torstai 9. tammikuuta 2014

Räsymaton metsästys

Havahduin vastikään siihen, että tarvitsemme aika pian - jo keväällä - aika monta räsymattoa eri puolille, eri tarkoituksiin. 

Huonokuntoiset matot poltettiin viime syksynä ja muutaman potentiaalisen säilöin vintille. Kunhan vain ehdin, on kavuttava vintille katsomaan mattokasaa tarkemmalla silmällä ja tehtävä inventaario niiden käytettävyydestä. Kaikkiaan niitä on muistikuvani mukaan vain neljä, viisi, joten lisää tarvitaan.


Eilen kävi tuuri Kierrätyskeskuksessa, jonne vein tavaroita: vastaan tuli likainen ja mitättömältä näyttävä neljän euron matto, mutta näin lian alta pilkottavat raikkaat värit. Koska matto vaikutti kunnolliselta ja laadukkaalta räsymatolta, nappasin sen mukaani ja pesin ensi töikseni. (Suuri osa räsymatoista on sellaisia markettien ohuita halpisjuttuja, joita en etsi). Ja niinhän siinä kävi, että pesussa siitä kuoriutui kirkas käyttökelpoinen matto. Kaikki kuvat tässä postauksessa ovat tästä uudesta hankinnastani.

Ai että mihinkö nyt niin paljon yhtäkkiä tarvitsen räsymattoja?


No, tulevaan kesäkeittiön ruokailutilaan olen ajatellut laittaa mattoja penkeille erään ystäväni ehdotuksen mukaan. Lattioille sinne ei tule mattoja, koska siellä kuljetaan aina kengillä.


Kuistille mattoja tarvitaan kaikkiaan kolme. Kaikki vieläpä aika pitkiä. Kuistia varten olen googlaillut räsymattojen tekijöitä. Olisi kiva saada kuistille sellaiset matot, joiden värit voisi edes suurinpiirtein itse määritellä. Ehkä tämäkin matto voisi sinne sopia..?


Jos toteutamme kesäkamarin yhteen päätalon huoneeseen, kuten viime postauksessa kerroin, tarvitaan sinnekin mattoja mukavuustasoa lisäämään. Koska huone on vain väliaikaisesti sisustettava, näiden mattojen värisävyillä tai ulkonäöllä ei ole niin väliä. Eli vanhat Idurin matot käyvät varmasti tähän tarkoitukseen.


Muutama pieni sinisävyinen räsymatto minulla on omasta takaa. Meillä oli niitä veneessä ja kesällä ostin yhdeltä paikalliselta mummolta torilta yhden. Ne täydentävät rantamökin mattotarpeen. Mummon tavatessani mietin, että häneltä voisi ehkä pyytää tilaustyötä. Peruin kuitenkin ajatukseni, kun mietin, että hänhän on ainakin 100-vuotias. Yhteistyöhön sisältyisi siten pieni riski... aika huono kuulokin hänellä on... saisinko sittenkään toivomaani? Pitäisi löytää joku 8-kymppinen mummo ja tukea tätä mummo 1:stä mieluummin taas ensi kesätorilla, jos hän vielä on siellä mattoineen. 


 En ollut jotenkin yhtään tajunnut, että tämän kokoiseen tilaan uppoaa ihan hillitön määrä mattoja! Tämä kaikki yllä lueteltu kun on vasta alkua. En uskalla edes ajatella, minkälaiset matonpesutalkoot sitä saakaan sitten tulevaisuudessa pistää pystyyn joka kesä :)

Lähden kohta lentoon näiden mattoajatusteni kanssa,


36 kommenttia:

 1. Kauniin värisiä mattoja. Näissä on kyllä niin kevään ja kesän tunnelmaa. Onneksi matonpesukin on aika kivaa puuhaa, lämpimällä säällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, se onkin lohtuni, että periaatteessa matonpesu on ihan hauskaa juuri kerran kesässä :)
   P.S. Kuvituksessa vain yksi kesäinen matto :)

   Poista
 2. Anonyymi16.36

  Toivottavasti tapaat mummon vielä ensi kesänä, hih. Mummot ne osaavat! Nyt olet yhtä kaunista mattoa rikkaampi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Jälleentapaamista juuri toivon; voin ostaa häneltä taas jonkun kivan täydennykseksi!

