tiistai 20. toukokuuta 2014

Kierros lammasaitauksessa


Luin sunnuntaina aamukahvilla kirjaa saariston rakennustyylistä ja ilahduin, kun siinä käsiteltiin pitkällisesti saaristolaismaisemaa, jonka ylläpito on vähintään yhtä iso haaste kuin rakennuskannasta huolehtiminen. (Kirja Vanhan talon historia ja hoito - Rakennusperintöä Turunmaan saaristossa on ollut muutenkin hyvä löytö ollessaan ensimmäinen kirja, josta olen löytänyt tietoa juuri meidän päätaloa vastaavasta talotyypistä ja muodosta.)

Olemme panneet merkille saman asian, mistä kirjassa puhutaan: perinteinen maisema uhkaa hävitä, sillä saariston metsälaitumet, hakamaat ja lehdot ovat saaristossa pidettyjen eläinten aikaansaannosta, eivät yksin ihmisen. Vähenevä laiduntaminen uhkaa hävittää nämä maisematyypit ja siten saariston perinteisen, vaihtelevan ilmeen. Kirja jotenkin puki sanoiksi ja kiteytti omat ehkä vähän intuitiiviset ajatukset.

Meiltäkin näitä eri maisematyyppejä löytyy, mutta villiintyminen on huolestuttanut. Olemme mm. löytäneet jäänteitä metsittyneestä laidunhaasta ja niinpä päätimme nyt viimevuotisesta laajentaa lampaiden aitausta sille alueelle. Pianhan ne karitsat nimittäin saapuvat! Raivasimme talven aikana hieman puustoa ja nyt lampaiden on tarkoitus pitää nuoret versot matalana, eli hoitaa loppuosa maisemoinnista. Eiköhän me vielä kaunis lehto ehosteta lampaiden kanssa yhteistyössä!

Tässä katsaus lampaiden tulevaan asuinalueeseen. Tervetuloa opastetulle kierrokselle!

Aitaus alkaa alhaalta vedenrajasta ja nousee niityn raunaa tähän päätalon eteen. Tässä on yksi neljästä portista. Lampaat pitävät niityn rinteessä matalana.


Päätalon edestä noustaan metsänreunaan ja talon takaa metsään. Lampaat osaavat arvostaa vaihtelevaa maastoa :)Mauro tarkastaa maanrajaan jääneitä karitsanmentäviä aukkoja.Metsästä ne voivat kurkata vielä merelle, keikkua rivikävellen kallioilla ja jatkaa eteenpäin.


Uuden aitauksen sisään jäävä vanha kaatopaikka pitää korjata pois ennen lampaiden muuttoa. 


Näihin voisi vaikka istuttaa jotain.


Kangasmetsästä on näkymä alas 'aarniometsään', jota suomalaisittain voi kutsua ryteiköksikin. Sieltä näkyy myös vanha lato, jonne karitsat voivat halutessaan mennä vaikka sateensuojaan. Viime vuoden lampailla tänne asti ei ollut pääsyä.


Metsästä siirrytään puistomaisempaan lehtoon, jossa joskus on kaiketi laidunnettu. Iso, yhteen paikkaan kerätty kivikasa ladon vierustalla viittaa myös aiempaan viljelysmaahan, kun pellosta on pitänyt kerätä kivet pois. Tästa alkaa lampaiden uusi työstöalue: Projekti Perinnemaisema.


Nyt kasvusto on vielä matalaa meidän tekemän raivaustyön jäljiltä, mutta ilman lampaita ei tätä lehtoa pystyttäisi hoitamaan. Sitä paitsi lampaan aikaansaama jälki on paljon kauniimpaa kuin ihmisen käyttämän raivurin.Tällaisia portteja on tehty eri puolille.


Aitaus päättyy lahden pohjukassa mereen, jossa ne käyvät juomassa.


Tässä sitä riittää karitsoille niitettävää. Ilmat ovat nyt jo niin lämpimät, että ne voisivat muuttaa ihan milloin tahansa. Kyse on lähinnä omista työkiireistä, että milloin ehditään ne hakea. Tänä vuonna meille tulee kuusi karitsaa. Viime vuonna oli kolme, mutta helppohoitoisia kun ovat ja syötävää täällä riittää, pieni lisäys on paikallaan. 

Hetkenä minä hyvänsä on siis luvassa päivitys karitsankuljetuksesta. Ja siitä, villiintyykö Mauro taas vai osaisiko jo vanhana konkarina käyttäytyä. 

Nähtäväksi jää, mitäs veikkaatte?


44 kommenttia:

 1. No eipä käy elämä tylsäksi teidän lampailla :). Voivat vaihtaa maisemaa aina kun siltä tuntuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo totta, puuhaa riittää ja jos ei muuta niin jäkälikössä kieriskelyä sitten ;)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitti Katja, toivotaan, että viihtyvät!

