syytäkin olisi. Inhoan kaikenlaista absolutismin tuputtelua, vaikka periaatteessa olisinkin samaa mieltä :D Se tekee hommasta vielä haastavamman. Jotenkin se toteutus noin muutenkin vaan aina jää, eikä muka ehdi. Unohtaa ja taas innostuu, muttei muka ehdi. Ruokavalion piti muuttua hyvinvointimielessä ja tavallaan kyllä muuttuikin kun tänne muutettiin, mutta ei suinkaan siten miten haveilin. Tämä postaus oli ravistelevan hyvä. Pitääpä lukea se nyt vielä uudemman kerran ja etsiä tuo biohakkeristin kirjakin ;)

    Erinomaisen hyvä postaus, kiitos sysäyksestä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos, tosi kiva kuulla! Sysäyksen olen itsekin jostain saanut, joten kiva, jos jonkinlainen sysäys tapahtui :). Hyvähän sitä on näinkin tärkeää asiaa omakohtaisesti pohtia kuin että mitä suuhunsa pistää ja etsiä itselle hyviä ratkaisuja. Inhoan myös tuputtamista, joten kiitos, ihanaa, jos tämä ei siltä tuntunut. Oikeassa olija ei voi olla, kun jokaisella on kuitenkin aika yksilölliset kokemukset ja vaikutukset. Suosittelen pieniä askelia, jos muutostoive on kuitenkin herännyt. Niin minäkin olen edennyt ja edettäväähän riittää!

      Poista
  29. Voi Pilvi, mikä herätys ja vasta nyt tämän postauksesi luin. Samassa kerhossa ollaan ja lukenut vaikka mitä aiheesta. Osuit niin asian ytimeen ja hyvin kirjoitit ja tosiaan herätit minut taas ruokavaliosta. Suuri kiitos. Palaan tänne vielä monta kertaa. Hyvää kuunvaihdetta ja terveyttä keväälle! t; Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten hienoa kuulla. Kiva, jos voi jakaa omia tuntojaan muiden kanssa. Ilmeisesti tällaisia samoja havaintoja ja kokemuksia kuin minulla, on tosi monella - siitä olen aika hämmästynyt. Nämä ovat kyllä mielenkiintoisia juttuja ja onneksi nykyisin löytyy tosi paljon tietoa asioista, mistä kiinnostuu. Jatketaan opiskelua! Kivaa, tervettä kevättä sinullekin :)

      Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...