   Poista
 3. Hyvä löytö!
  Kysyhän matontekijää paikallisesta kudontakeskuksesta. Tiedän, että ainakin Lahden seudulla he myyvät myyjäisissä tekemiään matoja ja varmasti sieltä löytyy myös halukkaita ja osaavia tekijöitä tilausmatoille.
  Toivottavasti onnistaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! En valitettavasti ole löytänyt läheltä mitään kudontakerhoa :( joten joudun ehkä jossain vaiheessa turvautumaan kauempaa tilattuun.

   Poista
 4. Entä jos itse kudot..? Mattojen paukuttaminen on niin hauskaa ja kansalaisopistoissa laittavat loimet avuksi ja sitten vain valitset värit. Ensi kesänä istut omenapuun varjossa ja leikkaat matonkuteiksi kaikki hassut kankaat, joiden käyttäjät muistat sitten maton raidoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä jos koko tätä muuta työmaata ei olisi. Mutta ehei, nyt ei voi ajatellakaan, vaikka niin hienon kuvan maalailitkin minusta kutomassa omppupuun alla :)

   Poista
 5. Herttilei miten hieno matto! Kauniin värinen on ja upee pinta.

  Meillä on myös räsymatotettu koko Tyynelä. Nyt on olohuoneeseen + välieteiseen tulossa uudet matot, mutta muuten on Jannen suvulta ja mun äidiltä+hänen mieheltä saatuja kaikki. Tuollaisia sekavärisiä, vanhoja ja paksuja. Tuvassakin kolmea erilaista, mutta yhteensopivaa :)

  Toivotaan, että löydät teille passaavat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olisikin hauska kuulla kuinka monta mattometriä teilläkin mahtaa oikein olla :)) Sekavärisiä itsekin haluaisin, kaikkea vaan iloisesti sekaisin!

   Poista
  2. Äkkiseltään tuossa aamusella laskeskeltiin, että sellainen nelisenkymmentä metriä räsymattoa on täällä Tyynelässä :) ala- ja yläkerrassa + saunatuvassa

   Poista
 6. Hauska kuvakulma räsymattoon. Kannattaa heti hankkia kaksi satsia mattoja, että voi vaihtaa puhtaat toisten pesemisen ajaksi, heh heh. Mummoilla riittää puuhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi Cheri, nyt tämä ei ole enää yhtään hauskaa ;) Seuraavaksi kai joku ehdottaa eri mattoja kesäksi ja talveksi! Kyllä menee siinä sitten mummoiltakin jo hermot minusta puhumattakaan :)

   Poista
 7. Onpa hieno räsymatto! Ja onnea mattometsästykseen edelleenkin. Muistelen, että kaunis oli se yksi Idurista löytynyt sininen mattokin. Se löytää varmaan aikanaan paikkansa päärakennuksesta?

  Blogisi on muuten aivan ihana. Informatiivinen ja jotenkin reipasotteinen! En ole varma olenko täällä aiemmin kommentoinut, mutta seuraan projektinne etenemistä täällä ruudun takana aika säännöllisesti. Vasta tänään huomasin lukea tuon Näin kaikki alkoi -tarinan, ja olipa vaan hauskaa, että löysitte oikean helmen vähän varkain, ilman suurta etsimistä! Meillä on kiikarissa vanha paikka Turun saariston suunnalta ja olemme joutuneet toteamaan, että melko vähäisesti tuontapaisia myynnissä on. Jospa joskus onnistaisi meilläkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Carita ja kiva, kun laitoit viestin! Voi - muistat sinisävyisen löytömattoni! Se on pestynä ja pakattuna odottamassa sille sopivia aikoja, eli juuri niin kuin ajattelitkin, se löytää vielä paikkansa päätalosta.

