sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Karitsakuljetus

Kylläpä meiltä meni tänä vuonna pitkälle karitsojen hakeminen. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Niitty rehottaa jo ihan valtoimenaan, joten tämä oli viimeinen hetki siltä kannalta! Tänä vuonna otimme edellisvuotisiin verrattuna pari kuukautta aiemmin syntyneet yksilöt, jotta ne olisivat ehtineet päästä kasvussaan hyvään alkuun. Viime vuoden huonot kokemukset heikon pahnanpohjimmaisen kuolemasta ja toisen karitsayskästä sai meidät kokeilemaan, josko vähän isompien kanssa menisi kesä huolettomammin. Kuuden sijaan meille riittää nyt viisi, sillä sekä nurmen leikkausteho että lihan määrä on sama kuin kuudella pienemmällä.


Olisiko tästä uteliaasta valkoisesta kenties laumanjohtajaksi?


Kasvattaja antoi matokuurit pojille ennen lähtöä ja vielä keritsikin ne kaupan päälle. Näin säästymme yhdeltä koomiselta sessiolta, eli kerinnän suorittamiselta (Viime vuonna nauroimme aivan kippurassa aikaansaamaamme lopputulosta).


Pässit kotiutuivat meille eilen illalla ja selvisivät hyvin loppuelämänsä stressaavimmasta tilanteesta, kuljetuksesta. Selvästikään nämä isommat eivät olleet yhtä peloissaan kuin aiempien kesien pienemmät lajitoverinsa. 

Mauro haistoi kuljetuslautassa olevat tulokkaat ja lähti uiden katsomaan, josko Mikko veneessä tarvitsee luotsausapua. Mauro teki sinunkaupat näiden kanssa jo eilisillan aikana. Me odottelemme vielä vuoroamme. 
Olen muuten täällä juuri nyt yksin, koska Mikolla on hoidettavia asioita kaupungissa, seniori on kesätöissä vielä viikon ja juniori on seilaamassa serkkujen kanssa. Tai no, en tietenkään voi edes tuntea olevani yksin, kun sain juuri tällaisen lauman seuraksi. Ja Mauro tietysti pitää minusta oikein hyvää huolta kulkemalla herkeämättä kintereilläni.

Hyvää yötä ja aurinkoista uutta aamua, toivottaa Idurin monilukuinen väki!


  

43 kommenttia:

 1. Upeita ja suloisia olentoja! Voin kuvitella kuinka ne juttelevat sinulle... Muka yksin, onhan täällä mää ja mää ja määkin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhah, niinpä juuri :D. Paitsi, että kovin ovat vieraskoreita vielä ja ääntely on vähäistä. No, mikäs siinä, jos ei ole vielä kovin paljoa sanottavaa, kun ei nyt varsinaisesti tunnetakaan.

   Poista
 2. Bäääää! On ne suloisia!
  Voin kyllä kuvitella, ettei se keritseminen ihan heti suju aivan oppikirjojen mukaan... Mitä tästä opimme; keritseminen on iloinen asia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, viime kesänä alkoi viimeisen kohdalla sujua tekniikka kohtalaisesti, mutta viidestä muusta tuli hassun näköiset epätasaisine turkkeineen, joillekin jäi hassut isot kauluskarvat ja joku pääsi karkuun kesken kaiken ja jäi sellaiseksi sitten :)).

   Poista
 3. Mikäpä se on olla noin hyvässä seurassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano! Kyllä koen, että ne ilostuttavat olemassaololollaan ja täydentävät paikan ilmeen.

   Poista
 4. Ihanaa kesää ja yhteiseloa Teille kaikille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marru - nyt taitaakin olla yhtäkkiä kunnon kesä!

   Poista
 5. On ne vaan ihania, jotenkin tuntuu, että nythän tämä kesä on vasta alkamassa. Lämpimiä kesäpäiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kesä alkoi tässä samalla! Hyvä, että tuli lampaat kerittyä, niin eivät läkähdy.