   Poista
 3. Näin kaupunkilaisesta nuo lampaat kuulostavat tosi jännältä vaikkakin toki järkeenkävältä maisemointihenkilökunnalta. Jännittikö teitä ekana kesänä ottaa lampaita? Nyt tunnutte olevan jo konkareita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä tiedä, olemmeko sen enempää konkareita nyt, mutta kyllä, viime vuonna jännitti ihan oikeasti ja nyt voi olla rennommalla otteella, kun tietää, mitä on tulossa. Oudolla tavalla olin niistä kyllä läpi kesän huolissani, vaikka tosiasiassa lampaat pärjäävät, kun niillä on lauma, syötävää, nuolukivi ja vettä. Ihmistä ne eivät tarvitse :)

   Poista
  2. Mulla ainakin olis ollut perhosia vatsassa :) Olis mahtava nähdä tuo kaikki oikeasti vaikkakin kuvat varmasti tulevat olemaan hienoja!

   Poista
 4. Miten hieno kesälaidun! Ja ihan varmasti saatte lehtonne. Meillä oli lainalampaita saaressa muutaman vuoden, pienen raivauksen ja laidunnuksen jälkeen saari on kuin paratiisi, metsämansikoita ja ketokukkia, ihmisenkin käveltäviä polkuja.. Ylimääräiset katajat kannattaa polttaa kokkona talvella, ettei kipunoi vaarallisesti. Suolakivi vielä ja vettä yleensä juovat merestä, ainakin meillä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, jospa meilläkin maisemointi tuottaisi tuon!! Joo, suolakivi on tottakai tulossa. Makeaa vettä pidimme viime kesänä koko ajan astioissa, mutta ne joivat vain merivettä :)

   Poista
 5. Vau, taas saa jotkut karitsat arvokasta kesätyötä maisemien säilyttäjänä. Nyt tuli mieleen Högsåran saari, jossa kävimme viikonloppupurjehduksella viime kesänä. Sen ihanuus perustuu paljolti maisemiin ja niittyjen osalta niitä hoitavat juuri lampaat. Kuvasin siellä innoissani jopa sammaloituneita aidantolppia, koska saaristoidylli oli niin syötävän ihana!

  Ette muuten ole kesäkanoja ajatelleet ottaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai että Högsåra on ihana ja juuri tuon monipuolisen, hoidetun maisemansa puolesta mahtava esikuva meillekin. Ai kesäkanoja? Vain Mauron kuolleen ruumiin yli! :)) Mauro on metsäkanoja metsästävä lintukoira, joten jos se ja kanat olisivat samassa taloudessa ja jos vaikka niitä erottaisi kanaverkko, kuolisi sydänkohtaukseen joko kanat tai koira.

   Poista
  2. Painava peruste! :D Unohdetaan ne kanat...

   Poista
 6. Kuulostaa ja näyttää erittäin hyvälle. Mulle tuli tämä lammasasia ihan yllätyksenä, kun olen tämän blogin kyydissä vasta ensimmäistä kesää kohti. Mielenkiinnolla odottelen tulevia tilanneraporteja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se tuli tuo lammasasia vähän minullekin yllätyksenä viime vuonna ;) Mies halusi kovasti niitä ja ihailtavasti hän kaiken opiskeli ja tempasi minutkin mukaansa!

   Poista
 7. Hienoa ja kiitos kierroksesta! Kyllä lampaiden kelpaa, ihana "kesätyö" odottamassa niitä :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotukset aikaansaannoksista ovat tosin korkealla! No, onneksi ne eivät juuri muuta nukkumisen lisäksi tee kuin syövät :)

   Poista
 8. Oiii..aivan ihanaa, lammaskuvia odotellessa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, niitä on takuulla luvassa :)

   Poista
 9. Hyvältä kuulostaa ja lampaiden jäljiltä maisema on aivan ihana. En tiennytkään, että lampaat juovat merivettä. Juovatko kaikki eläimet merivettä? Voi kun olen kaupunkilainen :( Mukavaa kesää, raatakaa sopivassa määrin, että ehditte nauttimaankin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuoden lampaat joivat vain merivettä ja jostain myös luin, että Itämeren murtovesi on riittävän suolatonta esimerkiksi juuri lampaille. Ilmeisesti sama koskee muita eläimiä, kun kerran tämä meidän meremme ei kovin suolapitoista ole.

   Kiitos, lepäily ja raadanta tulevat varmasti tänä kesänä olemaan tasapainossa ;)

   Poista
 10. Onpa valtava ja valtavan upea laidun! Meinasin jo huolestua lammasparkojen työnpaljoudesta, mutta onneksi niitä tuleekin kuusi. On heillä silti tuossa hirmuisesti pureskeltavaa.

  Lammaskuvia ja -päivityksiä odotetaan jo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä oikein tyytyväinen tähän laitumeen, joten sietää olla lampaidenkin ;) Voi olla, että alkukaudesta ei pikkukaritsojen ruokailutahti vielä tätä aluetta pidä matalana, mutta autellaan sitten leikkelemällä itse tarpeen tullen. Luontokin kasvaa juuri nyt niin kovaa kohisten.

   Kuvia ja juttuja tulee varmasti!

