torstai 30. kesäkuuta 2016

Vajassa säilynyt kesämuistoTeimme mielenkiintoisen pienen löydön rantavajasta, jossa aloitimme kunnostustyöt. Sieltä löytyi tilalle saapunut kirje lähes 60 vuoden takaa, vuodelta 1958. Kirje on tullut joltakin ihan vieraalta henkilöltä, ei esimerkiksi sukulaiselta. Ihmeellistä, miten kirjettä lukiessa tuli ihan nostalginen olo, vaikkei se liity omaan historiaan mitenkään. Voin vain kuvitella tuon aikakauden tunnelman ja sisäsuomalaisen  perheen lomakuumeen päästä kesäiseen saaristoon. Samalla kirje kertoo meille tilamme elinkeinosta taas jotakin lisää! 

Laitan alkuperäisen kirjeen kokonaisuudessaan tähän ruotsiksi, koska kieli kuvastaa aikaansa ja tekee viestistä vanhoine sanamuotoineen lähes kaunokirjallisen. Perässä on oma vapaa käännökseni suomeksi. (Oikeudet virheisiin pidätetään, koska en ole käyttänyt käännökseen tuntitolkulla aikaa :) )

***

Kyröfors, den 17. maj 1958.

Bästa Herr och Fru Sjölund!

          Fastän vädret den senaste tiden varit ruskigt och kyligt delvis med regn, hava dock mina tankar dagligen gått till Edra trakter i väntan på sommaren och som jag hoppas vistelse i skärgården. Återkommer därför, till våra samtal senaste sommar och vill nu fråga om vi, d.v.s. min fru och jag samt 2 barn en pojke på 13 år och en flicka på 11 år, kunde få bostad hor Eder från den 24. juli ungefär en månad framåt såsom det i somras var fråga om. Självfallet försöka vi vara så litet som möjligt i vägen för Er och vistas så mycket vädret det blott tillåter på Ytterö klipporna eller i Baljviken. Er dotterdotter skulle på så sätt även få en del sällskap av vår flicka, som är mycket förtjust i små barn. Vi hoppas saken går att arrangera och skulle det glädja oss mycket att få njuta av en sommarmånad på Ytterö. Böra vi taga sängkläder med oss och få vi använda Edra kökskärl eller måste dylika medtagas? Vad hava Ni tänkt i hyra? 
          Här gick isen för ungefär en vecka sedan och en del hava redan simmat efter bastun, fastän vattnet blott är 5-6 grader. Någon grönska ser man tyvärr ej ännu, då det sen senaste tiden varit så kallt. Hoppas vårfisket varit givande. 
          I förhoppning om att få mottaga ett jakande svar förbliver med bästa hälsningar,

Eder tillgivne,
Harald Lundberg

***

Kyröskoski, 17. toukokuuta 1958.

Parhaat Herra ja Rouva Sjölund!

Vaikka sää viime aikoina on ollut surkea ja kolea sekä sateinen, ovat ajatukseni päivittäin ajautuneet Teidän seuduillenne kesän ja saariston näkemisen toiveessa. Palaankin siksi puheluumme viime kesänä ja haluan nyt kysyä jos me, eli vaimoni ja kaksi lasta, poika 13 vuotta ja tyttö 11 vuotta, voisimme saada asunnon Teiltä 24. heinäkuuta noin kuukaudeksi eteenpäin kuten oli puhetta. Itsestään selvää on, että yritämme olla niin vähän kuin mahdollista tiellänne ja viettää aikaa Ytterön luodoilla tai Baljvikenillä jos vain sää sallii. Teidän tyttärentyttärenne saisi myös tällä tavalla hieman seuraa tytöstämme, joka on hyvin ihastunut pikkulapsiin. Toivomme asian voivan järjestyä ja se ilahduttaisi meitä suuresti saada nauttia kesäkuukaudesta Ytterössä. Tulisiko meidän ottaa liinavaatteet mukaamme ja saisimmeko käyttää Teidän keittiötarvikkeitanne vai tulisiko meidän ottaa sellaiset mukaan? Mitä Te olette ajatelleet vuokraksi?
          Täällä jäät lähtivät noin viikko sitten ja osa on jo uinut saunan jälkeen, vaikka vesi on vain 5-6 astetta. Mitään vihreää ei valitettavasti vielä näy, koska viime ajat ovat olleet niin kylmät. Toivottavasti kevätkalastus on ollut antoisaa.
          Toivon saavani vastaanottaa jonkinlaisen vastauksen ja parhain terveisin,

