sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Tuliaisia

Minusta on kiehtovaa ajatella, että sitten kun kaikki on valmista Villa Idurissa (siis koska?), on jokaisella tarkoin harkitulla tavaralla oma tarinansa: osa on paikan päältä, osa mistäkin hankittu. Nyt olen tehnyt muutamia hankintoja ulkomailta.

Kävin toissaviikolla työmatkalla Lontoossa ja minulla oli tulopäivän iltapäivä vapaana. Camden Passagen vintage- ja antiikkialue oli kojuineen ja putiikkeineen avoinna. Koska aikaa ei ollut paljon, jouduin tekemään löydöksieni suhteen normaalia pikaisemmat ostopäätökset.


Olen etsiskellyt kuistille isohkoa kasvijulistetta, mutta jotenkin julisteen/opetustaulun hankinta on tökkinyt, vaikka jotain kivoja kuva-aiheita onkin tullut vastaan. Kun näin pienen puodin täynnä käsin maalattuja litografioita jo vähän niinkuin ovelta tiesin, että olisin valmis maksamaan sopivasta rykelmästä vaikka vähän enemmänkin. Kotiin hankkimiini krysanteemeihin nämä sointuivat ihan vahingossa :) 


Myyjä kertoili pitkät tarinat kuvien tekijästä, Joseph Paxton-nimisestä puutarhurista, joka suunnitteli suuren Crystal Palace -kasvihuoneen Lontoon maailmannäyttelyyn vuonna 1851. Tätä ennen hän oli saanut työstään puutarhurina kimmokkeen julkaista lehteä, jossa kertoi eri kasveista.


Halusin jollain tavalla muistaa myös Mikkoa kaikesta tähänastisesta uurastuksesta. Meriantiikkiliikkeestä tarttui mukaan sopiva tuliainen. Voikohan ostostani kutsua ihan antiikiksi, en tiedä, mutta meri-vintageksi ainakin. Keksin tällaisen termin kuvaamaan sitä, että kyseessä on mahdollisesti noin 40-luvun kaukoputki ja sen kotelo.

Lahja oli mieluinen ja messinkinen kaukoputki toimintakunnossa. Tästedes sen voi napata mukaansa, jos haluaa tähystää aavalle saaren korkeimmilta kallioilta. Sitten kun venevaja on valmis, Mikko voi asetella tämän siellä jollekin nätille pöydälle ikkunan alle.

Täytyy myöntää, että tuliaiseni eivät olleet ihan ilmaisia, mutta tajusin sentään tinkiä molemmista ostoksista! Sain pyyntihintoihin nähden aika mojovat alennukset. Jälkikäteen olen tyytyväinen ratkaisuuni köyhtyä näiden takia Lontoossa yhteensä noin 140 euron verran, vaikka se minun kategoriassani onkin paljon. Ajattelin, että ostamatta jättäminen jäisi harmittamaan.   

Kesämatkallamme Norjassa olin tehnyt Hortenin pikkukaupungista onneksi huomattavasti huokeamman löydön: tina-salaattiottimet. Arvatkaapa, mitä maksoivat. Ihan kokonaiset 1,20 €!


Olinkin toivonut, että jonain päivä eteeni kävelisivät keskikokoiset, mutta tukevat salaattiottimet, koska Idurissa meillä on käytössä vain modernit ja vähän liian pitkät. Nyt sain sinne täydellisesti niin arki- kuin juhlakäyttöön sopivat salaattiottimet käytännössä ilmaiseksi. Ja mukavan muiston matkalta. Nämä ovat oikeastaan aika persoonalliset - koristelu tuo minulle mieleen vähän kalan suomut.Kotona vasta googlasin ottimissa olevan valmistajan kaiverruksen. On niin hauskaa, kun netistä löytyy käden käänteessä tietoja: nämä ovat norjalaista tinaa, valmistaja on Brodrene Mylius ja ajoitus on 1950-luku. Eli aitoa vintagea nämäkin. Siitä ei ollut tosin ostohetkellä tietoa. Etsyssä oli tällaiset myynnissäkin 22 euron hintaan per aterin, joten taisin tehdä ihan hyvät kaupat.


