lauantai 8. kesäkuuta 2013

Ruohonleikkurit

Meillä on uudet ruohonleikkurit sarjanumeroilla 0925, 0953 ja 1002 ja malli on Kainuun harmaa :)) 


Nyt se on totta! Mieheni ja toinen pojista kuljettivat meidän uudet pienet karitsat eilen illalla saareen. Tänään lähdettiin isommalla porukalla innokkaina katsomaan, että minkäslaisia asukkeja pihapiiriin tuli.

Tukka ja korvat putkella kiidettiin. Maurokin oli illasta lähtien ihan villiintynyt vaatteisiin ja peräkärryyn tarttuneesta lampaanhajusta. 


Koiran haukunta ja innokas hyppely aiheutti sen, että lammaspojat pitivät aluksi kovin etäisyyttä ja astelivat suorassa rivissä toinen toisiaan suojaten.


Yritimme päästää koiraa niiden lähelle, mutta se alkoi heti jahdata lammasraukkoja. Sitten otimme yhden syliin ja tutustutimme sen koiraan. Karitsasta tuli koiran uusi ihastus: Mauro nuoli pikkulampaan pään ihan litimäräksi. Sen jälkeen se ei juuri kiinnittänyt lampaisiin huomiota, kun sai vähän maistaa ja haistaa yhtä läheltä. 


Sitten meilläkin oli mahdollisuus kuljeskella niiden kanssa metsässä ja niityllä ja tutustua lähemmin.Kun pikkuiset rentoutuivat ja tottuivat meihin, ne keskittyivät tekemään sitä, mitä me niiden pääasiassa haluammekin tekevän! Ruoka ei täällä tule loppumaan kesken. Jopa mietimme, otimmeko näitä liian vähän... 


Tällainen oli ensi tutustumisemme näiden kolmen hellyttävän pässipojan kanssa, joilla kaikesta päätellen on hyvät edellytykset asettautua asumaan meille ja viihtymään saarella kanssamme. 

Rentoa menoa myös kaikille lukijoille,

59 kommenttia:

 1. Onpa liikuttavia, pieniä ruohonleikkureita :) Varmasti saitte näistä hyvät "kesätyöntekijät"!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan! Alue saattaa olla tosin näille kolmelle liian suuri, näin arvioi kasvattajakin kuvauksemme perusteella, mutta jos saisi maisemointiin apuja, se olisi hyvä :)

   Poista
 2. Tulin heti vastavierailulle. Onpas teillä mielenkiintoinen projekti menossa! Miten ihastuttavat ruohonleikkurit, olette hankkineet.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Christina, kiva kun pistäydyit! Eikös olekin hyvää muotoilua ;)

   Poista
 3. voi apua miten suloisia..siis mieki haluaisin meille. meillähän olis tuo navetta tyhjänä joten sinne sais kun vaan aluset laittelis ja ulos tekis niille tilukset, mutta mein isännällä on vähä toisenlaiset suunnitelmat navetan osalta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin! Kesälampaille kelpaa kevyt ja pieni asumus, ei tarvitse olla navettaa. Ympärivuotinen lampola asettaa toki isommat haasteet lämmöneristävyyden yms. kannalta.

   Poista
 4. Ai ihanuus mitä otuksia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, hassulta tuntuu, että ne on meillä :)

   Poista
 5. Voi ihanuutta! Onnea pikkupojista :). Toivottavasti näistä kundeista tulee paljon kuvia kesän mittaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, eiköhän tule kuvia, nytkin innostuin jo ottamaan varmaan sata!

   Poista
 6. Suloisia! Saanko kysyä mistä hankitte lammasverkon? Vertailitteko hintoja? Mietimme juuri missä verkko olisi edullisinta ja parasta hankkia. Täksi kesäksi lamppat ei ehdi, mutta ensi kesänä kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verkon materiaalit tuli ihan rautakaupasta: painekyllästetyt seipäät ja riittävän tukeva ja korkea verkko ja muutamasta paikasta katsottiin kappale- ja metrihinnat niille. Tuonne 'Kustannusseurantapalkkiin' yllä olen täydentänyt lammasaidan kokonaiskustannuksen. Meillä aitaus on tosi iso, isompi kuin mitä kolme lammasta tarvitsevat, mutta halusimme niille mahdollisimman vaihtelevan maaston, jossa voivat käyskennellä. Aitauksen pitäisi nyt olla niin tukeva, että kestää useamman vuoden.

