sunnuntai 16. syyskuuta 2018

Melkein valmista


Noniin, talolla on uusi takki - punamultaverhous - ja sen alla kaikki on kunnossa! Jos ei ihan vielä, niin lähitulevaisuudessa saamme nähdä, miltä talo näyttää, kun sen ulkokuori on viimeistelty karmeineen ja räystäslautoineen.
Alla näkyy, että oikeanpuoleinen ikkuna on jo siirretty ulkopintaan. Haluamme ehdottomasti ikkunat laudoituksen kanssa samaan tasoon vanhan rakennusperinteen mukaisesti. Uusissa taloissa ikkunat nykykäytännön mukaan sisennetään, mutta emme tingi periaatteestamme. Tältä osin talo palautuukin alkuperäiseen asuunsa, sillä ikkunat ovat olleet syvennyksissä sitten talon aiemman eristämisen.Tyytyväinen isäntä siellä talon kulmalla odottelee, josko jo lähdettäisiin sienimetsään.


Sienimetsällä oli ihanaa - aurinkoista. Tänä vuonna kanttarellikausi meni meiltä kokonaan ohi tai sitten niitä ei ollut. Nyt löytyi tatteja, mutta ei yhtä paljon kuin aiempina vuosina. Ihan riittävästi kuitenkin.


Lämpimän kesän ansiosta yrityksemme viljellä kirsikkatomaattia on onnistumassa. Oli vähän tyhmän hommaa ruveta kasvattamaan taimesta asti avomaalla tomaattia (Mikon idea) ja olen koko kesän manannut, ettei niistä mitään ehdi tulla. Samalla olen vaalinut niitä ja nyppinyt varkaita, toivoen olevani väärässä. Tänä viikonloppuna keräsimme ensimmäiset desit ihania, omia tomaatteja. Nyt pensaat ovat täynnä raakoja hedelmiä ja siksi tilaankin vielä pariksi viikoksi lämpöä!! Tomaatit on pressutettu muovilla, jotta ne kestäisivät viilenevät illat ja yöt. Peukut pystyyn, että niistä kypsyy yhtä punaisia kuin talomme ja saamme vaivalla hoidetun sadon kokonaisuudessaan ruokapöytään. 


Eiköhän niin talo kuin tomaatit kypsy valmiiksi ihan lähiaikoina,  

luottaa,


38 kommenttia:

 1. Talo on kyllä upea!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tuntuu hienolta, että siitä entisestä rötisköstä voi joku sanoa noin :).

   Poista
 2. Siellähän alkaa näyttää todella hyvältä! Ja varmasti tuntuu hyvältä :)
  - Aurinkoista syyskuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaat oikein - niin mahtavalta tuntuu! Kiitos Marru!

   Poista
 3. Oijoi, näyttää hyvältä!! Oikeat valinnat olette tehneet. Mukavaa syksyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, näin minäkin uskon. NÄissä oloissa punamullatun talon ylläpitokunnostus on helpointa :)

   Poista
 4. Tuo ikkunoiden laitto ulkopintaan on hyvä ajatus. Meillä on valittu samaa periaatetta vanhassa talossa kun asumme - emme ole halunneet eristää kotitaloamme ulkopuolelta ja sen myötä "upotta"a ikkunoita alkuperäistä tyyliä syvemmälle.
  Ihanalta näyttää jo nyt♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Ulkopinnan tasolla olevat ikkunat keventävät ilmettä kummasti. Onneksi tämäkin asia ymmärrettiin miettiä läpi.

   Poista
 5. Voi talosta on tulossa todella upea! Kokemus on opettanut että tomaattien kasvatus kannattaa aloittaa valmiilla taimilla, niin ehtii saada satoa kesän aikana. Toivotaan että lämmintä piisaa ja saatte tomaatit vielä syötäväksi. Kypsyvät kyllä lopulta myös keittiön pöydällä. Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, uskon myös, että valkoisten karmien myötä saadaan tästä entisestä rumiluksesta vielä kaunotar :).

   Olin aikeissa ostaa taimet, mutta tuo toinen puolisko ehti aloittaa kylvöpuuhat. Kiva olisi ollut saada tomskut kesäksi, mutta jos ylipäänsä saamme satoa, olen tyytyväinen kaiken vaivannäön päätteeksi! Ei kuitenkaan jatkossa enää näin :).