Pojille toin Lontoosta tavanomaisemmat matkamuistot, Lontoon bussi -aiheiset kolikkolippaat.

Näistä muista on meille iloa loppuelämäksi. Nyt en kuitenkaan toivota vielä teille mukavaa loppuelämää vaan ihan vain mukavaa viikonlopun jatkoa ja uuden viikon alkua! 


38 kommenttia:

 1. Hienot litografiat löysit! Ja tuo kaukoputki on kerrassaan hieno. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Mari, en vaan VOINUT jättää kumpaistakaan matkastani :)

   Poista
 2. Todella upeita löytöjä!

  VastaaPoista
 3. Ompas kivoja löytöjä. Itsekin olen suunnitellut ostavani miehelle joskus samantyylisen kaukoputken, meillä kun ollaan harrastettu /harrastetaan lintujentarkkailua. Oletettavasti itse leikkisin merimiestä aina kun näkisin kaukoputken (no mutta täytyyhän elämässä olla vähän jotain hassutteluakin). Noi salaattiottimet ovat kyllä tosi hienot ja totta että tulee hiukan kalansuomut mieleen, kauniit kalansuomut. :) Oikein mukavaa viikonlopun jatkoa teille sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan tarkoitus on nyt leikkiä merimiestä ja uteliaana tähystellä kaukaisia pursia :)

   Tänään avasin aivan upeat mattorullat paketista. Ihan superkauniit. Kiitos sulle ihan mielettömästi avusta!

   Poista
 4. Hienoja löytöjä olet tehnyt! Olen aivan ihastunut löytämiisi salaattiottimiin. Ihanat kalanruotokuviot! Hyvää viikonlopun loppua ja uuden viikon alkua myös sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat käytännölliset ja kivan näköisetkin, ei ihan tusinatyyliä :)

   Poista
 5. Yleensä en noista tavaroista niin innostu, mutta nämä ovat minustakin kaikki tosi hienoja ostoksia! Tietysti myös kuvien sommittelu ja stailaus tekevät niille oikeutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän sama täällä! Mutta tietenkin silloin, kun tietää hankkivansa jotain loppuelämäänsä varten, pysyvään sisustukseen tai hyötykäyttöön, niin silloin iloitsen minäkin tavarasta ;).

   Poista
 6. Ihania löytöjä:) Mullekin tuli salaatinottimien kuvioista heti kalansuomut mieleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanna K, näitä käytämme siis ainakin kalapäivällisillä :)

   Poista
 7. Kauniita esineitä sinälläänkin jo ja käyttökelpoisuus on plussaa päälle!
  Salaattiottimet olivat huippulöytö, minulla tuli kuviosta mieleen viljapelto, ei ollenkaan huono mielikuva sekään :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viljapelto - totta. Hieno assosiaatio!

   Poista
 8. Erittäin kauniit löydöt kaikki! Erityisesti matkoilla kannattaakin katsella viemisiä. Löytyy erilaista ja jää todellinen matkamuisto;) Minusta löydöt oli kohtuuhintaisia. Olisin kuvitellut jo kaukoputken hinnan olevan tuota luokkaa! Tuollainenhan on oikein joka miehen (pojan:) unelma!
  Netistä voikin löytää sitten vallan vaikka mitä mielenkiintoista omista löydöistään;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä tapauksissa itseänikin viehättää ainutlaatuisuus, eli etteivät ole ihan bulkkijuttuja. Olen siinä mielessä kyllä samaa mieltä kanssasi hinnasta, että ei tämä ollut mikään törkyhinta. Paljon rahaa tietysti kerralla, mutta uskon, että niistä tulee vain ajan myötä vieläkin arvokkaampia meille :)

