sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Peiliasetelma ja ulkohommiaKuistin sisustuksen yhteydessä haaveilin pienestä peilikokoelmasta. Sinne sellainen ei lopulta mahtunut eikä minulla silloin mitään peilejäkään ollut… Sen jälkeen olen onnistunut hiljaksiltaan löytämään muutaman vanhan peilin kirppareilta. Tein venevajan vintille niistä asetelman, jota toivon vielä kasvattavani, mutta näinkin näyttää jo kivalta. Jos joskus saan sisustaa meille päätaloon makuukammarin, haluan myös sinne ehdottomasti tällaisen rykelmän. Peilikokoelmalle toivotaan siis edelleenkartutusta, mutta haasteena on, että aidosti vanhoja peilejä sattuu kohdalle hyvin harvoin. Kaikki nämä neljä olen kylläkin onnistunut hankkimaan pikkurahalla, 2-12 eurolla.


Enimmäkseen olemme "sisustelleet" ulkosalla suolavajan kimpussa häärien. Moni kai jo ihmettelee, että eikö vieläkään ole valmista! No ei vaan ole, mutta koko ajan valmiimpaa. Tänä viikonloppuna maalailin ikkunankarmeja niin vajassa kuin saunalla, jonne laitoin pari viikkoa sitten kitit. Viisaat lukijat silloin varoittelivat, että linnut saattavat nokkia kittiä, joten viimeistään nyt, kun on tältä tihutyöltä vielä säästytty, oli parasta hoitaa puitteet kuntoon. Työ alkoi teippauksella.Valmiista työstä ei ole näyttää kuvaa, koska kuivuminen kestää pitkään. Aiemmasta oppineena peittelin lopuksi kaikki maalatut ikkunat muovilla, etteivät syksyn roskat lennä pitkään tahmeana pysyvään pellavaöljymaaliin. Mikko asensi vajaan viikko takaperin maalaamani ovet, joissa jatkuu jo venevajassa hyväksi havaittu tyyli: kimröökitervattu pinta ja punaruskealla ruostesuojatut saranat. Haka uupuu vielä.

Keräsin myös osan yrteistä ja laulatin kuivuria. Sain talteen purkinpohjalliset sitruunatimjamia, mäkimeiramia, minttua ja ranskalaista rakuunaa, mutta lisää tullee vielä syksyn mittaan. Nokkostakin keräsin ämpärillisen. Sitä suositellaan kerättäväksi varhaisin keväällä ja taas syksyllä, kun nitriittipitoisuus on alimmillaan. Olemme niittäneet nokkosta kesän aikana, joten sain talteen uutta, nuorta latvusta.Talvipuhdettakin aloin suunnitella: Alla olevassa kuvassa näkyy - sekaisen navettavaraston lisäksi -  punainen nojatuoli. Meillä on näitä kolme ja niistä luopumistakin on suunniteltu, koska verhoilu ammattiverhoilijalla maksaa maltaita (tiedustelin asiaa muutamastakin paikasta). Olen kuitenkin alkanut pohtia, josko osaisin verhoilla tuolit itse. Ne ovat hyvässä kunnossa, joten sisustöitä ei tarvitsisi tehdä. Punainen kuosi vaan ei nappaa… Seuraavaksi taidan viihdyttää itseäni kankaan etsinnällä samalla kun mietin, onko minusta hommaan.

Ainiin, Mikko ja Mauro kunnostautuivat linnustuksessa. Lepo vaan, Mauro:


Mikko on valmistellut talven tuloa useampana viikkona klapipinon kasvatuksella. Huom, pino on rinteessä, ettei tarvitse mahdollisen korkean veden vuoksi poimia tuhatta klapia merestä, kuten viime vuonna!!!Sää oli jo vähän viileämpi, joten työn touhussa oli hyvä pysyä koko ajan. Touhukas on varmaan tuleva viikkokin :)


46 kommenttia:

 1. Hieno kokoelma! Olen itsekin etsiskellyt tuollaista isoa soikeaa, mutta eipä oo kohdalle osunut vielä.
  Joo joo - verhoilemaan vaan! Meillä navetassa odottaa kaksi nojatuolia ja niin harmittaa kun niiden kohdalla ei selviä pelkän kankaan vaihdolla. Jousien vaihto taitaa olla sellaista hommaa, ettei siihen kannata ryhtyä ilman opastusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, en nyt halua vääntää puukkoa haavassa, mutta iso soikea peili oli näistä edullisin, eli vaivaiset 2 €!

