sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Tilausmatto ja myräkkä

Taiteilijaystäväni kiinnostui jokin aika sitten räsymattojen tekemisestä ja taiteilija kun on, hän oppi menetelmän nopeasti ja ryhtyi pian opettelemaan tavallista vaativampien kuvioiden tekoa. Meillä tuli puhetta hänen upeista matoistaan ja kun kerroin, että tulen tarvitsemaan useampia räsymattoja päätaloomme, ei kulunut aikaakaan, että olin pistänyt kahdesta matosta niin sanotusti tilauksen sisään :).

Tästä alkoi pohdinta, mitä sävyjä haluaisin mattoihin, jotka tulisivat tupaan. Paitsi, että tässä vaiheessa taloprojektia minun oli hirmu vaikea määritellä värisävyjä, huomasin myös, että taiteilija kun kerran on, ei pilkun tarkka ohjeistus taidakaan toimia. Hänellä oli omista mielipiteistäni poikkeavia näkemyksiä siitä, mitkä värit mm. sopisivat yhteen ja millä tavalla kirkkaita sävyjä pitäisi taittaa murretuilla. Ajattelin tämän huomatessani, että menköön, hän tämän osaa enkä minä. Ja olenhan aina pitänyt hänen taideteoksistaankin. Taiteilijalla pitää näköjään olla taiteilijan vapaus, vaikka kyseessä olisi räsymatto :). Paitsi, että nykytekijöiden mukaan ei kuulemma pitäisi käyttää termiä 'räsymatto'. Sitä nyt kuitenkin käytän, koska minulle se tarkoittaa jotain arvokasta ja käsin tehtyä, ei mitään halventavaa. Ja nimenomaan haluan taloon perinteisellä matonkudetekniikalla tehdyt matot. Uudenlainen twisti tähän perinteeseen kyllä kelpaa!

"Riskin" otto kannatti. Ensimmäinen tilausmattoni päätaloon valmistui ja olin onnesta soikea rullan avattuani, sillä minusta siinä on juuri sopivan särmikkäät kuviot ja varmasti meille istuvat sävyt.
Kuvasin maton pari viikkoa sitten, eli meillä ei todellakaan ole enää näin vihreää kuin alla olevassa kuvassa :). Tänään on upea, kirkas ja kirpeä päivä, mutta eilinen myräkkä muistutti minkälainen syksy saaristossa voi olla.Merellä oli myrsky ja oli tosi koleaa. Meidän piti lähteä tekemään erästä siirto-operaatiota, mutta palasimme takaisin suuaukolta vastatuulen ja aallokon vuoksi. Jäämme odottelemaan turvallisempaa keliä, joten siitä myöhemmin.


Mielen valtasi taas kerran ajatus siitä, että vielä jonain päivänä istumme tuolla ylhäällä talolla tuvan lämmössä juuri tällaisina päivinä!

Hytisten,24 kommenttia:

 1. Upea matto ja kuviointi, enpä ole tainnut nähdä noin kaunista koskaan ennen. Hyvä ettei vanhat perinteet häviä, räsymatot kunniaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, mahtavaa kuulla, että pidät. Olen samaa mieltä, että on hienoa, että vanhat perinteet säilyvät ja jopa uudistuvat. Siksi on kiva voida tukea uutta tekijää, joka on opetellut tällaisen taidon.

   Poista
 2. Upeita ovat niin matot kuin maisematkin! Ja ihana tuo ajatus tuvan viihtyisästä lämmöstä syyspäivinä. Se tunne on selvästi kudottu mattoonkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanasti sanottu, Airi. Kaunis kiitos!

   Poista
 3. Onpa kaunis ja uniikki matto, ihan kuten itse päätalokin, jonne se sitten aikanaan pääsee arvoiselleen paikalle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on nimenomaan uniikki, mikä on ajatuksena minulle tosi tärkeä. Ja toisesta tulee uniikki myös, eli ei jäljittele tätä ensimmäistä. Kiitos!!

   Poista
 4. Voi, hän on todella tainnut myös perehtyä vanhoihin malleihin.
  Meillä on kuvioiltaan melkein identtisiä mattoja maalla, jossa mummuni ja tätini mattopuita louskutelivat joka vuosi.
  He myös olivat kovin taitavia kaikissa käsitöissä ja matoissakaan ei niinkään suosittu tasaraitaa, vaan näitä vaativimpia kuvioita.
  Luulen, että yhteisössään naiset ennenvanhaan jopa saivat arvostusta ja kasvattivat itsetuntoaan näillä mattojenkin "vaikeusasteilla" ym. :)
  Todella kaunis on tilaamasi matto, ja niin saaristoon istuvat värit!
  Huh, mikä myräkkä teillä ollut! Täällä meilläpäin ei räntää vielä ole satanut.
  Tuossa kolmannessa kuvassa kiteytyy koko paikkanne kauneus,historia ja uusi elämä mielestäni.<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on perehtynyt ja istunut kokeneempien taitajien opissa. Joskin ymmärsin, että hän on aika nopeasti lähtenyt myös soveltamaan oppimaansa ja kokeilemaan omien kuvioiden kanssa. Putosin aivan kärryiltä, kun kuulin miten tällaisia tehdään, joten arvostan niin oman mattoni tekijää kuin noita sinun sukulaisiasi, jotka ovat kyenneet näin monimutkaisiin käsitöihin!

