torstai 30. heinäkuuta 2015

Niukasta luksusta


Kotiuduimme maanantai-illalla kisoista takaisin saarelle. Venevajan vintin rakennus jatkuu - tällä hetkellä Mikko nakuttaa sinne lankkulattiaa. Olen ollut apuna välipohjan tekemisessä, johon on tarvittu neljä kättä, mutta pääasiassa Mikko rakentaa ja minä takaan tällä hetkellä ruokahuollon toimivuuden ja paikkojen siisteyden. Lisäksi olen kulkenut ahkerasti nenä maassa sienien ja marjojen perässä. Näin kasvukautena tulee mietittyä entistä enemmän sitä, mikä on ruuan lähde, mitä saarelle kannattaa kantaa ja voisiko sitä edes osittain itse hankkia. Nyt olen ehkä hieman aiempaa enemmän ehtinyt paneutua ruuanlaittoon ja tähän koko pohdintaan. Olemme ylipäänsä vähän höllänneet muuta työtahtia tänä kesänä. Tasapaino alkaa löytyä.


Maailman suurinta sienisaalista en ole löytänyt - itse asiassa täältä saarelta vain vähän - mutta muualla käydessämme olen poiminut kanttarelleja tänä kesänä arviolta kuutisen litraa. Ihan kelpo satsi hyvin vähän sienestäjänä kunnostuneelle henkilölle ;). Kanttarelli on parempaa tuoreena kuin pakasteena, joten olen kehitellyt erilaisia sieniruokia voidaksemme syödä poimitut sienet saman tien. Näin ollen täällä on syöty sieniä useana päivänä peräkkäin.Tänä kesänä olemme kalastaneet ahkerammin ja syöneet enemmän kalaa kuin edellisinä vuosina. Kalaa on myös tullut helpommin suhteessa käytettyyn aikaan, mikä ilahduttaa kovasti! Jonkin verran olemme jopa saaneet sitä pakkaseenkin. Muistin keväällä, että Idurin navetassa on melko uusi pakastin (kai kalastajan aivan loppuaikojen hankinta), ja roudasimme sen alas venevajaan - paitsi kalasaaliin toivossa, myös muun varautumisen vuoksi: Kun käymme kaupassa, tuomme mukanamme kerralla enemmän ruokaa, eli pakastamme osan ruuista välttääksemme turhia kauppareissuja. Tämän lisäksi olemme tuoneet omat viime kauden loput karitsanlihat saareen.

Mikon bravuuri on lampaan lapa tai potka kevyesti savustettuna ja sitten nuotiolla kasvisten kera haudutettuna.Kesälampaista saatava liha ei yksin aivan riitä meille vuodeksi, mutta noin 3/4-vuodeksi sentään. Viime vuoden viimeisiä paloja viedään juuri nyt. Menestyksekäs linnustus- ja metsästyskausi voi vuosittain täyttää tuon puuttuvan tarpeen. Muutoin turvaudumme markettiin.

Merestä eniten on tullut haukea. Jossain vaiheessa aloin epäröidä, kannattaako sitä kilokaupalla pakastaa, mutta sitten eräs ystäväni vinkkasi haukipullista. Hän kuulemma kehittelee haukipulliin aina erilaisia makuja joko kotimaisilla yrteillä tai jopa itämaisilla mausteilla. Hyvä idea ja tätä aion kokeilla!


Mikko on loistofileoija. Taito periytyy jo aiemmilta vuosilta.Jokunen sopivan kokoinen ahvenkin on tarttunut syöttiin.


Useana päivänä ruokapöydässämme on kasvisruokaa. Liha- ja kala-aterioillakin lautasen täyttää tähän aikaan vuodesta pääasiassa salaatti. Yrttien lisäksi sitä on saatu hyvin omasta takaa.


Tämän kesän kasvisruokahitti on ollut italialainen perinteinen pastaruoka - burro e salvia - eli pastaa salvian, voin, öljyn, valkosipulin ja parmesaanin kera. Salviapuskani rehottavat, joten tätä reseptiä on hyödynnetty nyt joka viikko kesän alusta lukien :). Jostain syystä en vielä viime vuonna tajunnut, että salviaa pitää alkaa syödä heti, kun se aloittaa kasvunsa. Olinpas tyhmä, tajuan nyt, kun uutta puskee ylös koko ajan ja viimevuotisia kuivattujakin on vielä jäljellä!