   Poista
 9. Tuollaiset tuliaiset ja matkamuistot ovat (syötävän ohella) ihan parhaita. Aitoja asioita eikä mitään tusinatavaraa. Mietipä miten hyvin muistatkaan noiden hankintahetken ja -paikan, kun esineet ovat käytössä vuosien päästä. Ehkäpä muistat vielä senkin, mitä ajattelit ja pohdit kun teit ostopäätöstä. Pääset mielessäsi melkein takaisin reissulle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veit täysin ajatukseni, juuri näin tässä kävi! Lontoon ostoksissa juttelin pitkät tovit aika iäkkäiden myyjien kanssa ja juttelimme paljon muustakin, kun asiakkaita ei ollut paljoa. Tilanteet tulevat muistumaan aina mieleeni näitä katsellessa. Litografioiden myyjä oikein opasti, että "on aina hyvä tietää mahdollisimman paljon ostamiensa kuvien taustoista" luennoidessaan pitkällisesti aiheesta. Hän oli oikea hellyttävä kuvafanaatikko.

   Poista
 10. Hienoja löytöjä, varmasti hintansa väärtejä. Nehän ovat hyviä sijoituksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! :)) Sijoituksia loppuelämämme.

   Poista
 11. Mukavat tuliaiset, kasvitaulut ja kaukoputki on hienot. Salaattiottimet taisi todellakin olla hyvä löytö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Taisi tosiaan olla, niistä en luovu.

   Poista
 12. Ihanat salaattiottimet, itselläkin olisi tarvetta :)

  Kasvitaulut ja kaukoputki olivat varmasti ostoksia joita ei tule kaduttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näin vakaasti uskon itsekin, koska päivä päivältä olen ollut tyytyväisempi, että päätin "investoida".

   Poista
 13. Oikein onnistuneet tuliaiset! Hyvät ja kauniit sijoitukset. Ja täh, reilu euro noin komeista salaattiottimista!? Sulla on kyllä huippu vainu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tainnut myyjä arvostaa salaattiottimiaan, kuka tietää, vaikka Norjassa olisi joka kodissa tällaiset :)

   Poista
 14. Ihanat litografiat ja huippulöytö nuo salaattiottimet. Mutta...tuo kaukoputki - että on ihan superihana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu. Kaukoputki on minustakin erityinen.

   Poista
 15. No olipas kauniita löytööjä, voi että! Minulle tuli noista salaattiottimista aivan mieleen sulkakuvio. Eli kun katsoin kuvaa, missä ne olivat yläsuunnasta kuvattu, oli kuin kaksi linnun sulkaa olisi vierekkäin. Tuollaiset olisin huolinut itsekin :)
  Minulla oli tarkoitus käydä tässä menneenä kesänä haalimassa antiikkimarkkinoilta aterimia, joissa on tiikkiset kädensijat. En sitten näköjään käynyt - tämä tuli vasta nyt mieleen näiden salaattiottimien myötä. Ensi kerralla sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta! Sulathan ne. Itsellenikin kävi näiden osalta niin, että kohdatessani ne vasta muistin, että tällaisia olen tarvinnut. En ole varta vasten muistanut tai ehtinyt etsiä. Kyllä sinullekin jostain vielä tiikkiset löytyy!

   Poista
 16. Onnistuneet ostot olet tehnyt...Kauniita tavaroita ... Aurinkoista syksyä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos ja samoin sinulle!

   Poista
 17. Mahtavat löydöt kertakaikkiaan! Etenkin nuo salaattiottimet hurmasivat minut. Tykkään kovasti tuosta ajatuksesta, että kaikilla esineillä on tarinansa, se tuo ainutlaatuista fiilistä ja merityksellisyyttä sisustukseen. Eikö olisi kiva ajatella niinkin, ettei Villa Idur ole koskaan ihan valmis, että aina olisi jotain pientä mukavaa puuhaa jatkossakin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuhaa kyllä riittää ja hyvä niin. Kiitos Merenneito, kiva kuulla!

   Poista
 18. Todella upeita lòytòjà ja kiehtovia tarinoita!

  VastaaPoista
 19. Voi vitsi, mitä löytöjä! Aivan ihanat litografiat, kaukoputki sen loota ja nuo ottimet! Sulla on silmää löytää hienoja esineitä, tyylipuhtaita ja aitoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Näissä taisin onnistua, ei tullut yhtään hutia ;)

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...