   Poista
 6. Ihanat päkät ♥︎ Mainiota seuraahan sinulla siellä on.
  Joutuisasti heinä varmaan lakoaa näiden suihin. Ihanaa ja nautinnollista alkavaa viikkoa sinne. Kesä taisi juuri alkaa kunnolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin toivon, että heinä häviää ja vauhdilla! Juu, nyt tuntuu kunnon kesältä jo, toivottavasti sielläkin :).

   Poista
 7. Määä oon sitä mieltä, että lampaat on kivoja! On teillä varsinainen lammaskoira, heh :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Määääkin olen sitä mieltä, että lampaat on huippukivoja, jotenkin niin leppoisia. Jos kaikki menee niin kuin pitää, nyt kun ne on tänne saatu, ei niistä näin kesäaikaan ole minkäänlaista vaivaa. Kunhan vesitilkan laittaa esille silloin tällöin.

   Mauro soveltuu tähän(kin) tarkoitukseen hyvin ;).

   Poista
 8. No nyt teillä on siellä seurattavaa, kun tsekkaatte joka aamu karitsoiden kunnon. Minä olen seuraillut, millä vauhdilla kolme heppaa puhdistaa lähiniittyä, ja kunnitoitusta herättää...
  Ihanaa kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, pässinpäät lasketaan pari kertaa päivässä :). Odotan mielenkiinnolla, onnistuvatko nämä saamaan jo vähän liian korkeaksi päässeen niityn vielä kuriin vai tarvitaanko kuitenkin raivuria vielä kerran avuksi. Toivottavasti ei, koska se on monen tunnin hikinen homma…

   Hepat ovat ilmeisen tehokkaita myös. Lehmiä me tarvitsisimme kaislan niittämistä varten ;))

   Poista
 9. Kiva seurata eloanne lampaiden kanssa, kun niistä tai vuohista itsekin kerran haaveillaan. Ovat kerrassaan ihanan suloisia ja mieluisia seuralaisia ja vieläpä hyödyllisiä. Nauti olostasi ja rauhasta luonnon keskellä sekä juuri kunnolla alkavasta kesästä, kun saat olla siellä ihan omillasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuohet ovatkin vikkelämpiä, joten pitäkää varanne, jos niitä meinaatte ottaa ;). Tutustuttuaan ympäristöön ja meihin, käyvät nämäkin päivä päivältä uteliaammaksi eivätkä nämä Kainuun harmaat ole mitään kaikkei kömpelöimpiä yksilöitä: ne kyllä hyppäävät aidan yli, jos se vähän jostain repsottaa, joten tarkkana saa olla :). Mutta suosittelen ottamaan! Kyllä, nyt nautin vain olostani, ihanaa.

   Poista
 10. Voi kun ne on sympaattisia otuksia ❤️ Ja Mauro on kylla ihan "lammaskoira", ei voi muuta sanoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin se Mauro on oppinut tosiaan olemaan näiden kanssa. Osaa jättää omaan rauhaansa ja välillä käy moikkaamassa :). Tosin yhden kanssa sillä tuli jo pieni kärhämä, kun pässi pukkasi liian lähelle tullutta Mauroa, niin se ärähti sille. Mutta välikohtaus jäi siihen, eli paikka tuli näytettyä puolin ja toisin ;).

   Poista
 11. Ne siis tulivat! Mun on pitänyt nimittäin monta kertaa kysyä, onko lambeja tulossa tälle kesälle lainkaan :-) Voi toi valkoinen oli aika hauskan oloinen! Iloa lampurin töihin sinne saareen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, vihdoin, ja ihan hävettää. Itsekin olen ollut kärsimätön ja niin vain on ollut muka muuta kiirettä. Kiitos - iloa tulee riittämään!