   Poista
 6. Tulee hieno ja on jo! Ikkunoiden siirrosta iso plussa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos - kiva saada mielipiteesi ja kannustuksesi :).

   Poista
 7. Voi miten hyvältä näyttää! Tulee komea taloa vaikka oli tuo sitä jo ennen remonttiakin. Tomaateista kannattaa ottaa jo kaikki lehdet pois ja mahdolliset kukat, sato kypsyy nopeammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Katja! Juu, olen nyppinyt kukkia pois ja lehtiäkin. Kiitos vinkistä, jatkan sitä vähän reilummalla kädellä :).

   Poista
 8. Oi, miten kaunis talo.

  VastaaPoista
 9. Nopsastihan tuo talo tosiaan etenee! Hieno tulee!! :-) Ja toivotaan suotuisia säitä tomaateille, tällä viikolla pitäisi vissiin ainakin olla jossain kohtaa hyvinkin lämmintä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin me kuin vissiin blogin lukijat ovat tottuneet etanan vauhtiin, mitä meidän tekeminen lähinnä on, mutta nyt tapahtuu kovalla vauhdilla isoja asioita. Vitsit, kun kivaa välillä!

   Jee, lämmintä saisi nyt olla, että pysyy yöpakkaset poissa vielä hetkisen.

   Poista
 10. Talosta tulee ihan kuin uusi, mutta onneksi ei sitä kuitenkaan ole :).

  Ai että mutta noi sieniviipaleet tuossa kelottuneen lankun päällä näyttää mun silmään ihan hitsin hienoilta. Tulee ihan mieleen joku muinaisaikainen kaiverruskirjoitus (sulla olis varmaan joku ammattimaisempi termi tolle ;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ihan hassua, että se todellakin näyttää ihan kuin uudelta. Niin hyvää jälkeä, kun kaikki on millilleen eikä melkein. Ja itse asiassa esim. seinälinjoja on suoristettu yms. Vanha se on kuitenkin sielultaan ja sisimmältään :).

   Minäkin nautin ensimmäisen annoksen sienistä ihan vain visuaalisena nautintona kun ihailin asetelmaani. Oli jotenkin kiva asetella ne viipaloituna riviin - silloin kun on vapaapäivä voi tehdä kaikkea tällaista "turhaa", hah!

   Poista
 11. Aivan uskomatonta, kuinka nopeaan tahtiin tuo teidän päätalonne valmistuu remontista!
  Minä oikeasti luulin, että saamme seurata pari kolme kesää ja syksyä sen valmistumista. Hienolta näyttää!
  Ensi kesänähän sinä häärit jo sisustushommissa. :)
  Tuo kuva peratuista tateista on ihan mahtava!Onnea saaliista!
  Luulen, että kanttarellikausi ei ole alkanut vielä kunnolla.Joten mahdollisuuksia vielä on.Mekin lähdemme huomenna tsekkaamaan maalle, josko jo olisivat valtoimenaan nousseet.Ihan vaan maistiaiset olemme mekin vasta löytäneet, kun yleensä tässä vaiheessa on kerätty jo parikin sataa litraa.(meillä kun on ottajia ja ostajiakin ;) )
  Ihanaa, että tomaatti yllätti.Toivon myös, että kypsyvät nuo loputkin.Ajatteleppa sitten, kun kaikki (noin niinkuin pääasiallisesti) on rakennusten osalta tehty, ja pääset oikein kunnolla keskittymään omavaraisuuteen kasvimaan osalta.:)
  Mukavia alkusyksyn päiviä teille Iduriin! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä, ulkokuori tulee nyt kertaheitolla kuntoon, mutta ihan vielä en usko sisustavani talossa ensi kesänä, vaikka niin haluaisinkin! On vielä paljon siivottavaa, lattioiden tekoa, sisäkattojen laittoa ja varmaan ikkunahommia ensi kesäksi, eli sisustamaan päästään ehkä vasta sitä seuraavana kesänä. Mutta nyt naututaan tästä!!

   Ai, voisiko ollakin niin, ettei kanttarellit vielä ole kypsyneet. Jään mielenkiinnolla seuraamaan, josko niitä vielä saataisiinkin. Pidän peukkuja sekä teille että meille!

   Voi miten ihanan ajatuksen istutit mieleeni: sitten joskus hoitelen vain hyötypuutarhaani ja sadepäivinä ompelen. Ah ja hih!