Kunnioittavasti Teidän,
Harald Lundberg

***

Mielenkiinto heräsi jo tuota Lundbergin perhettäkin kohtaan. Mitäköhän he ovat tehneet työkseen ja mistäköhän päätyneet ottaamaan yhteyttä juuri Ytterö-tilan isäntäväkeen…?   

Alla on pari kuvaa rantavajasta, jossa aloitimme ulkolaudoituksen vaihdon. Oviaukon päällä oli pieni hylly täynnä pikkutavaraa, ja siitä tavaroiden alta kirje löytyi. Kuvassa laudoitus on jo yhdeltä seinältä purettu. Työ etenee tästä eteenpäin verkkaisesti, ihan fiiliksen mukaan. Ihan kummallista, kun ei ole joku kauhea hoppu töiden kanssa vaan nyt voi lähinnä harrastaa tätä, kun kaikilla eilintärkeillä toiminnoilla on jo tilat olemassa. Ja vajan suhteen on onni, että katto on pidetty kunnossa, joten vanhat hirsirakenteet (ja tämä vanha kirje) ovat säilyneet hyvässä kunnossa! 


Olen tehnyt täällä etätöitä tällä viikolla, mutta nyt alkaa ihan oikeasti loma. Jippii!

Lomatunnelmissa,


34 kommenttia:

 1. Onpa kiva löytö. Ja menee varmaan kehyksiin jollekin seinälle??
  oikein nautinnollista ja rauhallista lomaa, se oma tahti on se paras tahti -sitä täälläkin noudatetaan (ja siitäkin välillä lipsutaan ☺)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole vielä miettinyt, miten nämä tällaiset tulisi parhaiten säilöä - tai jopa tosiaan laittaa esille. Pitääpä pohtia! Joo, voi olla, että välillä tulee lipsuttua sen verkkaisen tahdin kanssa, heh ;). Kiitos Pepi!

   Poista
 2. Anonyymi18.59

  Olisi mielenkiintoista jos löytäisitte kirjeenallekirjoittaneen tai hänen sukulaisiaan ja saisitte kuulla tarinaa enemmän. Voihan sitä kokeilla?
  Vajan kunnostus työt näyttää etenevän. Hyvää ja nautinnollista lomaa, niinhän se on että välillä on otettava tunnelman mukaan. Lukija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin ihan samaa, että ainakin nuo kirjeessä mainitut 11- ja 13-vuotiaat saattaisivat muistaa kesän. Kiehtova ajatus. Kiitos, aion ottaa kaiken tunnelman lomasta irti! :)

   Poista
 3. Oi, mä rakastan juuri tuollaisia mysteeri/nostalgia-löytöjä, joita jää miettimään ja rakentelee itse ympärille mahdollista tarinaa. :)
  Ja kuuluuhan se tavallaan teidänkin historiaan linkkinä tilan kautta?
  Tunnistin kivana yllärinä mielilehdestäni ensin hienon venevajanne, sitten Mauron. :)Onneksi olkoon ihanasta kirjoituksesta Villa Idurista!<3
  Ihailen kunnostustöitänne,vajastakin näyttää tulevan hieno.
  Upeita päiviä lomallesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just niin, tämä oli sellainen nodtalgialöytö, jonka tarinan alkaa heti nähdä silmissä :). Hauskaa, en ole tuota lehtijuttua edes itse vielä nähnyt, kun olla tönötetään täällä, mutta huomenna saapuu lehti mantereelta tulevan pojan mukana. Jännää.