   Poista
  2. Kiitos! Meilläkin alue olisi mahdollisimman iso, kokonainen niitty ja vähän metsääkin joiden välissä puropahanen. ja juuri sellaien aitaus ettei olisi heti nurin. Ihana jos viitsi välillä postailla aiheesta, lammaskuume on kova :)

   Poista
 7. Löytyypä täältä ihania juttuja! Minulla oli reilut kymmenen vuotta sitten maalla asuessani myös kesälampaat; pässiveljekset Päkä ja Heppu!Pitivät pihasta vähän liiankin hyvää huolta ja alubierastuksen jälkeen heistä kehittyi mitä sosiaalisemmat kaverit. Meidän lapinkoiramme samaistui pässeihin ihan totaalisesti niin että illalla jonotti keroppuja siinä missä pässipojatkin. Ja kun olimme autolla lähdössä jonnekin , olivat mukaan työntymässä niin koira kuin pässitkin. Tosin pässipojille rakenettiin oma aitaus melko nopeasti...tosi hyviä muistoja yhteiselosta pässien kanssa jäi. Vaan syksy oli ikävä kun pässit teurastettiin:-( En ottanut lampaita enää sen jälkeen. Kasvattaja ei nimittäin ottanut niitä takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhden päivän tuttavuudella näyttäisi olevan tosi kivoja kesäseuralaisia. Ja luulen kans, että koiraa eniten harmittaa lampaiden varovaisuus ja siirtyminen siitä poispäin - siksi alkoi jahdata niitä kiinni. Ja tämä juuri siksi, että se ehkä haluaisi osaksi laumaa! Toivotaan, että tottuvat sekä koiraan että meihin kunnolla.

   Olemme lähtökohtaisesti orientoituneet siihen, että lampaat menevät teuraaksi. Meillä ei ole saaristossa mahdollisuutta ruokkia niitä talvella ja ne ostettiin paikasta, joka tuottaa lampaita juuri tähän tarkoitukseen. Kurjaltahan se tuntuu jo nyt, mutta se on hyötyeläinten kasvatuksessa yksi puoli sekin ja yritän pitää sen mielessä ihan joka hetki. Ehkä kuitenkin mieluummin sitä voi ajatella syövänsä täydellisen puhdasta ja stressitöntä luomulihaa kuin tehotuotettua. Mielestäni tämä on eettisempi tapa kaikissa tapauksissa.

   Poista
 8. Ihania ruohonleikkureita, oikein söpöläisiä. Ja tuo teidän kuva koirasta, tosi hauska !!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sara, katsotaan ovatko söpöläisiä sitten täysikasvuisinakin vielä, hee.

   Poista
 9. Tuollaisia tarttis meillekin, olisi pusikonraivaustyötä. Vaikka siihen taitaa olla vuohi parempi. Minne meinaatte pässikät laittaa syksyllä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä työtä meilläkin riittää ja nyt se testataan, mihin kolme lammasta pystyy tällä meidän alueella. Vuohet ovat ilmeisesti parempia syöjiä, mutta myös 'aktiivisempia'. Tarvitsevat korkeammat aidat ja niin edelleen. Lampaat kuulemma helpompia.

   Ks. syksyn osalta vastaukseni yllä maaretalle. Kesän osalta toivomme, että näillä on mahdollisimman onnellinen ja täydellinen lampaan elämä. Haikeaa tämä tulee olemaan, koska jotenkin näihin kiintyy ihan ensi näkemältä, mutta katsotaan sitten myöhemmin, miten asiaan pystyy suhtautumaan.