Nyt on mustikka-aika käsillä, sitä ennen saimme vähän ahomansikoita ja sitä ennen raparperiä. Ämpärikaupalla en pysty mustikkaa keräämään, mutta tämän viikon keräysannoksesta on jo muutama litra saatu pakkaseen sen lisäksi, että ahmimme mustikkaa aamiaisjugurtin lisukkeena. Aika isoja, iloisia molluskoja on metsässä tänä vuonna :)) ja sieltä täältä löytyy aina jokunen sieni.


Tämä herkkuaamiainen (mustikkakiisseliä, mustikoita, jugurttia, hunajaa ja mysliä) on eiliseltä - aurinkokin porotti koko päivän kivasti.


Ruoka on erittäin tärkeä osa-alue elämässä ja ruokailun voi järjestää niin monin eri tavoin. Pidemmän päälle en pidä siitä, että vain hutaistaan remonttiateriat mahan täytteeksi, mihin meilläkin on usein syyllistytty. Toivottavasti nyt vähenevässä määrin. Ruuasta pitää pystyä nauttimaan ja kun sitä on itse hankkinut, on nautinto vieläkin suurempi! Pienikin omavaraisuus tuntuu oikealta, kun siihen on tällainen mahdollisuus. Se, että olemme vähän "eristyksissä" eikä kaupassa käydä kovin usein, ei saa minun mielestäni merkitä ruuan tason laskua, vaan päinvastoin; hyvät raaka-aineet, vaikkakin vähäiset, voivat tehdä arkisesta päivästä luksusta. Niukkuudeksi sitä voi myös kutsua, mutta tunnen, että se tekee ainakin meille pelkästään hyvää.

Seuraavaksi lupailen palata venevajapäivityksellä. Nyt sade näytti taukoavan, joten taidan suunnata mustikkametsälle. Pieni keräämishimo tuntuisi olevan nyt päällä, joten hyödynnän sitä!

Nautiskellen,34 kommenttia:

 1. Mainioita ruokia olet siellä loihtinut. Serkkuni vaimo tekee vallan noita haukipullia ja lisäksi ovat käyttäneet haukea myös pizzassa - on kuulemma erinomiasta tuo haukipizza. Itse olen kala-allergikko, harmillinen juttu.
  Meilläkin saatiin ensimmäiset kantareelit tuossa alkuviikosta ja tein hetimiten ihanaa muhennosta. Kyllä oli suun mukaista :)
  Taidankin kopsata sinulta idean salviapastaan, täälläkin salviapensas rehottaa valtoimenaan.
  Mukavaa loppuviikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, hyvältä kuulostaa. Sienimuhennosta on helppo varioida - kokeilin korvata kerran kerman mascarpone-juustolla ja siitä tuli vieläkin parempaa:). Hyviä salvia-aterioita teille!

   Poista
 2. Ihanan näköinen aamupala! Ruokafilosofiasi uppoo niin hyvin omiin aatoksiin, sun toteutus on vain jo paljon pidemmällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) kiitos! Filosofian toteutus on yoki paljon kiinni olosuhteista ja mitä onnistuu luonnosta saamaan. Nyt on ollut tuuria! Lihan suhteen olemme lähes omavaraisia, mutta muussa voisi vielä petratakin. Tosin täysi omavaraisuus ei ole tavoitteemmekaan - jos pystyy hankkimaan osan ruuista lähituottajilta jne, ja hyödyntämään kausivihannekset olen aika lähellä ideaaliani.

   Poista
 3. Varsinkin lomalla on vielä aikaa nauttia hyvästä ruoasta ja sen laittamisesta ilman kiirettä, luksusta sekin.
  Herkkuja teillä näyttää olevan vaikka ja mitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin, kun on aikaa paneutua ruuanlaittoon, siitä nauttii enemmän ja tuleehan siitä myös parempaa:)!

   Poista
 4. Näitä kuvia katsellessa ja tekstiä lukiessa tuli kyllä vesi kielelle! Varsinkin tuo teidän aamiainen..mums :) Itsekkin olen hyödyntänyt metsän sinisiä joka aamupalalla ja metsään tekee mieli koko ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mums-aamiaisia saa nyt ihanasti joka päivä :). Iloisia poimintaretkiä sinne!