   Poista
 4. Onpa upea löytö!
  Oikein ihanaa lomaa ja toivottavasti teette vielä paljon hienoja löytöjä kunnostuksen edetessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marru. Saas nähdä, löytyykö enää muuta kuin kalastustarvikkeita tästä vajasta ;)

   Poista
 5. Ihana! Sopii hyvin kesävieras -teemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, löytöajankohta oli täydellinen, kun pystyy nyt juuri hyvin eläytymään kesäsuunnitelmiin :)

   Poista
 6. Mielenkiintoinen kirje ja kuvastaa hyvin aikaansa. Mukavia vajankorjaushetkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, oli hauska saada todiste siitä, että tila on toiminut kesävieraiden matkakohteena. Juu, kiitti, vajan kunnostamiseen syyhyää sormet kivasti ja samalla se on kokoluokaltaan juuri sopiva kesätinki meille :).

   Poista
 7. Mahtava löytö! Minä lähtisin ehkä selvittämään asiaa.. ne nuoret voisivat ehkä jotain muistaa :). Mielenkiintoni heräsi, mikä lehtijuttu? Ihanaa lomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa ja se on kyllä kiehtova ajatus. Pitäisinkö sinua vielä hetken jännityksessä kehtijutun suhteen... no ei, kai sen voin paljastaa :). Laitan Talo&koti -lehden tekemästä jutusta pienen postauksen viikonlopun aikana. Sain juuri lehden käsiini ja oli hassu lukea juttuja ja katsella kuvia Villa Idurista ulkopuolisen silmin!

   Poista
  2. Kiitti, kiva kun et pitänyt jännityksestä, olisin saattanut hermostua :)). Huomenna suoraan kaupan lehtihyllylle ostamaan oma lehti!

   Poista
 8. Voi miten hieno muisto menneistä. Olipa onni, että on säilynyt noin hyvänä!

  Rentouttavaa lomaa Pilvi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Kiitos Taru, nyt rentoudutaan :)

   Poista
 9. Mahtava löytö! Miten ihmeessä kirje oli tuollaisessa paikassa? Monta muutakin kysymystä jäi ilmaan :-)
  Mukava juttu teidän paikasta oli lehdessä, kauniita kuvia. Lehdessä kuvat ovat aina jotenkin erilaisia kuin blogissa, piti pari kertaa katsoa, että onhan kyse samasta paikasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mekin ihmettelimme kirjeen löytymispaikasta!

   Ja hieraisin minäkin silmiäni lehdestä - missä ne ovat käyneet kuvaamassa :). Nooh, kuvat oli käsitelty ja tietysti kunnon ammattikameralla saa eri tavalla laajakulmakuvia yms yms. Ja tietysti kaikki sekamelska sivussa :).

   Poista
 10. Tuon kirjeen lukeminen tuntui kuin olisi pudonnut suomalaiseen Jane Austen -masilmasn. Hieno löytö!

  Ihanaa lomaa, samaa tahtia lomaillaan täälläkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä - on tullut luettua paljon kirjoja nyt kesälomalla ja kirje oli ihan kuin jostain romaanista :). Ihanaa lomaa teille myös!!

   Poista
 11. Toivottavasti heille löytyi kesäpaikka.

  Minulle nousee lapsuus mieleen, huoks...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti! Samoin tulee mieleen oma lapsuus, jolloin pikku kaupungeista mentiin maalle kesän viettoon, vaikka tässä kirjeessä eletäänkin aikaa ennen omaakin syntymää, mutta kuitenkin...

   Poista
 12. Olipa hieno löytö, ja voi tuota kirjeen kieltä, huoks... Enää ei tuollaista käytetä, harmi :) Mukavaa lomaa, itsellä on vielä pari viikkoa töitä ennen lomaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Kiva kuulla, että sielläkin on loma alkamassa - jippii!