   Pitäiskö sitä yrittää?? On kyllä totta, että on käynyt hyvä tuuri, että pelkkä kankaan vaihtaminen riittäisi. kiitos kannustuksesta :)

   Poista
 2. Kaunis on tuo peilikokoelma. Käsipeili varsinkin on niin minulle mieleinen!
  Tuollaiset vanhat tuolit ovat niin hyviä istua, että kyllä kannattaa verhoilla ne uudelleen. Kun purat vanhat kankaat pois, niin niistä saat helposti uusien päällisten kaavat. Kyllä sinä osaat, kun olet niin hienoja päiväpeittojakin tehnyt!
  Suolavaja on erityisen kauni. Minusta nuo mustat ovet punaisilla saranoilla ovat kauniit!
  Ja voi ihme sentään, että Maurosta paistaa ylpeys saaliista :)
  Mukavaa viikkoa sinne !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, käsipeili oli löytö :). Nämä 30-40-luvun tuolit ovat tuikitavallisia, mutta juuri hyvän istuvuuden vuoksi olen niitä säilönyt ja yrittänyt kypsytellä ajatusta, että mihin ja miten ne saisi käyttöön. Viimeisen kimmokkeen antoi eräs kuva sisustuslehdessä, jossa tällainen tuoli oli kauniilla pehmeällä harmaalla kankaalla verhoiltu. No, katsotaan, kypsyttelen vielä verhoiluajatusta, mutta myönnettäköön, että tällaiset kivat kannustavat kommentit saavat miettimään, että ehkä minulta vaadittava taito voisi löytyä ;).

   Samoin sinulle, Anu!

   Poista
 3. Jos tuolit eivät vaadi jousien vaihtamista niin takuulla selviät verhoilusta itse. Jouset ovatkin jo sellainen homma että itseäni hirvittää selviänkö edes opettajan avustuksella. Suolavajasta tulee kaunis rakennus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä pitäisi yrittää! Jännä juttu, mutta kalliit tarjoukset ammattiverhoilijoilta johtuivat siitä, että he eivät suostu verhoilemaan pelkästään uutta kangasta. Eli kaikki järjestään hauavat myös korjata rakenteen. Tavallaan ymmärrän, tavallaan en. Näissä tuoleissa rakenne on tosiaan ihan jämäkkä.

   Poista
 4. Kaunis kokoelma! Voi Pilvi, sinä jos joku tuolien verhoilusta selviät. Ei muuta kuin mieleistä kangasta etsimään ja tuumasta toimeen :)

  Ihana Mauro ♥ Rinta rottingilla ja ihan aiheesta ♥


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ja kiitos tuosta ihan vakuuttavasta tavasta valaa uskoa kykyihini!! Pistää ihan hymyilyttämään.

   Poista
 5. Tuollaiset tuolit olisivat kyllä hienot uudella kankaalla. Varmasti onnistut verhoilussa. Mitä kaikkea oletkaan jo itse tehnyt!
  Peilikokoelmasi on kaunis. Metsänkylän Navetan kahvila Leivintuvan vessassa olen ihastellut vanhojen peilien kollaasia ja miettinyt, että sellainen sopisi meillekin - ja muuallekin kuin vessaan :D. Mukavaa syyskuun loppua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, siinä vaiheessa, kun alan ripustaa peilikollaasia vessaan, tulkaa sanomaan, että minulla on jo riittävästi peilejä ;)).

   Kiitos, verhoilun kokeleminen alkaa houkuttaa, kun niin tulee vakuuttavia kannustuksia. Jos yksi epäonnistuu, menettää palan kangasta; jos kolme onnistuu, se vasta onkin mahtava juttu!

   Poista
 6. Hauska sattuma, että olet laitellut vanhoja peilejä, minulla vähän samantapaien projekti meneillään pianon päälle :) Soikea on ihana! Oma peilini ei näytäkään enää niin hyvältä.
  Mahtava yrttisato! Olette kyllä yhdeksi viikonlopuksi ehtineet kaikkea huikean paljon. Minulle riitti tänä viikonloppuna, että pesin kaksi koneellista pyykkiä.
  Mukavaa työviikkoa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Trendi on siis ilmassa, hee. Viikonloppu alkoi meillä vähän normia aiemmin, mutta kyllä tuli tosiaan tehtyä kaikenlaista. Suunnittelin myös "vain lekottelevani" kuistilla, mutta sitäpä en sitten ehtinytkään ;). Samoin, kivaa viikkoa sinne!

