perjantai 19. heinäkuuta 2013

Lampaiden vuorokausirytmi


Kun kerroin lampaiden kotiutumisesta saarellemme, se herätti kovasti innostusta lukijoissa; monen toivomus oli, että laittaisin lisää juttuja lampaista. Aika pitkä tovi tässä on vierähtänyt, mutta nyt on mukava kertoa niistä jotain, kun ollaan tultu ihan tutuiksi ja päästy läheltä seuraamaan niiden eloa.

Yksi asia on varma: 99% ajasta ne ovat asetelmassa, jossa niistä saa täydellisen kolmoismuotokuvan. 


Jossain vaiheessa totesimme koko perhe yhdestä suusta saman huomion: lampailla on jonkinlainen toistuva kulkureitti. Eli vuorokauden aikana tiettyinä kellonlyöminä ne kulkevat toistuvasti samoja reittejä. Hassua, en ollut tiennyt, että se olisi näin. No, yksi selittävä tekijä ainakin näin kesähelteellä on aurinko, jota ne hieman välttelevät ja siirtyvät tontilla auringon suunnan mukaan. Toinen selitys liikuskeluun voi olla niiden rodussa, Kainuun harmaassa, joka kuvauksen mukaan on hieman tavallista ketterämpi ja liikkuvampi tyypiltään. Siksi aitasimmekin alueen sisään mukaan kallioita, ja ne tosiaan kiipeilevät siellä aina iltaisin ja öisin. Ensin minulla oli ihan sydän syrjälläni, että nyt ne raukat putoo, kunnes olen joutunut siedättämään itseäni katsoessani niiden leikillisiä pässitappeluita kallionkielekkeillä.
Iltaisin ja erityisesti aamuöisin ne liikkuvat saunan ja rantamökin alueella, jossa me nukumme. Meistä on hauskaa, että lampaat jakavat saman elinpiirin kuin me eivätkä asu jossain muualla aitauksessa. Eilen, kun lähdimme saunasta uintireissulle ja avasimme oven, ihan meinasimme törmätä oven edessä tönöttäviin pässeihin. Ne käyvät meressä saunan takana juomassa - eivät oikein tahdo juoda juoma-astioista makeaa vettä. Jostain luinkin, että Itämeren vähäsuolainen vesi riittää lampaille. Itsepähän valitsevat.


Valkoinen lammas on laumanjohtaja. Sillä oli alkukesällä kello kaulassa (kunnes se tipahti). Eräänä yönä poikani heräsi  kilinään, kun ne tepastelivat mökin vieressä kalliolla. Hän näki ikkunasta, kun toinen lammas pukkasi laumanjohtajan alas isolta kiveltä. Se teki voltin ja seisoskeli vähän aikaa pöllämystyneenä selvittelemässä pieniä ajatuksiaan. Sitten muutkin hyppäsivät alas, ja ne jatkoivat laumassa käyskennellen mökin ohi niitylle päin.

Niitty on liian iso työmaa näille kolmelle. Siimaleikkuria on jouduttu huudattamaan näistä leikkureista huolimatta. No, nyt otettiin tällainen maltillinen kolmen pässin lauma, mutta mietimme jo, kuinka monta kannattaisi ottaa ensi vuonna... Mitään vaivaa niistä ei täällä ollessa ole, joten todennäköisesti lisäämme määrää ainakin muutamalla ensi kesäksi.


Päivisin ne lepäilevät niityllä ison lehtipuun alla varjossa. Ja kun niiden äiti ei ole paikalla komentamassa niitä ajoissa nukkumaan, ne pääsääntöisesti nukkuvatkin päivällä kuumimmat tunnit, jotta jaksavat taas valvoa öisin. Kertaakaan ne eivät ole käyttäneet lepäämiseen meidän niille tekemää majaa, edes sateella.En siltikään allekirjoita tällä tuttavuudella enää sanontaa 'laiska kuin lammas'. Koko ajan nämä ovat kyllä hommissa! Heidän hommansa näyttää kuitenkin hyvin leppoisalta, joten yritän omaksua samaa asennetta omien hommiemme kanssa :). 'Lauhkea kuin lammas' pätee mielestäni edelleen. Meillä kun ei ole uuhia laumassa, niin pässien ei tarvitse toden teolla taistella herruudesta, vaikka jokaisella jo pienet sarven alut onkin. 

Älkää kasvattako sarvia siellä vaan ottakaan leppoisasti! 

30 kommenttia:

 1. Ihana postaus ja ihanat pässit! Mulla kuluis varmasti tovi, jos toinenkin niitä seuraillessa ja kuvatessa ♡
  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iltaisin istummekin usein ihan hiljaa ja katselemme lampaiden touhuja telkkarin sijaan! :)

   Poista
 2. Noiden touhua olisi kyllä kiva seurata. Mukavaa kesän jatkoa sinne päin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näin on, kun ne sopii niin hyvin miljööseen. Upeaa kesän jatkoa myös sinne!

   Poista
 3. Hauska, leppoisa seurue teillä siellä :)
  Ne on hassuja laumasieluja, nyhjöttävät tosiaan paljon melkein kylki kyljessä - yhden kesän olen aikanaan saanut seurata vastaavaa katrasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tuo laumahenkisyys ihan tapissaan näillä otuksilla. Näyttää välillä niin hassulta rivikävelyltä!!