   Poista
 11. Ihanat lammasfarmarit! Heh heh, luuletkos että Mauro olisi jo valmis lammaskoira? (Minä en...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ööh, no jos ihan totta puhutaan, niin odotukset Mauron käytöksen suhteen eivät ole ihan hirveän korkealla, kun se tulee näkemään karitsat ;) Nyt jo käy sääliksi pikkulampaita, mutta totuteltava ne on koiraan. Sen jälkeen ne voivat olla sitten loppukesän stressaamatta mistään.

   Poista
 12. Veikkaan, että kaikki villiintyvät taas, Maurokin ;D Fantastinen paikka lampaille! Niille tulee hyvät oltavat teillä. Olen iloissani, että teille tulee taas lampaita :)

  Ihastelin edellisen postauksen saavia. Se on kovin kaunis. Kauniit värit on jätetty teille niin moneen paikkaan. Voisi melkein kuvitella olevansa Carl Larssonin saaristolaishuvilassa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidat veikata oikein ;) Olen kovin jo itsekin odottavalla tunnelmalla - nyt pian jo pitäisi ne saada meille!

   Kiitos, Carl Larssonia kohti ollaan menossa, jokunen nurkka ehkä vilahtaen siltä näyttää ;)

   Poista
 13. Juoko lampaat merivettä?
  Huiman hieno aitaus niillä. Mauro on innoissaan, luulen ma :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tosiaankin Itämeren vähäsuolainen vesi on niille sopivaa. Makeaakin tarjottiin viime kesänä, vaan eipä kelvannut ;)

   Kyllä, Mauro saattaa olla melkoisen innoissaan...

   Poista
 14. Tosi hieno laidun tuleville lampaillenne! Kyllä niiden kelpaa noissa puitteissa syödä mutustella ja muutoinkin nauttia elämästään :) Anteeksi Mauro, mutta veikkaan että tulet taas villiintymään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, nyt alan jo etukäteen itse stressata, kun tiedän, miten mahdotonta on hillitä Mauroa ja pitää siinä sitten jotenkin edesauttaa niiden keskinäistä tutustumista ja sopusointua. No, muut työt siinä vaiheessa vain vähemmälle ja ryhmäytyminen etusijalle ;)

   Poista
 15. Ilman eläimiä tämä maa pusikoituu hetkessä. Lampaat ovat tehokkaita maisemanhoitajia, enää ei lehmiäkään päästetä metsään ja kaikki kasvaa umpeen. Olen pusikon vihaaja numero yksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, olen tyytyväinen, että saadaan vähän apureita!

   Poista
 16. Voi Mauro, se on niin ihanan osallistuva ja varmasti se haluaa toivottaa uudet tulokkaat tervetulleiksi avain etunenässä. Lampaiden hoitamat niityt ovat todella kaunista katseltavaa! Aivan toista kuin nuo kuvailemasi ryteiköt ja pöheiköt, joita valitettavasti Suomessa riittää. Minulle tuli myös Högsåra mieleeni hyvänä esimerkkinä kauniista saaristolaismaisemasta. Tuskin maltan odottaa kuvia näistä ihanista uusista kavereistanne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvia saatte varmasti nähtäväksi ja onneksi noita malliesimerkkejäkin on olemassa!

   Poista
 17. Aivan mahtavat laitumet teillä siellä lampaille. Teillä riittäisi isommallekin laumalle työtä.

  Meillä on tässä vielä muutama viikko aikaa saada aitaukset tehdyksi ennen lampaiden tuloa. Oikeastaan olen tätä kiirettä kaivannut talven aikana. Iltaisin on niin väsynyt, että hampaidenpesukin tuntuu ylivoimaiselta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, raskaskin tekeminen on ihanaa, kun on motivoitunut :) Ja totta, tämä alue kyllä kantaisi vieläkin isomman lauman, mutta tämä riittää meille, koska kyse tässä on myös omavaraislihan tuotannosta. Hillitöntä laumaa emme siitä näkökulmasta tarvitse.

   Poista
 18. Ihana lukea perinnemaisemien säilyttämisestä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi, näillä eväillä onnistuu onneksi helpommalla kuin vain omin voimin :)

   Poista
 19. Teillä onkin siellä lampaille mukavat laitumet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän tämä kelpaa katraalle :)

   Poista
 20. Hei ystävä ♥ Pitkästä pitkästä aikaa, meitsikin on herännyt henkiin ;)

  Kyllä näyttää nätiltä lampaiden koto. Olette tainneet tehdä melkoisen raivaustyön. Tosi siistiä ja avaraa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et tiedä, miten paljon oletkaan ollut ajatuksissani - ison päätöksen olette joutuneet tekemään (kävin blogissasi lukemassa kuulumisiasi). Täältä Idurista lähtee sulle tosi paljon tsemppausta ja toivottavasti kuulumiset vaihtuvat jakossakin! ♥

   Poista
 21. Ihanan näköiset tilukset teillä, tuonne kyllä kuuluu lampaat käyskentelemään! Luin syksyllä tuota samaa kirjaa, se oli hyvä ja siinä oli paljon ihan yleispätevää tietoa kaikille perinnerakentajille.

  VastaaPoista
 22. Anonyymi6.38

  Wow, that's what I was seeking for, what a information! existing here
  at this website, thanks admin of this web site.

  my website; www

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...