   Poista
 7. Ihanat peilit! Toivottavasti löydät vielä yhtä hienoja jatkossakin.
  Tuo tuolin verhoilu kiinnostaa minua kovasti. Meillä on kaksi saman mallista, mutta uudempia kuin sinun tuolisi, ainakin kuvasta niin päättelen. Niissä on inhoamani kirsikan väriset puuosat, eikä kangaskaan miellytä enää silmää. Olen ajatellut että puuosat voisi ehkä maalata ja kankaan vaihtaa, jos vaan osaisin. Jos ryhdyt verhoiluun itse, niin näytätkö kohta kohdalta miten sen teet, niin että voisin minäkin yrittää.
  Mukavaa maanantaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina. Uskon, että vastaavia tuoleja on Suomi pullollaan, mutta itseä miellyttävällä kuosilla ja puuosien sävyllä näistä taviksista voisi loihtia mieleisensä. Joo lupaan tehdä näin, että näytän prosessin. Ensin minun pitäisi vaan keksiä, että miten sen amatöörinä teen, hahaa! Jos joku ihana kangas löytyisi, saattaisin hyvinkin päätyä pakottamaan itseni tähän ongelmaratkaisuun :).

   Poista
 8. Kivalta näyttää peiliseinä! Minä kyllä jättäisin tuon alkuperäisen kankaan alle ihan siitä syystä, että se on se alkuperäinen. Sen päälle voi laittaa hyvin uuden kankaan. Tukevasta kankaasta saa myös tehtyä irtopäällisen, joka ei näytä sellaiselta hupulta, vaan istuu nätisti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kankaan pois ottaminen mietityttää minuakin. Tukeva, ehjä kangas pitää tuolin rakennetta kasassa ja voi tehdä tällaiselle amatöörille siten verhoilun helpommaksi, jos lähden tuolia työstämään. Irtopäällinen on hyvä idea myöskin, mutta ehkä kuitenkin varsinainen verhoilu kiinnostaa nyt enemmän… Saas nähä!

   Poista
 9. Kuvasta näkee, että Mauro on ylpeä saavutuksestan♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suostui kuitenkin olemaan kuvassa paikoillaan :))

   Poista
 10. Kylläpä siellä ollaan oltu reippaita! Tosi kauniita nuo peilit, minäkin aina etsiskelen vanhoja peilejä kirppareilta, mutta huonosti on löytynyt. Hienot myös nuo tervatut mustat ovet punaisilla saranoilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niinpä :). Tuntuu, että peilejä tosiaan löytyy huonosti. Yhden jätin ostamatta kovemman hinnan vuoksi ja nyt jo harmittelen asiaa - olisi vaan pitänyt sekin harvinaisuus kaapata eikä liikaa pihistellä!

   Poista
 11. Ooh, mikä ihana syksyinen maalaistunnelma näissä kuvissa on <3

  VastaaPoista
 12. Ai vitsit. Peilikokoelmasta tulee varmasti hieno! Ja mun mielestä just kiva noin, että ei ole kaikkea valmiina, vaan voi laitella paikoilleen sitä mukaa, kun löytyy jotain uutta. Tai siis vanhaa...

  Suolavaja näyttää ihanan hyvinvoivalta! Ja yrtit kauniilta. Mua harmittaa, kun kyllästyin reuhottavaan minttuun, enkä jaksanut säilöä kaikkea. Nyt kaduttaa, koska ne, mitä laittelin annospusseissa pakkaseen, on kohta smoothieihin jo käytetty. Mutta ens vuonna sitten yhtä kokemusta viisaampana kaikki talteen.

  Lepo vaan Mauro tosiaan :D. Melko polleeta poikaa.

  Täältä tulee rispektiä puuhaenergialle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti - tilaa kasvattaa kokoelmaa kyllä olisi, vielä tämä rykelmä näyttää pikkuisen hassulta näin pikkuruisena isolla seinällä. Mutta ajan kanssa tulee kivampi, näin minäkin uskon!

   Hassua, miten suolavaja näyttää ihan kuin uudelta, vähän niinkuin liian suoralta ja ryhdikkäältä ollakseen tilan vanhimpia rakennuksia. No, eiköhän patinoituminen lähde samantien käyntiin ;).

   Joo yrttejä kyllä kuluu, kun keksii hyviä käyttökohteita ja muistaa niitä käyttää myös. Menetin myös osan mintuista, plaah. Olisi pitänyt ahkerammin kerätä sitä koko ajan kesän mittaan, kun sehän leviää ihan holtittomasti. No, toivon, että vielä saadaan satoa! Tai sitten meidän molempien pitää vaan turvautua markettien antimiin.