   Poista
  2. Minusta kesälampaiden syöminen on oikein hyvä. Onhan se haikeaa itselle, mutta jos kuitenkin syö lihaa, syötävälle eläimelle on parempi että se ei joudu elämään lihatehtaassa tehotuotannossa. Ja eläinhän tässä asiassa on pääosassa, joten sen säädyllinen elämä lienee tärkeämpää kuin oma hetken kestävä surullinen olo.

   Poista
 10. Ihastuttavaa!
  Mietiskelin, ettei olisi liian pitkä karva vain ruohonleikkureillanne? Meilläkun onnettomat läähättivät ja olivat vain suojassa vesiastian äärellä ennen trimmailuja. Keväällä ja syksyllä kauneuden hoidosta huolehdittava! :) millainen juomasysteemi teillä, kun ettekös kesälläkin käy välillä poissa saaresta olemassa? Meillä meitinnässä nimittäin joka automaattisempi, kuin kanna kaivosta systeemi. :) hyviä neuvoja kaipaisin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimimme kasvattajan ohjeiden mukaan. Nyt ne saavat vielä pitää turkkinsa, koska ovat pieniä ja viileitäkin öitä saattaa tulla, mutta heinäkuussa turkit saattavat käydä liian pitkäksi ja sitten trimmaillaan.

   Meillä on parissa pisteessä niiden alueen laidoilla isot juomasammiot. Ei sen automaattisempaa, mutta aika näyttää, miten mikäkin toimii eli varmasti postailen kokemuksista ajan mittaan!

   Poista
  2. Ehkä meidänkin laitettava sammioihin. Toistaiseksi vain pienissä astioissa, eikä tosiaan riitä päiväksi ellei lisäile päivän mittaan. :) ehkäpä halkaistu muovitynnyri voisi ajaa asian, mutta kovasti pelottaa että pienelle karitsalle käy huonosti sen kanssa! :( tosiaan teidän meri ilmasto on aivan toista kun meidän maakrapujen sisämaa helle. :D voisi ekoleikkureiden puntit tutista, kun mereltä tuulisi ajettuun villaan. :)

   Poista
  3. Ne juo itse asiassa yllättävän vähän ja viikonlopun helteessäkin vain paistattelivat eivätkä hakeutuneet juurikaan varjoon. Hauskaa on niitä seurata : )

   Poista
 11. Ihan paras leikkurimalli, se lannoittaa samalla :) Meilläkin on naapurin pellolla kesälampaita niitä on mukava käydä tervehtimässä. Karitsat ovat ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti vielä sanomani, että ihana kuva Maurosta veneessä, oikea laivakoira, korvat vain lepattavat tuulessa.

   Poista
  2. Kiitos Cheri, on ne mukavia pihakavereita ja hyödyllisiäkin toivon mukaan. Nyt syöminen näytti vielä niin pieneltä näykkimiseltä, kun ovat pieniä ja ruoho senkun kasvaa silmissä kohisten tähän aikaan vuodessa, vaikka periaatteessa rouskuttavat jotain koko ajan. Saas nähdä joudutaanko vieläkin ottamaan leikkuri esille ;)

   Poista
 12. Ihanaa, kun joku saa toteutettuakin monenkesähaaveen. Jään seuraamaan miten teillä ja leikkureila kesä menee ja josko mekin ensi kesänä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieheni oli tosi määrätietoinen, itse emmin vähän enemmän, mutta kiva että otettiin!!

   Poista
 13. Vau, omat lampaat. Aika ylellistä :). Kävelymatkan päässä kodistamme on ulkoilmamuseoalue, jonka pihamaalla on kesäisin lampaita ja kukkoja. Niitä käydään tervehtimässä usein. Saamme siten osamme idyllistä. Kauniita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lampaat tuovat kyllä tuulahduksen kesäidylliä tullessaan! On ne kyllä kivoja.

   Poista
 14. Suloisia ruohonleikkureita:)

  VastaaPoista
 15. Lapsuuskodissa oli monena kesänä samanmerkkisiä ruohonleikkureita :D Ja haaveilen että mekin joskus asutaan sellaisessa paikassa mihin voi lampaita ottaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai no sinullahan on sitten kokemusta näiden 'toimivuudesta' :)) Kyllä lampaat on kivoja, mutta on se hyvä miettiä, kun kerran elävistä eläimistä on kyse, että missä niitä on realistista pitää.

