sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Lammashuoltoa

Niittymme reunassa on meidän makuun vähän liian laaja haavikkoalue, joka peittää kivan kallion ja näkymän metsään. Päätimme, että kaadamme sieltä täältä puita ja epämääräisiä pensaita juuri tässä vaiheessa, kun kasvukausi alkaa olla ohi, jolloin lampaat voivat popsia kaadettujen puiden lehtiä. Vaikka puut kaadetaan, lehtiin riittää vettä vielä jonkin aikaa niin, että ne eivät pääse kuitenkaan kuivumaan. Olemme huomanneet, että lehdet ovat lampaiden suurinta herkkua. Ja kuten osasimme arvata, lampaat hyökkäsivät niiden kimppuun jo kesken kaato-operaation. Moottorisahan kova äänikään ei niitä haitannut, kun oli tätä herkkua tarjolla.Puunkaadon jälkeen Mikko keritsi lampaat, ja ne näyttivät tykkäävän siitäkin. Olisi ne voinut keritä aiemminkin, mutta vielä tässä vaiheessa oli ihan hyvä hetki tehdä se, ja niille jätettiin sellainen mukava muutaman sentin turkki.


Mustasta lampaasta on kesän aikana kasvanut harmaa lammas, harmaasta valkoinen ja valkoisesta vielä valkoisempi :)


Olen pistänyt kotona vanhoja leivänkannikoita jemmaan ja nyt toin ne lampaille. Laitoin korput vesitilkkaan pehmenemään ja hyvin tekivät kauppaansa nekin! Ruohoa riittää ihan hyvin vielä luonnossa, mutta nyt ne saivat herkutella vähän muullakin.


Pässinpäät leipäkulholla


 Tällaisia terveisiä tänään - muista viikonlopun tekemisistä kertoilen lisää joku toinen päivä.
Mukavaa alkavaa viikkoa!18 kommenttia:

 1. Voi teidän lampaat on kyllä niin supersöpöjä. Mehän ollaan myös mietitty lampaita, josko jo ensi kesänä. Ihanaa, että kaverit saivat noin ihania herkkuja.

  VastaaPoista
 2. On ne söpöjä :)

  VastaaPoista
 3. Kiva ajatella, että siellä saaressa sellainenkin, mikä muuten ei kelpaisi kenellekään, menee kuitenkin hyötykäyttöön - ja vieläpä mieluisaan sellaiseen, kun kerran lampaat herkuttelevat vaikka moottorisaha laulaa vieressä;)
  Suloisia ovat nuo teidän pässinpäät!

  VastaaPoista
 4. Voi mitä ihania villapalloja. <3

  VastaaPoista
 5. He ovat oikein suloisia;)

  VastaaPoista
 6. On teillä siellä hauskat kaverukset ♥

  VastaaPoista
 7. Näist Pässinpäist tulee aina yhtä iloiselle tuulelle. :)

  VastaaPoista
 8. Mä fanitan sun lampaita. Voi että kun sopivatkin teidän idylliin :). Tuosta karsimisesta sanoisin, että se kannattaa aina. Maisema kiittää kun ylimääräiset puskat poistuvat. Kivaa viikkoa!!

  VastaaPoista
 9. Symppiksiä kavereita:)

  VastaaPoista
 10. Mitäs meinaat tehdä lampaanvillalla?
  Ihanaa, kun on ahkerat apulaiset maisemanhoidossa!

  VastaaPoista
 11. Kiva kun taas postasit pässinpäistä!

  VastaaPoista
 12. Kiitos kivoista kommenteista! Jos tulen hyvälle mielelle näiden kaverusten edesottamuksia seuratessa, niin erityisen hauskaa on, että ne kykenevät ilostuttamaan teitäkin!!

  VastaaPoista
 13. Ei ole totta: teillä on lampaita! Minä olen koko viikonlopun haaveillut lampaista aurinkotalolle, kun joku väläytti sellaisesta mahdollisuudesta. En tiedä, miten onnistuu kaupunkimiljöössä, mutta otan selvää. Ja kanoja haluan myös. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ensimmäisen kesän lammasfarmareita ollaan :) Voit katsoa tuosta asia-haustani sanalla 'lampaat' pari aiempaa postaustani niistä. Luvat pitää olla ja sen jälkeen kaikki on helppoa. Alue on tietysti tärkeä tekijä lampaiden viihtyvyyden kannalta, eli ihan pienelle pihalle en ehkä suosittelisi niitä, koska lammas on paitsi laumaeläin, jolloin niitä olisi hyvä olla minimissään juuri tuo kolme, mitä meilläkin tänä kesänä on ollut, sekä, ne tykkäävät liikkua erilaisissa maastoissa. Tietty pinta-ala kantaa tietyn määrän lampaita. Riittävän kokoisella alueella vaivattomuus tulee siitä, että ne syövät maastossa, eivät rehuruokaa. Tai ainakin näin meillä mennään luomusti.

   Poista
  2. Tässähän alkaa haaveilla kotieläinpihasta. Meillä on iso tontti, mutta sijainti voi olla lupien kannalta vähän toinen juttu. Tämä kyllä täytyy katsoa loppuun asti. :) Käyn kurkkimassa aiemmat postaukset.

   Poista
 14. Ajan melkein joka päivä sellaista tietä, jonka varrella laiduntaa lampaita ja mua aina hymyilyttää niitten touhut. Jos yksi lähtee liikkeelle, niin kaikki muutkin lopettaa äkkiä omat hommansa ja liittyy jonoon. Siinä ne sitä porukoissa tallustaa toinen toisensa perässä :). Viimeks oli yks jääny mököttämään katoksen taakse. Kurkki sieltä vaan aina välillä, ja odotti varmaan, että muut ois huikannu, että älä siellä murjota, vaan lähe mukaan. Ne on jotenkin niin koomisia tyyppejä, että aina tulee hyvälle tuulelle, kun kuvittelee niitten päähän ajatukset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa niin tutulta!! :)) Niitä ei paljon huolet paina, katselevat vain, mitä ympärillä tapahtuu ja pian muistavat taas, että ainiin, nythän piti syödä - tai sitten juuri lähteä jonkun liikkuvan lajitoverin perään.

   Poista
 15. Kiitos Pilvi - lammaspostaukset ovat aina mieluisia :)

  Mummoni kuivatti talveksi lampailleen puiden oksista saunavastoilta näyttäviä "kerppuja". Uskon siis hyvin, että puiden lehdet ovat vielä herkumpia tuoreena.

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...