sunnuntai 25. elokuuta 2019

Pölyttäjä-Pilvi ja Mauro-mäyräkoira

Kylläpä on kirjoittaminen laiskottanut, mutta nyt taas langoilla. Eipä meillä remppaosastolla ole sen kummempia kyllä tapahtunutkaan... Kirjoitusinspiraation puute johtuu osin tästä, mutta mitä väliä, joskus vaan on näin. Mielen päällä on ollut lisäksi eräs toinen asia. Palaan siihen myöhemmin, kunhan vielä pari juttua varmistuu...

Perjantaina saavuimme saareen sateessa ja hyökkäsin ensi töikseni katsomaan, onnistuinko kasvattamaan kesäkurpitsat, mikä oli siis tämän vuoden uusi kokeilu. Silloin, kun kesäkurpitsani kasvattivat ensimmäiset kukat elokuun alussa, olin aika huolissani viljelmästä, kun en nähnyt ainuttakaan pölyttäjää missään :(. En halunnut riskeerata satoa ja siksi pölytin vesiväripensselillä kesäkurpitsat itse. Voitte arvata, miten ilahtunut olin, kun satoa nyt löytyi! Ja aamulla auringonpaisteessa löysin isojen lehtien alta vielä pari isoa kurpitsaa lisää sekä neljä pientä alkua. Papusatoakin oli, mutta kokonaisuutena se jäänee hieman pienemmäksi kuin aiempina kesinä. Liekö syy pölyttäjien vähyydessä?





Siivoilimme hiukan pihaa ja samoilimme metsässä. Löysin muutaman desin verran tatteja, jotka riittivät pariin ruokaan. Näin elokuussa on superhauskaa tehdä ruokia vähän sillä periaatteella, että mitä sattuu löytymään. Kesäkurpitsat maistuivat siltä kuin niiden pitikin ja tateilla, oman maan vaarinlaukalla ja muilla yrteillä sekä nuorilla nokkosilla höystettynä lounaspasta maistui varsin mainiolta. Jos teillä lukijoilla on hyviä kesäkurpitsareseptejä, saa vinkata!!









Ihana, rauhoittava metsäretki katkesi, kun Mauro sai aivan vimmatun vainun ja lopulta löysi mäyrän pesän, jonne se jäi kolon juurelle kiivaasti haukkumaan. Satuin näkemään kohtauksen ylhäältä kalliolta, kun mäyrä luikahti ison kiven alta takakautta pakoon. Ja Mauro tietysti jälleen perässä.


Luulimme Mikon kanssa ensin, että Mauro oli löytänyt supikoiran, mutta sain ylhäältä viirukasvoisesta melko isosta mäyrästä selvän näköhavainnon. Emme meinanneet millään saada Mauroa takaisin meidän luokse, kun sillä oli jahti päällä ja se olisi selvästi halunnut nistiä löytämänsä saaliin. Ajattelimme kuitenkin, että vanheneva Mauro voisi myös jäädä kakkoseksi, ja pakotimme sen mukaamme toiseen suuntaan, ettei se saisi mitään haavoja. Yritin sanoa, että ethän sinä ole mikään mäyräkoira, mutta millään ei meinannut uskoa, vaan palasi vielä pari kertaa takaisin!

Matkalla kotiin metsästyksestä vauhkoontunut ja hikeentynyt Mauro viilensi itseään pitkään meressä paikoillaan seisomalla - kieli pitkällä.


- Jaahas, no jatketaan sitten kaivuuhommilla.


Aurinkoista elokuun loppua toivottaa,




22 kommenttia:

  1. Ihana viikonloppu! Mahtavaa omavaraisuutta ja varmasti maistuvaista ruokaa. Voi Mauroa :) On siinä vanhuksella ollut jännät hetket! Minä en metsäretkelläni löytänyt yhtään syötäväksi kelpaavaa sientä, joten tyydyin kuvialemaan kauniita sieniä, keräämisen sijaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elokuussa pystyy aina olemaan jossain määrin omavaraisempi kuin muulloin :). Sieniä on tänä vuonna tosiaan ollut vain nimeksi. Kun nyt saisi muutaman satsin kerättyä ruuanlaittoon edes - viimevuotisia kuivattuja on onneksi vielä niin paljon varastossa, että määrä riittää kyllä pitkälle talveen. Kiitos kivasta kommentista!