   Poista
 16. Ihanaa, lampaita! Eilen juuri naapurille sanoin, että pitäs ottaa pari lammasta hoitamaan ruohonleikkuuta. Siinä on ideaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt voit ensin seurata, miten meillä aloittelevilla lammastarhureilla sujuu. Eli katsotaan, suosittelenko vaiko varoittelenko tämän kesän jälkeen :) Positiivisilla fiiliksillä ollaan ainakin toistaiseksi!

   Poista
 17. Anonyymi12.52

  Kun lampaita on kolme, ne pysyvät varmaan paremmin keskenäänkin, kun eivät ihan ihmisiksi muutu. Meidän tutuilla oli kerran hölmösti vain yksi pässi kesää viettämässä ja se kehittyi lopulta niin vahvaksi, ettei sitä pidätellyt yhtään mikään, ei aitaus, ei köysi. Tosin varsinaista karkaamista ei tarvinnut pelätä: pässi syöksyi suoraan keittiön oven eteen kärkkymäään, ja heti kun vain oven joku varomaton oven avasi, pässi säntäsi sisään. Oli ollut söpöä ja kivaa antaa karitsapienokaisen tepastella sisällä silloin, kun pässi oli vielä lapsukainen, mutta kohtalaisen kovaa menoa sitten, kun pässi oli valtaisa. Hirveän hellyydenkipeä otus se oli eikä ollenkaan ymmärtänyt olevansa lammas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi pientä isoa pässiä! Nämä meidän pikkupässit ovat kyllä aivan kylki kyljessä ainakin toistaiseksi ja mehän emme ole jatkuvasti saaressa, joten ne oppivat olemaan hyvällä tavalla keskenään. Tavoitteena on tietenkin, että myös tutustuvat meihin siinä määrin, etteivät arastele, mutta sänkyä en ajatellut niiden kanssa jakaa, vaikka söpöjä ovatkin! Yksi iso koira riittää :) Aivan kohta alkaa meidän kesälomien förskottipäivät, joten pian on melkein koko ajan meistä joku paikalla.

   Poista
 18. Ihania ovat pikku lampaat ja koiratkin on niin ihania, kun ovat joka asiasta niin vilpittömän innostuneita ja iloissaan;) Ja tuo oli hyvä idea antaa koiran kaveerata nuolemalla;) Siitä se seesteinen yhteiselämä alkaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oli onni, että keksimme tämän 'pakkotutustumiskeinon'. Ensin jahtaaminen näytti vähän onnettomalta, mutta tosiaan läheinen tutustuminen hallitusti rauhoitti tilanteen. Vielä seuraavana päivänä tuli pari pienimuotoista jahtaustilannetta, mutta teimme heti saman uudestaan. Sen jälkeen koira alkoi rauhallisemmin tunkea osaksi laumaa ja lampaatkin välillä huolivat sen lähelle :)

   Poista
 19. Hienot ruohonleikkurit tosiaan! Mauro on kyllä symppis... Muistan aina tarinasi siitä, miten Mauro yrittää nuolaista jokaista ohi purjehtivaa jollajunnua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo totta, sillä on ollut tapana häiriköidä näin jollakisoissa ;) Nyt jollailijat ovat saaneet vetää monta viikonloppua kisojaan rauhassa, kun Mauro on juossut saaressa ja jatkossakin se saa luvan keskittyä lampaisiin.

   Poista
 20. Voi, miten ihanaa. Mun äiti kans haaveili aina meille maalle lapsena lampaita mutta sitä haavetta ei sitten koskaan toteutettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä olikin sitä vastoin aika äkkitoteutus. Ajatus kypsyi talven aikana ja pari viikkoa sitten vain rykäistiin luvat taskuun.