   Poista
 13. Mielenkiintoinen löytö! Jaksoin jopa lukea sen ruotsiksi, olipa hauskaa kieltä :-) Vaan mistä sitä tietää tuliko perhe Lundberg lopulta kesän viettoon - entäpä jos heille vastattiinkin että valitettavasti nyt ei käykään!? Kenpä tietäis sen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin ihan samaa, että päätyivätkö he tulemaan tänne tai ehtikö kiireinen kalastaja edes vastata heille?? No, pikku mökissämme rannassa on viitteitä siitä, että se on kunnostettu asuttavaksi juuri 50-luvulla, ehkä jopa juuri vuokraustarkoituksessa, joten siksi varmasti tätä vaihtoehtoa on tuolle kyröskoskelaisperheelle tarjoiltu… Mutta jos on ollut tunkua :)). Mielenkiintoista jokatapauksessa!

   Poista
 14. Aivan hurmaava löytö ♥︎
  Olisi niin ihana tietää, päätyivätkö he lomalle saaristoon ja mitä sitten tapahtui... Tällaiset tarinat ovat kutkuttavia!
  Ihanaa ja rentouttavaa lomaa sinulle ♥︎

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kiitos Anu. Vain yksi kesäloma joskus vuonna 58, ja minä olen ihan täpinöissäni, että pitäisi saada tietää, ovatko he päätyneet tänne. Tai kenties useaksi kesäksi..?? Olisi se niin hauska tietää, jos pääsisi ajassa taaksepäin tutkimusmatkalle.

   Poista
 15. Hei, tuolloin 1958 Kyröskoskella on toiminut paperitehdas. Kyröskoski on Hämeenkyrössä, joka on ja on ollut täysin suomenkielistä aluetta. Vain paperitehtaan valkokaulusväki oli ruotsinkielistä. Epäilisin, että kirjeen kirjoittaja on ollut paperitehtaan hallintopuolella tai mahdollisesti esim. ruotsinkielisen koulun opettaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa Tuulatäti, että jätit tämän viestin. Jotenkin minua niin kutkuttaa, että selvittäisin tämän perheen olemassaolon ja saisin tietää, olivatko he täällä. Mietin juuri tuota, että kyseessä on ollut taatusti vähemmistöön kuuluva ruotsinkielinen perhe, joten suvun löytäminen ei ehkä olisi mahdottomuus. Ruotsinkielisyys tuon ajan Suomessa, suomenkielisessä kunnassa, tosiaan tarkoitti usein myös ylempää sosiaaliuokkaa, eli perheen pään ammatti alkoi minuakin heti kiinnostaa. Tämä oli kiinnostavaa tietoa ja ajatuksia, mitä kerroit. Kiitollisena tästä toivottelen sinulle kivaa kesää! Ehkä jonain talven iltana selvitän tätä lisää!

   Poista
 16. Tultiin eilen Suomeen, ja kun 5 tuntia koneessa olin katsonut erästä islantilaista tv-sarjaa kokista, josta tuli pientilallinen & lampuri, tuli melkein paniikki, että en ole muistanut (ehtinyt!) lukea sun blogista, onko lambit jo saapuneet. Ja olihan ne! Oletteko muuten kerinneet villaa näiltä kavereilta vai ottaneet ainoastaan taljat sitten syksyllä "talteen"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kivaa, että olette Suomessa ja kivaa, että ehdit piipahtaa täälläkin :)). Juu, lambit voivat paksusti! Olemme sen verran huonoja lampureita, että sekä taljojen että villojen talteen ottaminen on ollut heikkoa. Taljojen parkitseminen on superkallista, eli se pitäisi opetella varmaankin itse ennen kuin asiassa on järkeä… Villoista en taasen itse ole keksinyt mitään, kun en neulo enkä huovuta, mutta olen alkanut kyselemään tuttavilta, josko joku haluaisin niitä. Meiltä kyllä saisi ison satsin!

   Poista
 17. Voi kuinka mielenkiintoista! Jään seurailemaan, josko tästä kehittyisi vielä jatkotarinaa...

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...