   Poista
 13. Tuo peilikokoelma on hienolla alulla! Itsekin toteuttaisin, jos olis seinää...

  Ihanan ihana tuo teidän ranta ja nuo kaikki rantahuoneet ym. mökit. Onhan siinä hommaa, mut varmasti myös antaa. Itsekin ikäni merenrannalla syntyneenä/asuneena nautin jo noista kauniista kuvista. Nuorenpa (15v. sitten)olin onnekas, kun Helsingissä asuimme Pohjoisrannassa, josta oli upeat näkymät merelle.

  Tuolista voi saada varmasti ainakin kohtalaisen, kun purkaa vanhan kankaan ja ottaa siitä kaavat. Mulla onnistui sohvatuolin korjaus sillai, vaikken mä mikää kraatari ookkaa.

  Mun yrtit ja salaatit kuoli/hävisi jo ajat sitte, enkä saanu niistä paljon mitää. Joku öttiäinen söi ne...

  Hyvää syksyn jatkoa sinne Iduriin!!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silmä lepää itsellänikin kaikissa kauniissa ja jo valmistuneissa kohdissa, mutta nyt vaaka heiluu siinä, että ovatko keskeneräiset, repsottavat nurkat vielä vallassa vai kääntyykö kokonaisuus pikku hiljaa kohti kaunista, siistiä saaristomaisemaa. Toivon, että pian ollaan jälkimmäisessä, niin on helpompi kuvatakin, kun ei tarvitse rajata rojuja ulos, hehee :).

   Kuten tuossa yllä vastailin, luulen, että haluan jättää alkuperäisen kankaan alle. Pitää yrittää jostain jämäkankaasta tehdä ne kaavat ja mallailla ensin niillä... ehkä tämä voisi toimia… Hienoa, että olet onnistunut - sohvatuolin korjaus ei ole läpihuutojuttu!

   Poista
  2. Kokeile kertakäyttölakanaa. Lakanan avulla olen tehnyt monet päälliset. On halpaa ja onnistuu varmasti.

   Poista
  3. Jep, tätä voisi kokeilla.

   Poista
 14. kaunis kokoelma!

  VastaaPoista
 15. Kauniin näköinen seinä, vanhat peilit ovat oikeastaan kuin koruja. Olet ollut onnekas, kun olet löytänyt noin monta. Tuoli näyttää minusta kauniilta ihan tuollaisenaankin. Taitaa olla jostain 30-40 -luvulta? Hyväkuntoisen näköinen kuitenkin ja sopii täydellisesti Iduriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tuolit ovat tuolta aikakaudelta ja ihmeen hyväkuntoisia, kankaat ehjät ja niin poispäin. Kaipaisin kuitenkin kankaaksi jotain vähän raikkaampaa. Katsotaan nyt, syntyykö tästä jotain :). Kiitos kommentistasi Päivi!

   Poista
 16. Kyllä on kauniit nuo vanhat peilit valkoisella lautaseinällä!
  Olen aina ihastellut noita peiliasetelmia. Ne vaan vaativat juuri tuollaista tilaa ja vaaleutta ympärilleen.Laitappa kaksion seinälle,kun tavaraa on muutenkin liikaa :D
  Voi tuota Mauro linnustajaa, ihan on hökötyksissään.
  Ah, ensi kesän jälkeen minullakin on vaikka mitä kuivattua yrttiä, joista teen öljyjä ja muuta ihanaa! :)
  Mielenkiintoinen postaus <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin minä olen ihastellut ja haikaillut tällaisten peiliasetelmien perään, joten kiva, että sellaisen alku on seinälläni :). Joo, sama juttu oli minulla kuistin suhteen: niin kovasti halusin jo tällaista sinne, mutta sitten järki voitti ja luovuin ajatuksesta, koska siellä on vain yksi liian pieni kohta vapaata seinää.

   Mietin myös, että voisin tehdä yrteistä öljyä! Kuivatus on hyvä siinäkin tapauksessa tehdä ensin, joten se askel on otettu. Tein viime vuonna öjlyä tuoreista yrteistä, mutta se ei ollut tarpeeksi säilyvää. Toki siitä tulee myös niin hyvää, että äkkiähän se helposti kuluu ;).

   Poista
 17. Ihan hävettää, että itse väsähdin viiden tunnin ja viiden keulapurjeen vaihdon purjehduspäivästä. Tehän olette ikiliikkujia ja sellaisia jo renessanssin aikana ihailtuja monilahjakkuuksia. Peukut tuolin DIY-verhoilulle, youtubesta löytyy varmaan siihenkin pro-tason vinkkejä. Olen itsekin joskus verhoillut ilman kokemusta pelkän rohkeuden, tuumailun ja ajan kanssa. Mauro on tosiaan aika polleana tuossa kuvassa saaliin kanssa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, mikä vinkki: youtubettajien tutorialsit! Kiitti!!

