perjantai 6. syyskuuta 2013

Historiatietojen äärellä

Emme vielä hetki sitten tienneet - kun ei tiennyt myyjäkään - minkä ikäinen Villa Idurin päärakennus on. Myyjä arveli, että se on 30-luvulta, mutta meidän arvio taloa tutkaillessa oli kääntynyt 20-lukuun. Tähän päädyin luettuani mm. peiliovien mallien kehittymisestä ja betonikivipohjan käytön yleistymisestä, mutta toki kaikki on ollut vain arvailua. Mitään tarkkaa tietoa talon rakennusvuodesta ei talosta löytyneistä dokumenteistä ole tullut vastaan.

Mutta verottajapa se tietää kaikenlaista!! Viime viikolla putkahti postiluukusta kiinteistöverolaput ja siinä oli lueteltu veron muodostumiseen vaikuttavia seikkoja. Hihkuin onnesta, kun yhdellä rivillä luki: 'Asuinrakennuksen valmistumisvuosi - 1927'. Nyt se on tiedossa, jibii! On ihan superkivaa tietää, milloin torppa ihan tarkalleen on valmistunut.


Löysin lisäksi kesäloman viimeisellä viikolla yhden erittäin kiinnostavan dokumentin, tilan ensimmäisten vuosien kirjanpidon, joka alkaa vuodesta 1918. Osa tilan rakennuksista on päätaloa vanhempia. Kirja oli uskomaton löytö: paras tähänastisista, koska siitä löytyy tietoja, joista ei voisi millään muulla tavalla enää jälkikäteen saada selvyyttä.

Näistä innostuneena kirjoitin pähkinänkuoressa tilan historian siltä osin kuin se on meille auennut eri lähteistä selvittämällä. Koko stoorin voi lukea klikkaamalla tästä: 'Tilan historiaa' tai samaa otsikkoa klikkaamalla yläreunassa olevasta välilehtivalikosta.

Tietojen jäsentely kuvineen oli pienoinen urakka, mutta nyt on faktat dokumentoitu yhteen paikkaan. Olen tosi tyytyväinen, että se on nyt tehty.

Tiedonjanoisena,


18 kommenttia:

 1. Kuulostaa mielenkiintoiselta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, vanhoihin tiedon rippeisiin tarttuminen ja esiin kaivaminen on tosi mielenkiintoista!

   Poista
 2. Vau miten jännittävää! Ihana tuo teidän projekti kaiken kaikkiaan: se tarjoaa niin monenlaista mielekästä puuhaa ja antaa mahdollisuuden monenlaisten unelmien toteuttamiselle :) Matkan varrella oppi kaikenlaisia taitoja ja monenlaista tietoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Vielä tässä päivän mittaan kun olen asiaa tutkinut eteenpäin, löysin Merihistorian arkistosta Augustin 'entisestä' elämästä hienon dokumenttitiedon merillä seilaamisesta. Liitin palasen tuonne Tilan historiaa -palkkiin. Aika kutkuttava ajatus, että ennen Suomen itsenäistymistä joku se on jo matkustellut ympäri maailmaa... ja sitten päätynyt kuitenkin johonkin syrjäiseen saaristolaiskolkkaan.

   Poista
 3. Menneiden vuosien tutkiminen on niin jännää omassa vanhassa talossa, joka on aina vähän arvoitus, kun sellaisen ostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se, ennen kaikkea itselle se tuntuu todella tärkeältä löytää edes jotain tietoja ja johtolankoja oman talonsa ja tilansa entisaikojen ihmisten elämästä, koska sitä kuitenkin oman projektin aikana alkaa niin kunnioittamaan menneiden ihmisten panosta.

   Poista
 4. Anonyymi17.41

  Mitä lampaille kuuluu? Joko sielut ovat autuaammilla asuinsijoilla ...ja lihakset pakastimessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, oikein hyvää kuuluu, kasvattelevat sarvia ja mahaansa :) ja lekottelevat niityllä. Eli eivät ole vielä muuttaneet muualle :) Täytyykin taas kirjoitella heistä tässä jokin päivä.