   Poista
 4. Ihanat kuvat ja tarinat - kiitos hyvän mielen postauksesta! Enpä tiennyt, että lampaat voivat juoda merivettä :o

  VastaaPoista
 5. Hauskoja kaveruksia. Piti käydä jo toistamiseen kurkkimassa tätä tekstiä ja lampaiden kuvia. Näistä kaveruksista varmaan kannattaisi kaikkien ottaa mallia. Hih. Kivaa viikonloppua teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiva! No kyllä kannattaisi: työteliästä ja silti leppoisaa!

   Poista
 6. Lampaat kuuluvat kesään ja teillä ihan omaan kesäpihaan. Nuohan sopivat täydellisesti maisemaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Ne leppoistavat selvästi meidänkin elämää silmänilona :))

   Poista
 7. Kerran reissussa ollessamme kävimme katsomassa aitauksessa olevia lampaita ja mieheni möreällä äänellä sanoi bäää, taisi niiden korviin olla jokin johtajan kutsuhuuto, koska kaikki lauman lampaat rupesivat juoksemaan miestäni kohden....onneksi oli aita välissä :-)
  Ihanaa ohjelmaa varmasti teillä on lampaista ja toki hyötyäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haahaa! Nää on kyllä kovin hiljaisia kavereita yleensä. Ollaan kokeiltu eri äänialoilla niitä vähän provosoida, mutta ei suurempia reaktioita :)

   Poista
 8. Maisemoijat työssään:) mahdottoman symppiksiä kavereita:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, on ne symppiksiä, juuri oikea sana näitä kuvaamaan.

   Poista
 9. Lampaat tekevät idyllistä täydellisen!

  VastaaPoista
 10. Tää oli kiva juttu :). Meidän jokapäiväisen reitin varrella kotoa golfkentälle on lampaita, ja justiin miehen kanssa todettiin, että ne taitavat todellakin olla laumaeläimiä, kun asetelmat on joka päivä samat. Porukalla liikutaan ja kaveria ei jätetä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! heh, ja onneksi mekin ymmärrettiin ottaa pieni lauma, niin tuntevat olonsa turvalliseksi.

   Poista
 11. Sympaattisia otuksia :) Meillä oli mökkirannassa viime kesänä, mutta niiden alue oli niin laaja, että niitä harvoin näki. Iltaisin ne kuitenkin määkivät lauman kasaan. Meren puolelta niitä ei ollut aidattu ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kaverit on kyllä aika hiljaisia, ihme juttu. Sama juttu meillä, että mereen aitaus on auki, koska ne eivät kovin syvälle mene kahlaamaan, juovat vain.

   Poista
 12. Lampailla on kyllä teillä hyvät oltavat. Tosi kauniita nuo kainuun harmaat minun silmääni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon kanssa, että ne ovat täällä onnellisia, kun ei niiltä ainakaan mitään puutu. Olen samaa mieltä, että tämä rotu on kiva, kun kaikki ovat vähän niinkuin persoonallisen näköisiä.

   Poista
 13. Voi miten kiva postaus ja aivan ihanat kuvat :) Tänne tulee piipahdettua varmasti vielä monet kerrat katsomaan näitä symppiksiä kavereita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos meidän kesälampaat onnistuu ilahduttamaan meidän lisäksi vielä muitakin :) !!

   Poista
 14. Olipa tosiaan mukavaa, että laitoit taas lampaiden kuulumisia! Vaikka ovat muutkin jutut tässä blogissa olleet lukemisen arvoisia. Hienot kuvat oli taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Keskeneräinen!!!

   Poista
 15. Miten hauskoja otuksia! Niistä on varmaan ollut teille paljon iloa ja seurattavaa. Yllätyin, että eivät ole koko laidunta saaneet syötyä. Usein sanotaan, että vuohet ja lampaat syövät kaiken ja nopeasti, ettei mikään riitä. Huojentavaa kuulla, että ihan niin ei ole. Meille on ajateltu kahta vuohta ja olin hieman huolissaan, että onko niille sitten riittävästi aidattua ruokaa kesäisin. Eiköhän sitten ole ;)

  Tosi kiva kun laitoin lampaista juttua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitä myös on ihmetyttänyt, etteivät ne pysty pitämään niittyä matalana, mutta tosiasiahan on, että kun otimme ne karitsoina, niin eivät ne ihan vieläkään ole täysikasvuisia. Ehkä muutama lisää olisi sopiva määrän tähän meidän alueeseen.

   Vuohet ovat varmasti tosi kivoja myös! Me myös harkitsimme alun perin niitä, mutta kuulemma vuohet ovat aika paljon vilkkaampia ja ketterämpiä (ehkä myös viisaampia ja kekseliäämpiä?). Näin ollen ajattelimme, että vuohien kanssa pitäisi olla vielä tukevammat ja korkeammat aitaukset. Ja koska me olemme välillä saaresta pois itse, niin tuntui siltä, että jotenkin on turvallisempaa, että siellä sillä aikaa laiduntavat nämä lauhkeammat otukset.

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...