   Poista
 12. Meinasinkin kysyä, että eikö Mauro ollenkaan näytä lampaille johtajuuttaan, mutta sainkin jo yllä olevasta kommentistasi vastauksen!
  Luksusta sinulle viettää laatuaikaa yksin, tai no, yksin ja yksin ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin vähän on näyttänyt, mutta kun kerran pässi aloitti! :D. Nämä ovat varsinaisia puskijoita. Tänään koko tanner kumahti ja oikein pelästyin, mitä tapahtui, kun kahdella kolahti päät vastakkain. Voi olla että sattuisi vähän vähemmän, jos olisi ehtineet sarvet kasvaa eivätkä olisi aivot, jotka kalisevat yhteen...

   Poista
 13. Ei tuollaisen lauman kanssa tosiaankaan voi olla yksin :)
  Ruohonleikkurit aloittivat heti työnsä, näemmä. Vähän isommat karitsat on varmasti hyvä vaihtoehto, ainakin vähemmän huolta molemmin puolin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä - ymmärsivät heti, miksi olivat tänne päässeet ;). Nämä vaikuttavat aika paljon karaistuneemmilta kuin edelliskesien pienokaiset. Näin on ehdottomasti parempi!

   Poista
 14. symppiksiä kavereita!

  VastaaPoista
 15. Sitä mietiskelin, että millaista olisi joka kesä saada uudet tulokkaat ja kuinka kauan kestää ennenkuin yksilöiden ominaispiirteet alkaa tulla tutuiksi? Ja että kiintyykö niihin kaikkiin yhtäläillä vai voiko joku karitsa olla sillälailla ärsyttäväkin, että alkaa ottaa jossain vaiheessa pannuun :)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä yksilöiden piirteet tulevat esiin vasta vähän pidemmän ajan seurannassa sitämyöten, kun joku katraasta tekee aina jonkun tietyn jutun uudestaan ja uudestaan. Joku esim. puskee eniten, toinen on uteliain, yksi säikyin, kolmas röyhkeän päällekäyvä ja joku ei inahdakaan, kun joku taas pitää koko ajan meteliä jne jne. Kaikkiin olen aina kiintynyt - juuri siitä syystä, että se on sellainen kuin on :). Kiintynyt vähän liiaksikin, koska nämä ovat meillä myös siksi, että saisimme paistia pataan. Se ei tunnu vieläkään kivalta, vaikka luulisi tähän jo tottuvan. Ja joo, viime vuonna yksi oli sekä röyhkeä, ahne että utelias, ja se tyyppi alkoi toden teolla ärsyttää. Mutta, tykättiin me siitä kaiken uhallakin ;). Joka vuosi on ollut kiinnostavaa seurata lauman käyttäytymistä. Eli itse asiassa loppujen lopuksi lampaat ovat minusta ensi sijaisesti lauma. Yksin ne eivät olisi sellaisia kuin ovat, eli nimenomaan se helpottaa myös ajattelemaan ne hyötyeläiminä, joilla loppupeleissä on vain vähän yksilöityjä piirteitä, jos vertaa moneen muuhun eläimeen ja lemmikkiin (vaikkapa hyvin luonteikkaaseen koiraan).

   Poista
  2. Mielenkiintoista tosiaan :). Mulla ei ole lampaista mitään kokemusta, mutta matkalla golfkentälle on sellainen paikka, johon niitä joka kesä ilmestyy ja pelkästään auton ikkunasta on hauska seurata niitten kävelyä peräkanaa. Se on jotenkin niin koomista :). Kun yksi nousee ja lähtee liikkeelle, muukin porukka vääntäytyy pystyyn ja lähtee käppäilemään.

   Poista
  3. Kuulostaa tutulta :)

   Poista
 16. Siis aivan ihanaa, mullakin tulee hyvä fiilis! On sulla huippu seuraa, huokailee täälä kateellinen :) ja Mauro, niin ihana! Nauti olostasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seura on mitä parhainta :)). Kiitos Mia, kyllä nautin!