   Poista
 5. Hienoa, että vanha kirjanpito löytyi. Mielenkiintoinen pala tilan historiaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, siitä löytyy ihan uskomatonta tietoa!

   Poista
 6. Vau, onnittelut! Ainutlaatuisia dokumentteja löytyi kyllä. Vuosiluvun löytö (dokumentointivuosi) on kyllä suuri juttu rakennukselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Jep, on se kiva tietää kunkin rakennuksen vuosi, varsinkin kun haluamme entisöidä aikaan sopivasti kutakin.

   Poista
 7. On se jännä kun hurahtaa jonkun jutun historiaan. Sinua kiinnostaa talonne menneisyys, minua mummi-ikäisenä on alkanut hurjasti kiinnostaa sukuni historia. Vanhojen asioiden penkominen on kivaa. Yksi löytö johtaa aina seuraavaan. Jatketaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Kyllä minuakin kiinnostaa oman suvun historia, se kai tapahtuu automaattisesti vanhetessa :) mutta tässä saaritilastamme etsiskelen mielelläni johtolankoja tarinan kuromiseksi, koska on hirmu kiva tietää, mitä on tehty, miten sinne on päädytty jne. Olen huomannut saman: yksi löytö johtaa seuraavaan ja palapelin rakentamiseen tulee himo!

   Poista
 8. Luin, katsoin, luin ja katsoin! Miten mahtava historia ja tarina Idurilla on. Kirjoitit sen niin koukuttavalla ja kiinnostavalla tyylillä. Nuo kuvat.. niin arvokkaita ja se tilikirja on aivan käsittämätön löytö! Kun itse pengo kaiken mahdollisen tiedomurun talosta ja sen ihmisistä esille, mistä ja miten vaan, arvostan jotenkin erityisellä tavalla tuota selvitystäsi. Sitä lukiessa tuli ihan omanlaisensa fiilis. Sai elää hetken paikassa, jota ei ole koskaan nähnyt kuin blogina ja ajassa joka oli ennen meitä. Silti Idur on tavallaan jo lukijalleenkin tuttu. Sitä uppoutuu siihen tarinaan, joka nyt jatkuu tässä blogissa. Olisi muuten tosi tyhjä olo jos blogi katoaisi. Näihin tiettyihin tarinoihin koukuttuu.

  Aivan ihanaa saada lukea Idurista. Kiitos <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Johanna, arvostan todella tätä kommenttiasi. Et tiedäkään, mitä tällainen palaute merkitsee. Ja sinäkin taatusti tiedät oman talosi tarinaa kuroessa, että se on aika työlästä myös pienistä paloista sitä koota. Mutta todella palkitsevaa!!

   Poista
 9. Rakastan myös kaikkea vanhaa ja dookumentithan on ihan aarteita. Kesällä lähistöllä yksi vanha kyläkoulu päätettiin ernäisistä syistä purkaa. Huutokaupasta tuli hankittua liki 100-vuotias opetuskartta yms...
  Hirsitalot on sikäli mielenkiintoisia, että hirret voivat olla oikeasti tosi vanhoja. Perinnönjaossahan saatettiin esim. osa hirsistä antaa jollekin talon lapsista ja hän niistä pykäsi uuden talon tai ainakin osan siitä. Näin on ainakin vanhempieni kotitalon kohdalla (rakennettu 1880) tehty. Ihana blogi sinulla ja ilman muuta lukijaksesi jään ja olisi kiva saada sinut vastavierailulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Näin se juuri on, että voivat olla vielä pystytysajankohtaansakin vanhempia ja niin kai on tämä meidänkin hirsimerkinnöistä päätellen.

   Tulen ehdottomasti vastavierailulle!

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...