      Poista
  2. Anonyymi19.12

    Kesäkurpitsaohjeista yksi suosikkini on Kreikkalainen kesäkurpitsa-pastapaistos, jossa paistetut kesäkurpitsakuutiot, keitetty pasta ja pitkään haudutettu tomaattikastike sekoitetaan keskenään ja paistetaan vuoassa kerroksittain murustellun fetan ja parmesaania kanssa. Resepti löytyy googlaamalla, samoin kuin ohjeet kesäkurpitsatortilloihin tai - canneloneihin. Ohje ihaniin kesäkurpitpihveihinn löytyy Satu Koiviston mainiosta ruokablogista satukoivisto.fi Siinä todellinen herkku! Eloterveisin Kaija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam, aivan ihania vinkkejä - näitä päästään varmasti kokeilemaan, joten kiitos!

      Poista
  3. Mahtava Mauro!Nauroin ääneen postauksesi loppua Mauron viilentymissessiosta ja tuota kaivuuhommien välissä napattua kuvaa!!😄
    Sain härtslaagin kerran palatessani metsästä mustikasta edesmenneen russelini kanssa.Yhtäkkiä vierestämme ojasta lähti iso kyyhkylintu lentoon ja russelini nappasi sen ilmasta.En kerennyt-mikäli edes olisin uskaltanut mennä väliin,tehdä mitään kun täyden kiihkon vallassa ollut koira oli repinyt linnun pieniksi riekaleiksi.Minulla kesti pitkän tovin toipua tapahtuneesta kun kuljimme sitten vieretysten kotia kohti.Silmäilin välillä vitivalkoista,jotenkin itseensä kovin tyytyväistä koiraa,jonka naama oli verestä punaisena kaulaa myöten,enkä oikein tuntenut sitä omaksi sohvaperunakseni...kyllä se metsästysvaisto jostain näköjään koirilla kumpuaa geeneistä.😊
    Upeat tummanvihreät kesäkurpitsat,onnea niistä!Grillattuna aivan huippupari halloumin kanssa,vink vink.
    Ja tykkään myös kovasti pastan tyyppiseksi nauhaksi raastettuna(tähän oma laitteensa)pannulla pyöräytettynä ja mikä tahansa soossi seurana.Ja tyhjäksi koverrettuna ja täytettynä riisikasvis(herkkutatti?) tai jauhistäytteellä uunissa tomaattikastikkeessa.
    Meilläkin täällä ekat herkkislöydökset tehty ja omilla pavuilla herkutellaan.
    Ihanat kuvat postauksessasi!❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auts, illuusiot koirasi lempeydestä karisivat siis kertaheitolla! Meillä ei kyllä ole enää ollut pitkään aikaan epäilystäkään siitä, etteikö Mauron suurimpiin huveihin kuuluisi metsän pienten petoeläinten saalistus. Supikoirien osalta tämä onkin ok, koska se on vieraslaji ja haittaeläin. Mäyrän suhteen on kuitenkin toisin, joten nyt ei Mauro saanut isännältään ja emännältään kannustusta, huoh. Minäkin tykkään nauhaksi raastetusta kesäkurpitsasta - se on ihan ykkösreseptini hyvällä yrtti-valkosipuli-sitruunaöljyllä maustettuna - nam!

      Hyvää sienionnea sinne, nythän sienestys varsinaisesti on vasta aluillaan!

      Kiitos muutoinkin, jätit kivan kommentin!

      Poista
  4. Kesäkurpitsa kun viihtyy niin se on satoisa. Työkaveri neuvoi ohjeen jota kokeilin viikko sitten. Vuoka voidellaan ranskankermalla tai tuorejuustolla. Pohjalle kesäkurpitsasiivuja, tein aika ohkaisia. Päälle paistettua jauhelihaa joka on maustettu oman maun mukaan, sotkin loput ranskankermat jauhelihaan. Päälle iso kasa kesäkurpitsasiivuja, tomaattia ja juustoraastetta viimeiseksi kerrokseksi ja uunissa 1,5 tuntia, taisin pitää n. 175 asteessa. Oli hyvää ja jopa mies tykkäsi, ei yleensä pidä kauhean paljon kesäkurpitsasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mahtavaa, että kesäkurpitsa siis viihtyy laatikossani :). Pitää ottaa pikku viljelmieni vakkarirepertuaariin. Tätä reseptiä pitää ehdottomasti kokeilla, sillä toimii varmaan lisukkeenakin monen ruuan kyljessä - kiitti!