   Poista
 12. Ohhoh, millä vauhdilla talon remontti onkaan edennyt!
  Hyvältä näyttää, kuten myös tuo tattisaaliisi ❤
  Toivotaan jo ihan tomaattienkin takia lämmintä ja aurinkoista syksyn jatkoa teille sinne Iduriin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, nyt on hyvä vauhti päällä :)
   Luulen, ettemme hirveästi enää tarvitse sieniä, koska vähän on viime vuotisiakin vielä jäljellä. Sienestäminen on kuitenkin kivaa ihan vain metsässä liikkumisen vuoksi, joten jos jotain vielä tulee, annetaan sukulaisille :). Lempeää, aurinkoista syksyä myös teille sinne vesille ja missä sitten liikutte!!

   Poista
 13. Hihii, ihana tattikuva! Tomaattien kesä on todella ollut tänä kesänä. Minäkin onnistuin kirsikkatomaatin kanssa, tosin siitä taitaa olla kiittäminen Hosulia, joka tomaatille niin kauniisti puhui.

  -Ruut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että sun tomaattisato onnistui!! Kivaa syksyä sinne!

   Poista
 14. Hyvältä näyttää!

  Jos tomaatit eivät kypsy ulkona, niin ne voi laittaa kaapin hyllylle pimeään. Tämä oli mummini vinkki ja niin olen omat viimeiset poimimani pihatomaatit kypsyttänyt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tämä on hyvä vinkki - kiitos!

   Poista
 15. "Pientä" projektia siellä näyttää olevan 😊. Komea talo tulossa. Tomaattien kasvatuksessa pätee vanha sanonta, harjoitus tekee mestarin. Ensi kesänä tomaattien ympärille seinustaa suojaksi, lämpö antaa vauhtia kasvuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos!! :). Laitoinkin jo nyt muovit ympärille ja seinustana myös lämpöä keräävä kallio. Totta, joka vuosi oppii uutta!

   Poista
 16. Sitten jos oikeasti viilenee niin meillä viimeiset tomaatit asuu munakennoissa, lämmintä ja pimeää, toimii hyvin kypsyttämönä. Kiva että onnistuitte saamaan kuitenkin tomaattia omasta maasta :)

  VastaaPoista
 17. Voi jestas, miten ihana Idurin päätalosta tulee! Kirjaimellisesti herää henkiin ja vanhaan kukoistukseensa!

  Ja on muuten hieno tuo sienisaaliinkin esittely. Melkein kuin sienilajikenäyttely ;)

  Meillä viimeiset tomaatit kerätään aina syksyisin kakkukuvun alle kypsymään tuvassa. Eivät viimeiset vihreät oikeen jaksa kypsyä ulkona, kun aamulla on jo hieman kuuraakin maassa. Vanha hyvä niksi on laittaa omena kypsymään kerättyjen tomaattien keskelle. Se on toiminut hyvin ja siinä tapahtuu juuri se, miksi omenoita ei pitäisi laittaa joulukukkien lähelle. Meillä siis tomskut laitetaan aurinkoiselle tasolle kakkukuvun alle ja tomskujen keskelle omena, joka vauhdittaa kypsymistä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna! Juu kyllä tuntuu kivalta, kunntalo alkaa näyttää ryhdikkältä! Mahtava kypsyttelyvinkki - juuri keräsin pois viimeiset vihreät pensaista. Aika myöhäiseen meni, mutta otan omenavinkin käyttöön.

   Poista
 18. Vau <3 Talo näyttää aivan todella ihanalle. Väristä tuli kaunis.

  Me ollaan muuten tänä vuonna saatu ihan ennätyksellinen tattisato. Kuivuri on hurissut päivä tolkulla. Kanttarelleja tuli meillekin huonosti. Vain muutaman kerran puoli koria. Ryöpättäviä rouskuja taas on säilötty pian yli oman tarpeen. Suppilovahverokausikin alkoi juuri:) Metsät <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sienisatonne kuulostaa todella hyvältä! Kuivuri onneksi pelastaa innokkaan keräilijän :).

   Kiitos Laura, talon väri näyttää omaankin silmään just täydelliseltä.

   Poista
 19. Talosta tulee kyllä niin kaunis... �� Ja ihanaa, kun olette niin tarkkoja yksityiskohtien kanssa! ����

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...