   Voi kumpa löytäisitte myös oman torpan/tilan vajoineen. Me ajattelimme asiaa myös niin, että vanhojen latojen yhteyteen sopisi myös hyvin vähäeleinen ja karu, moderni asuinrakennus, jos päätalo on täysin laho. Mielestäni hyvällä maulla toteutettuna, uusi ja vanha voivat sopia yhteen. Ehkä joku kombinaatio kauniissa paikassa, sopivalla maa-alalla ja vain yhdellä tai kahdella vanhalla rakennuksella höystettynä voisi löytyä helpommin kuin "kokonainen" tila.

   Poista
 8. Ihanan värinen räsymatto, hieno löytö! Minä aina hamstraan kirpparilta räsymattoja, jos kohdalle miellyttäviä sattuu tulemaan. Mies aina sitä ihmettelee, mutta täytyyhän niitä aina reservissä olla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas en ole tätä ennen tajunnut ollenkaan katsella kirppareilla sillä silmällä, että löytyisikö mattoja :( Nyt täytyy ryhdistäytyä, koska täytyyhän niitä tosiaan olla reservissä, ehdottomasti!

   Poista
 9. Kaunis räsymatto! Oletpa hienosti sen kuvannut, Tsemppiä räsymattojen "metsästykseen". Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään oli kuvattava näin, koska valoa ei ole riittävästi mihinkään isompaan otokseen :D Kiitos Tuulia, samoin sulle, mukavaa viikonlopun odotusta ja viettoa!

   Poista
 10. Kaunis on matto! Räsymattoja tarvitaan aina, yksi kun likaantuu niin on kiva kun varastosta löytyy tilalle toinen. Minulla on ikuinen hyvän ja sopivan värisen räsymaton metsästys, niitä ei voi olla liikaa ainakana meillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin hyvin kuvitella, että teillä myös on ns. ikuinen räsymaton tarve olemassa. Nyt olen kai siinä samaisessa tilanteessa itsekin, ettei niitä voi olla liikaa ;)

   Poista
 11. Matonpesut tuossa miljöössä -anytime!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä siis konsepti, jonka varjolla saamme houkuteltua apujoukot paikalle, hyvä!!

   Poista
 12. Hieno matto! Tuollaisen kutominen vaatii taitoa ja silmää. Ihmeesti nuo mummot saavat säännöllistä raitaa aikaiseksi, vaikka läheltä katsoen kuteet ovatkin olleet keskenään ihan erivärisiä. Myös sekavärisestä matosta tulee tasapainoisempi, kun on taiteellinen mummo asialla. Olen joskus nähnyt rumiakin. Tuo sinun on ihana.

  Räsymatonpesupäivästä voi tehdä juhlan ja perinteen. Kesällä voi hyvin olla ilman mattoja lattioilla sen aikaa, kun ne kuivuvat, tai vaikka syksyyn asti. Oletko lukenut Vilijonkan matonpesusta? (Tove Jansson: Näkymätön lapsi)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taiteellisten mummojen metsästys siis alkakoon!

   On ihan totta, että matonpesu voi olla tosi hauskaa ja eräänlainen tapahtuma: hyvä säässä ja seurassa yhdessä oloa. Oi, tätä jo oikein odotan ja melkein harmittaa, että ensimmäisenä kesänä meillä taitaa olla lattioilla vaan puhtaita mattoja ;)

   En nyt muista tuota Vilijonkan matonpesua, mutta täytyypä tsekata!

   Poista
 13. Kauniin maton löysit. Räsymatot on parhaita. Kestävät ja kestävät, ei kestä nykymatot. Ja niitä on hyvä pöllyytellä lumihangessakin talvella. Olen huomannut, että silloin kun on suurin tarve räsymatoille ja kauhia into löytää niitä, ei löydy juuri mitään tai pyytävät järkyttäviä hintoja.... Mutta sitten normaalisti niitä löytyy aika helpostikin ja edullisesti;) Toivotaan näin Sinulle;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti samaa mieltä! Matonmetsästyksen täytyy antaa edetä tarpeesta huolimatta omalla painollaan, jotta tulee tehtyä vain kestäviä hankintoja, eli hyvälaatuisia, kauniita mattoja kohtuuhinnalla. Sama pätee kaikkeen hankintaan: kiireessä ja paineessa ei tule tehtyä kuin hätiköityjä päätöksiä. Edullisia kauppoja siis odotellessa!