   Poista
 21. Miten paljon lammaspojat vaativat hoitamista? Olisipa kiva idea! Voisikohan ne viettää kesää sekä kotona että saarella? Tarvittaisiin molemmissa paikoissa... Olisikohan yksi liian yksinäinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaativuus selvinnee meille varmasti lähiaikoina ja kesän mittaan, eli postailen aiheesta varmasti jossain vaiheessa. Meidän olosuhteissa en usko niiden olevan hirmu työläitä.

   Lampaiden kuljetus saareen onnistui ilman dramatiikkaa; ne eivät olleet erityisen peloissaan. Jos ei ole hirmu pitkästä matkasta kyse, miksei niitä kuljettaakin voisi - tosin ei ehkä ihan koko ajan edestakaisin. Täysikasvuisena on varmasti isompi operaatio kuin syliin otettavien karitsijen kohdalla.

   Lammas on laumaeläin ja yksi lammas ei ole lauma. Itselläni ei olisi kanttia pitää vain yhtä lammasta, jos ajattelee, että pyrkii järjestämään mahdollisimman optimaaliset olosuhteet. Kaksi on varmaankin ihan minimi ja kolme lasketaan jo laumaksi. Kyllä ne tällä parin päivän katselulla näyttävät turvaavan todella paljon toisiinsa rivikävelyä harjoittaen :)

   Poista
  2. Mainitsit jotain luvasta, mikä lupa? Ovatko lampaat vuokralla vai omia? Maksoiko paljon vai kohtuullisesti?

   Poista
  3. Lupa pitää hakea sekä henkilölle että tilalle, jossa lampaita pidetään. Asiasta voi kysyä oman kunnan maatalousneuvojalta. Kun oikea viranomainen löytyi, meidän kohdalla kaikki kävi helposti yhdellä puhelinsoitolla, sähköpostilla ja lomakkeet täyttämällä, ei ollut vaikea prosessi. Me ostettiin, maksoivat n. 100 e skipale, mutta hinta riippuu lampaan rodusta. Uuhet ovat käsittääkseni kalliimpia kuin pässit, koska niistä ammatikseen kasvattavat lammastarhaajat luopuvat vähemmän mielellään. Luulen, että moni haluaisi lampaita, mutta pitää kuviota jotenkin monimutkaisena. Mielestäni kaikki kävi tosi helposti. Suurin työ oli lammasaitauksen rakentaminen, mihin kului noin kaksi päivää meidän juoksumetreillä. Ja kuljetukseen tarvitaan pakettiauto tai kuomullinen peräkärry ja pahvilaatikot karitsoille.

   Poista
  4. Kiitos. Olisipa kiva ajatus. Pitää syventyä ehkä ensi vuonna!

   Poista
 22. I-h-a-n-i-a!! <3

  VastaaPoista
 23. Isomummulla oli saaressa lampaita aikoinaan. Tie mummum luo kulki aitauksen läpi. Lampaita oli noin seitsemän ja aina jännitti tuo matka. Pässi kun oli pökkinyt joitakin kulkijoita. Puukko vyötäröllä antoi lisää itseluottamasta ja koskaan eivät matkaani häirinneet. Omia vanhempiani olen nyt yrittänyt suostutella ottamaan lampaita, jotta saataisiin lihaa halvemmalla. Vielä eivät ole ajatuksesta innostuneet. Söpöjä nuo ovat karitsoina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on myös vähän pelottavia muistikuvia mummoni pässistä lapsuudesta :)

   Jos lihan hintana ja laatuna ajattelen, ihmettelen, ettei kesälampaiden kasvatusta harjoiteta enemmän!

   Poista
 24. Mahtavuutta!!! Siis ihan ihana ja huippukiva juttu. Jospa nuo pässinpäät säikäyttäisivät ja pitäisivät riistakameralle tallentuneet kulkijatkin poissa kuvioista =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät välttämättä sovellu siihen :) Lampaat kun ovat kovin seurankipeitä. Veikkaan, että ne pikemminkin houkuttelevat silittelijöitä paikalle, mutta jos niille tulee pitämään seuraa, minäkin lepyn!

   Poista
 25. Awww <3 <3 <3 Ihania!

  VastaaPoista
 26. IIk, ihania lampaita :-)

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...