keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Kalastelua ja keittoaAiai, nyt on rämmitty roska-asioissa, joten eiköhän ole taas aika nostaa katse maasta ja suunnata se vaikka raikkaaseen merituuleen. Kiitos vielä kaikille edellisen postauksen tsemppareille. Vertaistuki tällaisessa tilanteessa auttaa enemmän kuin ehkä uskottekaan.

Aihe, josta sormeni ovat vähäsen jo syyhynneet, on kalastus. Emme ole kalastuseksperttejä tai -fanaatikkoja laisinkaan, mutta haaveilleet aina jonkinasteisesta omavaraisuudesta. Kalastus liittyy tähän ajatukseen olennaisesti: josko edes silloin tällöin saisi itse pyydettyä kalaa aterialle. Kaupasta hankittuna se on nykyään yksi kalleimmista, mutta myös terveellisimmistä, ruoka-aineista. Kala on parasta aivan tuoreena, suoraan merestä tai järvestä nostettuna, joten tervehdimme ilolla mahdollisuutta, joka meille nyt on avautunut saaripaikan myötä. Tätä ennen olemme kalastaneet aika harvakseltaan ja satunnaisesti.


Tilan myötä meille siirtyi kalastusoikeus yhteisvesiin. Alue ei ole järin suuri, mutta ihan omaltakin lahdelta on tullut nyt jo muutama kala, joten kaipa meillä pätee kirjaimellisesti sanonta 'ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan'. Viime viikonloppuna joku yritti tulla lahdellemme kalastamaan, mutta koiran haukunta hätisti heidät kauemmas. Hahaa, älkääs yrittäkö tulla tänne virvelöimään - tila ei ole enää autiona!!


Kaikki tarvittava kalastustarpeisto tilalta löytyy, ja vähän ylikin, joten onneksi ei ole tarvinnut aloittaa kalanpyyntiä kaupan kautta. 


Kalastukseen enää sopimattomat verkot kahmaisen sisustukseen! 


Pari hyvää kalareseptiä on plakkarissa ja kraavauskin sujuu. Näillä pääsee alkuun. Saapa silti nähdä, tuleeko kehitettyä uusia reseptejä, jos kalansyönti nyt toivottavasti lisääntyy. Saa vinkata hyviä reseptejä!

Tässä yksi fiini, mutta älyttömän helppo resepti (en yleensä tee muita kuin helppoja), josta voi hyvinkin jättää jotain pois tai lisätä oman maun mukaan. Mikä tässä tapauksessa antaa erityisen maun, ovat eri sipulit ja fenkoli, joka mielestäni sopii aivan ihanasti kalaruokiin.

Kalakeitto

700 g lempikalan filettä (tai useampia lajeja) tuoreena tai savustettuna (esim. lohi, kuha tms.)
2 dl kermaa
tilkka valkoviintä
muutama peruna, porkkana ja muita juureksia maun mukaan
pala varsiselleriä
1 sipuli, pieni punasipuli, pala purjoa, 3 valkosipulin kynttä
nokare voita


mausteeksi:
paljon tilliä (puolet keittovaiheessa, loput tuoreena lautasille)
2 tl fenkolia
mauste-, musta- ja valkopippuria
tilkka sitruunan mehua
laakerinlehti
ripaus merisuolaa
ripaus savusuolaa (paitsi jos kala on savustettu)


Ohje: Keitä lähes kypsiksi pienessä vesimäärässä kaikki muut, paitsi kala, viini ja kerma. Lisää ne loppupuolella (ja säästä viiniä lasiin). Kas tässä:


Tätä en keittänyt vielä Idurin kesäkeittiössä - liedet puuttuvat, joten niitä ja meren antimia lisää odotellessa,


19 kommenttia:

 1. Löytyykö savustuspönttö? Mikään ei voita itse savustettua kalaa. Syksymmällä kanttarellikastikkeen kanssa tietysti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ei löydy mutta löytyy takuuvarmasti pian. On hankintalistalla heti seuraavaksi, kun tulee johonkin tarvikekauppaan seuraavan kerran aihetta.

   Poista
  2. Googlaa vierasmökki Ugi. Löydät kertomuksen meidän vierasmökki-projektista. Siellä on kuva savustuspöntöstä, jonka isäni on tehnyt vanhojen mallien mukaan. Mikään valmis rosteripönttö ei teidän miljööseen yhtä hyvin istu.