      Poista
  5. Pekka Töpöhännässä oli muuten Mauri Mäyräkoira. Ei kovin verenhimoinen toisin kuin näköjään Mauro ;-) Mä en oikein kauheasti tykkää kesäkurpitsasta, joten eipä ole reseptejäkään tarjota. Mä laitoin tänä vuonna Hokkaido-kurpitsan kasvamaan ja niitä tulee tasan yksi. Täytyypä tarkkaan harkita mitä siitä kokkaa :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mauri Mäyräkoira olikin kai oikea mäyris, eli tämä meidän ihan toinen rotu ja siis superverenhimoinen kaiken pienriistan suhteen: varokoot oravat, minkit, hiiret, supit ja näköjään vähän isommatkin metsän petoeläimet. Tuossa yllä jo kommentoinkin, että supikoirien "harvennus", joksi isäntä sitä kutsuu, on tervetullutta. Mauro onkin kunniallisesti harjoitellut hengenriistoa useamman tämän haittaeläimiksi luetun vieraslajin edustajan osuessa reitille, huoh. Että joo, välillä idylli kauniista leppoisasta retkeilystä kokee käänteen.

      Mä voin vähän riskilläkin kokeilla noita eri reseptejä, mutta jos olisi vain yksi, nousisi varmaan rima. Mietis nyt tarkkaan! :)

      Poista
  6. Täällä toinen vesiväripensselillä pölyttelijä :). Lasitetulla parvekkeella se toimenpiden on itsestäänselvyys, kun haluaa tomaattisatoa saada. Hyvin toimii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meitä on siis muitakin :). Mahtavaa, että se toimii tomaattienkin kanssa!

      Poista
  7. Anonyymi12.10

    Supernopea keitto: kesäkurpitsa pilkottuna kattilaan, sekaan pari tölkkiä tomaattimurskaa ja vuohenjuustoa. Kun kesäkurpitsat pehmenneet, keiton soseutus tehosekoittimella. Lautasella joukkoon raejuustoa tai kidneypapuja, jos kaipaa proteiinia ja purutuntumaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos, tosi hyvä ohje. En ollutkaan ajatellut, että tomaattimurska sopisi kesäkurpitsakeittoon, mutta aivan varmasti sopii, kun on vuohenjuustoakin!

      Poista
  8. Mäyriä näkee todella harvoin, koska liikkuvat lähinnä pimeän aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Mauro sen karhasikin kolostaan.

      Poista
  9. Sanonpa, että kaunista ja tuo kuva hämähäkkiverkosta on huikean ihana. On se Maurokin niin huikeen ihana. Leppoisaa alkavaa syyskuuta sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos :). Voisin loputtomasti ihailla ja kuvailla luonnon yksityiskohtia!

      Poista
  10. On kyllä verrattoman mukavaa samoilla ulkona, oli se sitten luonnossa tai puutarhassa, ja kerätä mitä eteen tulee ruoan raaka-aineiksi. Siinä se ruoka syntyy vähän kuin itsestään.

    Vai oli Mauro päässyt hajulle ja melkein nahallekin! Meillä nuo kakkoset ovat ihan samanlaisia. Kohti vaan täysi hönkä päällä jos eteen tulee. Ikää alkaa näillä meidänkin koiruuksilla olla, joten toiseksi jo jäävät ryntäilyssä - ja hyvä niin. Säilyy kaikilla osapuolilla turkit ehjinä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä muuta sano! Mauro saisi kyllä nopeudessa mäyrän kiinni, mutta hyvä, että nuo pääsevät pieniin koloihin piiloon ;). Tappelusta voisi tulla ikävää jälkeä...

      Poista
  11. Kiitos sateiden, täälläkin on herkuteltu tateilla ja kanttarelleilla. Itse pyydysretty ruoka on maukasta :) Vähän pottuja kasvimaalta sienisoosin kylkeen, nam.
    Mauro on viettänyt laatuaikaa, mutta haavoja kannattaa varoa.
    Täällä liikkuu runsaasti erilaisia eläimiä ja vierailulla ollut pikkukoira aivan vauhkoontui innostavista tuoksuista. Onneksi se on kuitenkin tottelevainen eikä karannut minulta viitaan.

    VastaaPoista

  12. Permainan poker pastinya banyak di kalangan remaja hingga dewasa yang sangat menggemari permainan poker, apalagi dalam 1 id game ada banyak permainan kartunya silahkan kunjungi situs kami untuk merasakan kenyamanan dalam bermain.

    buat akun poker online

    akun poker online uang asli


    idn poker.apk versi 2.1.0.1

    download apk poker99

    aplikasi mobile poker.apk


    deposit poker pakai pulsa

    idn poker online

    deposit poker via ovo

    deposit poker via pulsa telkomsel

    deposit poker via pulsa xl

    VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...