   Kiitos kauniista sanoistasi taas kerran!!

   Poista
 5. Vau! Onpa todella kauniit värit ja kuviot tuossa matossasi. Taiteilijaystäväsi on käsittämättömän taitava :).

  Onnea uudesta matosta ja kehut taiteilijalle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olen aivan innoissani siitä, miten sain jotain vielä hienompaa kuin tiesin tilanneenikaan :))

   Poista
 6. Upea matto! On siinä tekijänsä valinnut itselleen oikean puuhan, kun taito on tuota luokkaa! Ehdin vasta nyt blogin kautta kommentoimaan päätalon muutosta. Se on niin upea! Todella onnistunut ja kaunis lopputulos, vanha talo on herännyt henkiin myös julkipuoleltaan ja on suorastaan koreana, kuten kuuluukin. Taidatte olla iloisia kun olette päässeet puuhissa jo näin pitkälle. Niin monta rakennusta ja tilaa ylipäätään on jotain ihan muuta kuin silloin, kun astelitte paikalle ensimmäisen kerran. Sinnikkyys on palkittu :)

  Täällä vasta odotellaan ensilunta, vaikka tässä viikolla yhtenä yönä olikin hieman satanut räntää. Vain sen verran, että yhtenä aamuna pienistä länteistä huomasi taivaalta tulleen yön aikana muutakin kuin vettä. Olisi mukavaa jos tulisi jo ensilumet tännekin, se on aina niin hieno hetki joka vuosi. Toisaalta tietenkin ollaan oltu iloisia leudosta syksystä, jonka myötä meillä on vasta nyt haettu Gerdan kesäsuojasta patteri saliin tukemaan pakkasen puolelle menevien öiden lämmitystä. Tuulet ovat tällä viikolla olleet kovin koleita ja puuskaisia, ensi viikolle on ennustettu taas kovempia ja kylmiä tuulia, joten saapas nähdä josko sieltä joku kaunis hiutalekin sataisi valkoisena maahan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano, tämän ihmisen kannatti ryhtyä tekemään mattoja :)

   Voi kiitos Johanna kommentistasi taloon liittyen. Nyt on tosiaankin syytä pysähtyä katsomaan matkaa taakse päin ja todeta, että huikean paljon on onnistuttu tekemään rauniotilan kohentamiseksi. Kyllä olemmekin tosi onnellisia, vaikka talo on sisältä vielä aivan kokonaan tekemättä. Mutta nyt se on suojassa, joten millään ei ole enää kiire ja hengenhätä. Tiedät, mistä puhut, kun laitettavaa on teilläkin vaikka kuinka! Kiitos kannustuksestasi ja mukavaa valkean maiseman odotusta sinne ja lämpöä tupaan pakastuvina öinä!

   Poista
 7. Ihanan raikkaat värit ja todella upea matto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niin, pelkäsin vähän noita murrettuja sävyjä, kun halusin mattoon raikkaan ilmeen, mutta nyt ymmärrän, että niitäkin tarvitaan, jotta kirkkaat värit erottuvat. Jännä juttu.

   Poista
 8. On kyllä hienot matot! Kannatti antaa taiteilijan hoitaa taiteileminen :-) Niin, termi räsymatto ei tosiaan kuulosta kovin hienolta, mutta mikäs se sitten on jos ei räsymatto? Voisko se olla suomalainen matto vs. itämainen matto?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! (tässä siis vasta yksi matto, kuva ehkä hämää). Se on kuulemma vaan matto. Outoa, ettei räsymatolle ole keksitty mitään uutta parempaa nimeä, jos kerran sanasta halutaan eroon. Yritin itsekin sellaista keksiä, mutta ei tullut mitään hyvää ja kuvaavaa mieleen :(.

   Poista
 9. Ihana matto <3 Kyllä on värit kohdillaan, kuviot on kuin parhaimmista villapaidoista. Räsymatolle ei tarvitse mielestäni keksiä uutta nimeä koska nimeen jo sisältyy historia sekä käsillä tekemisen taito :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ja olen samaa mieltä :)

   Poista
 10. Upea matto, kerrassaan hieno kuviointi!

  VastaaPoista
 11. Onpas hieno! :)

  VastaaPoista
 12. Siis kertakaikkisen upea matto, todellakin taideteos! Ja komian myräkän olet saanut myös ikuistettua kuviin, jäätävä tunnelma ja hytinä välittyy tänne asti. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, myräkkäkin oli melkoisen komea. Äkkiä tultiin taas sen jälkeen lämpimämpiin säihin, mutta tuuli tekee merellä kyllä hyisen tunnelman!

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...