   Poista
  3. Kiva, käyn katsomassa! Tilalla on jopa vanha savustusuuni, mutta, yllätys yllätys, halkeillut sekin, eli ei ole tällä hetkellä käyttökelpoinen. Niinpä ajattelimme hommata ihan väliaikaisena vaihtoehtona vain pienen savustuslaatikon ja miettiä alkuperäisen kunnostusta - sitten joskus.

   Poista
 2. Oi oi kun tuli nostalginen olo! Kalastaminen ja erityisesti verkoilla on tuttua, syntymästäni parikymppiseksi meillä oli kesäpaikka saaristossa ja pienestä pitäen on verkkoja laskettu ja nostettu. Ja tuo kalakeitto menee kokeiluun :)
  Komppaan muuten edellistä kommentoijaa siinä, että savustuspönttö on meillä erittäin ahkerassa käytössä, kyllä tulee maukasta savukalaa ja vaivattomasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaivattomuus muakin savustuksessa kiinnostaa, ja vaihtelu näihin omiin kalanlaittotapoihin nähden.

   Poista
 3. Voi miten ylellistä! Itse pyydettyä kalaa :). Minäkin laittaisin kalasta useammin kaikenlaista, jos tarjolla olisi muutakin kuin Citymarketin ökykallista tiskikalaa. Meillä pikkupojat ovat jo innostuneet mato-onginnasta, mutta siitä ei ole paljon iloa keittiöön. Viime kesänä sain paistaa pari ahventa pannulla ja niistä sitten tapeltiin koko sakki :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerran meidän kuopukselle osui varsinainen kalaonni kohdalle, kun hän nosteli pilkkiongella laiturilla kuin liukuhihnalta ahvenia talteen kaikkiaan 11 kappaletta! Ja lyhyessä ajassa. Isoveli taisi saada silloin kaksi. Että kyllä tässä voi lapsityövoima olla avuksi! Tapaus on erityisesti jäänyt mieleen, kun isänsä oli yrittänyt samana päivänä useaan otteeseen ja tuntitolkulla virvelöidä tuloksetta meille päivällistä.

   Poista
 4. Söishän sitä, tuppaa vaan olemaan sen verran hintavaa, että ei pal siihen malliin raaski kuin mieli tekis ☺
  Täytyykin tehdä kalasoppaa, nam!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän minäkin, on niin pahuksen kallista nykyään kaupassa. Että nyt sitä osaa arvostaa sitäkin enemmän, jos jonkun yksittäisenkin onnistuu saamaan. Kalasoppaan käy halvempikin kala ja pienempi pala!

   Poista
 5. Ain verkot vetehen, sä laske laulellen, da da da daa.....
  Tuli ihan kalan tuoksu tänne asti ;-D
  Meillä on mökillä kalastettu aina, sitä on syöty keitossa, savustettuna, graavina, uunissa valmistettuna, paistettuna, grillattuna.... välillä lapsuudessa vähän liikaakin, tuli aikoja, että en syönyt kalaa ollenkaan.
  Nyt taas maistuu!
  Pitkiä siimoja teille!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivottavasti päästään laittamaan ihan kaikissa noissa muodoissa kalaa tulevana kesänä!

   Poista
 6. Hei! Blogistani löytyy tunnustus sinulle :)

  VastaaPoista
 7. Voi, tulee mieleen ihan lapsuuden kesät, kun isän kanssa käytiin iltasella aina kokemassa katiskat ja verkot. Kala on kyllä niin hyvää juuri vedestä nostettuna. Meilläkin aikomuksena hankkia jotain virveliä veneen perään. Jos vaikka joku vonkale saatais höynäytettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kyllä se meillä on purkkarin perästä vähän heikkoa yleensä ollut ;) mutta parempaa kalaonnea teille!!

   Poista
 8. Soppa kuullostaa tosi hyvältä! Pitääpäs oikein ponnistella ja koittaa vaikka itsekin tehdä jos kalalle päästään. Kiitos hyvästä ohjeesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No menkääpä ihmeessä ja kiva, jos resepti tuntuu hyvältä!

   Poista
  2. Varmana mennään heti jos/kun isäntä saadaan jalkeille! :) Vesiltä saa paljon voimia, vaikkei kalaa tulisikaan.

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...