   Poista
 17. Hei, löysin blogisi vasta muutama päivä sitten ja luin sen kuin kirjan kolmen päivän aikana. Lopussa piti jo vähän alkaa hidastella, ettei loppuisi. Tämähän on kyllä siitä mahtava "kirja", että tämä saa koko ajan jatkoa :) Blogisi on ihana ja niin inspiroiva, itse meren äärellä kasvaneen (nykyisin kuivallamaalla asuvana) tuli ihan kamala ikävä merta, sitä ihanaa tuoksua.... Ja sitten toisaalta sain kamalasti inspiraatiota teidän remontistanne. Ihan niin paljon, että päätin käydä kurkkimassa yhdessä maillamme olevassa autiotalossa huonekalutarjonnan ja lasten kanssa jo käytiin komuamassa piha-aitan vintti ja päätettiin remontoida sinne kesähuone. Ja aivan mahtava remonttijärjestys teillä, ajatella kun päätalo joskus valmistuu niin saat rauhassa istahtaa portaalle, katsoa rantaan ja todeta, että ihanaa kun rannassa ei odota rykelmää "pikkurempattavaa". Ihanaa kesää teidän perheellenne sinne ihanaan saareen!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että mikä ihana kommentti, Kielo - kiitos kun jätit sen!! Tällaisista viesteistä saa paljon inspiraatiota ja voimaa, kun välillä jää yksin miettimään, että mitä ihmettä me täällä oikeen raadetaan, heh ;)). Kesähuone vintillä kuulostaa aivan ihanalta. Vanhoissa taloissa on niin paljon mahdollisuuksia, että siitä vaan toteuttamaan. Blogit ovat siitä hauskoja, että kun joku on toteuttanut jotain pienesti ympäriltä löytyneistä jutuista, keksii itsekin omiin tarpeisiinsa jotain vastaavalla tavalla kivaa. Näin on käynyt minullekin monta kertaa.

   Olet oivaltanut aikeemme täysin - ensin ranta ja piha kuntoon, sitten on enää yksi (vaikkakin suurin kohde) odottamassa. Sen kestää sitten aivan taatusti, vaikka vähän ottaisikin aikaa… Ihanaa kesää myös sinulle!

   Poista
 18. Kii-tos Pilvi, tätä postausta olen aivan erityisesti odottanut! :)

  Söpöjä ja virkun näköisiä ovat pikkupässit. Nauratti ihan ääneen tuo kuvauksesi lampaiden keritsemisestä - näin sieluni silmin mitä tapahtui ja miltä lammas-raukat sen jälkeen näyttivät :D Ota ihmeessä ensi kerralla ne "ei keritty kuin Strömsössä" kuvatkin.

  VastaaPoista
 19. Vitsit, oli todellakin tarkoitus, että tänä kesänä kuvaan kaameat aikaansaannoksemme kaikkien riemuksi, mutta nyt avulias kasvattaja vei tämän ilon meiltä - pahus ;). Ja olen harmitellut, ettei minulla ole yhtään (!) kuvaa viime kesän kerinnästä. Muistan kyllä, miten siinä tarvittiin yhden normikeritsijän käsiparin sijaan sekä Mikon, minun että poikien apua, joten kaikilla oli täys työ itse hommassa eikä kukaan ehtinyt dokumentoimaan. No, hauskaa oli ja muistot tuosta kuumasta kesäpäivästä ovat tallella :)).

  VastaaPoista
 20. Ihania kavereita sulla siellä:)

  VastaaPoista
 21. Ajatella! Tämä on jo kolmas kerta kun saadaan seurata lampaiden saapumista sinne ja aina vaan se on yhtä ilahduttava juttu! Saas nähdä mitä kaikkea (mukavaa) tämä kesä tuokaan tullessaan! Parhainta onnea Idurin lampureille ja kasvateille! sekä tietenkin laumakutoselle, eli Maurolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tyytyväinen lampuri kiittää koko lauman puolesta! Niin ne vuodet vaan kuluvat - vastahan aloitin blogin ja taipaleemme näiden uusien asioiden äärellä täällä!!

   Poista
 22. Mä ehdinkin jo odotella näkeväni heidät :) Kauniita ovat tänäkin vuonna. Kiva kuulla, että ovat saapuneet.

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...