   Poista
 5. Asia josta olen eniten kärsinyt raksa-aikana on juuri tuo, että ruoka tulee liian usein hutastua nopeasti ja helposti mahan täytteeksi. Toivottavasti siihen tulee pikaisesti muutosta. Vesi herahti kyllä kielelle näitä kuvia katsellessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, nyt olen yrittänyt ryhdistäytyä tässä asiassa ja kyllä hyvä ruoka kohottaa tunnelmaa tauolla ihan sen saman raksan keskellä!

   Poista
 6. Voi miten ihana postaus taas!
  Tuo ruuan tuottaminen itse on mielenkiintoinen aihe. Meillä ei siihen ole suuremmin mahdollisuuksia, mutta jollain primitiivisellä tavalla ajatus kiehtoo ja muistelen samalla lapsuuttani maalla mummolassa. Oletteko ajatelleet istuttaa marjapensaita ja omppupuita? Entä herneitä? Olen ymmärtänyt että ainakin nuo menestyvät helposti melkein itsestään... Ja just oli muuten viimeisimmässä Martta-lehdessä kesäkanalan perustamisesta :D

  Joka tapauksessa itse valmistettu ja parhaassa tapauksessa itse kasvatettu tai pyydystetty ruoka on todellakin merkityksellisempää kuin valmis eines. Sen äärelle hiljentyy nauttimaan kiitollisena jokaisesta suupalasta ja maistelee tarkkaan työnsä tulosten makusävyjä. Olette onnenpossuja siellä Idurissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vii kiitos! Tämä paikka vähän niin kuin velvoittaa hankkimaan itse, mutta pelkästään positiivisella tavalla. Siinä missä on mahdollisuus tuottaa jotain itse, sitä mielellään ottaa hyödyt irti kun palkintona on laadukasta ruokaa.

   Marjapuskia on muutama mutta eivät tuota (vielä) kovin hyvin. Tai sitten laitoin ne huonoon paikkaan. Omppupuidenkin istutus on suunnitteilla! Myös muuta kasvimaata laajensin pikkuisen tänä vuonna. Vähitellen lisää!

   Poista
 7. Tuli nälkä :) Minulle iskee joka vuosi alkukesästä väsähtäminen ruuan laittoon. Ei iske, ei sitten millään. Ja kun mennään vähän eteenpäin ja alkaa satokausi niin inspiraatio ruuan laittoon on valtava. Tuoretta ruokaa itse kasvatettuna tai läheltä kerättynä, ihan parasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se sato onneksi sitten inspiroi! Teillä sitä tulee varmaan hirmuisesti:)

   Poista
 8. Niukkaa? No ei todellakaan. Pelkästään luksusta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei ehkä niukkaa, vähäeleistä pikemminkin - ja niin hyvää, nam.

   Poista
 9. Voi nam :) Ihanaa laadukasta lähiruokaa, tähän olisi tavoite itselläkin. Kun muistaisikin laadukkaan ruuan myös tänä raksa-aikana, eikä vain ajattelisi että sitten kun... Elämä on kuitenkin tässä ja nyt. Pitäisi osata nauttia ja löytää se kuuluisa tasapaino.
  Ihania loppukesän päiviä sinne!

  Riikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin, ei enää "sitten kun" vaan "tässä ja nyt". Raksa-aikakin on kivaa, mutta välillä sitä pitää myös hiukkasen ylevöittää. Meillä on tahti hidastunut ihan luonnostaan, kun kriittisimmät asumismukavuuteen liittyvät asiat on saatu jollekin tolalle :). Tsemppiä raksailuun!!

   Poista
 10. Wau, ihania ruokia! Ja kiitos salviapasta-vinkistä! En ole maailman paras yrttien käyttäjä ruoanlaitossa ja olen laiskasti jaksanut kokeilla uutta. Niinpä salvia on saanut jäädä ihan rauhaan kasvimaalle. Pastareseptisi menee testiin! Ja hienoa kuulla, että otatte vähän rennommin, valmista tulee silti hienoon tahtiin! Meillä on siirrytty vähän liiankin rentoon tahtiin. Mutta joskus näin, ehkä paahtamisen aika tulee taas pian. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihanaa, nauttikaa rentoilusta!! Kaikella on aikansa. Salvia laitetaan tässä reseptissä vain hetkeksi kuumaan voi-öljyyn maustumaan, sitä ei sen kummemmin kannata keittää. Ja lusikoidaan pastan päälle.