   No huh huh, avoin meri-ilma ja jatkuva tarkkaavaisuus se vasta väsyttävää onkin. Ihan selvästi pitäisi tehdä sellainen slow motion -esitys meidän laiskotteluviikonlopuista, joita tässä on ollut myös ihan riittämiin. Eipäs nyt saada siellä ihan väärää kuvaa :)).

   Poista
 18. Kerro kerro kuvastin missä on pärstäni kaunehin! Eli missä noista peileistä näkee kauneimman kuvajaisensa? :-) Kiva asetelma! Suolavajan ovet on tosi komeat! Ja kyllä se onnistut tuolit verhoilemaan ihan varmasti, lukijoiden usko on kova :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikamoiset taikapeilit, kun missään ei näkynyt kuvaajan pärstää ;).

   Huomataan, huomataan: lukijat eivät hetkeäkään epäröi, ettenkö osaisi verhoilla tuollaisen monimutkaisen möhkötuolin. Joku tässä on kuitenkin pielessä, jos lukijat ovat oikeassa, nimittäin allekirjoittaneen minäkuva. Pitäisikö huolestua??

   Poista
 19. Nuo mustat ovet näyttävät komeilta keittomaalin vieressä. Meillä vanhojen aittojen ovet tullaan varmaan käsittelemään samantyyppisellä sekoituksella. Onko teillä käytetty kaikkien ulkorakennusten seinissä samaa punaisen sävyä?

  Ville

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, on ollut antoisaa maalailla näillä omilla vernissasekoituksilla ja punamullalla. Kyllä joo, olemme maalanneet kaiken Hangon värin falu-sävyisellä keittomaalilla. Päätimme projektin alussa, että kun Hangon väri tekee aitoa punamultaa ja se on edullista, saamme kaikkiin tasaisemman värin kuin että olisimme lähteneet itse tekemään punamultaa erissä eri rakennuksiin. Mutta mutta, eiväthän rakennukset ihan saman värisiä tietysti nyt sitten olekaan, koska osassa on käytetty uutta, käsittelemätöntä lautaa, jolloin kertamaalauksella pinta jää vaaleammaksi. Mutta ajan kanssa sitten, kun maalaillaan venevajaakin joskus uudemman kerran, saadaan jo samaa syvvempää sävyä. Nyt valmistuva suolavaja on osittain kierrätyslaudasta, osin uudella täydennetty.

   Poista
 20. Hieno peilikokoelma. Tykkään noista oikeasti vanhoista peileistä. Minullakin on niitä pari ja onnekseni niistä ei edes kovin hyvin näe. Reetan ikkunaprojekti on miehellä edelleen kesken. Eipä sitä sellainen arvaa, joka ei vanhaa korjaa, miten paljon aikaa tämä työ vie.Oma koti on vähän retuperällä, kun on veneen nosto, tyttären talo ja venevajan kunnostus. Minä kuljen kutomassa räsymattoja. Puuhaa riittää. Ihanaa syksyä teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, no sielläpä on tosiaan puuhaa ihan riittämiin yhdelle perheelle! :). Mutta kaikki tämä tekeminen on niin kivaa ja pitää sopivasti mielen ja kehon liikkeessä, eikö. Arvostan tuota räsymaton tekoa, vau. Se on kyllä varmaan sellainen pesti, mihin en ikinä itse tule tarttumaan, mutta räsymatot ovat niin kauniita ja aina ihailen tekijöidensä taitoa!

   Poista
 21. Peilikokoelma vanhoista peileistä, ihana ajatus, joka ei olisi tullut minule jälleen mieleenkään. Myönnän, minä olen sisustuksen suhteen oikeasti puupää =D. Mauro oli kuvassa niin ylpeän näköinen kuvassa, että =). Ihanaa seurata teidän puuhia siellä Villassa. Aurinkoista syksy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen jossain Pinterestissä tai jossain törmännyt näihin peilikokoelmiin, joten en voi ottaa tästä kekseliäisyyttä omalle kontolleni ;). Jännä, miten jotain asiaa, minkä näkee, alkaa toteuttaa vasta vuosien päästä. Näin minulle kävi, asia muhi pitkään ja nyt se on pienellä alulla. Kiitos samoin, Katinka, aurinkoista syksyä!

   Poista
 22. Niin kauniit peilit <3

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...