   Poista
 14. Räsymattoja itsekin aika ajoin metsästelen. Mutta eipä ole vastaan tullut sillä taitavat mennä heti kaupaksi. Itselläni kävi tuuri kun sain ystävältäni kasan räsymattoja (vanhoja) hän olisi ne heittännyt roskiin (apua) onneksi satuin paikalle. Ei muuta kuin tsemppiä etsintään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos räsymattoja ei tarvitse (ei ole sen tyylistä kotia tms), ne saattavat tuntua arvottomilta, vaikka toisille olisivat huipputärkeitä. Sinulla kävi tuuri ja hienoa, että sait pelastettua matot. Pidän vielä toivoa yllä, että kun nyt havahduin asiaan, löydän kyllä hyviä mattoja, hylättyjä vanhoja tai uusia!

   Poista
 15. Anonyymi1.57

  Tulkaas kesällä Keski-Pohjanmaalle! Esim Kokkolan torilla ja varsinkin keskiviikon iltatorilla myydään jos minkälasia räsymattoja, aivan tuliteriä että kiertoon lähteneitä. Upeita malleja, on kirkasta ja vaaleaa. Kokkolassa on hyvät kirppikset, etenkin VR:n Kontti on oikea aarreaitta, käykää sielläkin. Myös Pietarsaaresta saattaa osua edullisiakin mattoja. Täällä ihmiset, noretkin, vielä kutovat eikä hinnatkaan ole pahoja. Tehdään myös tilauksesta.
  Ja koko Etelä-pohjanmaa on täynnä mattokutomoita. Sieltä saa metritavarana melkein mitä vaan. Kurkatkaapas vaikka Lappajärvellä olevan Verho- ja mattotalon sivuille http://www.verhojamattotalo.fi/yhteystiedot. Uskoisin että sopiva löytyy.
  Onnea matkaan, t Keekekläinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kumpa sinne pääsisikin, siellähän on selvästi mattotaivas! Tuntuu, että perinnemummot eivät tuolla netissä ole ilmoittelemassa matoistaan, mutta yhä enemmän onneksi nuoremmat tekijät sinne siirtyvät. Joten jatkan etsintää, konkreettisesti ja virtuaalisesti. Suurkiitos linkkivinkistä!!

   Poista
 16. kyllä räsäri on aina räsäri :) kodikas, helppo pestä ;) ja vettähän teillä riittää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta tuli nyt mun uusi slogan ;) Pojat voivat vaan pyöritellä silmiään, kun eivät ymmärrä äidin puhetta!

   Poista
 17. En tiedä missä asut, mutta lähes jokaisella paikkakunnalla /seudulla on paikka johon voi mennä itse tekemään mattoja. Pienestä viikkomaksusta (puhutaan ehkä kympistä) laittavat loimet valmiiksi ja voi itse aluksi ohjatustikin vaikka paukuttaa maton. Se on todella helppoa jos ei kaipaa mitään kuviointia. Yhdessä illassa melkein sen 2 metriä tekee, helposti. Pääkaupunkiseudulla näitä paikkoja on paljon, mutta niihin saattaa kyllä olla jonoa. Turussa ja Turun seudullakin paikkoja on paljon. Ja aina on työväenopistotkin :) kannattaa tutkia :) Turun seudulta jättirätistä saa halpaa valmista kudetta, jos ei ole mistä niitä itse leikata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Itse asiassa meillä onkin sellainen paikka tässä lähellä. Ehkä joskus pitäisi kokeilla! Nyt ehkä on lähinnä se ongelma, ettei aika muutoinkaan ihan kaikkeen meinaa riittää, joten en oikein pysty motivoitumaan itse tekemiseen juuri nyt :(

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...