   Poista
 11. Luksusta todellakin. Herkulliset kuvat. Olin mökkireissulla mustikkametsällä itsekin ja koin kuinka keräilijä minussa heräsi. Nyt en meinaa saada rauhaa, kun tiedän mätästen siellä vielä odottavan. Omavaraisuus tuntuu hienolta, vaikka kuinka pientä se olisikin. Kyllä nuo omat salaatit ja yrtitkin on niin hieno ottaa lautaselle. Teidän kalansaaliista ja lihoista puhumattakaan :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Juu keräilyhimo iskee helposti, jos löytää riittoisat mättäät :). Eikun hyödyntämään!

   Poista
 12. Voi mitä ihania ruokia! Haukipullat ja -pihvit on tosiaan hyviä, ja hauki ihan savustettunakin on hyvää. Tuo pasta kuulostaa hyvälle, pitääpä joskus kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me emme ole haukea savustaneet, kun Mikko on sitä mieltä, että hauki on siihen liian kuiva kala, mutta ehkä se olisi kuitenkin kokeilemisen arvoista!

   Poista
 13. Kuulostaapa ihanalta lisääntyvä omavaraisuus! Meillä kesäkotijakso jää tänä vuonna niin lyhyeksi/pätkäiseksi, että mitään ei voi kasvatella, jollei kuskaa ruukuissa cityyn. Mutta onneksi metsät notkuvat mustikkaa, ja kantarelleja on syöty meilläkin. Puolukkaakin näyttäisi tulevan hyvin! Niin, ja vadelmia oli runsaasti!
  Mukavaa loppukesää sinne saareen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvältä kuulostavat luonnon antimet teilläkin! Puolukasta en tiedä vielä, löytyykö täältä - jää nähtäväksi!

   Poista
 14. Nyt tuli nälkä!! :) Kivaa sunnuntain jatkoa teille Iduriin. <3

  VastaaPoista
 15. Jestas, mitä herkkuja! Ilman muuta kannattaa hyödyntää nuo luonnon tarjoamat herkut, kun niitä siellä on noin runsaasti tarjolla. Täällä on surkea tilanne köökkipuutarhalassa. Mikään ei kasva, kellastuvat vaan ja jäävät taimikokoisiksi. Jospa elokuu pelastaisi edes jotain :) Oppia tämäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi harmi! Meillä tomaatit ovat aivan surkeita verrattuna viime vuoteen, mutta toisaalta uusi kokeilu, maa-artisokka kasvaa loistavasti. Kyllä ne vuodet vaan ovat erilaiset, ei täälläkään ole tällaista mustikkasatoa nähty kahtena edellisenä kesänä. Toivotaan tosiaan kasvimaallesi elokuista piristystä!!

   Poista
 16. Herkkua on siinä monenlaista! :-) Nam. Kunnon lähiruokaa. JOS joku mulle haukea kiikuttais, pullia tai mureketta mä siitä piikkikasasta tekisinkin. Ja voi kun tietäisin jonkun kanttarellipaikan (muunkin kuin kaupan vihannesosaston), ne on niiiiin hyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aiempina vuosina sienestänyt tosi vähän. Tänä kesänä olen käynyt yhdellä vanhalla kanttarellipaikalla pariin otteeseen, jonka lisäksi olen kolunnut saarella omalla metsäpalstalla edes takaisin. Voi niitä turhautuneita tunteja ;). Aiemmin on löytynyt yksi pieni paikka, mutta eilen löytyi jymypaikka - jee. Etsiminen on ensin työlästä, mutta seuraavina vuosina helppoa, kun kanttarelli tulee aina samaan paikkaan. Pikkuhiljaa!

   Poista
 17. Anonyymi10.29

  Nauttikaa te lehtometsien ihmiset kantarelleista, meillä täällä karulla Pohjanmaalla niitä saa etsiä kissojen ja koirien kanssa lähes tuloksetta. Jos keittovärkit joskus saa, sitä syödään pikkulusikalla, että riittäisi pitkään :)
  terveisin Keekeläinen
  PS.Mulle tulee muuten Eeva-lehti, oikein mukavia juttuja tässä elokuun numerossa.... ;) ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta, saamme olla tyytyväisiä jokaisesta ateriasta, joita voidaan syödä ihan kunnon kokoisella lusikalla ;)

   Hauskaa, näit jutun :)). Kaunista kesää sinne Pohjanmaalle ja toivottavasti tattikanta antaa parempaa tulosta!!

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...